Vítr
Taky si dneska připadáte, jak na Bouřlivém konci? Už jsem dneska dvakrát rovnal tašky na střeše a teď tam už zas něco padá. :evil:
Taky si dneska připadáte, jak na Bouřlivém konci? Už jsem dneska dvakrát rovnal tašky na střeše a teď tam už zas něco padá. :evil:
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Ó hrůzo! Zdá se, že došlo k předčasnému vypuštění Vichrů zimy. :P :evil:
U nás byl ten největší nápor asi okolo poledne, hezky to lomcovalo okny. A skučelo to jako matka naříkající pro své děti. :roll: Takové zvuky jsou nicméně velmi romantické a příjemně se při nich usíná, obzvlášť, když nás před nepříznivými povětrnostními vlivy chrání tlusté Zdi.
Teď večer už je celkem klid. Zdá se, že k žádné výraznější škodě nedošlo. Před zlopočasností nás zjevně ochránil horský masiv. V minulosti jsme zažili už onačejší vichřice, jedna z nich kupříkladu před lety odnesla střechu bazénu a honila ji po sousedovic zahradě. 8)
Též se mi krásně usínalo za zvuků větru, ale jen do dne, kdy jsme se přestěhovali do našeho současného domu - jeho střecha je totiž v extrémních náporech poněkud nestabilní, úpí a domu praská v kostech. :( Ochranných horských masivů se u nás v Polabí moc nenalézá - budeme tedy asi muset přistoupit k velké rekonstrukci...
U nás na drsném severu to bylo přes den celkem v normě.
Dokonce ani jednou nevypnuli proud! 8)
Akorát, když jsem kolem poledne přecházel ulici, prolétl mi nad hlavou sousedovic pes i s boudou. :o
Polabí jsem měl vždy spojeno s tím, že tam sídlili Langobardi, než se odebrali směrem na Itálii. Nejsi Langobard? 8) Otevřené pláně jsou proti větrným poryvům samozřejmě vždy zranitelnější. Ygritte by řekla: "Měli jsme zůstat v té jeskyni!" :)
To, že nevypnuli proud, mě překvapilo. V našich zapadlých krajích se to často stává i bez zjevné příčiny, natožpak při vichřici. Málem jsem se těšil na příjemný večer strávený se svíčkou a svíčkovou. Leč nestalo se. :P
Myslíte, že název Vichry zimy je pouze obrazný, anebo se dočkáme i nějakého toho skutečného vanutí? :?:
Pokud vím, koluje v mých žilách krev česká, německá, židovská, maďarská a rusínská 8) (bráno 3 generace zpět). Má žena k tomu dětem přidala ještě polskou a švédskou. Jesli se z toho všeho dá poskládat Langobard, je ovšem otázka.
Při hledání případné langobardské krve by to chtělo zabrousit ještě hlouběji do minulosti, alespoň šedesát generací. :wink: V Itálii se z Langobardů stali Lombardi a prosluli svým bankovnictvím. Takže jestli máš kladný vztah k penězům, je to jasné! 8)
Tyhle genealogické otázky jsou vůbec velmi zajímavé. Já osobně jsem o něco méně pestře složený - nalezl jsem pouze kořen český, německý a polský. Je nicméně pravda, že jsem prozatím příliš hluboko nepátral, podobné výzkumy vyžadují velkou míru zainteresovanosti. Jednoho dne to budu muset propátrat až na dřeň.
V mém rodokmenu jsem, mimo jiné, narazil na dvoje příbuzenské křížení. Ó hrůzo! :evil: Ale přidává mi to tak trochu targaryenskou image.
Toto téma se mi podařilo zvrhnout v off-topic pozoruhodně rychle! :twisted:
Ono je to ovšem tak, že sice zjistíš "oficiální" linie, ale vlastní krve se dopátráš těžko. Když byly prováděny výzkumy geneticky podmíněných chorob, celá řada babiček připustila v zájmu zdraví vnoučat mimomanželský původ svých dětí - přesně si to procento nepamatuju, ale bylo to hodně přes 10. Není ostatně divu - antikoncepce nebyla, genetické testy taky ne, vášně lidmi cloumají pořád stejné a nějaký ten "nos po tetičce" se na každém najde...
Takže většina z nás jsou Sněhové, Kamenové a Řekové - a co oko nezahlédlo, to srdce nebolí. :wink:
Já na toto téma nikdy nepátral (to přenechávám ženám :roll: ), ale předpokládám, že pocházím ze starobylého a hrdého rodu, což Těžkohlaví vždy byli. 8)
Může být jeden rod starobylejší než druhý? :shock:
I pouhé oficiální linie jsou poutavé. :) Ale máš pravdu, na ty mimomanželské styky jsem moc nepomyslel. Ono i v současnosti se odhaduje, že přes 10% dětí je kukaččích. Takže v dávnější minulosti, bez antikoncepce a hrozby DNA testů, to mohlo být klidně ještě více... :roll:
A k tomu existovali i oficiální bastardi. Vzpomínám si, že u jednoho předka se vyskytlo "temné rodinné tajemství". Nikdo ze starších příbuzných o tom nechtěl nic říci, tak jsem si to maloval v nejděsivějších barvách. Nakonec se ukázalo, že ten dotyčný měl jedno nemanželské dítě...
No jo, žádný Robert to nebyl.
Jaké příjmení pro bastardy bychom ostatně mohli zavést v ČR? Knedlík? :lol: A na Slovensku to bude Haluška... :wink:
Zajímavé by bylo zjistit si oblast původu geneticky, ale ty testy jsou pořád ještě dost drahé, několik tisíc to stojí.
Ostatně, když půjdeme dostatečně hluboko, možná zjistíme, že jsme všichni příbuzní. :P
A to ještě musíme brát v úvahy zjištění moderní genetiky, že ani matka není "jistá". Vaječníky ženy mohou být osídleny kmenovými buňkami její matky, dvojčete jedno- i dvouvaječného a v moderní době i osoby, která jí věnovala např. kostní dřeň. Může se tak stát, že biologickou matkou tvého syna je bratr tvé zcela počestné manželky - podrobněji viz např. poslední čísla Vesmíru. Potvrzuje to mé dávné přesvědčení, že testy na stanovení paternity jsou s výjimkou řešení komplikovaných soudních sporů zhůvěřilost a dítě je tvoje tehdy, když ti říká "tatínku" ("maminko"). :!:
To jsem netušil. :o Takže můžeme uvažovat i nad variantou, že Jon je synem Rhaegara a Eddarda, přičemž Lyanna ho pouze odnosila? Děsivé! :lol:
Doufám, že podobné úvahy nebudu nikdy muset řešit v praxi.
Tak to by nešlo - Lyanna byla sice Nedova sestra, ale ne dvojče. Aby kmenová buňka číhala v děloze rok na další plod, to snad nejde ani v západozemí. :D
Magie, chlape. Krvavá magie.
Ženské lůno je pro podobné mystické záležitosti jako stvořené. 8)
Buňka, číhající v děloze celá dlouhá léta, mi připadá jako dobrý námět na horor. :x
Chápu to tedy dobře, že biologickou matkou Robertova syna Joffreye je Jaime? :idea: :o
Ano, ano! Dovedu si živě představit scénu, ve které gynekolog zoufale zírá na svůj zkrvavený pahýl, zatímco agresívní sargofágní buňka hoduje na uhryznuté ruce. :twisted:
Otec Jaime, matka Jaime, strýc Jaime...
Není divu, že z toho chudák Joffrey přišel o rozum. :)
Tak o co, že tohle by ani GRRM nevykoumal! :) Kam se hrabou Targaryeni.
off topic, ale na margo bratislavy v ceskej republike :-( a vysokeho evolucneho stupna v sukromnom biznise :D
http://www.youtube.com/watch?v=zVNRKef_jDs
Šílené, jak jsou někteří lidé ochotní jít pod cenu. :lol:
to je otázne, čo je skutočná cena :-)