AGOT BG

12357

Komentáře

• A kdy si to tedy zopakneme (a ja si to napisi i do diare)? :-)
  • Já tenhle týden asi ne, máme polovinu semestru, tak budu muset vyvinout nějakou činnost. :-)
  • a to samé ponúkam v Bratislave :)
  • dneska se nehraje, jo?
  • No já určitě ne, pokud to bylo i na mě :-)

Ale předběžně bych to viděl jako možný příští týden. Co vy na to? AGOT BG - čtvrtek od cca 18 hod.? Klidně navrhněte jiný termín.
  • Shako: No vzhledem k tomu ze mam rad Total war serii by mi asi spise vyhovovalo Battle of Westeros ... Docela rád bych ale zjistil jestli je to pouze bojova hra , jestli jsou tam zastoupeni hrdinove , kolik je druhu jednotek atd atd... Jinak Karetni hra pry neni zalozena na nahode ( koupite si Booster, kde je nejaka sance pro vzacnou kartu), ale je pravda ze pocet rozsireni je az moc.... Battle of Westeros vypada nadherne a urcite by bylo dobre, kdyby slo hrát ve vice hracich....
  • Amaoun: Taky to neni zrovna presne debata.. ale jsme lini zalozit na to nejakou dalsi dizkuzi.;-) Takze pojdme na to - Battle of Westeros.

Pouze bojova hra? Nerozumim otazce. Co cekas od hry s nazvem BATTLE?:-)

Hrdinove a jednotky: Ze tam jsou hrdinove je napsane uz v tom odkazu na planetu her, na ktery si se odkazoval ty.

Ano, hrdinove tam jsou - kazdy ma kolem sebe nejake jednotky, kterym muze vydavat rozkazy k pohybu a utoku. Strany maji tusim 4 druhy jednotek, dalsi je mozne koupit v rozsirenich. Ale pro zacatek staci klasicke rozdeleni na jizdu, pesi a strelce. Jednotlive srany pak maji jeste nejake specialni jednotky. Dalsi typy jednotek pak budou v rozsirenich (zatim existuji 2 a urcite to neni konecny pocet). Tady je vycet jednotek ze zakladni sady.

Board Game Geek píše:

House Stark (White):

12 Northmen Archers (3 units)

32 War Host of the North (poleaxes, 8 units)

12 Winterfell Riders (4 units)

9 Stark Kennelmasters (3 units)

5 Leaders

House Lannister (Red):

12 Westerlands Archers (3 units)

24 Lannisport Guards (spearmen, 6 units)

12 Lannister Heavy Infantry (swords, 3 units)

15 Casterly Rock Cavaliers (cavalry, 5 units)

5 Leaders

Hra je pomerne jednoducha (jakoze hlavni myslenka hry) je to proste takticka bitva dvou armad - v tomhle pochybuju, ze by se hra nejak menila. Pripadne rozsireni pro vice hracu bude spis v rozdelovan hracu mezi jednotlive strany nez zvetseni poctu valcicich stran. Krom pravidel ma hra take scenare. Na zacatku hry je treba postavit mapu, terren (reka, kopce, lesy) a uvodni rozestaveni jednotek a velitelu. Potom je treba namichat balicky karet, se kteryma se hraje (coz je dano scenarem, zavisle je to rovnez na poctu a typu hrdinu, pokud se tedy dobre pamatuju). Rovnez je ve scenari napsano, co je cilem hry resp. kolika viteznych bodu je treba dosahnout, pripadne kdy konci hra vitezstvim jedne ze stran. V Battleloru se zpravidla hravalo na pocet mrvol, ale mam pocit, ze BoW sel trosku dal a ty body se tam daji na jeste spoutou dalsich zpusobu. A hlavne ten casovy limit je pomerne zajimavy - hra je tim agresivnejsi. Pak se hraci stridaji na tahu a rozkazujou svym jednotkam, snazi se naplnit cile (utect, dobyt urcite pozice..).

K hernim mechanikam:

1) Takticka cast funguje pomerne dobre. Jednotlivy hrdinove rozkazuji 1-3 jednotkam ve svem okoli tj. jednotky bez velitele tezko udelaji nejaky slozitejsi utok, takze je dobre to az tak nerozdelovat a kazdou jednotku mit pobliz nektereho z hrdinu. Krom toho se da jednotkam rozkazovat i po jedne.

2) Boje se resi pomoci kostek. Opet bych rekl, ze to pusobi pomerne inteligetne, vzhledem k tomu, ze nasadili osmistenky. Tradicne tak na utok hazis 1-4 kostkama v zavislosti na typu jednotky, terenu atp. Slabsi jednotky tak maji vetsi sance na to byt zasazeny. Pesaci utoci na jizdu hur nez na pesaky. Vetsi uskupeni jednotek se muze lip branit.

3) Nakonec jsou ruzne specialni efekty a vychytavky jakoze drevene mosty je mozne vypalit, armadu je mozne demoralizovat natolik, ze utece z boje. Coz je tedy v prvni chvili hlavne spouta pravidel navic, takze pro prvni hry se to da s klidem ingnorovat a nacitat postupne. Jak presne to funguje nevim - nemam s tim tolik her nahrano, ale minimalne ty moznosti a male vychytavky pak vypadaji lakave a propracovane.

Herni doba: Tak hodina, hodina a pul. Obcas to muze byt 30 minut, kdyz nekdo udela chybu nebo ma nekdo obrovske stesti. Obcas 2-3 hodiny, kdyz se nekde zaseknes nad pravidly nebo budes dlouho premyslet.

Celkovy zaver: Zaber hry neni nijak veliky - hold bitva (holku na to asi nesbalis, az na specificke pripady). Ale pokud si ti libila hlavne ta cast total waru, kde se resi ty takticke bitvy (nikoliv ta strategicka planovaci cast), tak hra by se ti mohla rovnez zalibit. Jak moc je to vyvazene nemam predstavu. Hadam, ze se bude Fantasy Flight Games (vydavatel hry) snazit, ale zacina z toho byt pomerne velka komerce, takze si muzou do jiste miry dovolit to vydat i neuplne odladene, ale to se tyka spis jednotlivych scenaru nez celkovych pravidel hry. Protoze prave diky bonusum, ze je to ze sveta AGOTu si to stejne spoustu priznivcu najde. I kdyz samozdrejme je to hratelne i bez znalosti knizek a stoji to za to.

Tak jestli te jeste neco zajima, tak napis. Pripadne muzes pockat, az se vyjadrni nekdo dalsi - Alek, Aqwarty...
  • Diky moc takhle mi to staci . Tou otazkou na boj jsem myslel jestli je tam nejaka ekonomicka cast, ci assasinska ( uz si mi odpovedel)... Docela jsem na to dostal chut a mnoho veci jsi mi objasnil :-)
  • Ja jsem pro pristi ctvrtek vecer na palube:) A jsem pro AGOT, ktery pojme 5-6 hracu:)
  • Jinak co se tyka te karetni hry, tak za sebe musim rict, ze mne ta hra naprosto pohltila. BoW sel stranou:) Karetni Agot ma mnoho prednosti. Kdybych to mel shrnout, tak je to kombinace mezi pokerem a kanastou. Se slozitosti (nikoliv pravidel, ale vsech moznych kombinaci) sachu. Nenamastrujes ji hned, chce to cas, ale ta hra ti to vrati:)
  • A je to zabavny pouze se zakladnim Packem? Nebo je potreba dokupovat .....
  • ad BoW - hrál jsem to jednou s koegou odsud, který to taky hrál poprvý. Aqwarty na nás sem tam dohlížel. :-) Hráli jsme asi hoďku a půl, ale to bylo spíš tím, že jsme sem tam tápali v pravidlech. Ano, je to zejména bojová hra. Samozřejmě je znát, že je to z Westerosu, je to ale ost o tom, jaký si to uděláš. Nefanoušek ASOIAF se spokojí s tím, že proti sobě stojí Stark a Lannister a že každá armáda má pár hrdinů (Maege, Rickard, Tywin atd.) - to jsou prostě vojevůdci, kteří rozkazují jednotkám.

K vyváženosti bych řekl tolik, asi hodně záleží na scénáři. Nicméně ten, který jsme hráli my, se zprvu zdál nevyvážený. Nakonec se ale ukázal opak a hra skončila opravdu hodně těsně, mě jako Starka (výchozí pozice lepší, ale menší armáda) zachránilo jen to, že se hrálo na 5 kol, v 6. bych asi padl.

Jinak obecně k hrám hodím můj pohled. Karty i BoW jsem hrál jednou. Obojí je fajn, BoW rychle pochopitelný, karty jsem moc nepobral a potřeboval bych více her s asistencí - a vzhledem k penežní náročnosti jsem to zatím neabsolvoval. Pro mě je ale vítěz AGOT deskovka z jednoduchého důvodu. Je pro víc lidí, tím pádem víc zábavy, víc diplomacie atd.

Lidi od karet se tu semtam pohybují, ale víc info možná najdeš na jejich webu, www.agot.cz.
  • Aqwarty píše:
    Ja jsem pro pristi ctvrtek vecer na palube:) A jsem pro AGOT, ktery pojme 5-6 hracu:)

Tak to nám ještě 3-4 hráči chyběj :-)

Tak oficiálně: Čtvrtek 18. 11. AGOT deskovka, hlaste se, i pokud jste to nikdy nehráli, to neva, dostanete se do toho fakt rychle, mám vyzkoušeno na sobě. :-)
  • Já si myslím, že bych čas měl mít, takže se přednostně hlásím a zkusím překecat i toho mého kámoše (teď už opravdu budu i hrát :-) ) a vezmu i ty LCG karty jen ať se na ně může "ten koho to zajímá" podívat. Teda vezmu jen 1-2 balíčky, protože momentálně je asi okolo 1000 karet LCG a album je opravdu těžké :-)
  • Diky Aleku za doplneni :-) 1000 karet LCG ? :O tak to jdu nejdřív do BOW :-D
  • Amaroun - ano "zatím" okolo 1000. Když se podíváš na tento web - http://agot.dbler.com/ tak tady si můžeš vyfiltrovat co chceš. Je tam i starý formát CCG, který už odrotoval. To znaméná, že pro tebe stojí za zmínku pouze LCG,ale samozřejmě na staré karty se jukni taky, abys viděl s čím se hrálo dříve.

LCG vs CCG.

LCG - (vydání v podobě CHP a větších "rodových expanzí", kde jsou karty fixně, to jest co chceš to koupíš.To jest tento formát vybízí k tomu, že už si nikdo nemůže stěžovat, že neměl štěstí a záleží pouze na tom, jak je kdo schopný deckbuilder a samozřejmě stratég při samotné hře.

Jak zmiňoval Alek na http://www.agot.cz jsou potřebné inforamce, kde lze nalézt vyhlášení turnajů a momentálně se schyluje k odstartování nové ligy. Ještě se zmínim o fóru http://www.fnx.cz ,který slouží k debatě o všem možném. Takže se stačí zaregistrovat a pak vlézt do: místnosti-hry-A Game of Thrones : CCG a je to :-)

CCG - staré odrotované karty "se kterými občas hrajeme", které vycházely ve formě display "jako Magic", takže prostě si měl nebo neměl štěstí na nějakou unikátní kartu, kterou si nutně potřeboval do balíku.

Jinak na Battle of Westeros bych se taky rád podíval, protože jsem ho jěstě nehrál a chtěl bych si to pořídit.
  • Tak to je Štěstí, že je LCG... Boosterovy hry ( nahodný balíčky) moc nemusim :-( ... AGOT deskovku jsem nehrál, ale má jí známej a moc se na ní těšim :-)

Edit: a hele když si koupíš jenom základní sadu LCG. nutí tě to dokupovat rozšíření nebo si jde dost dlouhou dobu postačit se základkou (3-4 hráči se scházíme) a různě kombinovat balíky :-)
  • to Chroust: Ja vezmu svuj nove poopraveny balik Martelu, tak muzeme jednu nazornou (rychlou, mam pocit, ze balik potrebuje nutne prekopat:)) hru ukazat:)

Jinak, klidne muzeme udelat znovu nejake "male deskohrani" a udelat ukazkovou partii BoW, ja vysvetlim pravidla a pak na vas budeme dohlizet:)

A jinak - ne, nenuti te to. Nuti jen vlastni predstavivost a snaha o nove a lepsi kombinace. Ale aby sis relativne dobre zahral te to nenuti. Se svym balikem ze zakladni krabice a s jednim rodovym rozsirenim se mi jednou dokonce podarilo porazit Andreho neskutecne naslapany balik Targaryenu. Ale to se to vsechno fakt pekne seslo:)

Btw. co se tyce Westerosu, tak mam pocit, ze prim u mne hraje deskovy AGOT, pak karetni a pak az BoW:)
  • Aqwarty - mno když se ti podaří dobře nalízat a soupeři totálně ne, i když u Andrého našlapaného balíku, jestli mluvíme o tom samém co měl teď na turnaji, tak je to až s podivem, že mu to nepřišlo,ale máš pravdu.Ale teď už je tolik CHP, že si myslím, že se základním corestem vystačit nejde, i když ten sám o sobě nabízí některé hodně dobré karty.

Dobře, tak já si vezmu buď svůj martelskej letní (který jsem měl teď na turnajim, jak jsem musel předčasně odejít a nebo můžu zkusit svůj Lannisterskej a nebo zbrusu novej martelskej shadow multirod deck ))), což zní hrozně,ale kupodivu funguje.
  • Tak jsem dostal avízo od Andreho, že v čtvrtek proběhne první kolo ligy, takže by bylo dobré kdyby jsme se sešli v outpostu, protože aspoň já a Aqwarty odehrajeme ligu a i si s váma zahrajeme deskovku nebo BoW.
  • Alek píše:

Jinak obecně k hrám hodím můj pohled. Karty i BoW jsem hrál jednou. Obojí je fajn, BoW rychle pochopitelný, karty jsem moc nepobral a potřeboval bych více her s asistencí -

Vidis todle jsem zapomel.

Takze Amaroune, jeste posud, jak stabilni mas spoluhrace.

Pokud to ma byt hra, kterou neustale hrajes s nekym novym, tak se zda byt lepsi BoW. Pokud ocekavas, ze budes hrat stabilne s nekym (nebo se pripojis do komunity hracu), tak je lepsi karetka.
  • Chroust píše:
    Tak jsem dostal avízo od Andreho, že v čtvrtek proběhne první kolo ligy, takže by bylo dobré kdyby jsme se sešli v outpostu, protože aspoň já a Aqwarty odehrajeme ligu a i si s váma zahrajeme deskovku nebo BoW.

A to kolo ligy máte nějak časově vymezený? Já bych viděl začátek AGOTu někdy kolem 18 hod. To je ok? Karty budou potom? Jinak já nemám s Outpostem problém, ale musíš teda přitáhnout deskovku, tam jí nemohli najít.
  • Alek: Na Palube mozno, ale ja tam nejsem, takze muzu zkusit nekoho uhnat, aby s vama zahral a otevrel, ale jina Outpost.:)
  • Mno nevím, na kdy je liga stanovena, ještě nebyla oficiálně odstartována, takže neznám přesný čas,ale myslím si,že to bude někdy okolo sedmé. Každopádně deskovku klidně přinést můžu s tím nemám problém.Takže zabukujte stůl v postu, kdyby náhodou...
  • Shako: dík, ale když chce Chroust Outpost, má ho mít :-)

Jde jen o to, abysme nezačli v šest deskovku a Chroust a Aqwartym pak nezdrhli v sedm ke kartam. Todle by chtělo vyjasnit, případně to tedy operativně přeložit, aby to nekolidovalo s kartama...
  • Hmmm, na tu ligu se priznavam trochu zapomnel. Ale taky jsme zapomnel, ze ve stredu je statni svatek:) Takze se muzeme vratit na tu stredu vecer. Nebo... zacit deskovku v 17h. Driv nez v 19 liga stejne nezacne, kvuli Rendymu.
  • Tak nevim jestli ve stredu bude outpost otevrenej a ja nevim jak to budu stihat mam od dvou zapas,takze bych urcite ve stredu nemohl vzit sebou deskovku. Myslim si, ze se to da zkloubit. Budeme hrat deskovku a proste kdyz prijdou karty, tak mezi jednotlivejma kolama je treba 20 minut, tak nahazeme zetony a budeme se venovat kartam atd, je to chaos,ale nic lepsiho me nenapada )))
  • Já tuhle středu stejně nemůžu. Ještě to můžem teda přeložit na příští týden, tam bych mohl i ve středu. Jak je to s tou ligou? Ta se nějak opakuje?
  • Jo, ta se opakuje každý týden.
  • V tom případě by pak byla vhodnější asi ta středa.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů HraníKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi