Oblíbená postava?

1434446484951

Komentáře

• No abych přišla se svojí troškou do mlýna... ano, v sáze ještě žijou postavy, kterým bych přála brutální dekapitaci, ačkoliv jsou to chytrý hlavičky (Malíček, Frey, Roose Bolton) a spousta těch, u kterých by mi to nevadilo, ale Dany mezi nima není. A to říkám jako někdo, koho její kapitoly nijak zvlášť nebavěj, proto mě dění v Essosu vlastně nezajímá.
  • Ambiciózní jsou i Lannisterové, Tullyové (pokud vím, tak Cat chtěla po Nedovi, aby vzal úřad pobočníka a provdal Sansu za Joffryho), Greyjoyové, Baratheonové. No tak to ti zbývaji snad jen Starkové, ti se zatím skutečně jako ambiciózní zatím moc neukázali. Dost chudej výběr:-)
    Jasně, ambiciózní jsou všichni, ale Martellové jdou na to nějak od lesa stylem "Lomikare, Lomikare, do roka a do dne..." V Tanci je to vidět nejvíce, tak to nechci rozvádět.
    Nedostatek ambicióznosti (nebo spíš starostí o politiku) nejspíš stála Starky všechno.
    Protože agresivní vyhrávají všude, i v naší realitě (viz Cikáni alias Nedotnutelní).
    I v naší realitě bylo zvykem se postarat o bastardy urozeného původu. Ale nebylo zvykem je strkat manželce pod nos.
    Nejspíš to bude tím, že Starkové měli jenom jeden hrad, zatímco panovníci naší reality měli letní sídlo, zimní sídlo, podzimní sídlo a kdo ví, co ještě. Nebylo zvykem, že by se osobně starali o svoje potomky, natož bastardy.
    Eddard, jakožto hrdý natvrdlý chlap, si beztak ani neuvědomil, jak Catelyn s Jonem leze na nervy. Jinak ho mohl dát někam do poručnictví.
  • Ještě k Dany. Je těžké ji nesnášet, protože je to hodná holka, která se chová jako většina západní civilizace. Akorát západní civilizace narozdíl od Martina neřeší důsledky.
    Je morální podvést obchodníka? Ne. A když obchoduje s otroky?
    Je morální zabít otrokáře? Ano. Proč se vyměnily role otrokářů a otroků místo aby otroci byli vděční a užívali si svobody?
    Je morální postarat se o bývalé otroky, kterým byla dána svoboda? Ano. Proč ti otroci musí jíst? Ve fantasy se přece nejí...

Morálka je vůbec ošemetná věc. Třeba v Mass Effectu tam měli quest, že jeden muž chtěl vydat tělo manželky zahynulé v bitvě (k pohřbení). Vojáci ho nechtěli vydat, protože ho chtěli zkoumat a leccos vyzkoumat o zbraních nepřátel. Kladný čin v tomto dilematu bylo tělo vydat k pohřbení.
  • Ben: Starkové nikdy ambiciozní nebyli, na rozdíl od Lannisterů, Freyů a hlavně Greyjoyů nikdy nevyznávali právo dobyvatele (který ani v naší historii dlouhodobě nefungovalo a IMHO nebude fungovat ani u Martina). Tipnu si ale, že pokud chce někoho ze Starků Martin vrátit na Zimohrad, musí z něj aspoň trochu ambiciozní svini udělat. Nikdo z nich k tomu ale nesměřuje, takže si vůbec nejsem jistá, že se něco takovýho stane.
  • svoa00 napsal(a):

...Tipnu si ale, že pokud chce někoho ze Starků Martin vrátit na Zimohrad, musí z něj aspoň trochu ambiciozní svini udělat. Nikdo z nich k tomu ale nesměřuje, takže si vůbec nejsem jistá, že se něco takovýho stane.

Nejsem si jistá, ale myslím, že Malíček ze Sansy svini udělá, pokud bude mít dost času. Nevím, do jaké míry bude sama o sobě ambiciózní, ale manipulátorka by z ní být mohla. Naivní sny už jí rozcupovali na cucky, a člověk musí mít nějakou životní náplň, ne? :D
  • jasne, že chmur má pravdu, ale to sa tu už nevyháda :)
    dany nie je jednozančne dokonalá kladná hrdinka, ale má k nej omnoho bližšie ako k opaku. najdôležitejšie je, že je to v provom rade dobrý človek, má v srdci ľútosť, sympatie k slabším, snaží sa ich ochraňovať. iste je občas hlúpa a vzhľadom na okolnosti to ma fatálny rozmer. ale tak ako veríme, že zmúdrie Sansa, tak by som dal šancu aj jej. aj keď je možné, že skôr zomrie ako dôjde k víťazstvu.

každopádne navrhujem nechať to tak, ten zákop je prihlboký, a nech sa kopal z akýchkoľvek dôvodov, proste tam je. osobne som sa k tomu už nechcel vyjadriť, ale nedalo mi keď som videl ako je Chmur pod paľbou.
  • Nikdy jsem netvrdil, že Dany je dokonalá, protože není. Dělá spoustu chyb a jistě jich mnoho ještě nadělá. Není to však určitě negativní postava, jak se ji tu snaží mnozí prezentovat.
    Nerad bych se pouštěl do diskuze na téma morálka, protože to je dost subjektivní záležitost a u mnoha rozporuplných témat záleží na úhlu pohledu.
    Eddard, jakožto hrdý natvrdlý chlap, si beztak ani neuvědomil, jak Catelyn s Jonem leze na nervy. Jinak ho mohl dát někam do poručnictví.
    Možná ho miloval víc než svojí ženu. Otcovská láska může být velice silná. Nebo v něm viděl svojí sestru a i v tomhle případě mu láska zabránila dát ho pryč.
    Nedostatek ambicióznosti (nebo spíš starostí o politiku) nejspíš stála Starky všechno
    Možná o tom rozhodlo nakonec jedno morální dilema Eddarda Starka. Přijmout pomoc Renlyho a vzít Cerseiny děti jako rukojmí nebo ne? Všichni víme, jak se rozhodl a co ho to stálo.
  • Já nevím, proč se po každý pouštím do obhajoby Dany a to po sto padesáté, přestože vždy tuším, že mě uchvatitelovi psi budou cupovat na kousky (hlavně pražský krysařík:-).
  • Chmur: Nemusíš jí přece obhajovat, nic tak hroznýho neudělala a že jí někdo nemá rád je jeho osobní věc. Stejně by mě zajímala její reakce, až se dozví, co byl taťka zač, protože nepochybuju, že ji toho Martin neušetří.
  • No, tak třeba Barristan už se zmínil, že...
  • Miss Utahraptor: Jo, ale to nechtěla slyšet. Jestliže se ale chce dostat do Západozemí, tak se tomu nevyhne.
  • Chmur: Nemusíš jí přece obhajovat, nic tak hroznýho neudělala a že jí někdo nemá rád je jeho osobní věc
    Samozřejmě že nemusím, ale chci, protože mám pocit, že jí ostatní křivdí. Konec konců je to diskuzní fórum, ne? :-)
  • Chmur: asi to nebylo poznat, ale já ji obhajovala. V každém jiném fantasy by to byla superoblíbená postava pro svou dobrotu, protože se neřeší důsledky, ale Martin ji to nechá sežrat i s úroky. :-)
  • Ben Nevis napsal(a):

Chmur: asi to nebylo poznat, ale já ji obhajovala. V každém jiném fantasy by to byla superoblíbená postava pro svou dobrotu, protože se neřeší důsledky, ale Martin ji to nechá sežrat i s úroky. :-)

dobre povedané
  • ale beru to tak, že to bylo míněno v žertu.
    Narozdíl od jisté starší hlášky pocházející od tebe se to skutečně dá brát jako žert.
    Tak především Dany si draky někde nekoupila.
    Ne, dostala je darem.
    To však nebylo nic jistého a dopředu vykalkulovaného. Byla to spíš souhra různých okolností.
    Ano, souhlasím. Kde je jaká zásluha. A jde vůbec o věc, která má být záslužná? Když by někdo vyvolal démona, je to případně věc jisté námahy a schopností, ale je to věc záslužná? My stále nevíme (ti co nečetli Tanec především) jak moc je nebo není drak dobrá či nedobrá věc. Říká se že oheň je dobrý sluha ale zlý pán, no a o dracích to bude platit dvojnásob.
    Co bys jako po ní chtěl, aby drakům usekla hlavu, protože představují pro svět potencionální nebezpečí?
    Jo, vlastně jo.
    Myslím, že lidem, kteří přejí šestnáctileté holce, která většinu svého života strávila na útěku, ve strachu a nebezpečí, dvakrát přišla o celou svoji rodinu, přeji upálení nebo sekeru v zádech; ve jménu dobra by chtěli vybít šmahem všechny Greyjoye a Freye; považují Cersei za lepšího člověka než Dany skutečně nemá smysl něco vysvětlovat.
    to nevím, jestli jde ke mně, navíc je to trochu zmatené, nicméně Dany vlastně nijak špatnej osud nepřeju, jen mě občas baví dráždit její fanatické(ho) obhájce. Na druhou stranu na Dany prostě nevidím absolutně nic, co by jí kvalifikovalo jako schopného vládce. Její možná dobře míněné zásahy se obracejí proti ní, její draci jsou nevycvičená nebezpečná stvoření, ona sama si absolutně nedá vysvětlit, jak to s jejím rodem vlastně bylo, podle mne se o žádný ze svých úspěchů nijak nezasloužila (vše se odvíjí jen od toho, že dostala darem tři vejce) a především jsou její kapitoly nudné a nudnější (v Tanci pokud se nepopisujou v jejích kapitolách vnější události je to jako číst holčičí deníček).
    Samozřejmě že nemusím, ale chci, protože mám pocit, že jí ostatní křivdí.
    Já si naopak myslím, že jí vidím docela realisticky a nekřivdím jí ani zbla v tom cio si nezaslouží. Pro mě je naopak nepochopitelná její adorace.
  • Na Dany je nejhorší jiná věc - je prostě nudná (stejně jako kapitoly s ní).
  • U Daenerys je otázka do jaké míry věděla, co dělá. Ráno jsem četla její poslední kapitolu z Hry. V určité části si "je jistá, co má udělat", ale doopravdy to tak bylo? Vlezla i s vejci do ohně protože věděla, že se tak vylíhnou? Vejce měla být věky změněná v kámen, a Targaryeni skutečně nejsou ohnivzdorní. Myslím, že jí prostě v tu chvíli "přeskočilo"- zrovna přišla o manžela i syna, traumatizující situace jak vyšitá- a udělala, první věc, co ji napadla a připadala logická. Draci potřebují oheň- šup s nimi na hranici, jsem krev draka- nic se mi nestane. Že to vyšlo bych viděla spíš jako náhodu a její štěstí. Značně pochybuji, že to se dá označit za zásluhu.
    Teď mě napadá, že to je krásná ukázka různého pohlížení na věc v závislosti na výsledku. Kdyby jednoduše uhořela, měli by ji všichni za dalšího šíleného Targaryena i kdyby bylo její konání podpořeno sebelepší logikou (např. ten její předek, co se nalokal Dračího ohně).
  • Myslím, že jí prostě v tu chvíli "přeskočilo"- zrovna přišla o manžela i syna, traumatizující situace jak vyšitá- a udělala, první věc, co ji napadla a připadala logická. Draci potřebují oheň- šup s nimi na hranici, jsem krev draka- nic se mi nestane. Že to vyšlo bych viděla spíš jako náhodu a její štěstí. Značně pochybuji, že to se dá označit za zásluhu.
    Tvůj výklad mi připadá logický. Jen jedna poznámka. Opravdu si myslíš, že šlo o náhodu?
    Proč někteří Targaryeni při podobném pokusu uhořeli a ona ne, jak to že zkamenělá vejce najednou ožila? Uznávám, že se na to nemusíme dívat jako na zásluhu, ale zároveň nevěřím, že to byla prostá náhoda.
    Teď mě napadá, že to je krásná ukázka různého pohlížení na věc v závislosti na výsledku. Kdyby jednoduše uhořela, měli by ji všichni za dalšího šíleného Targaryena i kdyby bylo její konání podpořeno sebelepší logikou (např. ten její předek, co se nalokal Dračího ohně).
    To je pravda.
  • Narozdíl od jisté starší hlášky pocházející od tebe se to skutečně dá brát jako žert.
    Nevím, co je tím myšleno.
    Ano, souhlasím. Kde je jaká zásluha.
    Tak minimálně je vzala a vstoupila s nimi do ohně. Předpokládám, že nemohla s jistotou vědět, že se jí nic nestane, protože jak známo, být Targaryenem neznamená být automaticky ohnivzdorný, jak se o tom přesvědčili někteří její předci.
    Ne, dostala je darem
    .
    Pokud myslíš vejce, tak budiž. Ale o draky se zasloužila sama viz. výše. Pokud to však bereš jako nějaký zásah vyšší moci, může být, zároveň by to však logicky (to slovo máš rád) znamenalo, že je tou mocí skutečně vyvolená.

Já si naopak myslím, že jí vidím docela realisticky a nekřivdím jí ani zbla v tom cio si nezaslouží. Pro mě je naopak nepochopitelná její adorace.
    Jsi prostě nechápavý fanatický odpůrce (aspoň jako já obhájce), který je o sobě přesvědčen, že jako jediný se na ni dívá realisticky.

• Nevím, co je tím myšleno.
    Chytrému napověz, Velký jiný.
    Tak minimálně je vzala a vstoupila s nimi do ohně.
    Zamýšlela tím vůbec něco? Akt zoufalství, kombinovaný s neurčitým pokusem o sebevraždu, který náhodou dopadl lépe než druhá pražská defenestrace, tak to vidím já. Říká se že i slepé kuře občas yrno najde. Viz slečna dinosaurus. Navíc jaksi nejsem přesvědčen, že přivedení draků na svět je něco pozitivního, spíš naopak. Že je to výjimečné nezakládá samo o sobě nějakou kvalitu, Aerys byl taky výjimečně šílený.
    zásah vyšší moci
    Tohle by mohlo bejt i na zajímavou debatu. Martin zásahy vyšší moci vesmyslu božstev odmítá a zároveň se párkrát nechal slyšet, že ani nechce vysvětlovat, z čeho se přesně bere magie (zřejmě tím má na mysli i veškeré nadpřirozené jevy), aby zachoval mystiku a tajemnost příběhu. Určitě na to nelze pohlížet způsobem sestoupení ducha svatého zvěstujícího "jsi vyvolena Daenerys ke spasení světa od zlého skrze vysezení tří vajec se třemi syny draka všemohoucího."
  • Chytrému napověz, Velký jiný.
    Tak za prvé to bylo myšleno v žertu a za druhé jsem se za to omluvil.
  • Stejně jsi měl tenkrát štěstí, že nás dělila klávesnice.
  • Navíc jaksi nejsem přesvědčen, že přivedení draků na svět je něco pozitivního, spíš naopak. Že je to výjimečné nezakládá samo o sobě nějakou kvalitu, Aerys byl taky výjimečně šílený.
    My jsme se ale bavili o výjimečnosti, ne o přínosu draků pro svět. A Dany stála v epicentru naprosto jedinečné události. Na světe běhá spousta šílenců, ale draci jsou jen tři a to v rukou poslední Targaryenky. Navíc s draky přišla na svět magie. Opět netvrdím, že se jedná o něco pozitivního, ale každopádně je to mimořádné.
    Akt zoufalství, kombinovaný s neurčitým pokusem o sebevraždu, který náhodou dopadl lépe než druhá pražská defenestrace, tak to vidím já.
    Nad tím opravdu jen můžu nevěřícně kroutit hlavou. Zdá se, že v Martinův svět je prostoupen skutečně zvláštními náhodami a shodami okolností.
    Stejně jsi měl tenkrát štěstí, že nás dělila klávesnice.
    Když to říkáš.
  • už to nechajte, pls. imho Flanker, zbytočne to vyhrocuješ a Chmur si tvrdohlavo pôjde po tej ceste až ku konfliktu.
  • Chmure, zapomínáš na pár věcí:

1) Ty vejce byly dar, ale dar od Iliria a jak víme ten je velkej kamarád s Varysem a kdo ví jestli ty vejce nebyly Daenerys dány záměrně protože to vymysleli tyhle dvě chytré hlavičky.

2) Geny. Dany může být sebe lepší ale jak to dopadlo př s Viserisem? taky magor. A tatík? Pycelle říkal že to byl dobrý člověk a že vyděl jak se mu ztrácí před očima. Navíc Dany zjevně trpí nekontrolovatelnými záchvaty vzteku, opět typu Já jsem krev Draka, jsem matka draků, jsem jejich královna a bla bla bla.... takže asi čim mladší dítě tím šílenější protože Rhaegar byl celkem normální. Proměna Daenerys je dobře vidět a k lepšímu to rozhodně není... Ze začátku byla dobrá ale bojím se, že na konec jí budou muset v rámci zachování říše zavraždit. Jinak by mohlo sed království hromadně zpívat písničku "Táborák plápolá"
  • sarven napsal(a):

už to nechajte, pls. imho Flanker, zbytočne to vyhrocuješ a Chmur si tvrdohlavo pôjde po tej ceste až ku konfliktu.

Já bych to specifikovala trochu jinak: Jak malí Jardové :D :D

A jinak, Dany přece říkala, že by chtěla, aby se lid Sedmi kráovství usmíval. Takže když se vypořádá s Jinými a nechá Starky na Zimohradu, ať si promě-zamě kraluje, když o to tak stojí...
    Ikdyž, přidávám se k názoru, že by si měla přestat některé věci idealizovat :D
  • Už jsem to psala jinde, ale znovu - Rhaegar měl slušné dispozice k duševní poruše. Příznaky dle vzpomínek Barristana vykazoval a postupem času by nejspíš určitým způsobem zešílel (nemusel by přitom být rovnou krutý násilník). U Daenerys je ta pravděpodobnost taky. Mají to prostě v rodině.
    Navíc si myslím, že se starý mistr Aemon pletl i podruhé a Daenerys není vyvolenou z toho proroctví.
    Ben Nevis napsal(a):

I v naší realitě bylo zvykem se postarat o bastardy urozeného původu. Ale nebylo zvykem je strkat manželce pod nos.
    Nejspíš to bude tím, že Starkové měli jenom jeden hrad, zatímco panovníci naší reality měli letní sídlo, zimní sídlo, podzimní sídlo a kdo ví, co ještě. Nebylo zvykem, že by se osobně starali o svoje potomky, natož bastardy.
    Dát ho do poručnictví, ano. To byl i obvyklý způsob postarání se ve skutečnosti. Ale toho Eddard nevyužil. Buď měl opravdu výčitky svědomí vůči svému synovi, nebo chtěl za každou cenu chránit syna své sestry. Možná se to jednou dovíme. Nicméně to odbočujeme od původního: že Catelyn nenáviděla Jona je normální lidská reakce. A jen málokterá žena by takový důkaz manželovy nevěry tolerovat, natož snad mít ráda. Tady měl prostě Eddard o pár let později v prvním případě poslat Jona na výchovu, ve druhém případě vysvětlit Catelyn situaci.
  • My jsme se ale bavili o výjimečnosti, ne o přínosu draků pro svět.
    V tom případě bych si to dovolil opravit. Ty ses bavil o výjimečnosti, já o tom, jestli je to kritérium, proč bych měl v Dany vidět královnu.
    Nad tím opravdu jen můžu nevěřícně kroutit hlavou. Zdá se, že v Martinův svět je prostoupen skutečně zvláštními náhodami a shodami okolností.
    Copak se Dany řídila nějakou znalostí nebo radou? Pak by se v tom dal vidět záměr. Ve skutečnosti udělala co jí napadlo a náhodou to dopadlo jak to dopadlo (míněno náhodou se do něčeho co ani sama neví čeho strefila). Krom toho opakuju, že to jí v mejch očích nedělá o nic zajímavější nebo hodnotnější. Podle toho jaksi lidi neposuzuju.
    už to nechajte, pls. imho Flanker, zbytočne to vyhrocuješ a Chmur si tvrdohlavo pôjde po tej ceste až ku konfliktu.
    Já klidně taky. I když s tim vyhrocováním si nejsem jistej.
    Já bych to specifikovala trochu jinak: Jak malí Jardové
    Až potkáš někoho s taktem buldozeru, tak si to povíme.
  • Copak se Dany řídila nějakou znalostí nebo radou? Pak by se v tom dal vidět záměr. Ve skutečnosti udělala co jí napadlo a náhodou to dopadlo jak to dopadlo (míněno náhodou se do něčeho co ani sama neví čeho strefila). Krom toho opakuju, že to jí v mejch očích nedělá o nic zajímavější nebo hodnotnější. Podle toho jaksi lidi neposuzuju.
    Taky myslím že to byla náhoda a když už ne tak něco od Ilyria a Varyse viz výše. Jinak bych řekl že Dany se totálně sesypal život a vchod do ohně byl spíše pokus o sebevraždu než o oživení draků...
  • Taky myslím že to byla náhoda a když už ne tak něco od Ilyria a Varyse viz výše. Jinak bych řekl že Dany se totálně sesypal život a vchod do ohně byl spíše pokus o sebevraždu než o oživení draků...
    Ten vchod do ohně jsem nechápala ani po x-tém čtení. Hlavně proč ji v tom nezabránil ten Mormont, když viděl, že je mimo? Matkám, co mají v hořícím baráků děti se taky brání tam vletět. Trošku ta scéna je přitažená za vlasy kvůli zápletky.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi