ja by som si tipol ,ze Varys povazuje za najelspie pre risu pokracovanie rodu Targaryenou a preto spolupracuje s magistrom vdaka tomu vlastne prezila Dany
Ano, s tím souhlasím. Když Varys viděl, že ani Arryn nedokáže Sedm království zachránit před poživačným stylem Roberta Baratheona a že jeho následovníci budou navíc čistokrevní Lannisteři, tak začal pracovat na návratu Targaryenů. Pravděpodobně ve spolupráci s Dorny. Ale to se patrně dozvíme až v dalších knihách.
Pro koho pracuje Varys doopravdy a bez postranních plánů...to bych chtěla vědět :-)
Malíček právě lže často a velice šikovně a jak pak vědět kdy a komu ano a komu ne...přiložil polínko a nebo vyloučil sebe z podezření tím, že na sebe upozornil sám, čímž vysvětlil předem jakoukoliv pochybnost, kdyby si náhodou někdo vzpomněl, že dýka byla i jeho ?
Edem - první odstavec - jo to bych musela leda hádat - druhý odstavec - ten je bezpředmětný a nastrčený....ani za milion let mi to nepřijde jako motivace (ovšem autorovi možná ano....)
Jarla: Prečítaj si ešte raz, čo som napísal. Reč je o Joffreym.
Malíček síce je stratég navyšších kvalít, to mu treba uznať, ale stále bol pol kontinentu ďaleko. Pri informačných prostriedkoch typu havran, aby zariadil usmrtenie Brana potom, čo ho niekto zhodil a treba zdôrazniť, že on absolútne nemohol tušiť o koho sa jednalo, respektíve či to nebola náhoda, mi príde ako mission impossible. Najprv by o tom celom musela dôjsť správa k nemu, následne by musel poslať toho nájomného vraha s dýkou na sever. Tu dýku by musel nejakým spôsobom získať. Načo by mu dával tú dýku? Prečo predmet, ktorý je ľahko identifikovateľný a zcela unikátny? Tu si treba uvedomiť jednu základnú vec, vrah nemal byť nikdy chytený. Teda dýka ako vodítko je úplne irelevantný argument. Ak by išlo Malíčkovi o usmrtenie Brana, tak by neposlal vraha s tou dýkou, ale s nejakým obyčajným predmetom. Nikto iný ako Joffrey nepripadá logicky do úvahy. A navyše by potom dialóg v knihe medzi Jaimem a Cersei bol absolútne zbytočný.
Čím déle nad tím přemýšlím, tím mi přijde Robert jako lepší král - nejlepší jakého mohli mít. Dosadit zpět Targaryeny, kdy při každém dalším "si bohové hodí mincí jestli bude šílený sadista nebo ne"....to není moudré ani krátkodobě natož dlouhodobě. Na druhou stranu - kdo říká, že jsou moudří a prozíraví...
Ne, tu dýku si Joffrey vzal ze sbírky svého otce, který měl/dostával darem spoustu zbraní.
Tyrionovo zjištění, že vrahem Brana by měl být Joffrey mi zatím připadne nejpravděpodobnější. Ale vzhledem k tomu, že Joffrey to má díky bohům za sebou, to už s jistotu asi vědět nebudeme. Nepředpokládám, že se k tomu Martin vrátí. A IMHO když psal první díl, tak ani sám nevěděl, komu autorství vraždy nakonec přiřkne.
A kdo potom vyslal obchodníka s vínem zabít Daenrys? :-)
To tam taky vyloženě řečeno nebylo. Jen, že ptáčkové odletěli. Ale s jakými pokyny, kdo ví. Možná spoléhal na totéž, co Malíček. Že budou vrahové vidinou titulu tak zaslepení, že udělají školáckou chybu a Dothrakové si pak už svou khaleesi pečlivě pohlídají.
Dosadit zpět Targaryeny, kdy při každém dalším "si bohové hodí mincí jestli bude šílený sadista nebo ne"....to není moudré ani krátkodobě natož dlouhodobě.
No, evidentně ale říše za jejich vlády nedospěla k bankrotu. Ned při prvním zasedání Malé rady zmiňuje, že po šíleném Aerysovi zbyly královské pokladnice nadité zlatem. Navíc zřejmě i proto spolupráce s Dorny. Targaryenskou krev by bylo třeba oživit. Například dalšími sňatky s Dorny.
Promiň, pochpopila jsem to špatně - že si myslel to isté co Jaimie (ale tys mluvil o tom, co si myslel o Joffovi a já, co o svém otci)
Jenže já právě poukazuji na to, že vrah byl poslán aby byl chycen a dýka vybrána, aby BYLA IDENTIFIKOVÁNA. Pak by to smysl dávalo. Taky si všichni mysleli, že Malíček je v Údolí a on byl v Králově přístavišti...na lodi číhal na Sansu
Mám čím dál neodbytnější pocit, že jsme každý četli jinou ságu... Kde bylo napsáno, že Aerys bral komukoliv a kdy chtěl? Já si tam nic takového nepamatuju a to jsem Hru četla znovu před čtvrt rokem.
Po Aerysovi zbyly plné pokladnice, protože bral komukoliv a kdy chtěl. A dosadit je zpět znamená, že se najde další, co bude dělat totéž a zítra mu práskne v kuli a popraví mne a vezme si můj majetek. To by opatrný politik neriskoval...
A ak by v tom mal Malíček ozaj prsty, tak by bola vystopovateľná až k nemu. Čo ak by vraha chytili živého? Predsa nemohol spoliehať na to, že ho vlk roztrhá na kusy. Celé to znie ako amatérska práca, ktorá sa na Malíčka ani len trochu nechytá.
Já ji dočetla podruhé minulý týden - o tom nediskutujeme. Ale na druhou stranu psáno bylo, že přerozděloval a zabavoval majetek - to bylo zmiňováno na různých místech. Taky se mluvilo o tom, že Malíček příjmy zdesetonásobil - takže musely být spíše nižší. A Aerys si objednal a zaplatil kvanta divokého ohně - kde na to bral ? Nízké příjmy, vysoké výdaje a šílený král ?
Až na to, že tomuhle nic v sáze nenasvědčuje. Naopak plán s požárem zní velmi logicky k totálnímu odlákání pozornosti.
Spíše odlákání stráží... Těžko se vrah dostane jen s dýkou přes několik stráží....
Souhlasim s Jarlou že dýka sloužila k identifikování... Moje teorie je že to udělal Varys.... nějak zařídil... Vzhledem k tomu že on má asi největší výběr zabijáků.. Dokáže komunikovat rychle na velké vzdálenosti a v zásadě má motiv proč proti sobě poštvat Lvy a vlky... Dýku mohl kdokoliv v nějakém momentě šlohnout.... A ta akce mohla být naplánovaná už dlouho předem...
Ano vždycky se může stát, že vraha nechytnou - ale to už bylo riziko podnikání - prostě by se nic nestalo a co má být, přijdou další příležitosti je rozeštvat. A možná nešlo o konkrétní vraždu Brana, ale o vraždu kohokoliv za určitých kritérií a Bran byla šance, co se naskytla...to je taky možnost.... ...možná je to třeba připomenout - diskutujeme o možnostech, protože pravdu nezná nikdo z nás kromě autora a těch, co si správně tipli...
Souhlasím, že Joffrey je odpovědný za pokus zabít Brana. To, že mu narážka Tyriona na svatbě nedošla jen ukazuje jaký je to tupec a beztak ho bran a celý zimohrad vůbec nezajímal (jako by skoro zapomněl, že ho chtěl kdy zabít a jaké úsilí mu dalo ten "geniální" plán vymyslet). Teorie, že Varys chce Targaryeny znovu na trůně se mi zdá reálná. Ale až do doby, než si vzpomenu na první knihu, kde mi nepřišlo, že by si nějak lámal hlavu s tím, že Dany chce Robert zabít... těžko říct, ale že by tak předvídal chování Joraha? moc se mi to nezdá.
Ruku na srdce - kde bral Malíček jistotu, že si Sansa just vezme tu síťku, byť ji o to žádal šašek... Kde bral jistotu, že Ollena bude mít příležitost Joffovi nepozorovaně hodit jed do vína ? Že to vůbec udělá v tu svatbu, kdy si Malíček naplánoval únos Sansy ?
Souhlasim s Jarlou že dýka sloužila k identifikování... Moje teorie je že to udělal Varys...
Ale Varysovi se v tomhle bodu událostí střet Starků a Lannisterů vůbec nehodil. Proč by to dělal?
o tom nediskutujeme
Ne, přijde mi, že zatímco někteří diskutují na základě toho co četli, tak někteří diskutují o tom co nečetli.
Taky se mluvilo o tom, že Malíček příjmy zdesetonásobil - takže musely být spíše nižší.
Vyšší příjmy neznamenají nutně vyšší zisk. Neznamenají dokonce ani nutně jakýkoliv zisk. Taky se tam mluvilo o tom, že království dluží přes šest milionů. Zvláštní, když měl Malíček tu kouzelnou vlastnost umět rozmnožovat zlaťáky. IMHO co rozmnožil, to nakradl. A pak kradl dál.
A Aerys si objednal a zaplatil kvanta divokého ohně - kde na to bral ?
No kde asi. Z daní. Stát prosperoval. Neměl žádné horentní výdaje ani správce pokladny, který si přihrával zlato do vlastních kapes. Vždyť i přes tyhle "šílené" výdaje po sobě zanechal zlata spoustu. A kdyby bral kde si usmyslel, měl by na krku vzpouru mnohem, mnohem dřív. A bral by pochopitelně těm nejbohatším - Lannisterům, Tyrellům, Baratheonům. Ale znovu tvrdím, že tohle už je divoká spekulace. O tom, že by Aerys okrádal kohokoliv tam není fakt ani zmínka.
A btw dost pochybuji že by si Joeffrey dokázal sám obstarat assasina, aniž by při tom nedělal bordel... a aby na to měl kontakty? to už vůbec...
To tam bylo řečeno taky. Ke královskému průvodu se během cesty přidala spousta svobodných jezdců, žoldáků a vůbec vyžírků, kteří doufali, že se uchytí v něčích službách. Najít v tom bordelu nějakého ochotného týpka musela být hračka i pro debílka Joffreyho parametrů.
------------------------------------------------------------------------------------------------------- A tímto se přidávám k Zapperovi. Ta debata vzniká z tak divokých spekulací, které nejsou podložené vůbec ničím, že v ní už nedokážu pokračovat.
Amaroun: Teraz si to fakt zabil. To ozaj dáva zmysel :).
Ja sa zbavujem práva vyjadrovať v tomto topicu. Mám dosť. :D
Pořád lepší než teorie že Joeffrey platil dýkou... O to jistě stojí každej vrahoun ve "středověký" době, protože má doopravdy velkou šanci to použít jako platidlo nebo ke směnnému obchodu... Nikomu přece nebude napadný, co děla tak cenná dýka u prostého člověka...
Nevada Jak nehodilo a kdyby se to asi tak hodilo? až ve chvíly kdyby Danny byla na moři? To by se spíše království v té chvíly spojilo dohromady? Ono se jim to třeba nehodilo protože Khal odpochodoval někam na druhej konec světa :-)
Komentáře
A kdo potom vyslal obchodníka s vínem zabít Daenrys? :-)
Malíček právě lže často a velice šikovně a jak pak vědět kdy a komu ano a komu ne...přiložil polínko a nebo vyloučil sebe z podezření tím, že na sebe upozornil sám, čímž vysvětlil předem jakoukoliv pochybnost, kdyby si náhodou někdo vzpomněl, že dýka byla i jeho ?
Edem - první odstavec - jo to bych musela leda hádat
- druhý odstavec - ten je bezpředmětný a nastrčený....ani za milion let mi to nepřijde jako motivace (ovšem autorovi možná ano....)
Malíček síce je stratég navyšších kvalít, to mu treba uznať, ale stále bol pol kontinentu ďaleko. Pri informačných prostriedkoch typu havran, aby zariadil usmrtenie Brana potom, čo ho niekto zhodil a treba zdôrazniť, že on absolútne nemohol tušiť o koho sa jednalo, respektíve či to nebola náhoda, mi príde ako mission impossible. Najprv by o tom celom musela dôjsť správa k nemu, následne by musel poslať toho nájomného vraha s dýkou na sever. Tu dýku by musel nejakým spôsobom získať. Načo by mu dával tú dýku? Prečo predmet, ktorý je ľahko identifikovateľný a zcela unikátny? Tu si treba uvedomiť jednu základnú vec, vrah nemal byť nikdy chytený. Teda dýka ako vodítko je úplne irelevantný argument. Ak by išlo Malíčkovi o usmrtenie Brana, tak by neposlal vraha s tou dýkou, ale s nejakým obyčajným predmetom. Nikto iný ako Joffrey nepripadá logicky do úvahy. A navyše by potom dialóg v knihe medzi Jaimem a Cersei bol absolútne zbytočný.
Tyrionovo zjištění, že vrahem Brana by měl být Joffrey mi zatím připadne nejpravděpodobnější. Ale vzhledem k tomu, že Joffrey to má díky bohům za sebou, to už s jistotu asi vědět nebudeme. Nepředpokládám, že se k tomu Martin vrátí. A IMHO když psal první díl, tak ani sám nevěděl, komu autorství vraždy nakonec přiřkne. To tam taky vyloženě řečeno nebylo. Jen, že ptáčkové odletěli. Ale s jakými pokyny, kdo ví. Možná spoléhal na totéž, co Malíček. Že budou vrahové vidinou titulu tak zaslepení, že udělají školáckou chybu a Dothrakové si pak už svou khaleesi pečlivě pohlídají.
Jenže já právě poukazuji na to, že vrah byl poslán aby byl chycen a dýka vybrána, aby BYLA IDENTIFIKOVÁNA. Pak by to smysl dávalo.
Taky si všichni mysleli, že Malíček je v Údolí a on byl v Králově přístavišti...na lodi číhal na Sansu
Až na to, že tomuhle nic v sáze nenasvědčuje. Naopak plán s požárem zní velmi logicky k totálnímu odlákání pozornosti.
Kde bylo napsáno, že Aerys bral komukoliv a kdy chtěl? Já si tam nic takového nepamatuju a to jsem Hru četla znovu před čtvrt rokem.
Souhlasim s Jarlou že dýka sloužila k identifikování... Moje teorie je že to udělal Varys.... nějak zařídil... Vzhledem k tomu že on má asi největší výběr zabijáků.. Dokáže komunikovat rychle na velké vzdálenosti a v zásadě má motiv proč proti sobě poštvat Lvy a vlky... Dýku mohl kdokoliv v nějakém momentě šlohnout.... A ta akce mohla být naplánovaná už dlouho předem...
...možná je to třeba připomenout - diskutujeme o možnostech, protože pravdu nezná nikdo z nás kromě autora a těch, co si správně tipli...
Ja sa zbavujem práva vyjadrovať v tomto topicu. Mám dosť. :D
Teorie, že Varys chce Targaryeny znovu na trůně se mi zdá reálná. Ale až do doby, než si vzpomenu na první knihu, kde mi nepřišlo, že by si nějak lámal hlavu s tím, že Dany chce Robert zabít... těžko říct, ale že by tak předvídal chování Joraha? moc se mi to nezdá.
Taky se tam mluvilo o tom, že království dluží přes šest milionů. Zvláštní, když měl Malíček tu kouzelnou vlastnost umět rozmnožovat zlaťáky. IMHO co rozmnožil, to nakradl. A pak kradl dál. No kde asi. Z daní. Stát prosperoval. Neměl žádné horentní výdaje ani správce pokladny, který si přihrával zlato do vlastních kapes. Vždyť i přes tyhle "šílené" výdaje po sobě zanechal zlata spoustu. A kdyby bral kde si usmyslel, měl by na krku vzpouru mnohem, mnohem dřív. A bral by pochopitelně těm nejbohatším - Lannisterům, Tyrellům, Baratheonům. Ale znovu tvrdím, že tohle už je divoká spekulace. O tom, že by Aerys okrádal kohokoliv tam není fakt ani zmínka.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tímto se přidávám k Zapperovi. Ta debata vzniká z tak divokých spekulací, které nejsou podložené vůbec ničím, že v ní už nedokážu pokračovat.
Nikomu přece nebude napadný, co děla tak cenná dýka u prostého člověka...
Nevada
Jak nehodilo a kdyby se to asi tak hodilo? až ve chvíly kdyby Danny byla na moři? To by se spíše království v té chvíly spojilo dohromady?
Ono se jim to třeba nehodilo protože Khal odpochodoval někam na druhej konec světa :-)