Co jiného číst?

1101113151645

Komentáře

• Píše:
    Martina bych s Eriksonem vůbec nesrovnával. To je jiná liga.

Jn, jak můžu srovnávat Eriksona s někým, jak říkal pan T, kdo si musí vypomáhat s cliffhangery, aby si lidi kupovali jeho další knížky:)
  • Píše:
    ale pak není chyba v té knize, ale ve mne

To není chyba. Nebuď tak sebekritický. :-) Prostě máme trochu jiný literární vkus, to je všechno. Odsuzovat někoho na základě toho, co rád čte a co se mu líbí, toho jsem dalek. Já kritizuju Eriksona, ne tebe. Je to problém té knihy, resp. jejího autora.
  • annah: to nezní jako špatná povinná četba. něco z toho jsem četla, kdysi dávno, něco je na seznamu k přečtení. s vyjímkou mechanického pomeranče, který jsem viděla jako film, a výměnou za to, že už mě nikdy nikdo nebude nutit podívat se znovu, uznám, že je to dobrý film. bohužel, "líbit se" a "být dobrý" nemusí jít vždy ruku v ruce =)
  • Mechanický pomeranč byl krásně psycho:), plný krutého bezdůvodného násilí, násilí z nudy.

Píše:
    "líbit se" a "být dobrý" nemusí jít vždy ruku v ruce =)

A proč já to pořád opakuju, když mi nikdo nevěnuje pozornost?
  • Dobře, dám příklad. Vadí mi, jak je glorifikován třeba Whiskeyjack. Od prvního okamžiku nám Erikson cpe, jak je to ÚŽASNÝ BOREC. A vážně: Anomander Rake se s ním chce kamarádit, Tiste Andii kost s ním leze do postele, všichni ho DĚSNĚ ŽEROU. Leze mi tím na nervy. :-)
  • Sethi: Jj, tyhle knížky se mi líbily, pomeranč teprve budu číst. Jenže je toho moc - seznam - několik a4. Máme možnost si vybrat, nemusíme číst úplně všechno, ale i tak...
  • Píše:
    Quo vadis, Obraz Doriana Graye, Navzdory básník zpívá, Mechanický pomeranč...Četli jste?

Na ten obraz jsem se jednou koukal a on pak obživ, takže jsem radši utek. :-)
  • Annah: Quo Vadis a Navzdory básník zpívá jsou výborné historické věci. Obojí se čte velice snadno, obojí dovede plně vtáhnout do děje. A obojí si drží vysokou míru zábavnosti až do konce (což oceňuji hlavně u toho Sienkiewicze; ten totiž v jiných knihách často rozjíždí zajímavé zápletky, načež to nechá upadnout - alespoň takový jsem měl dojem, hlavně z Křižáků).

Když se řekne "povinná četba", vybavím si spíše spisy nějakého toho Tolstého. :-)

Heavy: Tak tak. Já rovněž nekritizuji nikdo za to, že rád jí molitan. Někomu třeba chutná. Přesto si ale rád do toho dotyčného materiálu píchnu, když je zrovna řeč o gastronomii.

A Eriksona radši už nech spát, než nám tady náš malý Marx pukne. ;-)
  • Léto: ha, ty jsi dobry magor, sám nevidíš na Martinovi chybičku, jednoznačně odsuzuješ Eriksona jako špatnou knihu, ačkoliv víš, že to co se ti nelíbí neznamená nutně špatné, a mne nazýváš Marxem?:)

Ty jsi zábavný...
  • Ale no tak...
  • sirien píše:
    LOTR a teď tohle... přecházím do stadia lehce vyšinuté fascinace, je to jako sledovat lávu valící se městem - v podstatě nic hezkýho, ale člověk to mockrát v životě nevidí...

QFT. Sirien to krásně vystihnul.

Nikdy jsem neřekl, že na Martinovi nevidím chybičku; má své chyby jako každý jiný. Kromě toho o něm vůbec nebyla řeč.

Argumenty ad hominem (či v tomto případě "ad lupum") si prosím nech na doma. Tady na ně nikdo není zvědavý. PROSÍM.
  • Jo, a ještě se mi líbí Krutá hra od Dana Simmonse (ano, od toho Simmonse, co napsal Hyperion), je to detektivní příběh z drsné školy a jsou tam celkem zábavné dialogy (pokud vám nevadí trocha té vulgarity):

Ze sporťáku se vynořil mohutný muž. Měl prázdné ruce.

"Nebuď hovado, Kurtzi. Vylez a pojď sem." Kurtz si povzdechl, vrátil pětačtyřicítku do pouzdra a vystoupil do světla reflektorů. "Děláš velkou chybu, Carle." "Leda hovno", odvětil bodyguard Farinovy rodiny. "Kdo tě posílá?" "Nikdo mě neposílá, ty hovado." "Pak jsi ještě větší blb, než se od pohledu zdáš," opáčil Kurtz. "Jestli to vůbec jde."

Atd. :-)
  • to stmievanie som si nie istý, prečo mi bolo predhodené ako kosť najdenému vlkovi. videl som film a tuším že to čo tam bolo znesiteľné tam dodala režisérka, takže knihu nechávam v knihkupectve.

ak to bolo reakcia na Zlatý kompas, nebodaj na Zimnú bitvu chápem to ako nápad, aj keď špatný. alebo ste to nebodaj niekto čítali a považujete to za slabé?
  • ---odstraněno adminem*---

*Porušení pravidel netikety. Aspoň kdyby ses pod svůj "názor" podepsal.
  • Ovce jsou skvělá kniha. I když dost podivná; předpokládám, že to ne každému vyhovuje. Údělem čtenáře je stát se duševně ovcí a vystoupit zase zpět do lidské kůže. Mimořádně složitý filosofický experiment. některá hesla jsem převzal za vlastní:

Spravedlnost je, když to vyjde najevo.
  • sarven: Já jsem viděla Zlatý kompas jen jako film. Nebylo to špatné, ale příliš mě to nezaujalo. Knížku jsem nečetla. U Stmívání jsem naopak přesvědčená, že to, co tam bylo jen trochu dobré, se režisérka rozhodla ignorovat... Četla jsem knihu a viděla film.

unknown: ...Velmi duchaplný komentář.

Píše:
    Když se řekne "povinná četba", vybavím si spíše spisy nějakého toho Tolstého. :-)

Ten mě čeká taky:-)
  • Vy s tou povinnou četbou naděláte, já bych napočítal počet knížek přečtených tzv. povinně na prstech jedné ruky :-)
  • Jn, na spoustu knížek v povinné četbě člověk není vůbec zralý a tudíž je tím spíš znechucen. A pak vzniká opovrhování i nad kvalitními tituly.
  • A na spoustu děl povinné četby zřejmě není člověk zralý nikdy.

Já mám s tím Tolstým furt potíže.

Asi zůstanu nedospělý.
  • Jéjej, dva dny se člověk zabývá jinými věcmi a ujde mu zabanovaný příspěvek. Jaká škoda.

Když už se tu zmiňuje nefantastická literatura, nemůžu neupozornit na Patricka O'Briana a sériiMaster and Commander. Pořád ovšem nadávám na Talpress, že tempem, jakym to vydávaj, budu u posledního dílu někde v důchodu.
  • ále!!! to bol výborný film. ono sú to aj knihy?
  • sarven: co jsem slyšel, tak je to pěkná řádka knih. Ke knížkám jsem se ale ještě nedostal, i když co se týče námořní tématiky, dal bych asi přednost předloze k Hornblowerovi, ta mě zaujala ještě o chlup víc než M&C.
  • Sarven+Alek: Knih je celkem 20. Hornblower je na můj vkus už moc dobrodružnej, on to taky Forester psal v době války na povzbuzení britského sebevědomí. Je to dobrá věc, ale M&C je mnohem reálnější, ostatně O'Brian do Aubreyho osudů zapracoval mnoho skutečných událostí.
  • Patrick O´Brien doporučen. V češtině ale pravděpodobně nevyzní.
  • Ahojte, tak na otázku co jiného číst, bych doporučoval z tzv. "doporučené literatury" jednoznačně cokoli od Edgara Allana Poea a dále knihu Ďáblův elixír od Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna.

A z fantasy se mi líbil Tad Williams a jeho dílo Trůn z dračích kostí (celkem 7 knih) a taky doporučuju Robert Anthony Salvatore a jeho Legendy o Drizztovi (zatím u nás vyšlo 8 knih).
  • omphevore: Překládá historik Leonid Křížek (tedy kromě zatím posledního vydaného dílu Pochmurný ostrov), odborník na vojenství a námořnictvo. Překlady jsou velmi kvalitní literárně i odborně. BTW jako doplnění obrazu o námořní válce v napoleonských válkách doporučuju knížky Jiřího Kovaříka Korzáři Francouzské revoluce a Trafalgar. V té první je hodně zajímavě vidět, že skutečné osudy těchto osobností byly mnohem zajímavější, než fiktivní příběhy z románů.
  • Kdy bude Tanec s draky konečně u nás??? Netrvá to už nějak dlouho??? Mám absťák.
  • A kdo tu nemá absťák, archivalde...

Vlastně vám patří můj obdiv, píseň jsem četla až teď, ještě na tom nejsem tak zle... Představa, že čekám několik let... brrr, grrr!

Doporučuji to překrýt nějakou jinou drogou... třeba Stmíváním, Léto potvrdí:)

Nebo Jménem větru... právě dočítám druhou knihu, aaach, nádhera...
  • když tady tak bylo znovu zmíněno to stmívání...

kdo jste to četli česky, můžete mi povědět, jak se u nás překládá "crooked smile"?

...z výzkumných důvodů...

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů LiteraturaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi