AGOT: Role-playing Game Manifesto

13»

Komentáře

• Argonantus: No vidiš to, v podstatě jsi řek to samý, co ten manifest. ;) Jen jsi z toho neudělal rádoby vtipné desatero...
  • Alek:
    nejsem si úplně jist, že je to to samé. Tu rovnováhu by šlo snad vypátrat v jejich pravidle 5), ale tam se Manifesto obrací k nebohým hráčům, kdežto já to hážu na krk DMovi.
    Příběh je řešen pouze speciálně ve střetu s kostkou, což vidím taky trochu jinak.
    Přemýšlím, zda to velezajímavé pravidlo 4) je pro začátečníky.
    Je to trochu matoucí - řekl bych, že není vůbec určeno ke hraní, ale pro ty nešťastníky, co zkouší číst nebo psát na RPG fóru nebo D20...
  • 17.4.2007 15:21 - Dalcor: Naprosto s Tebou souhlasím, Dalcore.
  • Jak podotkl už Alnag ve svém komentáři k pravidlu 5, směřuje toto pravidlo spíše k DM. Nevim, kde tam vidíš hráče, ten může může s rovnováhou udělat leda to, že ji nebude narušovat.
    Pravidlo 4 podle je podle mě určeno spíše DMům a těm, co již pravidla trochu znají a rádi se v nich hrabou. A autoři tím jen chtěli říct (což je mi sympatické), abychom je nebrali tak vážně a co se nám nepozdává, si upravili po svém.
  • Alek:
    "ten může může s rovnováhou udělat leda to, že ji nebude narušovat."
    - no právě. Já jsem toho názoru, že ji vlastně zkouší narušit vždycky, a že to je normální, a je starostí DM (a jenom jeho), aby se mu to nepodařilo - ne tím, že mu to zakáže, ale tím, že upraví svoji stranu pole dle mého pravidla o rovnováze.
  • Argo: no tak v tom jsme zajedno. Jde jen o výklad toho manifestu, kterej máme každej jinej ;) Tohle pravidlo směřuje k DM (a je jedno jestli je začátečník nebo ne), on prostě ve chvílích důležitých pro příběh musí kostky korigovat, nejlépe je vůbec nevyndávat.
  • Alek: už jsem se lek, že se neopravíš.. :) to s tím, jestli má DM kostky korigovat nebo raději nevyndávat! Protože tohle pravidlo by podle mého mělo být svaté a někam bych ho vyryl namísto spousty jiných - DM nechť si vždy dobře rozmyslí, kdy použije kostky a kdy raději svou fantazii. Ovšem v okamžiku, kdy vyndá kostky, musí se hozenými výsledky řídit stejně důsledně, jako jakýkoliv jiný hráč!
    Nic neničí důvěru mezi DMem a hráči, resp dobrý pocit ze hry, tak spolehlivě a rychle, jako falšování výsledků hodů...
  • Alek:
    Aha.
    Já mluvím o pravidlu
    5) Jsou-li kostky ve sporu s příběhem, pak příběh vždy vítězí.
    - kde je můj postoj lautr stejný, jako Rytířův; nevyndávat kostky je něco dost jiného, než je vyndat, hodit, a pak si to rozmyslet.
    ... a o pravidlu
    6) Min/Maxing a ťuňťování nejsou problémem vyplývajícím ze hry, ale problémem vycházejícím z hráče.
    - ať koukám, jak chci, nepřipadá mi, že by to směřovalo k DM.
    Tím méně mi je z fromulace jasné, co s tím hodlají provést (asi zastřelit hráče...?)
    Ale možná na to nedobře hledím.
  • O 6) jsem nikdy nemluvil...mluvil jsem naposledy o 5) a ta imo směřuje přímo k DMovi. A naprostý souhlas s Rytířem, mělo by to tak být (leč jsou ťunťové, co to hoděj a když zjistěj, že to nevyšlo, tak to doháněj všude možně - to je pak tragédie, ale věřim, že tohle se stane každýmu jen jednou a příště už je radši nevyndá ;)).
  • Argonantus: Pravidlo 6. evidentně směřuje k DMovi. Říká mu, že nemá pro min/maxing spílat pravidlům, když nejsou v tomto směru nepřůstřelná, protože rozhodnutí min/maxovat spočívá čistě na hráči. Tím mu také dle mého naznačuje řešení - ukázat nenásilně hráči půvaby hraní jinak než min/max a rozhodnutí nechat na něm.
  • Andtom:
    Vzdávám se.
    Nikdy bych to bez doplňujícího výkladu nepochopil.
  • S odstupem se mi to po WTF debatě jeví být opět aktuální.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi