Srovnání Trůnů, Králů, Mečů a Hostiny
Chtěl bych tu založit debatu o srovnání jednotlivých částí ságy, protože jak už jsem psal, liší se vzájemně v mnoha aspektech, mimo jiné v tempu, počtu silných, přelomových scén apod. Když teď čtu odzačátku Hru o trůny, nejde si nevšimnout toho, jak události zběsile odsýpají, prolog, Robertova návštěva, Branův pád, Jonův odchod na Zeď, Eddard cestuje na jih, kde se okamžitě ujímá povinností pobočníka... vůbec jsem si neuvědomoval, že Tyrion se dostane do zajetí v Orlím hnízdě už na konci prvního dílu Trůnů, že už na začátku druhého je Eddard popraven atd. Prostě jeden šok za druhým. Proto mě docela mrzí, že za celou Hostinu se víceméně nic zásadního nestalo, řeší se jenom menší nepříjemnosti (Cersei a Tyrellové, potlačení vznikající vzpoury v Dorne atd.)... Ne, že bych právě tohle rozsáhlé líčení dvorních pletich neměl na Martinovi rád, ale prostě člověku taky schází nějaká ta akce a emoce jako při Krvavé svatbě nebo smrti Tywina. Kdybych měl sestavit pořadí, v jakém se mi díly nejvíc líbily, bylo by to asi následující: 1)Bouře mečů; 2)Hra o trůny; 3)Střet králů; a zatím teda 4)Hostina pro vrány. Hm, teď mě tak napadá Aleku, co takhle anketu nejoblíbenější díl ságy na hlavní stránce?
Komentáře
Anketa je možná, ale vzhledem k tomu, že jsem línej, tak jsem anketu utvořil tady přímo v tématu, kde je to mnohem jednodušší:-) A ujal jsem se hned jako první hlasování. Vzhledem k tomu, že mi zejména Střet králů a Bouře mečů lehce splývají, hlasoval jsem pro Hru o trůny, je to podobný jako s LOTRem, tu atmosféru ze Společenstva přebije už málo co. Stejně tak tady, ta idylka na Severu, pak cesta na Jih, a poté tvrdé pochopení reality pletich u dvora...hotová pohroma pro rod Starků.
Souhlas, i se Společenstvem, taky ho mám z LOTRa nejradši. Hlasoval jsem pro Bouři mečů, jelikož je plná dost podstatných odhalení, převratů a nečekaných událostí...
Hra o trůny- Má nejnabitější děj. V dalších dílech se to čím dál víc ředí.
Ovšem nezapomínejme, že z Hostiny většina z nás zná jen půlku...
No z toho co jsem zatím přečetl(asi 3/4) bych řekl, že je to asi nejslabší díl série :( Hlavně vinou pomalého plynutí děje. Akční scény ani Jon Snow mi nechybí. Každopádně pořád je to velmi nadprůměrná fantasy i když například kapitoly s Brienne mi příjdou docela o ničem :(
Kdyz on Martin umi tak dobre psat, ze mi ten dej ani vlekly neprijde. Malokdo umi tak dobre pracovat se slovem. A kdyz se k tomu prida jeste jedinecnej preklad, 4 roky cekani, je to genialni:-)
Naštěstí jsem se k téhleté sérii dostal teprve někdy před půl rokem, jinak bych to čekání asi nepřežil.
Jenom doufám, že mezi Tancem s draky, který snad výjde někdy na jaře (doufám) a dalším dílem nebude další čtyři roky mezera...
Bohužel bych se ani moc nedivil... teď totiž příjde ta nejtěžší Martinova spisovatelská zkouška - nějak vyřešit onen dlouho ohlašovaný pětiletý skok vpřed, kdy by měli všichni hlavní představitelé zestárnout a nebrat zkušenosti před rozhodujícím finálem. Nedokážu si představit, jak se s tím vypořádá a řekl bych, že on sám ještě pořád neví a má z toho špatné spaní... asi nejschůdnějším řešením by bylo tenhle koncpet opustit a dohrát ságu s tím co má, ale...
Jestli jsem to dobre pochopil, tak on ten petilety skok uz prekonava Hostinou a Tancem. Sice to budou maximalne dva roky, ale aspon neco. Nekde jsem cet, ze to protahuje prave proto, ze se mu nechce udelat znicehonic petilety skok, schvalne to interview nekde vyhrabu. Z toho duvodu si myslim, ze neni tak uplne jisty, ze skoncime u 7 knih:-)
Hra o trůny: 73 kapitol
Střet králů: 70 kapitol
Bouře mečů: 82 kapitol
Hostina pro vrány: 46 kapitol
Hra o trůny: 816 stran
Střet králů: 992 stran
Bouře mečů: 1150 stran
Hostina pro vrány: 778 stran
Hra o trůny: 11,18 strany na kapitolu
Střet králů: 14,17 strany na kapitolu
Bouře mečů: 14,02 strany na kapitolu
Hostina pro vrány: 16,91 strany na kapitolu
Tanec s draky (odhad podle 3 kapitol): 16 stránek na kapitolu
Co si o tom myslíte? Co to vypovídá?
:shock: Tolik čísel, jémináčku! :)
Mám v úmyslu někdy v budoucnu udělat kompletní sborník údajů: kolikrát se v které knize objeví slovo Stark, kolikrát Lannister, kolikrát Baratheon...
To budou velmi poutavé a všeříkající informace!
Ale možná to hodím na lorda Aleka, tak nějak matně tuším, že má na škole i statistiku. Tak ať se švec drží svého kopyta. :lol: :wink:
Jinak si myslím, že lepší je více kratších kapitol. Ale nesmí to zase jít do extrému. Ideál by byl asi těch 11-13 stran. Ne?
Fíha...tolik čísel...jak jen to ten zlovlk spočítal? Vždyť si při tom musel zaplést všechny končetiny...neptřebuješ rozplést? :-)
Aaa, statistika...děvucha moje věrná, vskutku už půl roku se chystám na zkoušku...teda už půl roku hledám učebnici...prej má vyjít nové vydání, ale píše to nějakej Martin a dává si na čas. :-(
Jinak ale pozoruhodný nárůst délky kapitol...sám jsem si toho při čtení nevšim sic malý počet kapitol tomu napovídal. Možná to je jeden z důvodů menší oblíbenosti hostiny. Ostatně sám GRRM o tom nedávno psal a také právě pod tímto dojmem se prý snaží v Tanci vrátit do starých kolejí...
To myslíš, že jsem ty stránky počítal ručně, respektivě tlapně? :wink:
Zdá se, že učebnice typu "příští měsíc už to bude" jsou nejen na naší fakultě. :D Narozdíl o Tance s draky ovšem nepřijímám s nadšením, že jejich délka narůstá...
Psal o tom? No vida! Geniální mozky uvažují podobně. 8) Předpokládám, že asi na svém blogu? Nepamatuješ si, jen tak čirou náhodou, datum? :?:
Je třeba říci, že mu to každopádně docela narůstá pod rukama. Ono, události na Železných ostrovech měly být původně prologem. Ale v momentě, kdy mu ten prolog dosáhl délky padesáti stránek, už začal chápat, že to tak jednoduché nebude.
Někdy nedávno, možná v těch obálkách...většinou se vyplatí číst ty diskuze pod tím, občas ho čtenáři k něčemu vyprovokujou. :-)
Většinou se dívám i do nich, ale to, o čem mluvíš, jsem tam nějak nenašel. Nedá se nic dělat, budu ti muset věřit. :wink: Mimochodem, pod kterým provokatérským nickem se tam skrýváš ty? :twisted:
Konečne som sa dostal k druhému prečítaniu Hostiny. Zatiaľ čo ostatné diely som čítal aspoň trikrát, pri Hostine sa mi do toho akosi stále nechcelo. Asi sa podpísalo mierné sklamnie z prvej časti.
musím povedať, že toto druhé čítanie skoro po dvoch rokoch stálo za to. čítalo sa to veľmi dobre a s vínimkou jednej Brienne a jednej Sansy mi to odrazu vôbec neprišlo uťahané a pomalé. Áno je to to trochu také, ale zrazu to akosi sedí a fungovalo mi to naozaj dobre. Občas som si spomenul na nejakú poznámku z fóra a to bolo tiež zaujímavé. najmä keď som narazil na citát o studených nohách :-)
fascinoval ma rozpad víťaznej strany a deštrukcia Ceresei, ktorá je napísaná tak, že ju vlastne ani nemôžeme obviňovať, že je hlúpa, jednoducho sa nechala strhnúť vášňami. Jej vzťah s Jamiem je myslím veľmi plynulý a po tomoto znovuprečítaní musím nesúhlasiť s Tynou, ktora (kedysi dávno) poznamenala, že ak J. nepríde na boží súboj tak je hajzel. Nie. Myslím, že C. ich vzťah definitívne pochovala a to veľmi dôkladne.
záverečná pasáž s príchodom sneženia do Řekotočí a so stretnutím s Mágom sú mimoriadne atmosferické. až človeka mrzí, že teraz keĎ sa to rozhúpalo, bude musieť čakať ob knihu dlhšie.
Ale Arya a Jon budú mať už teraz brutálne obrátky. tomu verím. a nemôžem sa dočkať!!!!
Lady Tyna měla v mezilannisterských vztazích vždycky trochu zmatek. :lol:
Ale stejně měla být spojená Hostina s Tancem, i za cenu menších ztrát a většího spádu, v nejlepších tradicích Hry o trůny nebo Bouře mečů. To by bylo! 8)
mne sa to ako experiment páči. len škoda tých 4 ročných prestávok. starkove dievčatá a Danny sú už staršie ako v knihe :-)
Starší? Nepřeháníš to? Hlavně teda s Dany. Sáze je 12 let, esli se nemejlim. Dany už bude skoro 17, u Sansy nevim, tam je to stejně jedno :-)
no veď 17 je lepšie ako dvanásť nie? myslím to v pozitívnom zmysle slova :-)
Sanse taky bude sedmnáct. Jednou. Radši se bavme o tom, kolik postavám je, než kolik jim bude. :wink:
Když se lannisterská dvojčata narodila, první vyšla z lůna Cersei. Jaime šel jako druhý a držel se své sestřičky za patu. Pravou rukou. 8)
Souhlasím se Sarvenem v tom, že Cerseiny kapitoly jsou při dalších čteních z mnoha ohledu zajímavé (bavily mě víc než třeba Železné ostrovy nebo Sam).
Hlavně je fascinující sledovat, jak je vnímána situace "s Tywinem" a "bez Tywina". Jaký rozdíl dokáže udělat jeden muž! Varys měl pravdu, moc sídlí tam, kde ostatní věří, že sídlí - bez ohledu na meče, zlato a pokrevní a náboženské nároky. Tywin byl brán jako člověk, s nímž si to nikdo nechtěl rozházet, ani kdyby nad ním měl zdánlivou převahu.
S Cersei je to trochu jiné: sama to nezvládá a Tyrellové "vystrkují růžky". Osamocena uprostřed města plného nepřátel. Vlastně jsem měl v průběhu jejích kapitol svým způsobem podobný pocit, jako při čtení posledních Catelyniných. Narůstající napětí, nervozita, něco viselo ve vzduchu. Docela to odpovídalo tomu snu, který měla Cersei na začátku Hostiny, kdy ji nahou požíral Železný trůn. Nakonec to vyvrcholilo scénou, kdy se vydává do Baelorova septa, před kterým hlídkuje dav nevraživých vrabčáků. Tam bylo to těžké ovzduší téměř hmatatelné; já bych na jejím místě utekl zpátky do Rudé bašty, zabarikádoval dveře a rozehnal srocující se obyvatelstvo vojskem. :D
Nejnudnější mi připadnul první díl ze Střetu králů, naopak ten druhej s bitvou na Černovodě patří k mým nejoblíbenějším :D
V hostině mě dost nudily kapitoly s Ariou, ty mě připadly jako dost o ničem. Hold každýho nebaví číst o myšlenkových pochodech desetileté holky :)
Nejlíp se mi četlo o Eddardovi, ale to nemělo moc dlouhého trvání :cry:
Jinak k mým favoritům patří Davos a samozřejmě Jon