Představení A Game of Thrones CCG
Příjemné a civilní uvedení do principů karetní Hry o trůny od Fafnera.Knižní sága G. R. R. Martina Píseň ledu a ohně se v současnosti řadí mezi jedno z nejsledovanějších a nejdiskutovanějších děl žánru “fantasy”. Velmi osobitým způsobem, kdy čtenář prochází každou kapitolu pohledem jiné postavy, pojednává o osudech Západozemí, území, které před několika málo lety přišlo o vládnoucí královskou linii. Po smrti nastupujícího krále se tak utváří...
Číst celý článek zde
Číst celý článek zde
Komentáře
Podzimní nečas je ideálním časem na "komplotování" nad kartami ve hře o moc. Bude mi potěšením.
Například zdroje generuje v AGoTu celá řada karet. Od karet místa (lokací), které například reprezentují pole v čase sklizně, ale například i bohatá města jako třeba Casterlyovu Skálu (svým mecenášům a pánům přináší nebývalý zisk), jsou tu karty "titulů" (Správce pokladny), karty charakterů, kteří kadí zlato (doména Lannisterů a Tywin v dávných časech tohle provozoval také, ale dnes už s tím z pochopitelných důvodů přestal ;o)) a nakonec i karty událostí, které snižují cenu či přidávají zlato. Jenomže kromě tohoto víceméně klasického příjmového arzenálu (V LoTR byly také karty, co snižovaly "twilight cost" či přidávaly "twilight tokens") jsou tu ploty, tedy karty záměru, které jsou zmíněné v článku. Unikátních 7 karet plotů, které jsou součástí každého decku přidávají hře na zcela nové strategické dimenzi. Každá karta plotů generuje nějaký příjem, tudíž vám svým způsobem umožní trochu snížit počet příjmových karet ve vašem decku a uvolní tak důležité sloty v balíku. Zároveň má iniciativu, ktertou můžete kontrolovat pořadí ve hře, někdy klíčové. Potom disponuje hodnotou claimu, který určuje způsobené škody při různých typech výzev. A nakonec má vlastní schpnosti, kterými modifikujete celé dané kolo. A naprostá svoboda, který z daných nepoužitých plotů ještě vybrat přispívá k hloubce strategického plánování v AGoTu. A variabilita se skrývá v tom, že kombinací karet, z nichž vlajkovou lodí flexibility jsou karty plotů, je vám umožněno reagovat na vzniklé situace ve hře - na vznikající výhody, převahu, ale i krize. Hra se tak dá jak při stavbě balíku, tak i ale ve hře samotné přizpůsobovat na míru hernímu stylu a chuti každého hráče, což je veliká síla (lze ji svým způsobem "ohýbat k sobě"). A k tomu se pojí i silná "identita" herních rodů, které představují svébytné struktury a herní zážitky za každý z nich se liší. Až dopíšu představky jednotlivých rodů a jejich herních mechanismů, tak snad bude alespoň teoreticky patrné jak i v rámci jednoho rodu vznikají diametrálně odlišné styly, což je přecijenom rozdíl oproti srovnávanému LoTR CCG.
V LoTRu je nerovnováha mezi companionem a minionem. "Companion" je velmi cenný a jeho ztráta je važná a ovlivňující hru. Charakterů v AGoTu je zpravidla mnohem více (až na výjimku Char-Lite balíků) a dělí se na spotřební charaktery (často s nějakým tím efektem, zlevněním etc.), technické charaktery (comba, vychytávky) a vzácné charaktery (smetana hry, unikátní pojmenované postavy). Ale ani ztráta vzácného charakteru v AGoTu nemá tak devastující účinek jako smrt Aragorna či Gandalfa - pochodeň převezmou jiní, hrajeme ostatně o "moc" a na tu se zájemci najdou vždy.
Náběr karet je v AGoTu velmi cenný, dokonce klíčový a je výraznější než v MtG, ale zase o dost slabší než "Regroup" dobírání do 8 karet v LoTRu. A ve věcech karetní kontroly má ohromnou devízu intrika, která svým způsobem definuje ruku jako "ohroženou" a vy se tomuto faktu musíte přizpůsobit. Představte si situaci, kdy by byl člověk v LoTR schopen soupeři vyhodit z ruky čekajícího Witch-kinga. Většina CCG ponechává ruku neohroženou, minimálně ne v takto intenzivní smyslu a to je opět hru ovlivňující komponenta.
A poslední věcí, kterou bych v tomhle výpočtu nějakých konkrétností jmenoval je skutečnost, že charaktery nejsou za běžných okolností zraňovány v útoku - neprobíhá obousměrné rozdělování zranění (jako v MtG) a poškození je směřováno do celku tzn. poškození je tří typů a umírání postav kontroluje hráč. A protože se hraje o moc, tak není cílem soupeře "povraždit" a dosáhnout charakterové dominance, nýbrž existuje mnohem více cest, jak dosáhnout vítězství. Dokonce i charakterově velmi slabý balík a nedisponující takřka žádnými "military" ikonami na likvidaci oponentů si dokáže poradit a využívat k protivníkově zkáze kombinaci lokací, event a skvělých plotů. Ale tohle bude zřetelnější až s představením jednotlivých rodů.
Jinak je třeba podotknout, že "high timing", složitejší záležitosti časování jednotlivých akcí, jsou v AGoTu vyřešeny poněkud přesněji než v LoTR CCG, kde kvůli tomu občas vznikali různé diskuzi vyžadující "timing" errata. Ale to už je herní variabilitou a jistou mírou komplexnosti, pokud ovšem hráč chce. Hra mu dává možnost, aby natolik komplexní i nebyl. Tohle budiž můj malý pokus o srovnání dílčích částí AGoTu a LoTRa. Snad to je k něčemu.heavy_head: Hrál jsem v čajovně, ale občas byl problém malého místa, hrál jsem v herně a tam žádný problém nebyl. Hrál jsem i pod širým nebem a tam člověk občas postrádal stůl a pevnější podloží - ale hrát v dešti pod přístěnkem bylo velmi pěkné (osvícené starou petrolejovou lampou), zvláště když vedle ržály koně a z deštivého počasí přicházely kolie (ale to jsem hrál LoTRa) ;o). A nakonec je tu jiné místo - tam jsem asi také hrál, ale už si nevybavuji jak "jiné" bylo. Takže s klidným svědomím mohu doporučit hernu, pak přístěnek v noční atmosféře a nakonec vše osatatní, včetně jiného místa :)
Súhlasím tiež, že vzťah medzi platením za Free postavy a vytváraním shadow tokenov bol veľmi sympatickou vecou.
Čo si hrával najčastejšie, resp. najradšej? ja som mal veľmi rád Boromir/Saruman balík. to bol môj milášek :-)
Hmm, za dřevních časů začátků edice Fellowship jsem hrál "Ranger's versatility" balíky s "No stranger to the shadows" (než ho zabanovali). Byl tam ranger Boromir a archery Aragorn atd. Shadows byla v této době u mě heavy Nazgul. V časech po Návratu krále jsem přesedlal na kombinaci Aragorn Elessar/ Dead man of Dunharrow tedy Wraiths a za shadows to byli Mordor besiegers s Grondem a Trolly :)