Obávám se, že tahle mince má na obou stranách hlavu. :-) Každý Targaryen nakonec zblbnul, pokud tedy neměl to štěstí, že stihl zemřít předtím, než ho tento neblahý osud postihl. Inu, genetické zatížení se nezapře (například Maelys Nestvůrný měl druhou zakrslou hlavu, která mu vyrůstala z krku). Stannisova jediná chyba byla, že neobsadil Dračí kámen dříve, než ta povedená rodinka stihla uprchnout. :-)Že by vládnul Quentyn? To se mi nezdá, že by se nakonec na trůn dostala postava, která nám bude představena až v pátém díle ságy. Ale samozřejmě, všechno je možné. :-) Za Aegona bych ho nepovažoval, už jen proto, že Aegon měl valyrijské rysy (stříbrné vlasy, fialové oči). Kdyby měl Doran takového syna, působilo by to dosti podivně a "nenápadně". :-)Dany by na Stannisově místě vydrancovala Klepeto a pak by nechala vykastrovat všechny své vojáky, kteří by se nechali unést ke znásilňování. A všichni drakofilové by se rozplývali, jaká je to úžasná a spravedlivá vládkyně... jen na Klepetu by vdovy a sirotci seděli uprostřed popela a plakali by.
Ano, ale pryč (na východ) ho poslal teprve před krátkým časem. Až donedávna byl vychováván u Yronwoodů (jako páže a panoš, posléze byl povýšen na rytíře samotným lordem Andersem). Yronwoodové jsou po Martellech druhým nejvýznamnějším rodem v Dorne. To je jako by chtěli Starkové ukrýt tajného dědice u Boltonů, toho neobvyklého vzezření by si tam určitě někdo všiml. :-)
kritizovať je vec jedná a jednostranné démonizovanie vec druhá. chápem, že každý máme svoju obľúbenú postavu, ale létov a hevyho pohľad na danny a aryu (pri všetkej úcte k spomínaným serom) mi pripomína hon na čarodejnice. Resp. ma šokuje, pretože mám pocit, že rozumiem knihám a nie som mimóz, ktorý by sa vyžíval v čudákoch. a fakt mi príde, že obidve baby sú písané ako pozitívne postavy, ako kladný hrdinovia. tak mi naozaj príde, že čítame trochu odlišné knihy :)
Vida, mistr Sarven má dojem, že Arya a Dany jsou psány pozitivně, jako hrdinky. Sám GRRM však uvádí, že se své postavy (mimo jiné i tyto) snaží psát kontroverzně, tak aby se na nich dalo najít něco dobrého i něco špatného.Já osobně mám Aryu rád a s oblibou si čtu její kapitoly. Padl na mě však neodbytný dojem, že se vydala po špatné cestě a že dělá zlé věci. Nevidím důvod, proč se snažit její chování nějak ospravedlňovat, když je v podstatě neospravedlnitelné. Tohle není literatura typu "sword & sorcery", kde Conan přijde do krčmy, rozbije půlce hostů hlavu skopovou kostí a zase odejde. GRRM je dosti realistický a to nám umožňuje posuzovat konání postav z hlediska vlastního skutečného morálního kompasu. Zkuste si představit, že mladistvá vražedkyně zabije někoho vašeho blízkého jen proto, aby se dostala k penězům. Je to dobré? Je to správné? Já myslím, že ne. A neuznávám žádný postmoderní relativismus, některé činy jsou prostě zlé. Proto Arye fandím a doufám, že se z toho dostane. Stejně tak fandím i Daenerys a přeju jí, aby našla svůj dům s červenými dveřmi...A propos, já se v "čudákoch" naozaj vyžívám a nijak se za to nestydím. :-)
píše: Jak, "jste" :-)) Alek s tebou začal souhlasit.
Ano, lord Alek začal souhlasit, ale tys ho v tom ještě podpořil ve stylu Irri & Jhiqui. :-) Ovšem pokud každá diskuse skončí tím, že se mnou budou zúčastnění souhlasit, pak nemám nic proti. :-)
píše: Konečně jsem přišel na způsob, jak Léto umlčet :-)))
píše: "Léta", Aleku, ne "Léto". Skloňování ti nikdy moc nešlo, že ano? :-)
Dobrá připomínka. A to jsem v nedávném článku na svém blogu na to skloňování dokonce výslovně upozorňoval a uváděl jsem správné tvary. Na některé gramatické výtečníky bude zřejmě třeba nasadit tvrdší studijní prostředky. :-)
píše: Myslíte, že Sarven s Ašarou prostě flirtuje?:-))
Jestli ano, pak to dělá úplně špatně. S ženou musíš při flirtování zásadně nesouhlasit! Ona potom říká: "Ty nic nevíš, Jone Sněhu!" a zobe ti z ruky. No opravdu. :-D
vida aj ja súhlasím. nemyslím, že demonizujem Stanisa a Sansu už vôbec. Stanis je pomerne pozitívna postava, jednoduchu by som ho nechcel za kráľa, ak by som si mohol vybrať iného. Určite by však bol lepší ako mnohí iní, robertom a renlym môžme začať.sansa mi bola nesympatická, ale nebolo to tak ani povahou jej osoby ako povahou jej POV. proste ma trochu nudila. čo sa týka osoby, bolo to proste poslušné, rozmaznané vtáčatko. na tom nie je nič zlé. aj keď spôsobila mnohé zlé. Dospieva a zdá sa, že dostáva rozum. veľmi zaujímavá kombinácia s jej krásou. poďte, a povedzte teraz vy niečo pekné o Aryii a Dany. bude to taká naša priateľská terapia :-)
Daenerys? Hm, mnjó... ehm... akože... je to docela fešanda, ne? :-) Za královnu bych ji nechtěl, ale je třeba uznat, že by byla lepší než její otec, bratr a manžel dohromady. Kdyby bydlela naproti přes ulici, klidně bych se zastavil na kus řeči, až bych se vracel s mlékem ze samoobsluhy. A teď ser Heavy řekne něco pěkného o té zlobivé starkovské holce. :-)
Tak dobře, nedémonizuješ je, jen tak ryješ. :-) V pořádku.Dany se chová absolutisticky a nevyzrále, ale na tom není přece nic špatného. :-) Ze začátku byla týrána Viserysem, bylo mi jí líto, jakmile se ale otrkala s khalem Drogem, stala se z ní Velká Královna, na jejíž příchod celé Západozemí čeká s Otevřenou náručí. Líbí se mi na ní, že má draky, to otevírá spoustu možností. Takhle nějak?:-)No a Arya... Chovala se celou dobu jako splašené trdlo, ale to by se vzhledem k jejímu věku dalo tolerovat. :-) Není v jádru špatná, to nemohu říct. :-) Je napsaná tak, že má určitě spoustu příznivců, ale potřebuje mít před sebou nějaký vzor (rodiče, Jona), jinak mám o ní obavu. Hm, čo vravíš na toto? :-)
Komentáře
Stannisova jediná chyba byla, že neobsadil Dračí kámen dříve, než ta povedená rodinka stihla uprchnout. :-)Že by vládnul Quentyn? To se mi nezdá, že by se nakonec na trůn dostala postava, která nám bude představena až v pátém díle ságy. Ale samozřejmě, všechno je možné. :-) Za Aegona bych ho nepovažoval, už jen proto, že Aegon měl valyrijské rysy (stříbrné vlasy, fialové oči). Kdyby měl Doran takového syna, působilo by to dosti podivně a "nenápadně". :-)Dany by na Stannisově místě vydrancovala Klepeto a pak by nechala vykastrovat všechny své vojáky, kteří by se nechali unést ke znásilňování. A všichni drakofilové by se rozplývali, jaká je to úžasná a spravedlivá vládkyně... jen na Klepetu by vdovy a sirotci seděli uprostřed popela a plakali by.
Tyrion bude nejspíš Martinův věrný autoportrét, aspoň co se psychiky týče, co myslíte.
Kdyby měl Doran takového syna, působilo by to dosti podivně a "nenápadně". :-)
Že by ho právě kvůli tomu poslal pryč? :-)
To je jako by chtěli Starkové ukrýt tajného dědice u Boltonů, toho neobvyklého vzezření by si tam určitě někdo všiml. :-)
tak mi naozaj príde, že čítame trochu odlišné knihy :)
Zkuste si představit, že mladistvá vražedkyně zabije někoho vašeho blízkého jen proto, aby se dostala k penězům. Je to dobré? Je to správné? Já myslím, že ne. A neuznávám žádný postmoderní relativismus, některé činy jsou prostě zlé.
Proto Arye fandím a doufám, že se z toho dostane. Stejně tak fandím i Daenerys a přeju jí, aby našla svůj dům s červenými dveřmi...A propos, já se v "čudákoch" naozaj vyžívám a nijak se za to nestydím. :-)
Jak, "jste" :-)) Alek s tebou začal souhlasit.
Konečně jsem přišel na způsob, jak Léto umlčet :-)))
"Léta", Aleku, ne "Léto". Skloňování ti nikdy moc nešlo, že ano? :-)
Myslíte, že Sarven s Ašarou prostě flirtuje?:-))
A teď ser Heavy řekne něco pěkného o té zlobivé starkovské holce. :-)
Navrhuji zas někoho méně provařeného. Třeba Rickarda Starka.