Oblíbená postava?

1568101151

Komentáře

• sandor a jaime? to sú vaše príklady? mám tie postavy rád, ale tvrdiť, že nie su žiadny rytieri a oni su najbližšie je podľa mňa prehnané.
    čo Eddard?, lord Berik, Stanis (áno), Cibuľový rytier, Brienne, Roderik a Jory Cassel,....
  • I když přeháním rád, to, co uvádíš, že tvrdím, mistře Sarvene, já přece netvrdím. :-) Neříkám přece, že se Ohař nejvíc blíží ideálu rytířství. A Jaime už vůbec ne. Jsou dokonce povahově velmi rozdílní - Sandor je cynik plný nenávisti a Jaime frajírek, který si donedávna myslel, že může úplně všechno. Oba jsou svým okolím vnímáni negativně, ale přesto jsou v jistém smyslu "lepší" než ti ostatní. Než většina z nich. Určitě ne tak, jako Artur Dayne, ale přesto... Možná bych to nazval oddaností své pravdě, je v nich jakási svérázná zásadovost, hrdost, kterou svět nechápe - ze všech špatných rytířů jsou to ti nejlepší.
  • Já si nemůžu pomoct, ale můj dojem je, že Arya měla měla sklony k násilí a boji dávno předtím, než se dostala do tragického víru událostí. Jehla, Syrio Forrel, Nymeria. Když se Robb, Bran nebo jiní cvičili v boji, byla to povinnost a zábava, pro Aryu to je živel. Na její věk nepřirozeně silný živel, s jehlou zažívala takřka štěstí. Možná to popisuju trochu nesouvisle, ale co mě na ní vadí je právě ta její předčasná nepřirozená schopnost bojovat. Asi jako mi v řadě zvláště amerických filmů vadí nepřirozeně přemoudřelé nedětské děti.
  • Ale ony všechny ty děti to brali, že konečně mohou cvičit s opravdovými meči (když přestali cvičit s dřevěnými). Arya prostě jen tíhla více ke klukům a jejich zálibám a povinostem než k těm dívčím. A Syrio ji přece neučil jen šerm. Ale spíše a hlavně přemýšlet, cítit, rozvažovat. Z klackovitého smrada se snažil udělat čověka, který je elegantní a používá hlavu. Bohužel to nedošlo do konce ve výcviku.
  • Slyšel jsem ovšem i názor, že z Aryi se stalo to, co se stalo, protože si s ní Sansa málo hrála. ;-)
  • Za vším hledej ženu :-D
  • Klackovitý smrad? No teda! Sarvene, trhej! :-)

Možná bychom tedy mohli říci, že Arya má nadprodukci testosteronu. Je to tak? :-) Nicméně jeden rozdíl bych tady viděl. Když má nějaký muž rád bitvy a boj, je to obvykle kvůli soutěživosti. Málokdy mu jde prostě o to, soupeře zabít (pokud vůči němu nechová z nějakého důvodu nenávist). Obvykle se snaží protivníka hlavně porazit. V samotném zabíjení potěšení nenalézají. Vlastně by si po bitvě nejraději sedli s nepřáteli a nad pintou piva si o právě proběhlém střetu popovídali.
  • Tak to prrr...Arya je jedna z mých nejoblíbenějších postav. Také patřím k její gradě!
    Chci jen říci, že Syrio ji měl naučit mnohem víc než jen mávat mečem a zabíjet.
  • sario by ju to aj naučil. a aj otec. keby ich zlý osud neodvial. arya bojuje z životom a stále si necháva v sebe človeka a zranené dieťa. je pravda, že sa stáva divkou kočkou, ktorá je už viac dravcom ako človekom.
    myslím, že preto aj oslepla. že je to trest za svojvoľné zabitie. myslím, že toto je cesta k pokore.
  • Kapitoly s Aryou jsou pro mě vždycky jaksi bolestivé, asi jako průchod šípkovým keřem. Podle mě dostává od Martina největší nakládačku právě ona. Citově deprivovaná a vystavená těm nejspodnějším proudům, původně byla jen živou a neposednou holčičkou s trochu "klučičím chováním". Je mi jí mnohem víc líto, než třeba Sansy nebo Brana. Popravdě, její oslepnutí (pokud je trvalé) bude možná její spásou, kdoví, co by z ní jinak Martin udělal za zabijáka.
  • Jo, ještě moji favorité: Jon, Tyrion, Daenerys, v pozdějších kapitolách Jaimie, Bronn, Davos.
  • Kubulinek píše:
    Chci jen říci, že Syrio ji měl naučit mnohem víc než jen mávat mečem a zabíjet.
    Základům společenského chování se mohla Arya klidně naučit od Sansy. :-)
  • Léto píše:
    Možná bychom tedy mohli říci, že Arya má nadprodukci testosteronu. Je to tak? :-)
    Já bych prostě řekl, že je z divokých vajec.
  • flanker píše:
    Možná to popisuju trochu nesouvisle, ale co mě na ní vadí je právě ta její předčasná nepřirozená schopnost bojovat. Asi jako mi v řadě zvláště amerických filmů vadí nepřirozeně přemoudřelé nedětské děti.

Tos nikdy neviděl holku, která by se chovala jako kluk? Hrála s nima fotbal mnohem radši, než si hrála na princezny s holkama? Přidej k tomu středověk, vlčí krev, skvělého bráchu Jona, nesnesitelnou sestru Sansu a není na tom nic nepřirozeného. :-)
  • Alek: Dívek, které rády hrály fotbal, jsem poznal několik. Většinou byly snaživé a bavilo je to, ale každopádně jim chyběla technika, rychlost, důraz na míči a v neposlední řadě také taktická připravenost. Rozhodně si to nedávaly jako nějaký Ronaldýňo. Což je patrně to, na co narážel ser Flanker. :-)
    Bajaja: Největší nakládačku podle mě dostala Catelyn. Protože ona žila pro ostatní, pro svého manžela, pro své děti... a zažila smrt jich všech. Zatímco Arya byla méně vázaná, více nezávislá, zdá se mi.
    Kubulinek: No dobrá, ale "smrad" se prostě neříká. Říká se "zápach"! Ačkoliv uznávám, že Arya smrdí fakt strašně. :-)
  • píše:
    Rozhodně si to nedávaly jako nějaký Ronaldýňo.

Taky neměly za učitele nejlepšího braavoskýho šermíře :-) Ale jinak teda nevim, jestli je Arya tak dobrá, spíš zoufalé situace vyžadují zoufalé činy. Dřív sázela vyloženě na svojí rychlost, mrštnost, drobnost, na čemž není nic nepřirozenýho.
    Arya a méně vázaná...další kruté nepochopení její povahy. Další nedbalost a nepozornost, sere Léto máte za 5 a koukejte si to přečíst znovu! :-)
  • Arya nebyla méně vázaná. To je slabé slovo. Byla urvaná z řetězu. :-)
  • Alek píše:
    Taky neměly za učitele nejlepšího braavoskýho šermíře

Máš na mysli toho přestárlého experta na rozeznávání pohlaví koček, kterého z práce vyhodili pro nadbytečnost? :-)
    Alek píše:
    Ale jinak teda nevim, jestli je Arya tak dobrá.
    Na svůj věk je skutečně překvapivě zdatná a hlavně chladnokrevná. Ovšem já s tím problém nemám, přičítám to výjimečné kombinaci vrozené povahy a okolního vlivu.
    Alek píše:
    Arya a méně vázaná...další kruté nepochopení její povahy. Další nedbalost a nepozornost, sere Léto máte za 5 a koukejte si to přečíst znovu! :-)
    Mám dojem, že si tady vytváříte něco jako kult osobnosti. :-) Arya ("Válečník" a "Cizinec") byla na své blízké skutečně vázaná o něco méně než Catelyn ("Matka"). Už jen proto, že sama děti neměla.
    Stačí si vzpomenout, co udělala Cat, když zjistila, že všichni její milovaní jsou mrtví. Zešílela a nehty si rozdrásala tvář do krvavých cárů. Udělala by to Arya? Myslím, že ne... ta si nanejvýš přidá pár jmen do "seznamu nenávisti", přičemž za pár měsíců si ani nebude pamatovat, co kdo vlastně udělal.
    A nijak jí to nevyčítám, z hlediska příběhu je zajímavé a fajn, že je právě taková.
    heavy_head píše:
    Arya nebyla méně vázaná. To je slabé slovo. Byla urvaná z řetězu. :-)
    Hej! Dobře vravíš! To bolo ako z partesu! :-)
  • píše:
    Mám dojem, že si tady vytváříte něco jako kult osobnosti. :-)

Já mám zas dojem, že ho vytváříte vy, sansofilové. Stejně jako jsem já spoluvytvářel váš Sansoklub, když jsem se o ní párkrát vyslovil neuctivě, s menším zápalem a oddaností. :-)
    píše:
    Stačí si vzpomenout, co udělala Cat, když zjistila, že všichni její milovaní jsou mrtví. Zešílela a nehty si rozdrásala tvář do krvavých cárů. Udělala by to Arya?

Kdoví...Arya nikdy nebyla tak přímo konfrontována se smrtí blízkých. Samozřejmě krom jedné, Neda, jehož smrt nesla velmi těžce, proplakala celou noc, jestli se dobře pamatuji. Tohle prostě nemůžete vážit, to je fakt kravina na entou. Nemluvě o tom, že devítileté dítě (navíc vlčí krev ala Lyanna) bere smrt trochu jinak, než Tulyjka v letech. :-))
  • K Aryi, vlčí krvi a vázanosti asi tolik, že tohle vystihujou její vlčí sny a představy. O Horkém koláči a spol. (i o Gendrym) uvažuje jako o smečce, která jí je podřízená.
    Jinak její psychologie je zvládnutá skvěle, zvlášť přechody mezi vlčicí venku a lasičkou v Harrenově. jen jak říkám, u takového dítěte to pro mě není věc obdivu, ale spíš nepříjemného pocitu, asi jako z psychologie dětských vojáků, jak se tu už zmiňovalo.
    P.S. Jinak Léto tu moji předchozí poznámku o cvičení v boji pochopil a dále rozvedl naprosto přesně.
  • Kurňa, je to literatura, je to fantasy! Od ní se očekává, že hrdina bude zvláštní, výjimečný, a trochu nereálný. Přeci nemůžete chtít, aby byla jedna z největších hrdinek stejně tuctová a nezajímavá jako Sansa. :-) Možná je trochu novinka, že je to malá holka a není tudíž tak pevně ukotvená, je hrozně moc ovlivnitelná, je nedovychovaná, vytržená od rodiny, ale o to víc je zajímavější a o to víc jí člověk musí fandit, aby se jí podařilo v tom světě přežít a vyrůst v něco lepšího.
  • Ale vždyť jo. Černý Walder je taky skvělá fantasy postava, ale na čaj bych si ho nepozval :))
  • Kdo by to řekl, že jedna malá holka vyvolá tolik emocí :-). Ale upřímně: je ještě nějaká postava, která by ve Vás vyvolávala takové rozporuplné názory?
  • Kamenná nekamenná, Malíčkova neMalíčkova, chytrá nechytrá, statečná nestatečná dáma.
  • píše:
    je ještě nějaká postava, která by ve Vás vyvolávala takové rozporuplné názory?

Ještě to druhé starkovic děvče :-)
  • Daynovic děvče píše:
    je ještě nějaká postava, která by ve Vás vyvolávala takové rozporuplné názory?
    A pak ještě Stannis, Dany, Melisandra, Tywin, Doran... spíš by ses měla ptát, jestli v nás nějaká postava rozporuplné názory a emoce nevyvolává. :-)
    Jinak to ser Flanker vystihl přesně. Máme Aryu rádi, fandíme jí, baví nás její kapitoly. Ovšem kdybychom se s ní měli setkat, pak bychom si mezi nás a ji vyprosili tři centimetry silné pancéřované sklo.
    trpaslík Pluto píše:
    Kdoví...Arya nikdy nebyla tak přímo konfrontována se smrtí blízkých.
    V tom případě to ale znamená, že žádné opravdové blízké nikdy neměla. Zabili jí oba rodiče, sourozence, oblíbeného učitele... co víc chceš? :-)
  • Kdežto třeba se Sansou bych se setkal velmi rád. :-)
  • verím, že Arya by na mne ihlu neskúšala. bol by som ten, ktorý by jej veľmi rád pomohol. zato sansa by si vyslúžila zachmúrené obočie a dôrazný učiteľsko/otcovský monológ.
  • Léto píše:
    V tom případě to ale znamená, že žádné opravdové blízké nikdy neměla. Zabili jí oba rodiče, sourozence, oblíbeného učitele... co víc chceš? :-)

To píšu tak záhadně, nebo mě nechce nikdo pochopit? :-) Měl jsem samozřejmě na mysli, že Arye nikdo před očima nepodříz jejího syna. O smrti Neda už jsem mluvil, o smrti ostatních se dozvěděla zprostředkovaně a ani nevěděla, jestli to byla pravda. Cat si taky nervala kůži pro klepy z doslechu o svých dcerách.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi