Úsvit věků
Počátky Západozemí, osídlení dětmi lesa a zelenověštci. Příchod Prvních lidí, dva tisíce let bojů. Uzavření Smlouvy na Ostrově tváří.
První ze článků o historii světa, v kterém se odehrává Píseň ledu a ohně. Další díl se zaměří na Věk hrdinů bohatý na legendární postavy a události.
První ze článků o historii světa, v kterém se odehrává Píseň ledu a ohně. Další díl se zaměří na Věk hrdinů bohatý na legendární postavy a události.
Úsvit věků
před více jak 12 000 lety
Počátek veškerého dění v Západozemí bývá označován jako Úsvit věků....
Číst celý článek zde
Komentáře
Odkud to máš?
Jak říkám v úvodu, chystám další díly, chci popsat všechny takové ty legendy, co se v Písni mihly, ač se děje přímo netýkaly. Hlavně Věk hrdinů je toho plný, takže se můžete těšit na Dlouhou noc (ne, to fat nemá nic společnýho s tou úchylnou písničkou), na Azor Ahaie, Nočního krále, Baela Barda či třeba Gorna a Gendela.
Ostatně napadá mě kontrolní otázečka, víte, kdo byl Gorne a kdo Gendel? Já to vůbec netušil.
ad obsidián: Děti lesa neuměly zpracovávat kovy a žily v době kamenné. No a jedním z vhodných materiálů je právě obsidián. A pokud jde o využití proti Jiným, tak na to mohli přijít náhodou (prostě jednou jednoho zasáhli... a začaly se dít věci). Stejně pravděpodobné ovšem je, že schopnost uvolnit oheň znali už předtím; to, že někdo nezná teorii relativity a neumí řešit deviace a integrály ještě neznamená, že je na tom s myšlením na úrovni šimpanze. Zelenověštcí to s magií docela uměli a třeba vyčarovat z obsidiánu oheň není až tak těžké (něco na způsob talentového testu? Když byla khaleesi v Qarthu, přihlížela s jedním ze "tří králů" vystoupení ohnivého čaroděje a jeho gangu zlodějek, a tam se "král" zmiňuje o tom, že dřív dotyčný zvládl jen nějaké ty triky s divokým ohněm a obsidiánem...).
ad bohové Železných mužů: Je velmi pravděpodobné, že i oni převzali starší bohy. Děti lesa bezejmenné bohy vod a vzduchu uctívali (dnešní deformace je dána tím, že Sever nemá námořní tradici a svatá místa vody a vzduchu - s výjimkou toho spojeného s Bouřlivým koncem a možná pár dalších v horách - se příliš neodlišovala od okolí, takže se na ně poměrně snadno zapomnělo), a Železné ostrovy nejspíš osídlené skutečně byly (zakladatel jednoho královského rodu, zničeného později Andaly, si vzal za manželku mořskou pannu - asi z okolí).
...že někdo nezná teorii relativity a neumí řešit deviace a integrály...
To si vyloženě říká o Freuda. ;)
Jinak pěknej článek, díky za něj.
chrochta píše:
A pokud jde o využití proti Jiným, tak na to mohli přijít náhodou (prostě jednou jednoho zasáhli... a začaly se dít věci). Stejně pravděpodobné ovšem je, že schopnost uvolnit oheň znali už předtím; to, že někdo nezná teorii relativity a neumí řešit deviace a integrály ještě neznamená, že je na tom s myšlením na úrovni šimpanze. Zelenověštcí to s magií docela uměli a třeba vyčarovat z obsidiánu oheň není až tak těžké
Souhlas, já bych to spíš přisuzoval znalostem zelenověštců. Ostatně napadlo mě, že děti lesa možná byly jakýmsi přímým protikladem Jiných. Ale to jsou všechno domněnky a spekulace a v těchhle článcích mi jde hlavně o mapování doložené historie.
chrochta píše:
ad bohové Železných mužů: Je velmi pravděpodobné, že i oni převzali starší bohy.
No rozhodně o tom není nikde zmínka, právě železní muži jsou od počátku spojováni s Potopeným bohem. Ale třeba mu jen dali jiné jméno než děti, stejně jako jiné jméno mohl mořskému bohu dát Durran, když si vzal jeho dceru. A ano, Velký král pojal za manželku mořskou pannu. Ale to předbíháme, to už je záležitost Věku hrdinů.
A k Věku hrdinů přiřadit informace o Jiných, ostrozubých a měchohubcích.
chrochta píše:
A k Věku hrdinů přiřadit informace o Jiných, ostrozubých a měchohubcích.
Hele, jestli byste někdo měli chuť se zapojit, já budu jenom rád. Klidně si vyberte nějakou tu legendu a zpracujte jí. Třeba právě Jiní, ostrozubí a měchozubí, to by mohla být pěkná kapitolka.
Hele, jestli byste někdo měli chuť se zapojit, já budu jenom rád.
Ale no tak, nesmíš lidi takhle děsit, víš, že to nemají rádi. :-)
Co se týče měchohubých a ostrozubých, je toho známo velmi málo. Jsou to pohádkové postavy (tvorové) z dětských příběhů. Těžko říct, zda opravdu někdy existovaly, ale možné to je. Jsou často spojovány s dětmi lesa. O měchohubcích se říká, že dokázali kouzlit. Víc jsem toho nenašel.