Časová osa příběhu

Všimnul jsem si, že G.R.R. Martin se vyhýbá časovým údajům (i údajům o vzdálenostech), takže při čtení nevíme, kolik času uběhlo mezi Hrou o trůny a Hostinou pro vrány. Určitě je to záměr autora nesdělit čtenáři jaký kalendář v jeho světě funguje a musíme se pouze spokojit s termíne "zima přichází". Mně to osobně tolik nevadí, ale vzhledem k záplavě událostí bych rád věděl s jakým časovým odstupem se vše děje.

Lze nějak sestavit časovou osu příběhu nebo už dokonce existuje? Jsem tu nový, tak mě hned neposílejte k Jiným, pokud jsem něco přehlédl či snad porušil...

Komentáře

• Nene, žádný strach, naopak vítej!

No GRRM sám říká, že ho časové a místní údaje tak moc nezajímají. Sám vůbec neví jak daleko je to z Přístaviště ke Zdi apod. Bere tohle dost volně a hrubě (spíše týdny cestování než přesně dny apod.). Takže hrubý odhad času mezi Hrou a Hostinou je spíš v řádu roků (sám teď přesně nevim, tři, čtyři?)

Řekl bych, že jasněji bude po vyjití Tance s draky, protože po něm má vyjít i oficiální encyklopedie od lidí z Westeros.org, kteří jsou detailisti a probírali vše s GRRM. Nicméně asi by se dnes už něco našlo na www.westeros.org či na wiki http://awoiaf.westeros.org
  • Dá se to vysledovat přibližně podle věku, třeba Sanse má bejt na začátku Hry o trůny 11, v Hostině tuším se mluí o 13 s tím že vypadá o něco starší. takže uplynuly cca 2 roky, myslim, že u jinech postav je to zhruba stejný, Robbovi bylo 14, kolem krvavý svatby tak nějak k 16 apod.
  • Díky, ty stránky projedu a třeba něco najdu. Je škoda, že když se nějaké pasáže odehrávají v přírodě, nebo obecně pokud postavy cestují, autor si nedává moc práce s vykreselením aktuálního ročního období, což mi k dokreslení atmosféry dost chybí.
  • S ročním období to je jednoduchý pořád je léto ( v době ságy), i když jeden nejmenovaný rod žíjící v pustině na severu - kterou nazývá domovem - pořád netrpělivě vyhlíží zimu.
  • derfel: jestliže je v době příběhu cca 2 roky léto, tak jak od sebe můžeme rozeznávat jednotlivé roky a proč by to bylo takhle rozdělený - jednotlivé měsíce by ztratily smysl, když by pořád bylo stejné počasí. Náš kalendář se odvíjí od ročních období, což v historii bylo důležité například pro zemědělství a v Západozemí jistě nějaké zemědělství funguje, ne?
  • flanker mi připomněl, že se chci už dlouho zeptat - kdo to četl v originále. Je tam použito Rudá svatba nebo Krvavá svatba?
  • To není pustina! Ta je až za Zdí!!
  • myslím že Red Wedding
  • Ano, Red Wedding.
  • K tomu hopodarstvi.... kdyz vlastne maji porad leto... jak tam funguje trojpolni hospodarstvi? Kdy zeme odpociva a regeneruje? Kdy seji? A kdy sklizeji? Muze nastat "suchy rok" ?:)
  • to Aqwarty: Neptej se. Jedná se o dobrý příběh, úchvatný svět a tak takové "podružnosti", jako například že ekosystém bude mít trochu problémy s fungováním, prostě NEZAJÍMAJÍ.

Sám jsem před nějakou dobou zkoušel odhadnout, jak dlouhý by byl agrární cyklus a vzdal jsem to. V 16. století na jihu Čech na rožmberských panstvích sedláci nechávali pole úhorem jen každý šestý rok, protože jinak by jim zbytečně utíkaly peníze z prodeje obilí. Netuším, kdy se selo ani kdy byly žně, respektive jak PŘESNĚ fungoval agrární systém (Jak vypadá pole mezi žněmi a setbou? Liší se doba sklizně ozimu a jařiny? Nejsou tam ještě nějaké důležité prvky systému? Atd.), takže můj odhad čtyř měsíců pauzy je skutečná střelba od boku.

Sucho nastat může, v druhém příběhu Dunka a Egga takové sucho zuřilo víc než jeden kalendářní rok.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů SpekulaceKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi