Hra o trůny 2x04 - Zahrada kostí

13468913

Komentáře

• paul-cz: jo, takhle jsem prokrastinovala o zkouškovém v minulém semestru :D. Ale tohle je teď spíš takové "zkouškové na túrách", takže tam moc prostoru ke čtení není :D.
  • Nový Hora nemá tolik exprese jako původní, a taky nevím, nějaký čahoun hubenější, ten by koňa nesetnul nevím nevím jak bude bojovat se zmijí
    Stín byl zmáklý hezky, ale vždycky jsem si to představoval fakt jenom jako stín na stěně jeskyně, tady myslím že méně mohlo být více. Myslím ale že o zápletku s bouřlivým koncem příjdeme. Ať se práší za kočárem.
    Scéna s Ros opět zbytečná. Tuhle postavu bych vynechal komplet. Jak jsem ji měl rád za dob trtkaček s Theonem, tak ji teď řekl bych přímo.... nemám rád.
    Tyrion válí, kuje pikle a možná už i řetěz.
    A Dany vůbec není kráva. Má draky a dispozice je použít. No jako, kdyby u brány chtěli, tak je tam zmasakrujou všecky, ale ví snad někdo jak se o draky starat? Myslím že si uvědomuje, že čím míň lidí vidí jejich dosavadní bezbrannost, tím líp. Je borka, žeru ju. Taky je úplně poslední, bezdětná a kdovíjak to bude. nečet jsem dál než po konec bouře, ale osobně bych přál třeba Arye aby řídila draka :D (vlastně to nemůže být spoiler když to jen tipuju)
  • Kolikokoli napsal(a):

... A s těmi šperky souhlasím, pravý majitel je dědic, ne uchvatitel. ...

Tady jsme se evidentně nepochopily, už jsem si to opravila tak, aby to bylo jasnější.
    Kolikokoli napsal(a):

... ale právo na to má jedině dědic toho, kdo to vynalezl. ....

Sedm království Targaryeni nevynalezli. Jen si je všechny podrobili. Robert zase "vynalezl" Sedm království bez Targaryenů. Taky to byla ve své době novinka. (Kupodivu si to žádný z nich nenechal patentovat. :)

Tady bude asi problém v tom, že já stavím koupi a výhru na stejnou úroveň. Ty je prezentuješ jako dvě odlišné věci s odlišnými pravidly.
    Jeden prsten patřil Sauronovi, protože si to sám myslel. Tolkien ho obdařil takřka vlastní osobností. ;)
  • Guero napsal(a):

... Má draky a dispozice je použít. No jako, kdyby u brány chtěli, tak je tam zmasakrujou všecky, ale ví snad někdo jak se o draky starat? ...

Draci jsou ve svém věku nepoužitelní- snad jen jako lákadlo na turisty. Jak se o ně starat neví nikdo, včetně Daenerys.
  • Miss Utahraptor: To s těmi šperky jsem pochopila, ale špatně přepsala. Souhlasím s tou teorií, kterou jsi tam popsala, jako špatnou ;)
    Targaryeni Sedm království nevynalezli, ale dali je dohromady. Pokud mají zůstat spojená, ať jim vládnou Targaryeni. I když v tomto bodě bych klidně přijala možnost, že zůstává ještě nějaký Targaryen (kéž by byl Jon syn Rhaegara a Lyanny!) To bych pak víc trůn přála Jonovi.
  • Kolikokoli: Co je na té teorii špatného? Targaryeni byli neschopní udržet si trůn- přišli o něj. Věděli (alespoň ke konci války) o co hrají a prohráli, takže ztratili vše včetně budoucích nároků na korunu.
    Pokud u něco hraji, musím počítat s prohrou, jako možností a nemůžu se potom vztekat, že je to nespravedlivé a chci všechno pěkně zpátky.
    Daenerys si může dělat nárok na trůn- jako nová dobyvatelka, ale ne jako dědička.
  • Pokud u něco hraji, musím počítat s prohrou, jako možností a nemůžu se potom vztekat, že je to nespravedlivé a chci všechno pěkně zpátky.
    To je zajímavá úvaha, nicméně to chce definovat, co je to "hrát o něco". Pokud vlastníte byt a někdo vám ho obsadí a vy ho nedokážete vymoci zpátky, taky jste o něco hrál a prohrál? :-) Celé to závisí na úhlu pohledu.

Co třeba naše šlechta? Ti, co přišli o majetek na základě Benešových dekretů, nedostali nic, ti, jimž panství znárodnili komunisté, se domohli restitucí. Asi to hrál a prohrál vidí různě :-)
  • mno, to bol teda jemný "sexik u Joffa :o :D :( :/
    zatial necitam knihy, zatím, ale dokedy budu muset všetci v Kings-Landing trpeť pod vyčinmi toho maleho sadistickeho psychopata zmetka1 ? :( :/(
    na rozdiel od neho, mi Dany vobec nevadi, prave je oblubena postava (draáčci :p
  • + chuda Sansa,
    len nevim, proč sa tak pretvaruje aj pred Tyrionem, a trvá na svojej "jedinej a pravej laske k jej drahemu snubencovi Joeffrimu" (ci jako sa to prasa piše :d :[ :/
    mi pripada, jako obet nejakych "monstrprocesov", ked tí obžalovaní sami seba usvedčovali z hocičoho, zo všetkeho (čo do nich vtlkli)
  • Harrenov - zatím moc velká rujna na to, aby ho všichni chtěli obývat a pořádali se tam královské turnaje. Ale pravdou je, že i v knížce byly některé místa podobně popsány.. uvidíme za týden
    Hora - moc velká vyzáblina, nicméně na imdb.com je napsaný stále stejný herec Conan Stevens.. takže rychlé přeobsazení v rámci zdravotní indispozice? Obličej mu moc nezabírali.
    Mel - moc studená na ženu, jenž má v srdcích mužů a žen zapálit oheň. Zrození stínu zhruba odpovídá mým představám. Stín samotný už moc ne, ale tam jsem zřejmě ovlivněn japonskými Full Metal Alchemist a jejich homunkulem se jménem Pride.
    Joff - nemyslím si, že je to úplně zbytečná scéna. Jen definitivně ukázali, že Joff je zrůda.
    Arya jako vždy skvělá
    Tywin - žádný bodrý týpek, ale pragmatik. Nač zbytečně decimovat levnou pracovní sílu. Ten koho seřval byl Amory Lorch?
    Dany je prostě Dany .. děcko co si hraje na vládkyni
    Catelyn a Malíček - chování Catelyn dle předpokladu, Malíček se zmínil, že ten "dárek" jí posílá Tyrion.
    Dobrý mi také přišel minirozhovor Davos a Stannis
  • + chuda Sansa,
    len nevim, proč sa tak pretvaruje aj pred Tyrionem, a trvá na svojej "jedinej a pravej laske k jej drahemu snubencovi Joeffrimu" ...

Protože neví komu věřit a Tyrion je jen další Lannister. Ostatně už to tu zaznělo víckrát- Cersei se k ní taky původně chovala laskavě. Joffrey do jisté doby taky.A on ji teď nechává tlouct a ona tomu přihlíží se založenýma rukama a ještě Sansu deptá psychicky. Kde má Sansa záruku, že Tyrion neudělá to samé?!
  • No já nevím, na mě tam Tywin působí až moc sympaticky :D Že bych dokonce zahlédla letmý úsměv? :D
  • Ygritte napsal(a):

No já nevím, na mě tam Tywin působí až moc sympaticky :D Že bych dokonce zahlédla letmý úsměv? :D

Tywin se usmívá takovým tím způsobem, kdy všechny osoby s pudem sebezáchovy potichoučku vezmou nohy na ramena a doufají, že se stihnou dostat co nejdál. :D
  • Moc se mi líbil Tywin. Byl tam krásně vidět ten rozdíl mezi sadismem Hory a pragmatismem lorda Tywina. Podle mě je dobře zahraný.
    Jak může Cersei souložit s tou položenou (myslím Lancela)? Ten tedy s Jaimem nemá společného vůbec nic.
    Jinak díl se mi líbil. Hlavně závěrečných pět minut.
  • Nevada napsal(a):

2x04
    Malíček a Catelyn - WTF? Jestli má Malíček Nedovy ostatky, tak by tam měl být asi z pověření Tyriona, ne? Pochybuju, že by jen tak čmajzl Joffreyho oblíbenou ozdobu.
    .

tak se na to koukni jeste jednou, Malicek rika, ze ho tam s tim poslal Tyrion. ;-)
  • Chmur napsal(a):

Jak může Cersei souložit s tou položenou (myslím Lancela)?

No, Lancel nemá vypadat takhle :D Takhle je to vážně naprosto nepochopitelné :D
  • Daenerys je mela pobyt... no to bych chtel docela videt, jak by hrstka vycerpanych zenskych a par bojovniku pobila bandu vycvicenych vojaku, kteri jsou navic odpocati a silni... Me ta scena prisla dobra. Vyhrozovala, oni se ji vysmali a Xaro se ji zastal... zkratky tam proste musi byt.
  • Ty zkratky a změny v seriálu maj svojí logiku. Ty věty tam o Zahradě kostí v seriálu jsou, protože přesně tak by Daenerys a spol. skončili nebýt Xara. Tu její skupinu nepobili, protože draky neviděli a nevěří jí. A o Bouřlivý konec a Edrika Bouři přijdeme, protože by to odporovalo tomu vraždění Robertových bastardů, když by ten nejprominentnější z nich byl naživu.
  • Takže Mel přijde o "svou" královskou krev ještě předtím, než na ni pomyslí a Edrik nakonec nebude nijak důležitý, nebo ho v pozdějších sériích budou muset vytáhnout jako králíka z klobouku. :)
  • tak teď přemýšlím, v čem byl Edrik důležitý v knize? vynechání postavy, ktera vystupuje cca na 20 stranach z nekolikatisicistrankove sagy mi neprijde nijak fatalni...
  • simon84 napsal(a):

tak teď přemýšlím, v čem byl Edrik důležitý v knize? vynechání postavy, ktera vystupuje cca na 20 stranach z nekolikatisicistrankove sagy mi neprijde nijak fatalni...

Taky mi nepřišel nijak podstatný, snad jen že se na něm ukázalo, že o Davos umí jednat na vlastní pěst proti "vůli krále".
    Občas se ale zjeví zajímavé spekulace o jeho další roli v sáze. Není Edrik- nejspíš žádná důležitější role nebude. :)
  • Miss Utahraptor
    jo to jediné mě napadlo, ten Davos. Na druhou stranu, to se dá asi ukázat i jinak a nemusí přidávat další postavu... co vím, tak nečtenáři v tom mají fakt bordel. :-(
  • Zatim nejlepší díl..a drobné odchylky proti knize mi nějak zásadně nevadí..Stejně,nacpat knižní předlohu tak aby se něco nevynechalo a lehce nezměnilo do 10 dílů je docela fuška.
  • simon84 napsal(a):

Miss Utahraptor
    jo to jediné mě napadlo, ten Davos. Na druhou stranu, to se dá asi ukázat i jinak a nemusí přidávat další postavu... co vím, tak nečtenáři v tom mají fakt bordel. :-(

Proto scénáristy vůbec nekritizuju za vyškrtvání postav. Příští tejden už bude pátej díl a ještě pořád nepředstavili Ygritte a Půlrukýho. Jasně, v tomhle směru je GoT složitější než jiný seriály, ale většina nových postav divákům nakonec začne dávat smysl.

Jinak pokračuju ve svým experimentu s divákem znalým předlohy (já) a neznalým předlohy (moje sestra). A zjistila jsem, že zatímco ona se u tohohle dílu smála vtipkům Bronna, Tyriona a Malíčkovým průpovídkám k Margaery, já prostě nemůžu. Začínám chápat, kde se vzalo to "ó, sladký dítě léta". Sestra třeba vkládá tolik nadějí v Tyriona a vůbec jí nedochází, že tuhle hru hraje za rodinu, která jím pohrdá.
  • Vypadá to, že žádná Jeyne nebude. Robb se zamiluje do obyčejné děvečky, čímž bude dopad na politickou scénu ještě viditelnější. Zase chápu, že se nechal peskovat, protože beztak o sobě jako o králi neuvažuje a v duchu se diví, jak se do té pozice dostal.

Je jasné, že Dany nemohla ukázat draky, když rozpočet sežral stín. :-)
    Po cestě museli narazit na skrytý pramen vody, protože Dany vypadala u bran Quarthu lépe než předtím. Taky měla plno kuráže odporovat lidem, kteří se s ní zabývají jenom kvůli těm drakům. Anebo měla takovou žízeň že už neuvažovala logicky.

Stín... neměla by mu přescházet scéna, kdy Melissandra zaříkává pět králů, aby zemřeli?. Bouří jsem četla jenom jednou, tak si to dobře nepamatuji. Ani tu broskev. :-)
    Jinak ten stín byl spíš démon z Lostu a Davos by se měl správně pochcat strachem.
  • Neviděno, spokojenost. :-)
  • Ben Nevis: Takže já to teda ohledně "Jeyne" shrnu. Anu, neuvažuje o sobě jako o králi, ale každá její věta vůči němu je výtka a zajímavější by bylo jeho jednání, kdyby u toho byl někdo z jeho vazalů. Ohledně její identity... Tvrůci o ní na jednu stranu mluvili jako o Jeyne, na stranu druhou někde potvrzujou, že role Chaplinky je opravdu nějaká Talisa z Volantisu. Nevím, co tady zamýšlejí, ale u Battlestar Galacticy taky producenti hojně rozhlašovali, že Starbuck se nevrátí, co se nakonec k překvapení diváků stalo. Pokud to ale má opravdu bejt nějaká obyčejná ošetřovatelka, budu skutečně rozladěná. Už v knížce je od Robba neuvěřitelně hloupý, že se v situaci, ve který je, ožení s Jeyne Westerling. Co byste si ale pomysleli, kdyby se v seriálu ve stejný situaci oženil s opravdu naprostou nulou? Napadá mě ale, že se s ní může v seriálu oženit ještě dřív, než se dozví o tom, co se stalo na severu, to by bylo opravdu jak z pera tragéda :)
  • svoa00: Jeyne a Starbuck budou odlišné situace, protože Jeyne nikdo nezná. I v knize je to nicka, žádná trojská Helena. Nepředstavovali by novou postavu tam, kde je třeba postavy krátit.
    Tvůrci mají horší úlohu. Vzhledem k tomu, že v knize Robb POV neměl a v seriálu má, nemůže tam "Jeyne" nečekaně spadnout jako rampouch ze Zdi.

heavy_head: dívala jsem se s manželem (nečtenářem), a pak jsme se dívali na díl Person of interest. Jeho reakce byla: "Je těžké dívat se po GOT na béčkový seriál". Marně jsem mu vysvětlovala, že PoI není béčkový seriál. Až tak se mu GoT líbí. :-)

• svoa00 napsal(a):

simon84 napsal(a):

Miss Utahraptor

Proto scénáristy vůbec nekritizuju za vyškrtvání postav. Příští tejden už bude pátej díl a ještě pořád nepředstavili Ygritte a Půlrukýho. Jasně, v tomhle směru je GoT složitější než jiný seriály, ale většina nových postav divákům nakonec začne dávat smysl.

Jinak pokračuju ve svým experimentu s divákem znalým předlohy (já) a neznalým předlohy (moje sestra). A zjistila jsem, že zatímco ona se u tohohle dílu smála vtipkům Bronna, Tyriona a Malíčkovým průpovídkám k Margaery, já prostě nemůžu. Začínám chápat, kde se vzalo to "ó, sladký dítě léta". Sestra třeba vkládá tolik nadějí v Tyriona a vůbec jí nedochází, že tuhle hru hraje za rodinu, která jím pohrdá.
    No, já koukám s bratrem-nečtenářem a orientuje se dobře a budoucnost postav si nemaluje nijak růžově (to bude tím, že jsme příbuzní :). Je sice pravda, že mu nevadí spoilery a občas se i ptá na budoucí děj, ale i tak jsem měla docela obavy, aby to všechno pobral.
  • Ben Nevis napsal(a):

heavy_head: dívala jsem se s manželem (nečtenářem), a pak jsme se dívali na díl Person of interest. Jeho reakce byla: "Je těžké dívat se po GOT na béčkový seriál". Marně jsem mu vysvětlovala, že PoI není béčkový seriál. Až tak se mu GoT líbí. :-)

Mně nemusíš vysvětlovat, že číst nejdříve knihu, než vidět seriál, je prokletí. ;-)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů 2. řadaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi