"A tehdy jsem udělal velkou chybu. Ano, Frodo, a ne první, ačkoli se obávám, že tahle se ukáže jako nejhorší. Nechal jsem to být. Nechal jsem ho běžet, měl jsem totiž v hlavě jiné věci a věřil jsem Sarumanovým znalostem." (Společenstvo Prstenu)
Chrochta píše: Gandalf nebyl fanatik
Jak se to vezme. Gandalf bojoval proti Sauronovi, ve jménu Manweho, kterého "fanaticky" považoval za dobrého. Melisandra bojuje proti Velkému Jinému, ve jménu R´Hllora, kterého "fanaticky" považuje za dobrého. Gandalf podporoval pravého krále, ačkoliv to bylo spojeno s mnoha těžkostmi. Melisandra podporuje pravého krále, ačkoliv je to spojeno s mnoha těžkostmi. Gandalf poslal hobity na téměř jistou smrt do Mordoru, aby tím pomohl vyššímu dobru. Melisandra upálila člověka, aby vyvolala čarovné větry, a lodě díky tomu pluly rychleji. Tímto způsobem zachránila Zeď a pomohla vyššímu dobru. Těch podobností je tolik, až mě to samotného překvapuje. :-)
Flanker.27 píše: Jsem o tom, přesvědčen. Mohl by v jejím srdci třeba zažehnout Světlonoš.
Kdyby ovšem Melisandru zabil, vážně by to ochromilo jeho akceschopnosti. Ke Zdi doplul včas jen díky jejím kouzelným větrům - kdyby je nepřičarovala, dorazil by do Černého hradu o pár dnů (či spíše týdnů) později. A pravděpodobně by tam našel už jen ohořelé kosti a popel.Rád diskutuji o paní Melisandře. Možná by stálo za to, zpracovat o ní fakta do separátního článku: co řekla, co se jí podařilo a kolik lidí už vlastně upálila. To by mohl být základ pro opravdu širokou a nevázanou debatu. Kdo se toho ujme? :-)
píše: Myslíte, že kdyby se Stannis zbavil Melisandry, získal by v průzkumech veřejného mínění potřebnou převahu k tomu, aby byl v příštím západozemském referendu zvolen za Vládce Sedmi království? ;-)
Ten hlavně potřebuje pořádnou milenku, pár dohodnutých paparazzi, obstojné fotky v bulváru a je zas na koni :-)
Připadá mi, že spousta z vás by byla ochotna Stannise akceptovat, jen kdyby hodil svoji Rudou kněžku přes palubu. Ale nezapomeňte - bez ní by byl poloviční. Dodává Stannisovi sebevědomí, sílu, vůli k nepříjemným krokům.Melisandra je sice zlá, ale sexy. Nepochybuji, že by mne dokázala přesvědčit o čemkoliv. :-) Taky vám připadá, jako by se ti dva - tedy Mel s Davosem - přetahovali o Stannisovu duši? Jako anděl a ďábel. Jeden jako motor, druhý jako brzda. A svou pravdu mají oba.
ad srovnání Gandalfa a Melisandry...ačkoli mi to přijde trochu out a moc skutečných paralel tam nevidím. Těžko srovnávat, Gandalf si prostě důvěru zasloužil, on po té Středozemi putoval léta. Mel se zjevila před pár měsíci. Gandalf byl vyslancem bohů, kteří sice nebyli ve třetím věku moc známí ani vyznávaní, ale přesto, byli jediní, které lid znal. Mel přichází s legendou a svým bohem do prostředí, které své bohy má. O to je její pozice těžší. Navíc většina lidí dosud o hrozbě Velkého jiného pochybuje nebo neví, o Sauronovi v Gondoru nepochyboval nikdo (ty zlověstné mraky nad Modorem tam byly i ráno po probuzení z kocoviny). No a pak je tu ta drobnost, že Gandalf neupaloval lidi.
píše: Myslíte, že kdyby se Stannis zbavil Melisandry, získal by v průzkumech veřejného mínění potřebnou převahu
Nemyslim, že by mu to pomohlo...ale asi ani uškodilo. Stannis si bud trun vezme nebo ne, ale lid mu ho rozhodně nenabídne, Stannis nikdy nebude milován.
píše: Připadá mi, že spousta z vás by byla ochotna Stannise akceptovat, jen kdyby hodil svoji Rudou kněžku přes palubu. Ale nezapomeňte - bez ní by byl poloviční. Dodává Stannisovi sebevědomí, sílu, vůli k nepříjemným krokům.
