Alek píše: U Malíčka postrádám aspoň minimální zájem o někoho jiného, o takové povrchnosti jako země, království, lid. Já vim, že ani ostatní nejsou lidumilové, ale aspoň náznaky tam jsou. Nebo se mejlim?
Nemýlíš, naopak pravdu díš.
speedy píše: Tyrion ovšem nebyl u lidu zrovna oblíbený :-(
Hlavně proto, že dělal pořádek (aspoň přibližně) a zaváděl novoty. To je vždycky nepopulární. Kdyby dostal víc času a lid měl možnost uvidět výsledky, tak by ho minimálně tolerovali, možná i měli v úctě. Jenže jak začal úřadovat Tywin, šlo všechno do .. kopru.
Tyrion je ideální šedá eminence. Všehoschopný trpaslík, nejlépe šašek, kterého všichni přehlížejí a přitom vše ovládá. Bohužel měl smůlu, že jeho mozek měl zkončit v těle Jamieho (neberte mě doslova a nechte Frankensteina u ledu), i když kdo ví, co by s ním udělala jiná výchova...
Jo Tyrion by byl fakt asi ideální vládce.Ale furt tak nějak tajně doufám , že se království rozpadne ,na Severu bude vládnout Brandon Stark Měnič a král severu :)
Mně by se líbila varianta, že po Daenerys Targaryen - která usedne na Železný trůn, protože ji lordi Západozemí nebudou kvůli rozhádanosti schopni zastavit a někteří se k ní přidají - zdědí trůn Brandon Stark, coby bratr(anec) Johna Sněha, Lorda velitele Noční hlídky, který na trůn usednout nemůže a nechce, protože ho povinnost váže jinde. A po něm zdědí trůn buď Rickon, do té doby lord ze Zimohradu a ochránce severu. Nebo se Rickon trůnu vzdá ve prospěch své sestry Sansy a jejího manžela Tyriona Lannistera, do té doby pobočníka krále Brandona.
Mezi tím by se mohl pokusit převzít moc nějaký Targaryenský levoboček (třeba ten admirál, co uplaval s královskou flotilou), ale zatímco by Daenerys ochraňoval velitel královské gardy Jaime Lannister v čele jejích vojsk, tak by jí právě Starkové se seveřany přišli v rozhodujícím okamžiku na pomoc a tím si Bran na jihu zajistil sympatie prostého lidu, který má k seveřanům nedůvěru.
Nic proti Tyrionovi nemám, byl bych rád kdyby seděl na trůně (když už ne Malíček), jenom tam prostě nevidím tu podporu lidu. Ale jak řekl už nevím kdo, Kdyby se Hora umyl, učesal pěkně oblékl a dal každému vesničanovi stříbrňák, hned bychom tu měli oblíbeného krále :-)
Komentáře
U Malíčka postrádám aspoň minimální zájem o někoho jiného, o takové povrchnosti jako země, království, lid. Já vim, že ani ostatní nejsou lidumilové, ale aspoň náznaky tam jsou. Nebo se mejlim?
Nemýlíš, naopak pravdu díš.
speedy píše:
Tyrion ovšem nebyl u lidu zrovna oblíbený :-(
Hlavně proto, že dělal pořádek (aspoň přibližně) a zaváděl novoty. To je vždycky nepopulární. Kdyby dostal víc času a lid měl možnost uvidět výsledky, tak by ho minimálně tolerovali, možná i měli v úctě. Jenže jak začal úřadovat Tywin, šlo všechno do .. kopru.
Mezi tím by se mohl pokusit převzít moc nějaký Targaryenský levoboček (třeba ten admirál, co uplaval s královskou flotilou), ale zatímco by Daenerys ochraňoval velitel královské gardy Jaime Lannister v čele jejích vojsk, tak by jí právě Starkové se seveřany přišli v rozhodujícím okamžiku na pomoc a tím si Bran na jihu zajistil sympatie prostého lidu, který má k seveřanům nedůvěru.
(Jsem si zafantazírovala trochu víc, pardon.)
Tyrion je ideální šedá eminence. Všehoschopný trpaslík, nejlépe šašek, kterého všichni přehlížejí a přitom vše ovládá.
Brrr. Úplně mi to připomenulo Lagerkvistovu knihu Trpaslík. Kdo zná, ví o črem mluvím. Je otázkou zda jí zná i Martin a částečně se jí neisnpiroval.