Lara: To je defakto to samí jako když lidi koukaj v TV na pohádky ( hlavně o Vánocích ). Někdo má rád horory a krváky a někdo si zas radši pustí nebo přečte film/knihu pro děti. Nemam rád to škatulkování, že jednou je člověk dospělej tak se podle toho musí i tak chovat a vše pro děti je pro něj špatný. Já třeba osobně mám rád knihy od Remarqua, jenže ten je tak depresivní, že občas fakt neuškodí si přečíst něco lehkýho a úsměvnýho alá HP
Proč by lidi, blížící se třicítce nemohli číst HP? Jů, oni jsou i lidi po 30, co se dívají na pohádky, jí zmrzlinu, cucají bonbony, hrají si (myslím tím hry) a dokonce i čtou toho, brrr, Harryho Pottera... Mě spíš děsí lidi, kteří musí být tááák strašně dospělí, protože cokoli dětského je pod jejich úroveň. Ano, je mi 24. Ano, četla jsem HP (ikdyž pouze 1x a neplánuji to v nejbližší době opakovat. Ano, mám ráda pohádky. Ano, jím zmrzlinu a bonbony (občas bohužel až velmi ráda). Ne, nepřipadám si divně a ani nemusím být za každou cenu strašně dospělácká. Jen pro upřesnění, tohle není míněno jako útok, ani "řečeno" s hnusným tónem, toto je jen obrana proti černé magii :)))
Myslím, že všichni máme své Guilty pleasure :-) Ale HP mezi ně zrovna nepovažuji. Osobně ho považuji za velmi zdařilou a povedenou sérii. Líbí se mi a nestydím se za to. Je to poměrně jedinečná koncepce a JKR se povedlo "růst" v knihách, takže zpočátu je Harryho pohled na svět dětsky jednoznačný a my si uděláme na různé postavy své černobílé názory (tenhle je zlej, tenhle je hodnej, tenhle zbabělej, tenhle je skvělej kámoš) a postupem času zjišťuje, tak jako každé dítě, že ve skutečném světě to takhle nefunguje. Ty důležité hodnoty se mu ale nerozplynou.
Například zjištění, že adorovaný mrtvý otec byl v mládí pěkný hajzlík, je docela drsné a pro autora dětských knížek, řekla bych, odvážné.
Ano, je to pohádka. Ale krásná a velmi dobře napsaná.
Montezuma: na WALTZ WITH BASHIR jsem se dívala, ale nebavil mě. :-( Ještě jsem si vzpomněla na A Scanner Darkly, což je více méně taky animovaný film. Ale i dětské animáky mají slušnou odezvu u dospělých.
A scanner darkly je skvela adaptace P.K. Dicka... toho bych mezi detske pohadky rozhodne nepovazoval:) A to i pres to, ze z mnoha jeho knih je udelana adaptace do akcnaku...
Co se týče Dicka, jeho adaptace jsou hodně povedené. Četla jsem i Minority report, a ta povídka moc dobrá/zajímavá nebyla. Nevěřila bych, že se z toho dá udělat zajímavý akční film.
A co komiksy? Tady se mi zdá nikdo neřeší věk uživatelů...
Valčík s Bašírem je vedle Jdi a dívej se asi nejsugestivnější obraz nesmyslnýho zabíjení. Ani bych to nějak nevnímal odděleně jako animovanej/neanimovanej film, ale prostě film.
Ale když už jsme u animace, tak animovaný části Thw Wall jsou taky výborný.
No, vidím, že jsem to asi blbě napsala a všichni to blbě pochopili. Nebylo to míněno tak, že by člověk starší 20, 30... nemohl číst Harryho Pottera, ale prostě pro mě je to nepochopitelné, protože na té sérii nevidím nic přínosného pro dospělého člověka. Přínosného v jakémkoliv ohledu, protože na mě to prostě nepůsobí ani po stránce, citové, fantazijní, intelektuální ani jakékoliv jiné. Beru, že to někdo má jinak. Srovnávat obecně s komiksem či animovaným filmem je dle mého dost mimo mísu, protože celá řada z nich je úplně někde jinde než díla pro děti. Případně by je děti vůbec ani neměly vidět. Jak dospělost souvisí s jezením zmrzliny či bonbónů mi trochu uniká:-D Přiznávám, že dosud jsem neměla tušení, že v tomto spočívá esence dospělosti. Na druhou stranu přesvědčení, že dospělost a zájem o dospělé věci nutně znamená nudnost a duševní zabrzděnost, zapšklosti, neschopnost hravosti či tvořivosti je poněkud... ehm... zvláštní;)
Ty bonbony byly myšleny velmi nadneseně, což bohužel v textu nejde poznat. Myslela jsem tím to, že i dospělý může číst pohádky a za tu já HP považuji, protože je to stejná "pitomost" (opět myšleno nadneseně), jako většina fantasy pohádek pro děti . Že by dospělý musel být nudný atd tady podle mě nikdo netvrdil, snažili jsme se říct, že i dospělí můžou mít rádi kravinky pro děti (HP).
Abych řekla pravdu, většina literatury mi toho dá stejně jako čumění na bednu nebo jiná zábava, ať už je cílená na dospělé nebo děti. Občas se člověk dozví nové informace, ale dá se autorům věřit, že si popisovaný obor prostudovali pořádně? Šifra mistra Leonarda byla osouzená jako blábol, a když to nemám nastudované z odborné literatury, tak to stejně nepoznám.
Zajímavá je edice věda na Zeměploše, kde renomovaní populizátoři vědy vysvětlují různé věci, ale nevím, jestli je rozumné shrnout na stránku obor, který jsem studovala ve škole semestr. V oborech, které jsem nestudovala, jsem se rychle ztratila.
Šifru jsem sice nečetl ale viděl jsem jen film. Hodně mě tam rozesmálo to jak ten historik popisuje, že Máří Magdalena s Ježíšovo dcerou utekli až do dnešní francie kde si ta dcera pak vzala za muže tuším Merovecha ( už si to přesně nepamatuju). Pěkná myšlenka, ale v době kdy by si ho brala tak už by jí bylo asi 400 let :-)) A takových blábolů tam bylo daleko víc :-)
Ten konec byl slušně ujetý i v knížce. Ale myšlenku, že svatý grál je vlastně sang reál (tak nějak), tedy svatá krev, Ježíšova DNA, jsem už četla i v jiné literatuře.
Jo, viděl jsem filmy Šifra... a Andělé..., knihy jsem nečetl, ale přišlo mi to jako děsná blbost. Spatlali tam páté přes deváté. To už si raději přečtu Foucaltovo kyvadlo, které je taky o konspiraci a hlavně dává smysl.
kniha bola dobre písaná do určitej časti, cca do polovice, možno do dvoch tretín. potom to bolo podľa mňa už strašne zlátané a zrýchlené. vo finále ten typ braku, ktorý nemusím. myslel som, že film z toho vytiahne väčšiu kvalitu, ale dopadol rovnako priemerne.
Mě u Šifry deptalo, že hádanky, které já jsem řešila okamžitě, hrdinové louskali celé kapitoly. Nicméně jako čtení mě to bavilo.
Vědu na Zeměploše mám ráda, diskutovaná témata popisují pěkně a docela mi pomohla srovnat si některé věci ze školy do souvislostí. Rozhodně bych to nedoporučila jako sbírku absolutních pravd, ale přijde mi to jako pěkný průřez různými vědeckými obory, který člověku i pomohl nahlédnout do toho, co by jej bavilo. Milovala jsem jejich výklad témat z fyzikální chemie (a fyzikální chemie jako takové), nejen proto, že to tehdy bylo pro mě prudce aktuální téma.
Komentáře
Ano, je mi 24. Ano, četla jsem HP (ikdyž pouze 1x a neplánuji to v nejbližší době opakovat. Ano, mám ráda pohádky. Ano, jím zmrzlinu a bonbony (občas bohužel až velmi ráda). Ne, nepřipadám si divně a ani nemusím být za každou cenu strašně dospělácká.
Jen pro upřesnění, tohle není míněno jako útok, ani "řečeno" s hnusným tónem, toto je jen obrana proti černé magii :)))
A samozřejmě, odsoudit fanouška HP na základě věku je blbost.
Jinak tohle je animák pro dospělé.
Například zjištění, že adorovaný mrtvý otec byl v mládí pěkný hajzlík, je docela drsné a pro autora dětských knížek, řekla bych, odvážné.
Ano, je to pohádka. Ale krásná a velmi dobře napsaná.
Ještě jsem si vzpomněla na A Scanner Darkly, což je více méně taky animovaný film.
Ale i dětské animáky mají slušnou odezvu u dospělých.
A co komiksy? Tady se mi zdá nikdo neřeší věk uživatelů...
Ale když už jsme u animace, tak animovaný části Thw Wall jsou taky výborný.
Jak dospělost souvisí s jezením zmrzliny či bonbónů mi trochu uniká:-D Přiznávám, že dosud jsem neměla tušení, že v tomto spočívá esence dospělosti.
Na druhou stranu přesvědčení, že dospělost a zájem o dospělé věci nutně znamená nudnost a duševní zabrzděnost, zapšklosti, neschopnost hravosti či tvořivosti je poněkud... ehm... zvláštní;)
Zajímavá je edice věda na Zeměploše, kde renomovaní populizátoři vědy vysvětlují různé věci, ale nevím, jestli je rozumné shrnout na stránku obor, který jsem studovala ve škole semestr. V oborech, které jsem nestudovala, jsem se rychle ztratila.
A takových blábolů tam bylo daleko víc :-)
vo finále ten typ braku, ktorý nemusím. myslel som, že film z toho vytiahne väčšiu kvalitu, ale dopadol rovnako priemerne.
Vědu na Zeměploše mám ráda, diskutovaná témata popisují pěkně a docela mi pomohla srovnat si některé věci ze školy do souvislostí. Rozhodně bych to nedoporučila jako sbírku absolutních pravd, ale přijde mi to jako pěkný průřez různými vědeckými obory, který člověku i pomohl nahlédnout do toho, co by jej bavilo. Milovala jsem jejich výklad témat z fyzikální chemie (a fyzikální chemie jako takové), nejen proto, že to tehdy bylo pro mě prudce aktuální téma.