No začal bych o té akceptaci uvažovat. Ale jen kdyby začal důvěřovat Davosovi tak jako jí. Pak by možná měl budoucnost.
heavy_head píše: Chápu to tak, že po této události už ti sexy nepřipadá?
No jejího lůna bych se trochu bál. O upalování nemluvě. Na druhou stranu jsem ji pořád ještě úplně nezavrhl jako jiní (nebo Jiní?). A to s tím Světlonošem v jejím srdci nevidím jako nereálné.
Musíme vzít v úvahu rozdíl mezi Pánem Prstenů a Písní ledu a ohně. Pán prstenů je v první řadě mýtus a díváme na něj z pozice vševědoucího vypravěče, zatímco Píseň je vyprávěna z pohledů postav. Melisandru jsme zatím viděli očima Cressena, Davose a Jona. Všechny tyto postavy buď cítí k Melisandře averzi, anebo se jí aspoň bojí. Je pro ně něčím neznámým. Jak už jsem řekl, kdyby byl PP vyprávěn z pohledu Denethora nebo třeba řadového Rohira, pak by i Mithrandir byl tajemný, vzdálený, odtažitý a děsivý. Čaroděj, který se spojuje s elfy a vládne hrůznými silami. Ačkoliv byli elfové nejčistšími zástupci dobra, obyčejní lidé se jich báli; Lórien byl nazýván Dwimorden. Podobně se i prostí lidé v Západozemí obávají Melisandry a věcí, které přicházejí z Ašaje.Co se týče černých mraků nad Mordorem, ty jsou viditelné jen z příhraničního Gondoru. Ten bychom mohli srovnat se Zdí, na té také dobře vědí, že ze Severu se žene bouře. Královo přístaviště je tak trochu kraj: tam se pije, tam se hoduje a kouří dýmkové koření. Mordor je vzdálená pověst, které stejně nikdo moc nevěří.Gandalf neupaloval lidi, ale poslal Froda s Prstenem do Puklin osudu. Tím ho v podstatě obětoval, myslím, že sám nepočítal s tím, že by se hobit mohl vrátit. On víceméně ani nepočítal s tím, že se to Frodovi může podařit; bral to tak, že Froda nejspíše chytnou a umučí. Ale byla to jediná šance, jak zvítězit, proto na ni vsadil. Představte si ještě tuto situaci: Rohirové jedou pozdě, Minas Tirith je téměř dobyto. Jediným způsobem, jak dodat koním rychlost, je upálit člověka. Mocný Mithrandir praví: "Musíme to udělat, jinak skřeti vniknou do města a zabijí ne jednoho nevinného, ale tisíce a tisíce nevinných!" S těmito slovy hodí do plamenů třeba Gúthláfa. Co na to čtenáři? Samozřejmě všichni pochopí, že to bylo sice špatné, ale nevyhnutelné. Zatímco když totéž udělá Melisandra, považují ji za "zlou". Zajímavé. :-)Jediné, čeho se trochu obávám, je to, že by paní Mel mohla dopadnout jako Saruman. Ten zkoumal úradky Nepřítele tak dlouho, až se mu začaly líbit...
Alek píše: Nemyslim, že by mu to pomohlo...ale asi ani uškodilo. Stannis si bud trun vezme nebo ne, ale lid mu ho rozhodně nenabídne, Stannis nikdy nebude milován.
Jak říká lady Cersei: "Láska je jed. Sice sladký, ale pořád jed." Když se podíváme do historie, mnoho velkých vládců, kteří pozvedli svou zemi, byli prostým lidem nenáviděni. Zatímco šílený tyran třeba vystrojil obrovské gladiátorské hry a lůza ho milovala. Láska lidí může být prostředek, ale neměl by to být cíl. Jinými slovy: "Radši jim zachráním kejháky, zařídím jim lepší život a smířím se s tím, že mě za to budou nesnášet, než abych je jako milovaný Vůdce zavedl do pekla." :-)
Alek píše: No začal bych o té akceptaci uvažovat. Ale jen kdyby začal důvěřovat Davosovi tak jako jí. Pak by možná měl budoucnost.
Vždyť Davosovi docela důvěřuje. Od něj i od Melisandry si nechává radit a nakonec rozhodne tak, jak to sám uzná za nejvhodnější. Kdyby byl řízen pouze Melisandrou, už dávno by upálil Edrika. Nicméně Davosova hlava je (údajně) naražena na bodec před Bílým přístavem, takže to s tou důvěrou do budoucna bude asi těžké.
Takže je dobrá? Používá tedy svůj smrtící Stín jen tehdy, když chce zabránit většímu krveprolití? Volí menší zlo, likvidací jednotlivce vykoupí smrt mnoha? To chtěl myslím už i někdo před ní, když smrtí šesti miliónů chtěl zachránit zbytek světa. Ne, tady začíná cesta do pekla.Kdyby nebyla Píseň ságou rodu Starků, ale Martin se jí rozhodl vyprávět očima Lannisterů, byli by oni ti dobří? ;-)
to Léto: (Nic osobního) Asi jsi špatně četl PP. Vypravěč neví vše! Neví co byo s Gandalfem, mezi tím co odešel z Kraje a než ho Frodo znovu potkal v Roklince. Nevíme co se odehrávalo v Boromirově mysli, jen se domníváme. Nikde nebylo napsáno co chystá Sauron, všude šlo jen o dohady Společenstva! A už vůbec nejde o Mýtus. Mýtus dle slovníku: Mýtus je báje, bajka, pověst - vyprávění o bozích, hrdinech, démonech ap. na základě prvotních náboženských představ o světě a životě. Mýtus byl zpočátku spojen s kultem a byl úzce spjat s rituálem. V antické filozofii byl mýtus od doby Platóna chápán jako výtvor fantazie, resp. jako podobenství kontrastující s pojmovým myšlením. Poeticko-filozofické mýty se užívaly tam, kde nestačily logické důkazy (mýtus o posmrtném životě, o metempsychóze, kosmogonické mýty)Jinak se zbytkem celkem souhasím. Jen bych dodal, že ačkoli GRRM rád předesílá, že JRRT a PP jsou vzorem, ICEFIRE je přeci jen něco jiného.
píše: to alek: Nemůžu hlasovat, ale kdybych mohl dal bych jedině Daenerys.
Tak je to správně, že nemůžeš, jinak by anketa byla naprd a znehodnocena virtuálními hlasy, kdyby mohli hlasovat i neregistrovaný. Přitom registrace je tak rychlá a jednoduchá, nic nestojí a nese tolik výhod. :-)
Takže je zlá? Použila svůj smrtící Stín jen proto, aby se mohla zlovolně chechtat a plácat se do stehen, jakouže zlovolnost to zase spáchala? :-) Není ani tak důležité co děláme, ale častěji spíše proč to děláme. Dva lidé mohou bojovat proti sobě a oba mohou mít dobrou a spravedlivou motivaci; v takovém případě jsou dobří oba dva. Melisandra bojuje, aby na trůn posadila LEGITIMNÍHO krále a aby záchranila Západozemí před Pánem Temnoty a Smrti. Proto je dobrá.Ano, volba menšího zla může být dobrá výmluva a začátek cesty do pekla. Nicméně takových "menších zel" děláme v životě nepočítaně, ani si to neuvědomujeme. Tady je rozdíl mezi Gandalfem a Hitlerem: Gandalf poslal Froda na téměř jistou smrt proto, že skutečně věřil (či téměř věděl), že touto obětí zachrání miliony. Zatímco Hitler využíval antisemitismu hlavně proto, aby se dostal k moci. Pokud nějaký Němec, dejme tomu nepříliš vzdělaný, skutečně věřil, že Židé zabíjejí křesťanské panny, pak mohl zapálit dům Židovi a považovat se za hrdinu. Za hrdinu, který zachránil další desítky panen. Můžeme takového člověka šmahem odsoudit jako zlého? To nemůžeme. Jeho čin byl zlý, ano, ale on sám zlý není. Jiný příklad: Jaime Lannister - zabití Rossarta a Aeryse zachránilo všechny obyvatele Králova přístaviště před peklem divokého ohně. Je proto Jaime zlý? Opravdu je? Ale no tak... ;-)
K tomu Pánovi prstenů: možná jsem se nevyjádřil úplně přesně, myslel jsem to jako PP včetně Dodatků, Nedokončených příběhů, Silmarillionu a všeho toho podhoubí... V Písni vidíme jen to, co mohou vidět postavy. Zato v PP se často dozvídáme věci, které nikdo (kromě bohů) vědět nemůže, a tyto věci jsou nám předkládány jako nezpochybnitelný fakt. To, že nám vypravěč občas něco neřekne, ještě neznamená, že to neví. Prostě nám to ale z dějotvorného hlediska nechce říct. Zato v Písni nám to říct prostě nemůže, ani kdyby chtěl. Veškeré informace musí nějak "strčit postavám pod nos".Nicméně za tím, že Pán prstenů je mýtus, si stojím. Odehrává se před dějinami, řeší archetypální otázky, vystupují v něm hrdinové, bohové (respektive mocní duchové) a démoni. Snad jen s tím rozdílem, že PP nevznikl samovolně na základě nějakých náboženských představ, nýbrž plánovitě a uměle. Proto by možná mohl být označen za umělý, moderní mýtus.
Urážení Valar je mým denním chlebem. Obzvlášť rád urážím toho nejmocnějšího z nich, Morgotha, Temného Nepřítele světa. O tom skutečně nelze říci nic dobrého. :-) Co se týče toho zbytku, který se zbaběle schovával za horami a nechával za sebe krvácet Noldor a Edain... nu, opravdu hezky se starali o Ardu, kterou jim Eru Ilúvatar svěřil. Opravdu hezky. Ale obávám se, že už jsme opravdu off topic. :-) Nechápu, která natvrdlá hovězí lebka tady začala strkat nějaké paralely s Gandalfem!Mimochodem, Píseň možná byla zpočátku myšlena jako sága rodu Starků, ale ten lannisterský pohled je tam už hodně silný. Tyrion, Jaime a Cersei mají dohromady úctyhodných 60 kapitol (Starkové dohromady přibližně dvakrát více, pravda). A právě díky tomu lannisterskému pohledu vidíme, že v podstatě nejsou zlí, každý má nějakou motivaci ke svým činům... nejblíže ke zlu mají asi Cersei a Tywin, neblahé paměti.
Potíž je v tom, že dobrou a spravedlivou motivaci si každý určuje sám, takže, v jistém ohledu, si každý o sobě myslí, že koná dobře, přinejhorším si myslí, že koná zle, protože byl k tomu dohnán, aby se postavil ještě většímu zlu. Samozřejmě, motivace je důležitá. Je důležité ji rozlišovat. Někdo si chce konáním zla zajistit pro sebe výhody a někdo ho koná jen proto, že k němu byl donucen.Člověk by se měl posuzovat podle svých činů, ne podle slov, ne podle gest. Jaime je exemplární případ. Na počátku byl vylíčen jako zlý člověk - zmrzačil Brana, aniž měl nejmenší výčitky svědomí, zaútočil v přesile proti Nedovi a zabil Joryho Cassela, jen aby si zchladil žáhu nad uvězněním svého bratra. Jednal zle, dobrotou to nazvat opravdu nemohu. To, že v průběhu dalšího děje začal myslet méně na sebe a více na ostatní, ho ještě zcela neospravedlňuje. To, že zabil Aeryse, byl sice záslužný čin, přesto to byl zločin. Čili Jaime je podle mne v zásadě zlý, s občasnými záchvaty dobra.:-)Tolkien v Pánovi prstenů z mýtů vycházel a čerpal z nich, a sám příběh pojal jako legendární, nikoli realistický (jako je Martin), což sám v předmluvě přiznává. Tolkien vševědoucí opravdu chvíli je, na samotném začátku - v Prologu. ;-)
Když Jaime vyhodil Brana z okna, byla to situace, ve které se víceméně rozhodoval mezi životem sebe, své milované sestry a svých dětí a životem jednoho cizího dítěte. Ano, byl to zlý čin (i když Branovi paradoxně pomohl, protože díky zážitku v blízkosti smrti potkal Tříokou vránu, otevřel své třetí oko a vniknul do mě...). Ale neodvážil bych se na základě toho říct, že Jaime je zlý člověk... samozřejmě, do ideálního rytíře má daleko, ale ideální rytíř je nedosažitelný stav. Jaime je podle mě v zásadě dobrý, s občasnými záchvaty zla. Stejně tak i Tyrion. Také Catelyn je dobrá, ale například k Jonovi se zachovala ošklivě. Myslíte, že na světě existuje osoba, která nikdy neprovedla ani trošku zla? Neexistuje! Všichni jsme hříšní! VŠICHNI! KAJTE SE!!!
Tyrion by Brana z okna nevystrčil. No, Jaime by zase možná nezabil Tywina. :-) Já bych řekl, že všechny postavy (skoro všechny) z Písně jsou tak trochu dobré a tak trochu zlé a jsou možné jejich různé dez/interpretace. Tak jako v životě. A neboj, kamenem házet nebudu. ;-)
To by záleželo na situaci. Za určitých podmínek je (skoro) každý ochoten udělat (skoro) cokoliv. Kdyby se před Tyrionem rýsovala možnost šťastného života s Tyšou, ale mohl by ho dosáhnout pouze shozením Brana, myslíš, že by to neudělal? Já bych na něj zase až tak mnoho nesázel. :-) Jinak souhlasím s tím, že všechny postavy z Písně - a vlastně i z života - jsou tak trochu dobré a tak trochu zlé. Jen u někoho převládá jeden princip, zatímco u druhého opačný. Takový Rorge je určitě zlý, ačkoliv je třeba schopen i dobrých činů, například zachránit Kousače z bitevního doupěte. Jaimeho považuji v zásadě za dobrého, ačkoliv některé jeho činy samozřejmě jako zlé kvalifikovat lze.Kamenem určitě neházej, Alayne by se zlobila. ;-)
K Jaimemu: Taky už jsem psal, že je třeba posuzovat podle činů. Co se týče zavraždění Aeryse, napadá mě příhodný výrok: "vražda na tyranu není zločinem." Jaime spáchal dvě věci (alespoň dvě, které měnapadají), které mu ke cti opravdu neslouží: Shození Brana a přepadení Neda a pobití tří jeho vojáků. Ještě bych mohl přidat to, čím vyhrožoval Edmurovi, když se Řekotočí nevzdá. Na druhou stranu je patrné, že není nikdy krutý proto, že by se mu to líbilo. Cersei se snažil radit docela rozumně, Brienne zachránil život, Pie taky, krásně vymetl s Jeyninou matkou. Podle mě by pro něj optimálním trestem byla Hlídka.
K Lannisterůn: Lanniserové jsou divní. Zlý Jamie se proměňuje v hodného, Cersei to s poddanými myslí upřímě a ze všech nejhodnější a nejustrkovanější Tyrion klidně zabije svého otce. Trošku moc proměn na jeden středně početný rod. Řekl bych, že jejich chování podléhá touze autora čtenáře překvapit až šokovat a je snadnější šokovat Lannisterem (proto přibývá jejich kapitol) než Starkem. Ale třeba se to srovná a ze Sansy se časem stane chladná vražedkyně. Hora, Malíček i Tyrion každý v jedné z posledních tří knih. To by podle mě slušně odpovídalo nastolenému trendu.
Sansa se chová tak, až to nutí uvažovat, jestli je opravdu Edardova. Trochu "zestarkovatět" by rozhodně měla, ale až taková vražedkyně by se z ní stát nemusela. Horu by mohl vykuchat Areo Hotah (je otázka, co udělá Cersei, až se dozví o zmrzačení dcerky) a Malíčka k jeho neskutečnému úžasu Dany, kterou nepotěšila jehu aktivita na přípravě její vraždy (čarodějové se k ní budou stahovat... no jako čarodějové k Matce draků). Tyrion by mohl přežít; koneckonců Tywin nemusí být jeho otcem, a je nutné se zamyslet, jestli taky náhodou Tywin neztratil veškerá otcovská práva svým chováním (kdo je otcem dítěte: muž, který ho zplodil a dál se o něj vůbec nestará, nebo muž, který se o něj stará jako o vlastního?). Proměna u Jaimeho není o nic "divnější" než proměna Aerona Mokrého vlase z opilce a budižkničemu v respektovaného kněze Potopeného boha. A Cersei byla zrůda od narození (zajímalo by mne, kdy se objeví myšlenka, že Cersei je ve skutečnosti Aerysova dcera).
Ještě k Tywinovi: Je opravdu zajímavé, jak všichni věří, že ho zabil Tyrion, když se přitom všeobecně ví, že ho nenáviděli Martellové... a že Martellové (někteří) rádi vraždí a zabíjí. Nebylo by to logičtější? Koneckonců, na přípravu téhle vraždy měli sedmnáct let a jen hlupákovi by nedošlo, že se Tywin dríve nebo později stane pobočníkem. A o "ementálovitých" zdech v Rudé baště se také vědělo (alespoň Eddard nebyl Varysovým objevením se nijak zvlášť šokován).
U Starků hodně záleží na tom, jak velký podíl "divoké vlčí krve" v sobě mají. Hodně divoká byla v tomto smyslu Lyanna a Brandon (Eddardův bratr), tutéž vlčí krev viděl Ned i v Aryi. Hodně divoký bude asi i Rickon, podle toho, jak se choval v mládí. Pak ale existuje ještě jeden druh Starků: tiší, snad až příliš důvěřiví, vážící si cti, vidící v každém hlavně to dobré. Takový byl Eddard a Robb, nejspíš i Benjen, určitě Bran a řekl bych, že i Sansa.Cersei a Jaime jsou dvojčata, takže jestli je Aerysova Cersei, pak by musel být i Jaime. Ledaže by Tywin a Aerys obcovali s Joannou zároveň a každý by přitom oplodnil jedno vajíčko. Což o to, představa je to zajímavá, ale... ehm... jak to jen říci... nepovažuji to za pravděpodobné. :-)Ještě bych rád dodal, že se GRRM nechal slyšet, že Jon by se měl do budoucna stát více "šedou" postavou. To mě těší, protože prozatím byl skoro čistě bílý, prototyp fantasy hrdiny... nicméně už na konci Bouře se, jakožto Lord Sníh, začínal celkem zatvrzovat. Bude to zajímavé.
píše: Je opravdu zajímavé, jak všichni věří, že ho zabil Tyrion
To já bych se tomu ani nedivil, takováhle historka je velmi vděčná...zakrslý trpaslík, zlomyslný skřet, prokleté dítě, děvkař, skorovrah prince Zimohradu a vrah svého tyranského otce? Takováhle konstrukce musí, ať už je to pravda či ne, narůst do obřích rozměrů...v Bleším zadku z toho bude už trilogie. :-)Cersei je Tywinova, Aerys plodil přece krásné a oduševnělé dcery. :-)Šedý Jon? To bych snad ani nemusel...aspoň malou naději a ideál by nám moh zachovat, cynik.
Pokřivený trpaslík, vrah krále a otce, který létá na své manželce v podobě velkého vlka s kožnatými křídly, kterému z tlamy odkapávají krvavé sliny... myslím, že "informovanost" prostého lidu nám byla dostatečně ukázána například v kapitolách Brienne nebo Aryi. Některé legendy, které kolovaly (např. "Roberta otrávil Eddard Stark na hostině!") byly skutečně úsměvné. Co se týče dvora, tam známe stanovisko Cersei a Jaimeho, u nich je jejich názor na celou věc pochopitelný. Pokud si někdo myslí něco jiného, nedivím se, že si to radši nechává pro sebe.
Alek píše: Cersei je Tywinova, Aerys plodil přece krásné a oduševnělé dcery.
Jak se říká u nás: nevyj, dokud nevyšel měsíc. Hodně duševních chorob (včetně například schizofrenie a podobně) se projevuje až po dvacítce. Sám Selmy přece konstatoval, že Aerysova vláda začínala velmi slibně. Nedivil bych se, kdyby se nakonec Daenerys začala projevovat jako pravá dcera svého otce. To by byl teprve dějový zvrat! Ha! ;-)
Alek píše: Aspoň malou naději a ideál by nám moh zachovat.
Jasnou? Jak že Baratheoni utřeli? Myrcellu a Danny můžeme krásně sečíst a máme vítěze, tedy fakticky Dorana Martella (zdánlivě nulu) a jeho krásnou králotvůrkyni Arianne. :-)
Komentáře
Gandalf nedělal chyby
Gandalf nebyl fanatik
Jsem o tom, přesvědčen. Mohl by v jejím srdci třeba zažehnout Světlonoš.
Myslíte, že kdyby se Stannis zbavil Melisandry, získal by v průzkumech veřejného mínění potřebnou převahu k tomu, aby byl v příštím západozemském referendu zvolen za Vládce Sedmi království? ;-)
Melisandra je sice zlá, ale sexy.
Myslíte, že kdyby se Stannis zbavil Melisandry, získal by v průzkumech veřejného mínění potřebnou převahu
Nemyslim, že by mu to pomohlo...ale asi ani uškodilo. Stannis si bud trun vezme nebo ne, ale lid mu ho rozhodně nenabídne, Stannis nikdy nebude milován.
Připadá mi, že spousta z vás by byla ochotna Stannise akceptovat, jen kdyby hodil svoji Rudou kněžku přes palubu. Ale nezapomeňte - bez ní by byl poloviční. Dodává Stannisovi sebevědomí, sílu, vůli k nepříjemným krokům.
No začal bych o té akceptaci uvažovat. Ale jen kdyby začal důvěřovat Davosovi tak jako jí. Pak by možná měl budoucnost.
Chápu to tak, že po této události už ti sexy nepřipadá?
Mýtus dle slovníku: Mýtus je báje, bajka, pověst - vyprávění o bozích, hrdinech, démonech ap. na základě prvotních náboženských představ o světě a životě. Mýtus byl zpočátku spojen s kultem a byl úzce spjat s rituálem. V antické filozofii byl mýtus od doby Platóna chápán jako výtvor fantazie, resp. jako podobenství kontrastující s pojmovým myšlením. Poeticko-filozofické mýty se užívaly tam, kde nestačily logické důkazy (mýtus o posmrtném životě, o metempsychóze, kosmogonické mýty)Jinak se zbytkem celkem souhasím. Jen bych dodal, že ačkoli GRRM rád předesílá, že JRRT a PP jsou vzorem, ICEFIRE je přeci jen něco jiného.
to alek: Nemůžu hlasovat, ale kdybych mohl dal bych jedině Daenerys.
Tak je to správně, že nemůžeš, jinak by anketa byla naprd a znehodnocena virtuálními hlasy, kdyby mohli hlasovat i neregistrovaný. Přitom registrace je tak rychlá a jednoduchá, nic nestojí a nese tolik výhod. :-)
Je opravdu zajímavé, jak všichni věří, že ho zabil Tyrion
To já bych se tomu ani nedivil, takováhle historka je velmi vděčná...zakrslý trpaslík, zlomyslný skřet, prokleté dítě, děvkař, skorovrah prince Zimohradu a vrah svého tyranského otce? Takováhle konstrukce musí, ať už je to pravda či ne, narůst do obřích rozměrů...v Bleším zadku z toho bude už trilogie. :-)Cersei je Tywinova, Aerys plodil přece krásné a oduševnělé dcery. :-)Šedý Jon? To bych snad ani nemusel...aspoň malou naději a ideál by nám moh zachovat, cynik.
Cersei je Tywinova, Aerys plodil přece krásné a oduševnělé dcery.
Aspoň malou naději a ideál by nám moh zachovat.