Navíc si pojem odhlasováno použil ty, a já k němu přidal uvozovky, takže budu brát, že to v závorce si psal asi sám sobě. :-/
Aha, zjevně jsi nepochopil, že hlasováním mám na mysli pouze Nikajský koncil (jak opakuji, ten byl velice nereprezentativní), nikoli šíření jeho závěrů. Takže na Nikajském koncilu si to odhlasovali někteří církevní otcové mezi sebou (proto jsem použil slovo odhlasování, netušil jsem, že to budu muset rozvádět), aby to pak de facto vnutili zbytku křesťanstva, přestože ariánský pojetí převládalo. Ano, opravdu to byl spor o boží podstatu (rozhodně Ariáni neodmítali boha otce, naopak učili, že syn Kristus je mu podřízen). Svým spůsobem tak byl heretický spíš Nikajský koncil. Troufám si vyslovit pochybnost o tom, že se prostý lid modlí jen k bohu bez aspektu (když pominu, že se zhusta modlí k četným svatým, patronům kdečeho), "ty milosrdný", "ty spravedlivý" atd.
Troufám si vyslovit pochybnost o tom, že se prostý lid modlí jen k bohu bez aspektu (když pominu, že se zhusta modlí k četným svatým, patronům kdečeho), "ty milosrdný", "ty spravedlivý" atd.
Adjektiva jsou možná :-) .... akorát to je prostě jiný aspekt než u Sedmi... Ostatně "ty milosrdný", "ty spravedlivý" by Západozemci mohli používat při modlitbě k jednotlivým ze Sedmi... Nikdy jsem ale neslyšel že by se někdo obracel na Boha jako na Kováře...
To je pravda, to by se asi obracel na nějakýho svatýho... A BTW vlastně nevim proč jsem se do toho tak obul, jako by teologická rozprava bylo něco mýho oblíbenýho...
Jak jsem měl asi vědět, že máš na mysli zrovna 1. Nicejský koncil, když napíšeš prosté "odhlasováno"? Ale rozhodně se tam neřešilo, jak se bude Bohu říkat. Bůh je Bůh, ať je jeho součástí Kristus nebo ne. A taky mě ta diskuse už unavuje, zvlášť když to celé začalo takovou prkotinou, že židovský bůh je jen a pouze Jehova.... :-)) Taky teologické rozpravy moc nežeru. :-))
Jo, u tebe chmure, který sám uvedeš jako příklad jedno psí plemeno a pak se podivuješ, že někdo užije jako příklad jiné plemeno, mě neporozumění čemukoli nepřekvapuje :)))
Olorin: A já snad někde říkám, že se na koncilu řešilo, jak se bude bohu říkat? Ale už jsem napsal, že jsem to začal řešit zbytečně, jako obvykle během psaní tří dalších věcí, pročež přiznávám, že jsem se měl vyjádřit jasněji. Bohužel, musí to ven, hlava mi občas myslí rychlejc než to jsem schopnej přetavit ve smyslnou větu. Měl bych si o tom promluvit...
chmure, který sám uvedeš jako příklad jedno psí plemeno a pak se podivuješ, že někdo užije jako příklad jiné plemeno
Tak tobě se flankere stává něco podobného taky, ale nechci jít do žádné pře a nebudu tahat kostlivce ze skříně:-). Jen na vysvětlenou - můj hřích vznikl tak, že jsem napsal husky nebo něco tomu podobnému (tuším, že tak nějak to bylo). Pak se do toho zamotal jakýsi tebou zmiňovaný malamut. Vůbec mě nenapadlo, že by někdo mohl psy vystupující v seriálu připodobňovat malamatovi. Když jsem se ohrazoval, zapomněl jsem, že husky se skutečně může pro někoho zdát podobný malamutovi. Uznávám, že tady skutečně byla chyba v komunikaci i na mé straně. Takže se omlouvám a doufám, že za tuto malou chybku již nebudu pranýřován a zas a znova generalizován na nechápavého tupce. A abych nebyl úplně off topic, pomodlím se za nás za všechny k Sedmi, abychom vždy chápali, co chce náš diskutující protějšek říct, i když to napsal jinak nebo vůbec:-))))
Každý bůh/božstvo, je souhrnem několika aspektů ,,jedniného", více či méně abstraktního vyjádření určité idei po které touží lidská bytost, hledajíc pravdu svého chápání světařádu :)
Komentáře
Troufám si vyslovit pochybnost o tom, že se prostý lid modlí jen k bohu bez aspektu (když pominu, že se zhusta modlí k četným svatým, patronům kdečeho), "ty milosrdný", "ty spravedlivý" atd.
A BTW vlastně nevim proč jsem se do toho tak obul, jako by teologická rozprava bylo něco mýho oblíbenýho...
Olorin: A já snad někde říkám, že se na koncilu řešilo, jak se bude bohu říkat? Ale už jsem napsal, že jsem to začal řešit zbytečně, jako obvykle během psaní tří dalších věcí, pročež přiznávám, že jsem se měl vyjádřit jasněji. Bohužel, musí to ven, hlava mi občas myslí rychlejc než to jsem schopnej přetavit ve smyslnou větu. Měl bych si o tom promluvit...
:D
(doufám že ten počet smajlíků stačí :-D)