No pokud si vzpomínám, tak v knize je, že ho Jeyne "utěšila v jeho žalu nad ztrátou bratrů," to se těžko ovládá, ale ženský se to vysvětluje těžko:)). Umřeli mi bratři, hm..co kdybych si zasouložil, ještě nikdy jsem to nedělal a tohle je asi ta správná chvíle, kdy s tím začít :-) Máš pravdu, to bys mi vysvětloval těžko :-)
píše: No já si myslím, že porušením slibu, který dal lordu "Lasičce" z Dvojčat poškodil svoji čest více, než kdyby se Jeyne nevzal. Samozřejmě je to věc názoru. Tak se vyspal s Jeyne, no a? Vzít si ji v jeho situaci bylo hodně neprozíravé a hloupé.
Já bych na Robbově místě Jeyne provdala za nějakého svého rytíře... (svědomí čisté, ruce čisté a místo v manželské královské posteli volné pro nějakou lasičku, jak slíbil) A to by Jeyne ještě měla být vděná za dobrou vůli, když je taková povětrná a leze do postele hned první noc známosti a ještě ke všemu nepříteli... :-)
No je klasická výmluva vrahů, že házej vinu na oběť. Kdo by počítal s tim, jak se Freyové zachovaj, že? Ostatně i z reakce Lannisterských bylo znát, že je krvavá svatba překvapila. Čekali by, že Freyové prostě rovnou změní stranu, ne vraždu. Ono není zas tak výhodné chovat se jako svině, protože všichni spojenci tak potom s člověkem jednají (viz Jaime a jeho pohrdání). Někam vysoko to stejně nedotáhnou.
a) Robb slíbil, že udělá svojí královnou nějakou Freyovou. Kdyby to neudělal, tak jeho armáda stále trčí před Dvojčaty. Slib, kterým za svůj přechod zaplatil, nikdy nesplnil. Takže tvoje řeči od sviních jsou přehnané a jednoznačněmíří špatným směrem, Robb porušil závazný královský slib.b) Lannistery Krvavá svatba překvapila?! Četli jsme stejnou knihu? Vždyť lord Tywin to celé NAPLÁNOVAL.c) Jeyne byla (ačkoliv nevědomky) součástí spiknutí Lannisterů a Westerlingů a Robb měl něco takového čekat a neskočit jim na to.Takže si stojím za svým - neměl s ní spát. Měl se kousnout do rtu, vybrečet se do polštáře, strašně se ožrat, když měl pocit, že mu sex pomůže od žalu, tak si splašit nějakou profesionální pracovnici a s Jeyne ohleduplně vyrazit dveře (Promiň, má paní, já jsem zasnoubený, tím pádem tě nemůžu připravit o věneček, protože bych si tě pak nemohl vzít a vzhledem k tomu, že jsem čestný po svém otci, nijak jinak bych na podobnou situaci ani nemohl zareagovat. Velmi se mi líbíš, ale já musím jako král brát ohledy na svůj lid a svůj slib. A teď mě omluv, truchlím kvůli svým zesnulým bratrům a teď se musím opít do němoty/proplakat polštář/sehnat si společnost na noc.)
Možná jsem to neřek úplně přesně. Nemluvim o šedé eminenci Tywinovi. Freyové se ze spojenců Robba stali de facto poskokama Tywina. Kdyby ho nezabil Tyrion, pocítili by to mnohem silněji, že si zradou moc nepolepšili. Možná dostanou nějaký hradz a pozemky, ale pro všechny už budou vrazi, i pro ty, v jejichž prospěch to provedli. Budou se na ně dívat asi jako na Králokata. Abych se vrátil na začátek, co jsem chtěl říct: samozřejmě že se moh Robb chovat vypočítavějc a asi by přežil, ale nebyl by to Robb. Robb byl takovej, jakym ho vychoval jeho otec, kvuli němuž vůbec válku začal. Pokud by se nechoval jak se choval, vůbec žádnou válku by vést nemusel. Ergo snažil se jednat jak považoval za správný a ve jménu toho bojoval. A kdyby to neudělal, nebyla by Píseň ledu a ohně tak zajímavá. Komu bysme fandili (nebo aspoň já), kdyby se všichni chovali jako Lannisterové. BTW jeden rozpor u tebe. Na jednu stranu mu vyčítáš, že vinou toho, že se zachoval podle toho, co za čestné považoval. A na druhou pak mu vyčítáš, že se čestně nezachoval k Freyům (a naskýtá se otázka, zda to byl důvod ke krvavé svatbě). A k tomu sexu: ženám bych opravdu přál být jeden den mužem a pak ať rozumujou o tom, kdy sex ano a kdy ne :))))
Já myslím, že na prvním místě byl královský slib (prostě ho slíbil dříve, než se s Jeyne vyspal) tudíž svoji čest do určité míry pošpinil. Taky se mi zdá, že je rozdíl mezi chtíčem, útěkem před smutkem a láskou. V Robbově případě se přece nemohlo jednat o nějaký hluboký cit. Já však Robba chápu, ani bych mu to nějak nevyčítal, i když všichni ti chudáci co s ním zemřeli na krvavé svatbě, by mohli. Libí se mi však Flankere, že Robba tak obhajuješ. Je to sympatické, asi jsi jeho silný fanoušek.
píše: A k tomu sexu: ženám bych opravdu přál být jeden den mužem a pak ať rozumujou o tom, kdy sex ano a kdy ne :))))
No asi je to myšleno s nadsázkou, ale rozhodně bych všechny muže neházel do jednoho pytle:-)
Ono taky se to jinak hodnotí, když víme, kam to vedlo. Icefire není (naštěstí) Duna, kde je dycky každej krok naprosto chirurgicky někym iniciovanej a dopadne přesně v něčím zájmu. A to "rozumné" chování - tak se pravděpodobně zachovali třeba Tullyové s Lysou a k čemu to vedlo. Ad Robb: no určitě zastávám názor, že když někdo bojuje s nějakou představou o spravedlnosti, má se podle ní chovat (jinak by to bylo jako bojovat za demokracii tim, že jí budu potlačovat, ale politiku do toho tahat nechci :)).
píše: Na jednu stranu mu vyčítáš, že vinou toho, že se zachoval podle toho, co za čestné považoval. A na druhou pak mu vyčítáš, že se čestně nezachoval k Freyům (a naskýtá se otázka, zda to byl důvod ke krvavé svatbě).
Ale on se nezachoval čestně, on připravil Jeyne o panenství (čímž ji společensky diskvalifikoval) A AŽ PAK hasil, co provedl.
píše: A k tomu sexu: ženám bych opravdu přál být jeden den mužem a pak ať rozumujou o tom, kdy sex ano a kdy ne :))))
Děkuju, to bych si i odpustila. Jsem staromódní a raději uvažuju hlavou :-) Ale jinak tvůj povzdech odpovídá mé poznámce, která rozpoutala tutu bouřlivou debatu. :-)
píše: P.S. Mám totiž taky tak trochu vztah, o kterym mi pár lidí řeklo, že neni rozumnej...
Pokud nejsi ženatej a nemáš milenku, případně svobodný udržující vztah s vdanou ženskou s dětma, případně kombinace obého, tak ti do toho nemá co kdo kafrat...
píše: To platí pro pasáčky vepřů a domkaře, né však pro lidi, na jejichž rozhodnutí zavisí osudy ticíců lidí. Daň za moc a slávu.
Upřímě nemám pocit, že by sňatky z rozumu kdy zajistily nějakou zásadní stabilitu. Třeba evropský panovnický rody spoly byly provázaný všechny, ale válkám to stejně nezabránilo.
K Písni ledu a ohně mě přivedl syn,teď jsem ho předběhla a čtu poslední polovinu druhé části Hostiny pro vrány a předevčírem se moje nejoblíbenější postava Arya probudila slepá.Natolik mě celá sága doslala,že jsem na to pořád musela myslet,co s ní bude dál.Asi mám moc bujnou fantazii,ale ty lidi mám před očima a Mokrovlasa bych nechala utopit k tomu jeho potopeného bohu už po první kapitole s ním(asi tam hraje úlohu moje fobie z utopení už od dětství).Takže tolik k mým(ne)oblíbeným postavám,jejich víc,ale tyto jsou nejvýraznější
to Anqua: Jen klid, s Aryou to nebude tak hrozné, jak to vypadá. Je to přece Kočka z kanálů, "cat" po mamince. Na "Noční hlídce" je o tom diskuze. A Mokrovlasa by trumflo pěkných pár postav, které toho mají na svědomí mnohem více, a vedle kterých je to úplný dobrák.
ad Arya...Vodní tanečník přeci nekouká očima. ;)Mokrovlas mě taky nikdy nevadil, repsektive nejmíň z Greyjoyů. Je to taková pobedená rodinka zralá na vymlácení. ;)
Já fandím od začátku Stárkům. Jon, Arya...Pak se mi ale zalíbil Tyrion. Toho jsem zpočátku bral jako takového nemastného, neslaného - po bitvě na Černovodě (a vším co tomu předcházelo jsem si ho zamiloval) Jsem v Bouři mečů 2, po Krvavé svatbě...
Jsou lidé různí. Já, například, když se dívám na nějaký sportovní přenos, vždycky někomu musím fandit, jinak by mě to nebavilo. Ovšem znám i lidi, kteří nefandí nikomu a je jim to jedno - a jejich zážitek možná není o nic menší, než ten můj. Stejně to mám i se čtením. Vždycky si někoho musím najít, komu bych mohl fandit, jinak knížku dříve či později odkládám. U Martina je ten přetlak dobře napsaných postav takový, že se ze mne stává rowdie téměř při každé kapitole. :-) Ale tzak kdybych měl vybrat tři, tak by to byly: Tyrion, Jaime a ...(u té třetí ještě tak trochu váhám:-))
Max: Hmm, zajímavý postoj. Myslím, že ho zčásti vlastně sdílíme všici. Viz ono váhání, když zvolit ty oblíbence. Nedá se to smrsknout na jedno, dvě jména. Tím bychom o těch ostatních řekli, že jsou špatný. Ale kdepak, i když jsou neoblíbený, stejně jejich kapitoly rádi čteme, protože ony posouvaj i ty naše "oblíbené", potažmo celý děj, který je stěžejní. Všichni jsou to vlastně takový sněhový vločky a pokud chcete postavit sněhuláka, nemůžete číst jen o svých oblíbencích.
Komentáře
Jinak řečeno Robb byl zákonně dobrý a pán jeskyně by mu to spočítal.
No já si myslím, že porušením slibu, který dal lordu "Lasičce" z Dvojčat poškodil svoji čest více, než kdyby se Jeyne nevzal. Samozřejmě je to věc názoru. Tak se vyspal s Jeyne, no a? Vzít si ji v jeho situaci bylo hodně neprozíravé a hloupé.
Já však Robba chápu, ani bych mu to nějak nevyčítal, i když všichni ti chudáci co s ním zemřeli na krvavé svatbě, by mohli.
Libí se mi však Flankere, že Robba tak obhajuješ. Je to sympatické, asi jsi jeho silný fanoušek.
A k tomu sexu: ženám bych opravdu přál být jeden den mužem a pak ať rozumujou o tom, kdy sex ano a kdy ne :))))
No asi je to myšleno s nadsázkou, ale rozhodně bych všechny muže neházel do jednoho pytle:-)
Na jednu stranu mu vyčítáš, že vinou toho, že se zachoval podle toho, co za čestné považoval. A na druhou pak mu vyčítáš, že se čestně nezachoval k Freyům (a naskýtá se otázka, zda to byl důvod ke krvavé svatbě).
A k tomu sexu: ženám bych opravdu přál být jeden den mužem a pak ať rozumujou o tom, kdy sex ano a kdy ne :))))
P.S. Mám totiž taky tak trochu vztah, o kterym mi pár lidí řeklo, že neni rozumnej...
on připravil Jeyne o panenství (čímž ji společensky diskvalifikoval) A AŽ PAK hasil, co provedl.
Jsem staromódní a raději uvažuju hlavou
tak ti do toho nemá co kdo kafrat...
Též se považuju za staromódního a věrného. Když se dva lidi k sobě přitahujou, nemá smysl jim v tom bránit.
Jsem staromódní a raději uvažuju hlavou :-)
Na tom není nic staromódního:-)
To platí pro pasáčky vepřů a domkaře, né však pro lidi, na jejichž rozhodnutí zavisí osudy ticíců lidí. Daň za moc a slávu.
V Hostině pro vrány ani nevystupuje, jen o něm zaslechneme z vyprávění, ale to vyprávění je balada :-)
Jsem v Bouři mečů 2, po Krvavé svatbě...