Hra o trůny 1x03 - Lord Sníh

12467

Komentáře

• Orlí hnízdo je trochu vidět na http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/#!/locations/eyrie/

Jinak psal GRRM, že je dost jiné, než v knize. Ale jde spíše o interiér, ta kruhová místnost, viz obrázky.
  • To vím. Však jsem byl také první kdo na to upozornil. Ale ten obrázek je dost malý a blbě vidět. Ale asi zrušily ty věže. Na špičce hory to vypadá jako nějaké kopule. A nahoru se od brány táhne nějaká hradba.
  • Budu mít možná jiný připomínky než většina ostatních, ale fakt jsem se nedívala na jinej seriál...
    S čím souhlasím, je Syrio Forell. Je zahranej dobře (super přízvuk:), ale představovala jsem si ho jinak. Však je taky jinak popsanej v knize. Ale celkově není špatnej...
    Jsem trochu nesvá z toho, jak v seriálu (zatim) vyznívá Cersei - to fakt jenom na mě působí duo Cersei-Jaime jako hodnej a zlej policajt? Ta ženská má přeci bejt fakt mrcha... A tady je hlavně hodná maminka.
    Nic proti romantice, ale mě prostě k tý "drsný" době neseděj líbací scény - určitě by se lord a lady Stark líbali na ulici a khal mi taky nepřijde zrovna na typ, kterej by svoji ženušku nežně líbnul v posteli.
    Jo, a pak mi taky přijde, že herecký výkon Robba Starka stál docela za houby. Měl po celou dobu co mluvil s Branem naprosto mrtvej obličej.
    Ale Malíček je naprosto skvělej... Napsanej, zahranej. Bomba...
    A teď do mě - kamenovat!
  • já jsem líbačku na ulici naopak velice ocenil, bylo to docela decentní a zároveň vroucný, takhle nějak to mělo být i v Návratu krále mezi Aragornem a Arwen, kde to bylo teda hodně za hranicí :-)

ad Robb - zamšřím se na to při dalším shlédnutí, ale na první na mě docela zapůsobilo jeho pohnutí, když potvrzoval Branovo tušení, to jsem měl i s Robbem na krajíčku...
  • S představitelem Robba souhlasím, herecky "ploše" se projevil už v prvních dvou dílech. Nejvíc v tomhle ohledu praštila do očí scéna s ohněm, tam ta hláška Fire vyzněla až trapně...
  • CERSEI: Naprostou pravdu máš s Malíčkem. Herecky už mi tak dobrej (pominu-li Aryu) připadá jen Jaime a Robert, jehož téměř shakespearovskej monolog jak z Jindřicha IV. je naprosto skvěle zahranej; Addy prostě hrát umí víc než ostaní. Líbací scéna je trapná, to taky souhlasím. No a Cersei i Jaime jsou podle mě mnohem hodnější než v knize, ale minimálně Jaime to vynahrazuje tím, že fakt dobře hraje a ty hodný chudáky si krásně vodí. Robb je hodně nevýraznej, to bylo patrný už v prvním dílu. Jen Forell mi moc neseděl, to mě prostě nějak nebavilo. Takže já bych snad ani nic neházel. I když - jak že to bylo v Životě Briana? :)
  • Robb mně nevadí... Malíček mi nesedí jak jsem psal... Neni on v knihách popsaný jako usměvavý?
  • A ještě jsem zapomněla, že souhlasím se špatně obsazeným Renlym - tohle, že má být krásnej chlap???
  • Malíček je v pohodě, při pohledu na něj mi naprosto přesně docvakává popis z knížky. Jak už jsem psal, Varys, Pycelle, Aemon, lord Mormont, Yorren, všichni skvěle zvládnutí. Akorát ten Renly...
  • CERSEI: To víš, Prófa neměl čas ;)
  • Ehm, Renly je obsazený mimo, ale pořád je to bomba proti Lancelovi. Tohohle punťu, že si Cersei vzala do postele?!

Co se týče debaty o zmatenosti pro nečtenáře... Vzpomeňte si na knihu. Tam byly taky informace servírovány postupně a po malých kouscích. Čtenář si to musel skládat dohromady sám a až po čase zjistil jestli se trefil nebo ne. A stejné je to i s postavami. Kdo z vás se při čtení okamžitě orientoval? I s rejstříkem to nebylo zrovna snadné. Ale bylo v tom kouzlo objevování.

Cesta Catelyn - v knize dorazila do Králova přístaviště ještě před Nedem. Malíček ho za ní vzal hned po prvním zasedání rady v den příjezdu. Tady bych nevytkla nic. Jak správně poznamenal knedle, v prvním díle bylo řečeno, že cesta trvá měsíc. Jak si to někdo mohl vyložit za několikadenní záležitost? Navíc ze Zimohradu vyrazila jen nedlouho po králově výpravě a ti jeli s kočáry a pěšími mnohem pomaleji než dva jezdci na koních (o lodi nemluvě).

btw - všimli jste si, že Arya začala během tréninku šermovat pravou rukou?
  • Jo, a ke královské gardě. Opět - ani v knize nebyla garda bůhví jak představena. Jaime byl s dvěma dalšími na Zimohradu, ale jejich jména tam zazněla snad dvakrát a jinak nic. Selmy přijel s Renlym naproti králi k Trojzubci. S ostatními se seznamujeme až potupně díky dění v Rudé baště a zase spíš jen jména. Podrobnější popisy poskytne až v závěru dílu Sansa.
  • Vodní tanečník je obouruký ;-)

Jinak mně teda Lancel nevadí, naopak jeho pozdější scény budou o to kontrastnější.
  • Lancel je obsazenej dobře! Prostě takovej malej nafoukanej zm*deček :) Omlouvám se za to slovo, ale příhodnější mě nenapadlo.
    Ohledně zmatenosti souhlasím. Knihy jsem měl přečtené i několikrát a pak jsem na netu stejně narazil na teorie a spekulace, které by mě nenapadly. A to jenom kvůli tomu, že jsem někde přehlédl nějaký malý detail. Seriál je v tom podobný. Jestli to někomu vadí, no tak ať. Ordinace v růžové zahradě jistě zvládne další diváky.
  • tiež som si všimol tie ruky. dokonca ani aryu nepochváli za to, že je ľavoruká. možno to budú maskovať, kôli tomu, že herčka je pravoruká...
  • Asi si Maisie až v průběhu natáčení těch scén přečetla příslušnou pasáž (teda přečetli jí to rodiče prý) :-)
  • A ještě se mi hodně líbila scéna rozmíšky ohledně jídla mezi Rakharem a tou otrokyní :o))

A Tyrion vysvětlující Jonovi na Zdi jak se má chovat k novým bratrům je imho dobrá volba. O postavu míň, kterou si divák musí zapamatovat. Buď ho představí později nebo ho vypustí/nahradí (později v tunelu) někým jiným.
    Vodní tanečník je obouruký ;-)
    To sice jo, ale Arya má do vodního tanečníka hodně daleko :o))
  • Když už jsme u Dothraků, ten novej outfit Daenerys mi velmi připomíná Danielle ze seriálu Xena :))
  • k tem objevovanym souvislostem: v knize to samozrejme nevadi, protoze tam je na to prostor, ale zde ten prostor neni - kdyz ted uz bylo 3x vzpomenuto Starky zabil (nejak) Silenej kral - ze prijde jeste nejakej flashback, ktery onu vrazdu/popravu jeste blize divakovi priblizi? ja tedy ne...

jeste k te ceste ze zimohradu - ono to ani tak nesedi - v e02 bylo myslim vzpomenuto, ze bran spadl pred mesicem = stejny cas co trva cesta do Kralova pristaviste... takze Cat vyjela v dobe, kdy kralovskej pruvod mel byt uz temer v cili
    ale oni se tam cilene vyhybaji nejakym casovym oznacenim, tazke buh vi jak to je...

jinak me souvislosti - http://goo.gl/JNYZV
  • Ještě se mi opravdu hodně líbil rozhovor Jaimeho a Neda před trůnem. Stejně tak takové ty sladké jedovatosti a uhlazené urážky před zasedáním rady (ale ty byly i v knize) :)
  • khal mi taky nepřijde zrovna na typ, kterej by svoji ženušku nežně líbnul v posteli.
    Podle mne tím řekli během pár sekund, že vztah mezi Dany a Drogem se změnil. Na obrazovce je málo času a čím kratčeji se dá myšlenka vyjádřit, tím lépe.

Cersei je prozatím menší mrcha než Jaime, což mi nesedí, ale možná z ní nechtějí dělat totálního záporáka. Vše co dělá, je pro blaho dětí (samozřejmě svých), které miluje.

Robb se mi taky nepozdává. Pochybuji, že by vzbudil nějaké hlubší emoce u díváků, kdyby se mu nedejbože něco stalo. ;-) (fungují ty spoilery?)
  • Cersei je prozatím menší mrcha než Jaime, což mi nesedí
    Já myslím, že i v prvních kapitolách knížky to tak vyznívalo...
    Jinak Robert je opravdu dobře zahranej, i když mi typologicky nesedí. V hlavě jsem si ho představoval jako Buda Spencera v nejlepších letech. Ale jinak dobrý, je to ještě větší ubožák než v knize.
    Robb mi zatím celkem sedí.
    Syria jsem si nepředstavoval v takovém komickém rozměru. Spíš jako moudrého ale přísného šlachovitého muže. Nicméně tohle zpodobnění akceptuji a nijak mě neruší.
    Že místo poučujícího Danala využili filmaři Tyriona chápu. Už takhle těch postav musí být pro neznalé předlohy hodně.
    Něžné projevy khala vůči Dany mi jsou spíše sympatické, než že by mi vadily.
    Viserys je úžasně zahranej. Navíc typologicky naprosto přesnej.

• ad Tyrion a Cersei - nevím proč, ale na mě seriálová Cersei i i Tyrion působí naprosto stejně jako na mě působili při čtení knihy :-D A sice Cersei jako mrcha a Tyrion jako v jádru kladná postava, kterou jsem měl rád s občasnými momenty "tyrione to si nemusel dělat".
    Jinak někdo tady nedávno dělal momentální stupnici hereckých výkonů a podobnosti s představou po shlédnutí trěch dílů, tak se o to taky pokusím:
    1. Arya, Benjen, Robert, Ned, Cat, Jaime, Tyrion, Jorah
    2. Malíček, Jon, Robb, Cersei, Luwin, Viserys, Selmy
    3. Dany, Ohař, St. Medvěd, Aemon, Drogo, Bran, Joffrey
    4. Sansa, Renly, Syrio
    5. Ilyn
  • Se čtyřkama a pětkama u výše zmíněných postav souhlas až na Syria. Sansa mě moc nepřesvědčila hlavně ve scéně, kdy projevovala emoce při vynesení ortelu nad Lady. Ilyn prostě vypadá tragicky, já si ho představoval spíš jako Karla Rodena. Vypadá jako směšnej děda. Navíc jeho výrazy tváře ve mně dost silně evokují dávivý reflex. Představitel Renlyho je taktéž vybrán dost špatně. Vím, že literární Renly je zřejmě homosexuál, ale nemuselo to být v seriálu tak zřetelné. Čekal jsem spíš někoho jako Brandon Routh
  • Nesouhlasím, že by Cersei nebyla vylíčená jako mrcha, ta scéna s Joffreym, jak ho posiluje v přesvědčení o vlastní dokonalosti (zabil jsi zlovlka) dokonale ukazuje, jak z něj vychovala monstrum.
  • Nerekl bych, ze z nej vychovava monstrum, jen mu rika starou znamou pravdu, ze "pravdu pisou vitezove". Dokonce bych se nebal rict, ze z nej vychovava Vladare:)

A krome toho, neni takova mrcha jako v knize. Tu scenu, kdy donuti Roberta aby nechal popravit Lady, tak zrovna v knize jsem se tam pred asi 5 dny dostal /znovu/ a tu knihu jsem malem roztrhal, jakej jsem mel na Cersei vztek. To je takova svine, ze ji neni obdoby. Ale je pravda, ze v knize se uzasne pracuje s emocema...
  • No Michale ty taky pracujes dost emocema, uplne vidim, jak si nam ted sdelil sve pocity pred 5 lety a prskas tu uplne stejne, ze jsem si musel stirat tve kapenky ze sveho monitoru ))), ty vladari ))))
  • No to co tam předváděla Cersei, to rozhodně nebylo nevinné sdělování odvěké pravdy. To bylo nechutné boosterování ega. Myslím, že tím autoři elegatně vylíčili tu nejhorší stránku Cerseiny povahy. Aneb takhle se tvoří monstrum...
  • U scény Cersei Joffrey mi asi nejvíc vadilo vytváření velmi silného a nezdravého vztahu syn - matka. Tam to zavánělo hodně silným oidipovským komplexem. I když u ženy která spí s vlastním bratrem, to není až tak divne:-)
  • Ale tak Cersei je mrcha, to jo, ale taková malá. Je to taky tím, že prostě předloha je ukrutně dobrá. Od seriálu nelze chtít všechno. Já tam mám největší problém s hodně konzervativní režií a pak s nevyrovnaností hereckých výkonů. Od fenomaneláních Roberta, Aryi či Jaimeho, po nijaké... které už nebudu jmenovat :)) Všim jsem si, že tu jsou minimálně dva mí bývalí kolegové z DAMU, tak jsem zvědav, co řeknou na herecké výkony oni. Jinak téměř doslova souhlasím s žebříčkem, kterej sem hodil expandable, když už se to teda známkuje:) (Nic mi oproti němu neříká pouze výkon Robba - ten je podle mého fakt omyl - a Benjena, který sice má značné charisma, ale vůbec se mi tam s tím svým liščím výrazem jako klaďas nehodí.)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů 1. řadaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi