Ideální vládce

1246718

Komentáře

• Vzhledem k většinovému volebnímu systému je vítěz jasný. Všichni poklekněte před Stannisem I., pánem Sedmi království, králem Andalů, Rhoynů a První lidí, osvobodilem říše před zvůlí hamižných šílených Draků a bezectných incestních lvů. Ať vládne dlouho a úspěšně! Sláva! Sláva! Sláva! Sláva!
    Dorana bych sem netahal. Do Dorne už je na cestě hrdinný Balon Swann, aby osvobodil nebohou Myrcellu z jeho dnou pokroucených pařátů, a s Daenerys to taky není moc jisté... kdo je členem BwB, ten už ví, že v Tanci sežere Drogon nešťastnou náhodou Quentyna a Dorne se s královnou natvrdo rozkmotří. :-)
  • Alek je, zdá se, zastáncem výrazů jako "neprohra", "dvě jsou někdy více než tři" a "pojďme zrušit všechny pravidla a svrhnem vládu, stejně se tak strašně nudím!" :-)
  • Nee, neprohra, prosím ne, můj vztah k autororvi je myslim velmi dobře znám. Ale jsem v tomto případě zastáncem většiny a to poměrné, čili chci uspokojit co největší množství voličů, takže tvořme koalice! :-) Tady to bude mít Stannis velmi těžké, protože on prostě není schopen kompromisního řešení a ústupků. To je jeho slabina.
  • Targaryenové při svém dobytí Západozemí zvolili velmi kompromisní řešení, že ano? ;-) Myslíš, že Dany stačila nastudovat zásady demokracie a managementu velkých firem? :-)
  • Ještě dodej, že vítězství Stannise je útok na demokracii srovnatelný s únorem 1948 a zažaluj nás na základě zákona o teplé vodě. :-) Ano, Stannis není schopen ústupků proti cti: nevyplení bezbranný ostrov jenom proto, aby tím získal peníze na uspokojení svých lordů. Také Eddard byl podobně "neschopný kompromisu" - proto také odmítl Renlyho nabídku a dopadl tak, jak dopadl. Svým způsobem je to slabina, ano. Ale zároveň je to velká morální výhoda.
  • píše:
    Svým způsobem je to slabina, ano. Ale zároveň je to velká morální výhoda.

Naprostý souhlas, slabina i výhoda v jednom. Já se na to ted díval z hlediska nás, voličů v anketě...vítěz je jasný, ale kdo by měl ve výsledku vládnout, to už je otázka a vítěz může klidně utřít.
    A s tím eddardem opatrně, on odmítl proto, že Renly nebyl dle něho v právu, on už přece hrál za Stannise.
  • Vzhledem k tomu, že GRRM prohlásil, že na konci bude na Železném trůně sedět někdo nečekaný, bych řekl, že utřou asi všichni účastníci naší ankety. :-) Odmítl Renlyho, protože by podle něj bylo nečestné podporovat nepravého krále. Nebyl schopný kompromisu, prostě si stál za tím, že král musí být právoplatný. Kdyby měl méně rigidní povahu, mohl podpořit Renlyho, svrhnout Lannistery a teprve potom se zasazovat o to, aby korunu převzal Stannis... jenže podobný postup prostě nebyl v souladu s jeho minerálkou.
  • Takže ty bys, Aleku, nechtěl kopat za stejný tým jako Eddard? :-)
  • Eddard nevybíral ideálního vládce, on ctil právo a Stannis byl tedy jasný...já nepopírám, že Stannis je právoplatný, ale polemizuji o jeho ideálnosti...stejně tak neříkám, že Dany je ideální.
  • Já tvrdím, že Stannis je nejlepší ze všech špatných řešení. V současné situaci. Kdo jiný bere vážně v potaz hrozbu Jiných?
  • Neříkáš, že Dany je ideální, ale hlasoval jsi pro ni v anketě o ideálního vládce. Tak jak to teda je? :-) Samozřejmě, že existují i vhodnější alternativy než Stannis (např. Alayne), ale anketa nabízí pouze ty, kteří se na ten trůn alespoň teoreticky mohou dostat. A z těch je, jak už řekl Head, nejmenším zlem právě Stannis.
  • Že bychom si zavěštili, kdo ten nečekaný může být?
  • To je pro mě nová zpráva, že GRRM někde řekl že na železném trůně bude nakonec sedět někdo nečekaný.
    Vzhledem k tomu že všechny sebepravděpodobnější teorie jsou jen teorie se moc těším. I když nečekaný by mohl být i Jon. Nebo Daenerysin potomet. Nebo třetí drak a nebude to Quentyn. Jisté je snad jen jedno. Nebude to Ned.
  • píše:
    Neříkáš, že Dany je ideální, ale hlasoval jsi pro ni v anketě o ideálního vládce.

Dal jsem jí hlas, protože mě mrzelo, že žádnej nemá. Jistě si pamatuješ, že jsem dlouho nehlasoval pro nikoho, protože vyloženě ideálního vládce tam prostě nevidím. A podmínil jsem ten hlas tím, že se obklopí talentovaným duem rozvážných stratégů Tyrionem a Doranem.
    píše:
    Že bychom si zavěštili, kdo ten nečekaný může být?

Ano, to by mi přišlo mnohem plodnější, než tahle přetahovaná...že já se vždycky nechám tím vlkem a hlavounem vyprovokovat. :-) Nečekaný, ale příjemný překvapení, by jistě byl Jon nebo Tyrion, samozřejmě v případě jejich Targaryeních předků, pokud se prokážou. A velmi zvědavý jsem na Quentyna, jak se nám pacholek představí.
  • Navzdory rozšířenému omylu jsou naopak nejplodnější různé přetahované. Já to dobře vím, och, dobře to vím. Stačí jen tak trochu šťouchnout packou do vosího hnízda a hned tady máme dvacet zajímavých příspěvků. :-) Mám dojem, že v Hostině byl Quentyn popsán tak, že má něco z Dorana a něco z Oberyna, anebo si to s něčím pletu?
    Čistě teoreticky by králem mohl být i Ned. Vezměme si takového svatého Václava, ten byl také brán jako "věčný panovník" českých zemí a český král si jen půjčoval korunu z jeho lebky. Proto se ostatně jmenuje Svatováclavská. ;-) Dobře, když odhlédneme od této horečnaté fantazie, může to být téměř kdokoliv. Proč ne třeba Malíček?
  • píše:
    Proč ne třeba Malíček?

Proč myslet hned na nejhorší? :-)
    Jen vtip, mohl by být skvělým vládcem!
  • A PROČ NE ALAYNE?! (když jsem ve formě, mimoděk rýmuji:-))
  • Theonův malíček byl stažen z kůže. Že by nenápadné naznačení věcí příštích? :-) Alayne by byla dobrá královna, lid by jí miloval. A kromě toho už pomalu začíná přicházet na kloub tomu, co odborně zove "hra o trůny".
    Králem by mohl být také Jaime (už jednou ten trůn zahříval svou zadnicí). Nebo - ó hrůzo - Ramsay I.?
  • Stannis bere Jiné vážně jen proto, že o nich ví. Daenerys by je zcela jistě také brala vážně - jen o nich neví. Zbytek kandidátů o Jiných neví, a dokud je nenajdou pod vlastní postelí, tak na ně ani nebude věřit (prostě "Nejsou, je to jen legenda").
    Jinak Stannis má jen jednu chybu - naprosto postrádá diplomatický talent, což je pro krále chyba poměrně vážná. Já osobně bych až do nedávna asi hlasoval pro Daenerys, ale nakonec mi došlo, že Azor Ahai se zrodil jen k jedinému úkolu, a od toho by ho královská koruna zcela jistě odváděla. Takže králem Západozemí bude někdo jiný, a ani nemusí jít o některou z dračích hlav. Mohl by jím být koneckonců i ten Stannis.
  • Jen pevně doufám, že jím nebude Petyr Baeliš ani Euron Vraní oko!
  • To je právě na tom skvělé, že ani jeden z "kandidátů" není užasný, skvělý a právoplatný. Z toho výčtu tady bych asi vybral Stannise. I když má daleko do mé představy "dobrého krále".
  • Těžko hledej někoho, kdo by byl dobrý král a měl šanci vůbec králem být.
    Také bych vybral Stannise.
    BTW. je v knihách zmínka o nějakém jiném Robertově basardovi než je Edrik Bouře?
  • Hned o několika. Nejstarší z nich je Mya Kámen, žijící v Měsíční bráně (o té věděla i Lyana Stark). Pak tu byla Barra, půlroční nemluvně v Králově přístavišti. Dalšími robertovými dětmi jsou Gendry, po nějakou dobu společník Aryi Stark, a Zvonička, mladičká nevěstka v Kamenném septu. Dle proroctví ale měl Robert celkem 16 dětí, a sám Varys mluvil o osmi.
  • Jo na Gendryho jsem zapoměl...k ostatním jsem se asi zatím nedočetl...Je tu samozřejmě Stannis, Daenerys a další, ale Edrik Bouře nebo Gendry by teoreticky mohli mít také velkou šanci na vládu v západozemí. Nástupnické právo mají zhruba stejné jako Stannis (nevím kdo má přednost, zdali bastard nebo bratr), třeba by je někdo podpořil...
    PS:nečetl jsem ještě Hostinu pro vrány, z toho může vyycházet moje určitá neznalost..
  • A co skřet? :) Stannise ať vezmou jiní.
  • Skřet? Jako že by byl dalším Robertovým bastardem? :-)
  • Tyrion by z vyhlídky na královskou korunu asi utekl na Zeď :)
    Nástupnické právo tady už bylo diskutované, ale důležitá je LEGITIMITA. Na tom se shodnou (v Západozemí) všichni. Bastardi obecně nedědí, takže Stannis má přednost. Bastardi postrádají legitimitu a i když jsou legitimovat "úřední cestou", jejich původ je stále značný hadicap v porovnání s manželským zrozením. To znamená, že před Robertovými dětmi je i Shireen. Mezi Robertovými dětmi by bylo nástupnictví zajímavější: Edrika uznal za vlastního, takže je "legitimnější" než ostatní, ale na druhou stranu se Mye dostalo zvláštní péče od jejího pěstouna Jona Arryna, což lze jistým způsobem opět považovat za uznání nároků. Ale jak by si její nároky po čistě formální stránce vedly v porovnání s jejími bratry, to se neodvažuji odhadovat.
    to elxter: O Baře se mluví v prvním a druhém dílu (Cersei ji nechala zabít i s matkou, a Tyrion za to nechal jejího vraha svrhnout za bouře přes palubu lodi, kterou plul Janos Slynt a další na Zeď), Zvonička pracuje v nevěstinci v Kamenném septu (jmenuje se myslím U broskvičky) a možná se zde vyspala s Gendrym. Varys mluví o Robertových bastasrdech v druhém dílu (nadhazuje zde, že na nesrovnalost Jona Arryna možná někdo upozornil), a celkový počet Robertových dětí se objevuje v proroctví Magga Žáby mladičké Cersei Lannister v Hostině pro vrány - k tomu se dostaneš.
  • Jo na tu Baru už si vzpomínám...
    btw. to že se Mye od Jona Arryna dostalo zvláštní péče ještě neznamená, že má o něco větší nárok na trůn než ostatní robertovi bastardi.
  • Alek: Je to jméno, které by dle mě zachránilo západozemí před zkázou. Jako jedinej pobočník žil, chápal většinu hlavních událostí, ale co víc, přežil svoje pobočnictví.
    Daenerys se z mého pohledu blíží kurzem k Cersej. Chce moc a slávu, ale už snad ani neví proč. Tuší zrady tam kde nejsou a nevidí tam kde jsou ... přijde mi, že se stane jen další figurkou kterou "někdo" někam bude posouvat. Edrik Bouře je prostě Edrik Bouře a stejně jako normální bouřka, zahlomozí ale zachvíli bude pryč. Martellové se tam stále o cosi snažej, ale mám z nich takovej bezvýraznej pocit ... něco jako kulisa či výplň pro další události. Myrcella a Tommen jsou ještě příliš mladí, aby se v piklích a politice vyrovnali starším, takže by to brzo schytali pokud by skutečně měli vládnout "sami". Stannis mi přijde možná jako nejhorší varianta. Žil si na malym ostrůvku, kde si vytvářel svou "cibulovou spravedlnost", ale myslim, že by znamenal zas jen další pohromu pro království. Nehledě na to, že moment kdy se ukáže že jeho světlonoš je nanic, tak bych řekl že pude k zemi.
    Ale pokud bych měl volit krále pro pokračování příběhu, tak asi kterýhokoliv z nich, protože budou jako dobré podhoubí pro rozpad. Tím pádem se lze těšit na mnoho dalších pokračování ;)
  • jj, ale jinak je to hezký teorie, Tyrion, syn Roberta...ne? :-)
    No dobře, tak a ted vážně. Taky myslim, že Tyrion by byl spásou pro království. Ale ne jako král, tím se nestane. proto myslím, e je pro něj vhodná pozice královnina pobočníka. Daenerys jako královna, v pozadí Tyrion a Doran Martell, kteří jí zklidní a učiní z ní pravou vládkyni...a království bude vzkvétat.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi