Já už to posílal hlawounovi, ale hodím to i sem. Je to první nástřel, ještě chci pár míst doladit, tak třeba se tu navzájem nějak inspirujeme. Do řádků je to rozhozené podle původních titulků.
Uf, tak je to za námi :( Ten čas opravdu letí. Kde jsou ty časy, kdy jsem jen snil a ani nedoufal, že by někdy moje oblíbená série mohla být zfilmována. A teď tady sedím,viděl jsem zrození draků a Hra o Trůny v televizní podobě právě skončila. Skvělý díl, skvělý seriál. Král severu se povedl, přísaha byla skvělá, odjezd noční hlídky rovněž, scéna kdy se Dany loučí s Drogem a sama končí jeho život byla perfektní, působila na mě ještě silněji než v knize, až mi slza ukápla a samotného mě to překvapilo :) No a finále mě příjemně překvapilo, bál jsem se draků, ale nakonec jsou moc povedení, hodně se mi líbili. Překvapilo mě sice, že jí nechali vlasy, ale nevadí mi to, je to přece krev draka a když jejímu tělu oheň nevadí, neudělal jí nic s očima, neudělal jí nic s kůží, tak proč by nemohly být imunní i vlasy? :) Už se nemůžu dočkat druhé série. No a co se týče té trojky v kleci, ani jedna z těch postav nebyla a není obsazená, podle mě to byly jen "extras" a pro druhou sezónu budou ty postavy přeobsazeny, schválně tam byl na ně jen krátký záběr, aby je divák nějak neřešil a nezapamatoval si je. (PS: ačkoliv jsem velký odpůrce spoilerů, nic ze svého textu nepovažuji za spoiler, protože jsme v diskusi o 10. dílu kdo jej ještě neviděl by tady neměl chodit. V tématu k určitému dílu by se akorát neměly vyskytovat spoilery na děj budoucí, ale věci, které se odehrály v díle, kterému je ten topic určený nejsou spoiler :-D )
Parádní díl, parádní závěr první série se množstvím skvělých scén (Pycellova rozcvička byla dobrá, ale natolik explicitní humor mě zarazil). Draci jsou mnohem lepší, než jsem čekal a Arye to s krátkými vlasy vážně sekne. Pár věcí se mi ale nelíbilo. Hlavně Šae, která je na obyčejnou děvku nějak moc drzá, nějak mi celkově nesedí, aby byla prostá coura takhle oprsklá k synovi nejmocnějšího šlechtice, i když je na takový přístup zvyklý. Dále jsem doufal, že uvidíme Řekotočí, i když není zase tak důležité. V souvislosti s tím mi trochu chyběli při Robbově provolání králem říční lordi, kteří jej provolávali králem Trojzubce. Sice je to jen detail, ale myslím si, že spojenectví s říčními lordy nebylo nedůležitou věcí. A v následující scéně s Jaimem, všimli jste si jakou pořádnou ránu mu Cat dala? Nějak si nedovedu představit, že by někdo po tomhle neupadl do mrákot, natož aby dokázal mluvit. I když to už je čiré rýpání. Bylo to super.
Díl se mi líbil. Bohužel tu u silných scén opět chybělo lepší hudební pozadí, které by způsobilo silnější emoce. A tak např. scéna kdy Robb je zvolen králem severu postrádala tu správnou velkolepost. Vůbec hudba v seriálu není špatná, zároveň však není ničím extra zvláštním, hlavně nevím proč, ale zdá se mi, že režiséři ani tu lehce nadprůměrnou hudbu nedokázali většinou pořádně využít. Opět dva naprosto zbytečné dialogy - Ros a Pycele (představitelka Ros snad musela obšťastnit celý štáb, že jí dávají tolik prostoru) a Varys s Malíčkem.... Draci jsou standardní. Neurazí ale ani nic originálního. Čekal jsem je s delším krkem a protáhlejší hlavou.
to Hlawoun - ja to klidne zkusim, ve skole jsem v ramci bakalarskeho prekladu prekladala basne Thomase Wyatta (udajny milenec Anny Boleynove) (nejde se mi prihlasit, uz "pracuju" a heslo mam nekde doma)
No já to pochopil že hraje senilního kvůli své bezpečnosti a zároveň a jak ukázala Ross...Ostatní ho považují za sešlého věkem a ne tedy zas tak nebezpečného... Ty scény se mi docela líbili Pycela to pěkně dokresluje a Malíčkova scéna je zase dost vtipná
ad vlasy: samotný GRRM nemá přehled, že vlasy rostou kolem 1 cm za měsíc. Takže Dany je holohlavá a za pár týdnů (měsíců) si už může splétat vlasy, přitom ani za rok by to nebylo na splétání. To samé s Aryou. Yoren ji olepá téměř na kost a za pár týdnů ji musí upravovat další amatérský lazebník, aby vypadala jako kluk.
Mimochodem, jak daleko je Královo přístaviště od Zimohradu, vezmeme-li v potaz, že havran tu vzdálenost uletí za necelý den?
Scéna s Pycellem byla geniální. Nejdřív jsem nevěděl, proč dostává takový prostor jeho nesmyslné tlachání a ukázka senility. Když Ros odešla a Pycelle se protáhnul, narovnal, na chvíli odložil dementní obličej (tedy předstíranou stařeckou demenci) a pak, než opustil místnost, se zase nahrbil, tak v tu chvíli mi došlo, že ta senilní scéna byla důležitá pro hezké vykreslení jeho postavy. A vlastně je nám tím naznačeno, že řada dalších postav, u kterých máme jasno, může být ve skutečnosti hodně odlišná. Pycelleho jsme my, co jsme zatím knižní předlohou nepolíbeni, dosud měli za neškodného dědouše. Teď je jasné, že je jiný a že může být dokonce velmi nebezpečný, a stejné to může být i s dalšími lidmi. Jak píše cish, v Králově přístavišti se přetvařují úplně všichni.
Jinak se mi moc líbilo, jak svoji scénu s Joffreyem na ochozu sehrála Sansa, tedy její představitelka. Ono není těžké dělat velká gesta, velké emoce, ale zahrát právě něco tak drobného, jako jen naznačit nějaký úmysl pohledem očí, to je opravdová herecká výzva.
Opět dva naprosto zbytečné dialogy - Ros a Pycele (představitelka Ros snad musela obšťastnit celý štáb, že jí dávají tolik prostoru) a Varys s Malíčkem....
Helw a byla to Ros? Já nad tím pořád váhám...
režiséři ani tu lehce nadprůměrnou hudbu nedokázali většinou pořádně využít.
Velký souhlas až na poslední dva díly a tedy Taylora - hlavně finální díl mi zněl skvěle a téměř všechny hlavní scény byly dobře ohudebněny a hudba konečně dostala prostor.
Jinak co se týká toho flashbacku, kterého jsme se nedočkali, jestli se vůbec nějaký točil. Napadlo mne, co když měl být na začátku desáté epizody (tam by mi pasoval). 10. epizoda je o jednu scénu kratší (asi 4 min) než všechny ostatní díly. Takže když v druhé řadě už Beana mít nebudou, tak si tu scénku natočili předem. A pro jistotu, kdyby se náhodou 2. série neodklepla, tak ji zařadili do poslední epizody. 2. série odklepnuta je, a proto scénu vystřihli a schovali si ji na příště.
hm, ale to by znamenalo, že by museli vrátiť aj nejakú scénu so Beanom. pretože nemôžu dať flashback mŕtvej postavy, že? to by bolo čudné. takže flashback vo flashbacku? celkom obtiažné.
iná možnosť (spontánny nápad), že by to bola Pycelleho spomienka. myslím, že on a Jaime sú jediní, ktorí to videli na vlastné oči z tých, ktorí pripadajú do úvahy...
Co se týče Pycelleho scény, pochopil jsem to tak, že když je někdo v dohledu/doslechu, šourá se, zapomíná dokončit věty a vůbec hraje vetchého stařečka, a když pak tam nikdo není, začne se hejbat úplně normálně. Když si pak oblékne mistrovský hábit a řetěz, nejdřív stojí zpříma a pak otevře dveře a rázem je z něj zase vetchý dědeček...
Some fans were bummed they didn’t see anything from the battles, even though they’re not very detailed in the book either. I don’t think it’s a spoiler to say there’s a big battle in the second book. Will you be able to show that? DB: There was never much discussion of shooting The Battle of Whispering Wood [Robb vs. Jaime's army]. We did have plans to show Tyrion marching into battle behind The Mountain. We had a whole way we wanted to shoot it following Tyrion’s eye level as The Mountain is just (cutting soldiers down). Ultimately we had to make some really tough decisions. We ran out of time to shoot it properly and we much rather have a great scene with our characters than a crappy version of the battle. We want to have some great battles, we’re working very hard to have great battles in season two. We’d like to have more direwolves too.
no ja som spokojny. aj so serialom celkovo aj s poslednym dielom. prirovnal by som to k rozsirenej jednotke LoTR. Snad nebudu pokracovat v PJ slapajach v dalsich dieloch.
Draci aj Shaggydog potesili, cela Danyna linia bola v tomto diele super, pred hereckou klobuk dole, aj Sansa to zahrala nad moje ocakavanie dobre. Mne sa viac pacila scena s 'Kralom Severu' ako Johnova nahanacka. A Jeorov proslov a nasledna vyprava za Zed bola proste skvela.
Pycelle mi nevadil, chapem preco to tam vsunuli, naopak nebavil ma Malicek s Varysom, bol to podobny rozhovor ako minule, nic nove sme sa nedozvedeli a vtipky o varysovom pindikovi mi nepripadaju vtipne (mozno keby to rozpravala zena...)
Co sa tyka jaimeho pokusu o utek v 2 serii, uz sa tesim, dobry napad. A mozno by tam viac sadlo, keby pri nom Jaime zabil Karstarkov, cele by to myslim zapadlo do deja
2all ještě ohledně bitev ve 2. řadě seriálu (je to už starší materiál z Martinova Not a Blogu, takže možná s křížkem po funuse, ale i tak): Martin píše scénář pro budoucí devátou epizodu s všeříkajícím názvem "Blackwater" sám, takže snad se nebude držet při zemi a snad ho producenti nechají, aby se pořádně rozjel, a všechno bylo konečně epické, jak to chceme :)
Komentáře
Ten kančí kel
věští zlo všech zel
a králi újmou hrozí,
a svině ta
je tak přetlustá
jak Robert sám, ó bozi!
Náš mocný král
na vepře zavolal:
"Mně ten tvůj rypák patří!
Ať děláš, co chceš,
tak smrtící nebudeš
jak lev, co se mnou se v loži bratří."
Robert, hrdý král,
tu bitvu nevyhrál
neobstál
v tom těžkém čase,
lvice se drápem ohnala ,
koule mu z těla vyrvala,
a
o zbytek se postaralo prase.
Skvělý díl, skvělý seriál. Král severu se povedl, přísaha byla skvělá, odjezd noční hlídky rovněž, scéna kdy se Dany loučí s Drogem a sama končí jeho život byla perfektní, působila na mě ještě silněji než v knize, až mi slza ukápla a samotného mě to překvapilo :)
No a finále mě příjemně překvapilo, bál jsem se draků, ale nakonec jsou moc povedení, hodně se mi líbili. Překvapilo mě sice, že jí nechali vlasy, ale nevadí mi to, je to přece krev draka a když jejímu tělu oheň nevadí, neudělal jí nic s očima, neudělal jí nic s kůží, tak proč by nemohly být imunní i vlasy? :)
Už se nemůžu dočkat druhé série.
No a co se týče té trojky v kleci, ani jedna z těch postav nebyla a není obsazená, podle mě to byly jen "extras" a pro druhou sezónu budou ty postavy přeobsazeny, schválně tam byl na ně jen krátký záběr, aby je divák nějak neřešil a nezapamatoval si je.
(PS: ačkoliv jsem velký odpůrce spoilerů, nic ze svého textu nepovažuji za spoiler, protože jsme v diskusi o 10. dílu kdo jej ještě neviděl by tady neměl chodit. V tématu k určitému dílu by se akorát neměly vyskytovat spoilery na děj budoucí, ale věci, které se odehrály v díle, kterému je ten topic určený nejsou spoiler :-D )
Díl se mi líbil. Bohužel tu u silných scén opět chybělo lepší hudební pozadí, které by způsobilo silnější emoce. A tak např. scéna kdy Robb je zvolen králem severu postrádala tu správnou velkolepost. Vůbec hudba v seriálu není špatná, zároveň však není ničím extra zvláštním, hlavně nevím proč, ale zdá se mi, že režiséři ani tu lehce nadprůměrnou hudbu nedokázali většinou pořádně využít. Opět dva naprosto zbytečné dialogy - Ros a Pycele (představitelka Ros snad musela obšťastnit celý štáb, že jí dávají tolik prostoru) a Varys s Malíčkem....
Draci jsou standardní. Neurazí ale ani nic originálního. Čekal jsem je s delším krkem a protáhlejší hlavou.
(nejde se mi prihlasit, uz "pracuju" a heslo mam nekde doma)
2Scalex: Hodně pěkně to přebásnění.
Ty scény se mi docela líbili Pycela to pěkně dokresluje a Malíčkova scéna je zase dost vtipná
Mimochodem, jak daleko je Královo přístaviště od Zimohradu, vezmeme-li v potaz, že havran tu vzdálenost uletí za necelý den?
Jinak se mi moc líbilo, jak svoji scénu s Joffreyem na ochozu sehrála Sansa, tedy její představitelka. Ono není těžké dělat velká gesta, velké emoce, ale zahrát právě něco tak drobného, jako jen naznačit nějaký úmysl pohledem očí, to je opravdová herecká výzva.
iná možnosť (spontánny nápad), že by to bola Pycelleho spomienka. myslím, že on a Jaime sú jediní, ktorí to videli na vlastné oči z tých, ktorí pripadajú do úvahy...
Some fans were bummed they didn’t see anything from the battles, even though they’re not very detailed in the book either. I don’t think it’s a spoiler to say there’s a big battle in the second book. Will you be able to show that?
DB: There was never much discussion of shooting The Battle of Whispering Wood [Robb vs. Jaime's army]. We did have plans to show Tyrion marching into battle behind The Mountain. We had a whole way we wanted to shoot it following Tyrion’s eye level as The Mountain is just (cutting soldiers down). Ultimately we had to make some really tough decisions. We ran out of time to shoot it properly and we much rather have a great scene with our characters than a crappy version of the battle. We want to have some great battles, we’re working very hard to have great battles in season two. We’d like to have more direwolves too.
Draci aj Shaggydog potesili, cela Danyna linia bola v tomto diele super, pred hereckou klobuk dole, aj Sansa to zahrala nad moje ocakavanie dobre. Mne sa viac pacila scena s 'Kralom Severu' ako Johnova nahanacka. A Jeorov proslov a nasledna vyprava za Zed bola proste skvela.
Pycelle mi nevadil, chapem preco to tam vsunuli, naopak nebavil ma Malicek s Varysom, bol to podobny rozhovor ako minule, nic nove sme sa nedozvedeli a vtipky o varysovom pindikovi mi nepripadaju vtipne (mozno keby to rozpravala zena...)
Co sa tyka jaimeho pokusu o utek v 2 serii, uz sa tesim, dobry napad. A mozno by tam viac sadlo, keby pri nom Jaime zabil Karstarkov, cele by to myslim zapadlo do deja