Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš

1457910

Komentáře

• Tywin se kromě drancování Králova přístaviště (a i tam se dostal lstí/zradou) války nezúčastnil.
    Mace Tyrell se během války flákal při obléhání Bouřlivého konce. Jeho největším výkonem bylo spořádání dobré večeře.
  • Tak Tywin je lstivý a nehraje moc čestně, ale to se nevylučuje s tím, že to byl velmi obratný politik a obávaný vojevůdce. V sérii má u soupeřů značný respekt. Tyrell rozhodně schopný voják nebyl. Naštěstí pro něj má chytrou matku a velmi schopného vazala Randalla Tarlyho...
  • Nebylo někde v knihách napsaný, že Tyrion je vlastně víc Lannister než Jaime? V Bouři? Nebo v hostině? :) Já prostě nemůžu pomoci, ale ten Jaime je mizernej. Ten herec je postrádá charisma, nehledě na to, že vůbec nevyapadá jako Lannister. Co ty jeho vlasy? :D
  • Mně se představitel Jaimeho docela zamlouvá. Mohl by mít delší vlasy a být trochu rozvernější - teď mí víc připomíná jeho vyzrálejší já po tom, co mu ufikli ruku. ;-) A samozřejmě až na ten jeho kabát typ "Herr Flick z Halo Halo".

A k Tyrionovi - Ano, několikrát to řečeno bylo, ale ani nemuselo, ono je to docela poznat. Škoda Tyrione, že si se narodil jako trpajzlík, jinak by z tebe měl papá (pokud je to tvůj papá, vis další šílená konspirační teorie) určitě radost. :-D
  • Právě, mám pocit, že ta jeho "náprava" nebude tak patrná, jestli se dostaneme tak daleko, navíc to bude vysloveně vynucená náprava, kdyby mu tu ruku neufikli, tak se asi nikdy nezmění No, podle mě by bylo lepší, kdyby mu nějakou tu paruku pořídili.....aby byl hezčí a hlavně odpovídal popisu. Jenže, po Lorasovi je tohle vlastně bezpředmětný. Ten měl být myslím podle popisu ještě hezčí a výsledek? Darmo mluvit.
    Prostě, Jaime je mdlý....
  • Tywin je určitě schopný vojevůdce, ale mnohem víc se cítí v kramflecích v bojích mimo bitevní pole. Viktarion mu spálil loďstvo, k Ropbertově revoltě se přidal, až když věděl, jak to dopadne, Robb ho dlouho trápí s menší armádou, takže radši než nejistý pole válečný zvolil pole manipulační s pány z Hrůzova a Dvojčat.
  • Tak jestli je Jaime pěkný či ošklivý je zřejmě věc. Je tu dost žen, kterým se jeho vzhled zamlouvá. Mně taky připadá jako pěknej chlap a ani se mi nezdá, že by nějak postrádal charisma.

Souhlas s tím, že Tywin je hlavně obratný politik. Ale jak bylo řečeno v knize "války se vyhrávají i perem". Robb byl na svůj věk velmi schopný, ale já velkou zásluhu na jeho úspěších přikládám Černé rybě. Navíc se dopustil mnoha chyb, které by se Tywinovi nestaly. Ztratil Karstarky a Freye a konec konců Boltonova zrada musela mít také nějaký důvod. Zřejmě mu přišlo spojení s Tywinem mnohem výhodnější. Robb se snažil být čestný, ale stejně jako jeho otce ho čest stáhla dolů. V tomhle ohledu jsem za jedno z Jaimem "K čemu je dobrá čest, když je v ohrožení život bratra". Ned i Robb svou ctí přivolali neštěstí na svůj rod....
  • Ještě se vrátím ke zlovlkům:
    To nemohli. To by si zavřeli dveře pro ty jejich klíčové scény a to zase nechtěli.
    To byl jen vzteklý - nešťastně zvolený obrat. Myslela jsem to takhle:
    Několik důležitých scén se zlovlky už vypustili nebo uskrovnili. Jejich klíčové scény potom budou vypadat hodně divně, protože divák nebude tušit kde, co, proč a jak. Právě teď by se hodilo zdůraznit, že ačkoliv jsou to několikaměsíční štěňata, tak umí být nebezpeční (Léto v Branově pokoji budiž světlou výjimkou) a že stůj co stůj chrání své pány, které poslechnou bez váhání. Třeba Rickon - není předpoklad, že by se tříleté, čtyřleté dítě věnovalo výcviku zvířete a přesto ho Chundeláč poslechne na slovo. A taky okamžitě startuje při náznaku jeho ohrožení.
    Takhle až bude Šedý vítr váhat a výt při vstupu do Dvojčat, tak si divák řekne - blbý pes, kopnětě ho do zadku ať nezdržuje. Ale spíš se obávám, že i tuhle scénu pak v seriálu vypustí... Nemluvě o scénách, kdy Bran, Jon a Arya během spánku přenášejí vědomí do svých zvířat (a Bran postupně i cíleně když je vzhůru).
  • Proto zdůrazňuji, že je to jen můj názor. :-)

Myslím, že Bolton využil příležitost. Ta zrada nemusela být něčím vyprovokována. On chtěl prostě ovládat Sever a bylo mu jasné, že v době míru Starky neporazí. Pokud si vzpomínám, tak nebyl moc oblíbený, ne? Rody na Severu pak nějak moc nejásaly...Jasně, že Robb udělal chyby, ale byl mladý, poměrně nezkušený a navíc chtěl pomstít otce...a Catelyn se ho moc krotit nesnažila a patrně ani nechtěla. Ned s Catelyn byli silný pár. On Seveřan do morku kostí, jí se podle mě Sever dostal taky hodně pok kůži a jejich děti je nemohly zahanbit.

Ned je prostě takový ideál, Martin tam takovou postavu potřeboval. Bohužel tyhle typy dostanou skoro vždy na frak a potom si o nich ještě ostatní myslí, že jsou naivní hlupáci....Škoda.
  • Vrátim sa k Jaimemu - veď Waldau je absolútne perfektný!
  • .Jasně, že Robb udělal chyby, ale byl mladý, poměrně nezkušený a navíc chtěl pomstít otce...a Catelyn se ho moc krotit nesnažila a patrně ani nechtěla

Catelyn především zavařila Nedovi (unesla Tyriona) i svému synovi. Kdyby nepustila Jaimeho, Tywin by si netroufl nechat Robba zabít. Jenže na kdyby se nehraje.
  • Faelivrin
    já bych řekla, že ta ruka sehrála větší část, to ano, ale řekla bych, že na něj měla i velký vliv Brienne
  • Elanor,
    souhlas.

Catelyn a Lysa se prostě neměly míchat do politiky.

Když jsem viděla první obrázky Jaimeho, tak jsem byla nadšená, ale asi jsem očekávala příliš.
  • uff, lidi, to množství spoilerovýho textu už je i na mě moc - nechcete to přesunout do spešl tématu? už jsme docela daleko od tématu té epizody...
  • Alek: napr. "Co nám vadí" :)
  • Třeba: Všichni v sáze se chovaj jak pitomci nebo Kde udělali soudruzi z Westerosu chybu :-)
  • dopekla i ked som sagu precital a pocas tejto postavi som opakoval vetu Ned ty idiot. Som sa nechal strhnut a veril , ze mu ten jeho plan vyjde.
  • 63 nových příspěvků! A k tomu jsem si před chvilkou dal jeden lahváče Primátora Double a na písmenka sotva vidím. Takže tohle opravdu nehodlám číst :D
    Jen se zeptám, přišli jste na nějaký zásadní objev?
  • Nemyslim, jen tu byly prostě další pěkné rozbory a postřehy od nečtenářů, což později vedlo k trochu jiné diskuzi :-)
  • To mne zajímá, vzhledem k způsobu života Dothraků, jak si Drogo zjistil jméno svého otce :-D

Jinak super díl, akorát ty scény kdy najednou všichni muži hlídky udělají nějaký rozpačitý akční pohyb by mohli vypustit.. Vypadá to jak s nějaký český nepovedený pohádky :-D
  • Amaroun: Ještě aby nevěděl jméno svého vlastního otce když ho sám zabil. :D
  • Jaime/Waldau je super, takze jsem s Macejkem ve stejne rade
  • no říkejte si co chcete,ale Samwell se mi moc zamlouvá :-D,, nemá chybu.. stejne jak Tyrion...
  • Jo, Samwell byl v této epizodě super! A jak krásně "utřel" Jona :D
  • Montezuma3: Aha to už jsem pozapomněl :-D
  • Jo, Samwell byl v této epizodě super! A jak krásně "utřel" Jona :D

jo, přeste tak, ted jsem se nato znova díval a smál se :-D,,
  • Jak se vám líbila ta scéna, kdy Jon a Sam odřikávají přísahu? Mně přišlo, že to odmleli strašně rychle...dalo by se z toho vytěžit víc...
  • Waldau alias Jaime je imho v klidu (mně se líbí jak ho hraje) a i podobně jsem si ho představoval (délku vlasů bych zas tak neřešil ;-)). Ad všeobecná adorace Roba (Starků) - já ho moc nemusim a už vůbec ne Cat. Robík je takovej mamánek a Cat je taková... co se do všeho montuje. Ženská se prostě nemá s*át do politiky nebo válčení (a teď do mě;-)). Catelyn vždycky Robovi pak hrozně radila co má a co ne a von na ní většinou dal - a navíc mi přišel vždy takovej "přemoudřelej", rádoby dospělej a spravedlivej (ale ne jako Eddard, u kterýho je to autentičtější). Mimochodem - Bolton rulezz - je to takovej Lord Tywin severu. Rob to ze*ral vícekrát - každopádně poprava Karstarka a svatba s tou nýmandkou. Politiku prostě, na rozdíl od Tywina, Boltona nebo i Tyriona, vůbec neovládal (a ani Cat po níž se synek Tullyovsky vyvedl).
  • Tak jsem vydržela (nedobrovolně) až do teď. A musím říct: WAU, nutně potřebuji být v Západozemí (nejlépe na Zdi)!!! Až na začátek s Malíčkem nemám co vytknout, navíc jsem se po dlouhé době konečně dočkala Jona. Scény na Zdi byly podle mě skvělé (hlavně výsměch Alistera a Jonovo naštvání), Dothracká část mě velmi mile překvapila (hlavně "tanec" Khala Droga) a události v Králově přístavišti mě pobouřily, nakrkly a vykolejily jako v knize (Malíček je taková svině a doufám, že Cersei vytuhne nějakou krutou a bolestivou smrtí).
    Jaime je podlě mě v pohodě, zahrán dobře a rozhodně vypadá skvěle (ikdyž jsem si ho představovala s delšími kudrnatými vlasy).
    Ještěže (nebo škoda, že?) jsem knihu četla, čekat na další díl (jak to dopadne s Nedem) musí být peklo :)))
  • K tomu přežití - Ned velel v obou válkách předvoji Robertovy armády takže musel být dobrý jak strateg tak bojovnik, když bojovali u věže 7 jeho mužů proti 3 gardistům tak z těch sedmi zbyli jen dva a to Ned byl těžce zraněn- je vidět že Dayne a spol asi nebyli ořezávátka. Tywin je skvěly taktik a politik ale jako bojovnik. Mace Tyrell ma jakž takž nadání pro velení ale jak se dozvíme později tak jeho kroky řídí jeho matka která o něm říká že je pitomec.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů 1. řadaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi