Sen je skvělý, jj. Adaptace by byla fajn, myslím, že se o ní dokonce jednu dobu uvažovalo - Parris, manželka GRRM se někde zmínila, že si s GRRM pro roli Abnera Marshe vysnili Rona Donachie (Rodrik Cassel), takže ho pak aspoň protlačili do Hry o trůny.
To není divu, sám GRRM se k tomu několikrát přiznal. Každopádně dík za tip, vždycky jsem si chtěl z toho období něco přečíst, ale nevěděl co. Nebo máte někdo ještě nějakej lepší tip?
Spíš neý v samotném ději ságy je dost podob mezi dějinami Anglie a Západozemí:Keltové-Andalové,Aegon Targaryen-Vilém Bastard,Tanec draků-období takzvané Anarchie.....
Jinak ke knize...tuhle jsem nečetl, ale Kovařík má vynikající sérii Rytířské bitvy a osudy, pro zájemce o boje mezi Lancastery a Yorky pak její IV. díl s podtitulem Soumrak rytířstva, doporučuji.
G.G. Kay - Lvi z Al-Rassanu, překvapivě hodně dobrý myslím že lidem co můžou píseň by to mohlo sednout, má to podobný zaměření (spíš paralera ke středověku než kouzla a fantasy, byť to má vlastní svět)
Keltové mi taky sedí spíš k Prvním lidem, runy, menhiry, první obyvatelé kontinentu (z těch lidskejch) pak Andalové coby křesťani co si přivezou vlastního boha, (akorát že trojjedinost pána našeho Martin ještě trošku více v písni rozšířil), Železný to jsou vikingové nebo třeba Sasové co dělají nájezdy, otročí a otravujou, akorát ty snědí Rhoynové mi do anglických krajů zařadit ne a nejdou ))
Keltové mi taky sedí spíš k Prvním lidem, runy, menhiry, první obyvatelé kontinentu (z těch lidskejch) pak Andalové coby křesťani co si přivezou vlastního boha, (akorát že trojjedinost pána našeho Martin ještě trošku více v písni rozšířil), Železný to jsou vikingové nebo třeba Sasové co dělají nájezdy, otročí a otravujou, akorát ty snědí Rhoynové mi do anglických krajů zařadit ne a nejdou ))
Když jsem naposledy navštívil Londýn, byla tam Rhoynů velká převaha! :-O
Čtu Záři nad pohanstvem, první český román. Kníže Václav tam je vylíčen jako bělovlasý osmadvacetiletý mladík, který hraje v noci na vyšehradském nádvoří na harfu, zpívá a nyvě pozoruje hvězdičky na nebi. Nepřipomíná vám to někoho? V knize vystupuje též jistý přerostlík: "Vtom vešel kvapným krokem Zrost, muž silný, vysoký mnohým tehdáž přes hlavu, v našich časech ledva jezdec na koni dosáhl by rukou jeho hlavy."
A pak mi budete tvrdit, že Martin čerpal z Války růží!
Poraďte, dostala se mi do ruky Petra Neomillnerová. Má cenu ji číst? Z českých fantasy jsem narazila prozatím jenom na Martina Moudrého a ten mě přesvědčil o návratu do bezpečných vod anglosaské literatury. :-)
Komentáře
schleitr: proč keltové-Andalové? To už spíš První lidé - keltové
Jinak ke knize...tuhle jsem nečetl, ale Kovařík má vynikající sérii Rytířské bitvy a osudy, pro zájemce o boje mezi Lancastery a Yorky pak její IV. díl s podtitulem Soumrak rytířstva, doporučuji.
A souběžně Bouři mečů :)
Čtu Záři nad pohanstvem, první český román. Kníže Václav tam je vylíčen jako bělovlasý osmadvacetiletý mladík, který hraje v noci na vyšehradském nádvoří na harfu, zpívá a nyvě pozoruje hvězdičky na nebi. Nepřipomíná vám to někoho?
V knize vystupuje též jistý přerostlík:
"Vtom vešel kvapným krokem Zrost, muž silný, vysoký mnohým tehdáž přes hlavu, v našich časech ledva jezdec na koni dosáhl by rukou jeho hlavy."
A pak mi budete tvrdit, že Martin čerpal z Války růží!
Kde ji vzali, to netuším.