Smraďoch - summář kapitoly (spoilery!)

Kapitola začíná v kobkách Hrůzova. "Smraďoch" je tam držen jako zajatec. Vzpomíná si na to, co se stalo lady Hornwood (vyhladověli ji natolik, až jedla vlastní prsty), a tak dělá co může, aby svůj vlastní hlad zahnal. Podaří se mu lapit krysu a pojídá ji. V kobkách stále někdo křičí; nejvíc ženy.

Smraďochova cela je až úplně na konci chodby, a proto slyší blížící se kroky. Bojí se a doufá, že si nejdou pro něj, ale marně. Přicházejí Velký a Malý Walder Frey. Dělají si z vězně legraci a ptají se ho, jak se jmenuje. On si nemůže vzpomenout. Prozrazují mu, že jeho jméno je Smraďoch. Smraďoch si připomíná, že má "sloužit a poslouchat".

Odvádějí ho do velké hrůzovské síně. Ramsay Bolton sedí na trůně svého otce, spolu s dvěma lordy ("Jeden byl vychrtlý, s tvrdýma očima, dlouhým bílým vousem a tváří drsnou jako zimní mráz" (...) "Druhý lord byl také hubený, ale byl pokroucený tam, kde první byl rovný, a hrbil se nad svou chlebovou miskou jako sup nad mršinou.")

Lordi předvedeného muže nepoznávají, a tak jim Ramsay prozrazuje, že je to "Starkův svěřenec". Má zlomených několik zubů. Jeho vlasy mu utrpením zbělely a jeho kůže vypadá, jako by patřila starému muži. Ramsay zmiňuje, že mu na několika místech těla byla z těla stažena. Kůže zbavený malíček pravé ruky se špínou zanítil a Theon se ho snažil odkousnout. Přišel také o dva prsty na levé ruce. Také mu chybí malíček pravé nohy a tři prsty levé nohy; Ramsay tu a tam žertoval, že se ho snaží vyvažovat.

I teď se Theonovi vysmívají; Greyjoy se bojí a mluví o sobě jako o Smraďochovi. Ramsay si povšimne krve na jeho ústech a Theon přiznává, že jedl krysu. Ramsay mu říká, že nemá svolení pojídat zvířata jeho lorda otce, že je to jako pytlačit na jelenech v oboře. Theon je velmi vyděšený a začíná žebrat o milost.

Ramsay ale už mění tón. Říká: "Jedu do války, Smraďochu. A ty pojedeš se mnou, abys mi pomohl přivést domů mou panenskou nevěstu." Prozrazuje, že se jedná o Aryu a Theon málem řekne: "Arya Podnožka!" Ramsay také oznamuje, že má pro Smraďocha úkol, ale neříká, o co přesně se jedná. Smraďoch má být umyt, nakrmen a pak má s Ramsayem vyjet.

«1

Komentáře

• Tak to je drsné! :evil:

Jakkoli jsem Theona neměl vůbec rád, tohle bych nepřál nikomu.

Kdo by mohli být ti lordi?

• Lordi? To je nějaká finská hardrocková skupina, ne? :wink:

Spekuluje se, že ten vlevo bude nejspíš Hother Umber zvaný Děvkozhouba a ten vpravo pak nejspíše lord Rodrik Ryswell. Je známo, že Ryswellové se přidali k Boltonům, aby společně vyhnali železné z Kailinské držby, takže by to dost dobře mohl být on. Někteří říkají, že se jedná o Arnolfa Karstarka, jenže to se mi moc nezdá, vzhledem k tomu, že Karstarkové deklarovali věrnost Stannisovi.

Hrůzov vypadá jako dost ošklivé místo.

Začínám být skoro rád, že Boltonové Robba zabili. Kdyby ho místo toho vzali do zajetí... hrůza pomyslet. :roll:

• Dobře mu tak, nevděčníkovi! :evil:

• K čemu si myslíte, že hodlá Ramsay využít svého nového Smraďocha?

Chce, aby Theon prohlásil, že falešná Arya je pravá, aby tak zabránil jakémukoliv zpochybňování její identity?

Nebo ho snad chce využít k tomu, aby zabil Rooseho, čímž by se z Ramsaye rázem stal lord a Strážce Severu? :o

A ještě mě napadá: kdo byl vlastně ten původní Smraďoch? Nebyl to taky nějaký zajatec, kterého Ramsay zle zmučil a donutil ho, aby mu sloužil? :)

• myslím, že jeho úlohou má byť demaskovať falošnú Aryu a podraziť nohy starému Boltonovi.

alebo naopak, nájsť pravú Aryu.

• Greyjoyův syn se vždycky může hodit jako rukojmí.

Vůbec, změny identity hrají v Martinově příběhu dost zásadní role, nemyslíte?

Jaqen, Selmy, Alayne, Ramsay, Arya, Aegon :) ...

Není jich až moc?

• Vzhledem k tomu, že s falešnou Aryou se má oženit právě Ramsay, by pro něj asi nebylo moc výhodné, kdyby odhalil její falešnou identitu. Sňatkem s Jeyne Poole (protože to je skoro určitě právě ona) si Ramsay zajistí potvrzení vlády nad severem, přeci jen, mít Starka v rodině, to dodává alespoň určité zdání legitimity. Vzpomeňme si na Lancela, ten se taky na hradě Darry oženil s poslední přeživší dívkou z toho rodu, a tím se zajistilo, že ho prostý lid bude respektovat. I když s Lancelem to pak dopadlo trochu jinak, než se plánovalo, no. :wink:

Proč si vlastně lord Bolton hřeje na prsou takového hada? Určitě ví, že jeho syn je všehoschopný. Nebojí se, že ho Ramsay zabije, aby se zmocnil vlády? Když ho teď navíc legitimizoval? Možná jsou ve hře i nějaké jiné informace, které ještě neznáme.

Železní teď mají jiného krále, takže syn toho starého asi až tak velkou důležitost nemá. Ledaže by Euron nabídl Boltonům nějaké ústupky za to, že Theona zabijí - ostatně, něco podobného navrhoval Roose už lady Catelyn, když se spolu bavili před Rudou svatbou. Další možností, co mě napadá, je možný plán Boltonů porazit železné a pak dosadit Theona jako loutkového krále. Ale nedokážu si představit, jak by se jim mohlo podařit dobýt štít, vždyť nemají žádné loďstvo. Možná po válce, ve spolupráci s redwynovskou flotilou? :idea:

Barristan sice předstíral, že je Arstan, ale já jsem ho poznal skoro okamžitě... vy ne? :wink:

A Aegon? :shock: Egg is dead, baby. Egg is dead.

• tiež si myslím, že hodnota mŕtveho kráľa je mizivá, po kráľovolbe duplom. Neuvedomil som si, že Bastard si má brať Aryu, myslel som, že Roose. Teraz to vypadá buĎ na to tiché hľadanie pravej Arye, alebo na nejaký podlý úkladný ťah, možno otcovraždu...

• Roose už se oženil s Tlustou Waldou Frey a polygamii zatím v Západozemí provozovali jenom Targaryeni. :) Ale nepochybuji o tom, že jakmile to pro starého Boltona přestane být výhodné, bez mrknutí oka se své manželky zbaví - tak, jako to udělal Ramsay s lady Hornwood. :roll:

Aryu bych, být jimi, nehledal. Zaprvé by to vzbuzovalo podezření ("Proč vlastně hledají nějakou seveřanskou dívku, když Aryu dávno mají?") a zadruhé by těžko mohli být úspěšní. Nikdo netuší, kde by ji měli hledat. Jenom Bratrstvo bez praporců a Ohař vědí, že se na krátký čas objevila v Říčních krajinách, ale její další osud je stejně neznámý. Všude panoval válečný chaos, byly vypáleny Solnopánve... i kdyby se nějak dostali k informacím bratrstva, považoval bych Aryu na místě Boltonů na 99% za mrtvou.

Spíše se budou soustředit na pátrání po Branovi a Rickonovi. Strach mám zejména o druhého jmenovaného. :o

• Hmmm... myslíte, že Tlustá Walda Frey má teplá chodidla? :idea: :P

• žeby Theon prezradil, že najmladší Starkovci nie sú mŕtvi? tým by si mohol kúpiť život .... na chvíľu...

• Je otázka, komu by to prozradil. Boltoni to vědí, ostatně Ramsay celou tu maškarádu s mlynářovými syny vymyslel a zčásti i provedl. Proto se také v Bouři mečů dozvídáme, že po severu pátrají boltonské hlídky po "chodících mrtvých" a Bran se svými společníky se radši musí držet mimo cestu. Ale kdyby se Theon dostal z područí Ramsaye, mohl by se svou informací naložit zajímavě - třeba by mohl fakt, že Bran a Rickon žijí, prozradit Jonovi, Aše nebo Stannisovi. Otázkou nicméně zůstává, kdo by mu to vlastně věřil, když je známo, že je chronickým převlékačem plášťů. :wink:

Tlustá Walda Frey má chodidla chladná jako led a úplně černá. Ne nadarmo jí ve Dvojčatech říkali Studenonohá. :)

Nový podpis skutečně není na škodu, byť by se jednalo jen o kosmetické úpravy.

Mimochodem, víte, z kterých úst pochází onen výrok, jež tam teď mám? :P

• znie mi to ako slová Lanistera :?:

• Je vidět, sarvene, že tě Alayniny kapitoly příliš nebavily... :wink:

• Taky jsem tipoval lannistera, tedy tyriona...ale ode mě se snad znalost Alayniných kapitol ani neočekávala, že? :-)

• Tyrionovi záleží na jiných částech těla než na chodidlech, řekl bych. Ale co já o tom můžu vědět? Jsem jenom zlovlk. :twisted: Každopádně prozradím, že tento výrok má souvislost nejen s Alayninými kapitolami, ale také s prologem Hry o trůny! :shock: A včíl múdrujte!

• Má to snad něco společného s Rolls-Roycem? :wink:

• asi, je to jediné pojítko co mě napadlo...

• Myslíte, že měl ser Waymar Royce studené nohy? :roll:

Na Zdi je pořád zima. :!:

Sníh mě studí do tlapek. :evil:

Dobré boty těžko najdeš.

• fakt mi to znelo ako vľúdne slová vľúdneho Tywina Lanistera....

• Tywina? Ten by spíše strčil nohy své společnice mezi žhavé uhlíky, aby zařídil jejich náležité zahřátí. A ještě předtím by té dívce nejspíš nechal vyříznout jazyk, aby ho neobtěžovala svým křikem, zatímco by jí ohříval nohy. Je to prostě tvrďák. :twisted:

Tohle téma se do topicu o Smraďochovi překvapivě hodí.

Povídejme si o mučení! :wink:

• Jaká zajímavá mučení jste kdy viděli, nebo o něm četli?

(Nebo zažili na vlastní kůži.)

Já si vzpomínám, jak v nějakém starém českém černobílém filmu (je docela možné, že to byl Kladivo na čarodějnice) vymáhali doznání z nějakého chudáka sedláka tak, že jej přivázali za ruce a nohy ke kolíkům k zemi, aby se nemohl ani pohnout, a pak na něj docela obyčejně vršili kameny.

"Ještě se nepřiznal?"

"Ne, velebnosti. Je zarputilý."

"Přidejte další kámen."

Přiznám se, že tohle mi utkvělo.

:x

• zlá téma. pfuj! bleee :twisted:

• Ano, zlé téma. :evil:

Povídejme si o něm! :idea: :twisted:

Neviděli jste někde Léta? Jdou zvěsti, že padl do rukou Lannisterům, a že ho drží hluboko pod Skálou v smrduté kobce. :o

• Prej mu hledaj třetí oko :-)

• Ty o tom víš nějak hodně! :twisted:

Mohl by o svých zážitcích napsat aspoň nějaký ten summář. :)

• Jestli bude mít čím psát a mluvit, Lannisterové jsou důkladní :twisted:

• Poslední dobou jsem měl trochu problém s démonem ZPRI, ale už je to v pořádku, něco se údajně špatně nastavilo na anténě. :) Smrduté komnaty pod Skálou jsem naneštěstí nenavštívil, což je škoda, určitě je tam ukryto mnoho páchnoucích zlatých rezerv. :o

Co se týče mučení, patří postupně přidávané kameny k velmi efektním způsobům. Nicméně se dají použít i rafinovaněji než je ono zmíněné pokládání. Výborný způsobem je kupříkladu dřevěný "oslík" se hřbetem sbíhajícím se do tupé špičky. Nebohý mučenec je naň posazen a kameny jsou mu postupně přivazovány k nohám... :evil: Zlé téma.

• btw ako sa darí s pátraním a prekladaním Smraďocha?

• Jak ho znám, tak už to má dávno přeložené a teď si jen láme hlavu (au!) nad některými překladatelskými oříšky, autentickými ekvivalenty :shock: pro různé druhy mučení apod. 8)

Eh, ještě k tomu mučení...

Agónie je umění. A ty jsi můj štětec. Život je konečný. Umění je věčné! :twisted:

http://rapidshare.com/files/113626263/mgn_75_-_daredevil___black_widow_-_abattoir.rar

Comicsová osvěta je důležitá pro přežití v tomto lhostejném světě pod divými hvězdami! :!:

Aneb takový pozvolný přechod k superhrdinům.

Já vím, že se k nim postupně propracujeme. :arrow:

Nevadí vám CREW? :?:

:wink:

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi