Psala jsem, že nediskutujeme o tom, kdy naposledy která z nás ságu četla - sedíte si na uších (zde asi na očích) a hlavně to berete děsně vážně - začíná to připomínat diskuze náctiletých na téma HP neberouce v potaz, že některé věci zkrátka Rowla nedomyslela - jako třeba vchod do tajemné komnaty v prvorepublikové koupelně s hadem na kohoutku a Salazar toho hada na ten kohoutek umístil před tisíci lety - asi byl dobrý instalatér visionář. - Za to mne málem sežrali :-) Tím chci podotknout, že ne všechny věci jsou domyšlené a GRRM není bůh a třeba někde na něco zapomněl a nebo to pozměňoval v průběhu, a tak to nemusí dávat dokonalý smysl a možností je spousta. Nejbohatším by pochopitelně nebral - to je kravina. Nikdy se nebere nejbohatším. Vzít poslední ovečku chudákovi je snazší než vzít jednu ovci z tisícihlavého stáda boháče. - V tomto bodě pouze vyvracím Tvou větu "A bral by pochopitelně těm nejbohatším - Lannisterům, Tyrellům, Baratheonům. " Každopádně státník ví, že se nezdaňují milionáři, ale prostý lid. Nebo menší rody z menším vlivem..... Na druhou stranu - Aerysovi bylo jedno koho popraví.
Olorin - tu popravu...tady opravdu myslím, že byl navedený - otázka je kým. Mi se hodí Malíček, někomu třeba Varys....a pořád třeba nevíme, jak dlouhé prsty má Doran Martell - musí mít nějaké kontakty u dvora, když plánuje takové věci jako oženit syna s Daenerys "já jsem borka - já mám draky" a dceru s Viserysem....jenže s kým spolupracuje ? Varys se zdá na snadě, ale co třeba Pycell ? Doran má spojení se Starým městem...
A z jiného soudku - kde a v jaké podobě je teď Jaqen ? (Kdo je jeho zakázka? ) Zlatý zub a zahnutý nos pozoruji zatím jen u Daaria....co Vy ?
Tak se přece jen neudržím a ještě jednou zareaguji. Snad vážně naposled.
Jak nehodilo a kdyby se to asi tak hodilo? až ve chvíly kdyby Danny byla na moři? To by se spíše království v té chvíly spojilo dohromady? Ono se jim to třeba nehodilo protože Khal odpochodoval někam na druhej konec světa :-)
Prostě nehodilo. Magistr Ilyrio věděl moc dobře komu strká Daenerys do postele. Nečekal, že khal se vzápětí nalodí a začne plenit Západozemí. Na vypracování plánu potřebovali čas. A Varys taky. Uspíšení konfliktu navrhl až poté, co viděl, že mu nedokáže zabránit. A dávno poté, co se někdo pokusil zabít Brana kdesi na dalekém severu. (Nejspíš prostě počítal s tím, že se všechny rody ve válce oslabí a díky vlastním domácím zájmům se nebudou dívat do zámoří. Ale tahle část už je zase jen moje spekulace.)
Nejbohatším by pochopitelně nebral - to je kravina. Nikdy se nebere nejbohatším.
A proč ne? Šílený král (podle tebe) kradl často, kradl rád, tak proč se něčím omezovat... Navíc nemáš pravdu ani z historického hlediska. Těm nejmocnějším rodům se vždycky jednou za čas pouštělo žilou - finančně i doslovně. Jinak se totiž staly příliš mocnými a bohatými a začali ohrožovat svého vládce. A když to král neudělal včas, tak už to pak brzy nebyl král (nebo se králem nestal jeho potomek). O.K. Přistoupíme na myšlenku, že mocným se nečuchá. Jenže když bude obírat jen ty menší, tak bude obírat i ty největší. Protože téměř všechny velké rody žijí z výnosů svých leníků = těch menších. Fakt by si to takový Tywin Lannister nechal líbit?
Za další co mne napadlo... Pokud by sebou Robert tahal dýku na Zimohrad a asi pro nějaký účel.. Třeba protože si jí oblíbil.... nepřipadalo by mu divný že ta dýka zmizela a btw neprojevilo by se to nějak na příběhu? Jako že by Robert se zmínil že se stala krádež? Nebo že by jen tak to nechal bez jakékoliv odezvy... Dýka podle mne zůstala v den odjezdu Krále v Králově přístavišti a odtamtud jí Joeffrey jen tak lehce získat nemohl...
Nechat popravit Eddarda Starka, to mi na Dorana moc nesedí, to už je pravděpodobnější ten Malíček. A Pycelle mi na nějakou extratřídu mezi konspirátory taky moc nesedí. Ale pravda je, že o Doranovi nevíme skoro nic, takže u něj můžeme spekulovat o spoustě věcí. A "Jaqen" byl naposledy viděn ve Starém městě, ale pak se po něm zem slehla, může být kdekoliv a kdokoliv.
Supported by his able councilors, foremost among them the King's Hand, Tywin Lannister, Aerys gave the realm many years of peace and prosperity, and "left the treasury flowing with gold.”
Amaroun - tak o tom, že Robert sebou tahal arzenál bez ladu a skladu se tam psalo - to je vysvětleno. Že v něm byla tahle konkrétní dýka se nepíše nikdo pro ani proti.
nevada - aha takže Aerys (podle Tebe) nebyl šílený - v tom případě nemám slov :-D
Nepoužila jsem slovo kradl, protože král si bere, co král chce - to je rozdíl. Rovněž jsem výslovně uvedla, že přerozděloval jako každý král pozemské statky a tituly svým oblíbencům - což znamená, že přerozdělil, co zrovna nepotřeboval a zbytek si ponechal (jako každý král).
Přirovnání o ovcích byl citát z bible (nepřítele je třeba znát). Použila jsem jej proto, že jej velmi často citují státníci v průběhu dějin a vědí proč. Ano občas se tomu nejmocnějšímu pustilo žilou, ale to nebyla hurá akce, ale mistrovský dlouho připravovaný tah, který z Aerysovy hlavy být nemohl....neslučuje se to s popsaným charakterem. Ovšem pokud jsi nevyrůstala a Daenerys s jejími představami a informacemi o vlastním otci.
Amaroun - tak o tom, že Robert sebou tahal arzenál bez ladu a skladu se tam psalo - to je vysvětleno. Že v něm byla tahle konkrétní dýka se nepíše nikdo pro ani proti.
Aha tak to už jsem zapomněl...Díky za připomenutí :-)
Pokud by sebou Robert tahal dýku na Zimohrad a asi pro nějaký účel.. Třeba protože si jí oblíbil...
Robert s sebou tahal hromady zbraní, které dostával darem kamkoliv se hnul. Jen málokterou si oblíbil natolik, že by ji měl u sebe. To je tam taky psáno!
A Pycelle je v sáze označen za nohsleda Lannisterů. Zatím nic nenaznačilo, že by jel sám na sebe nebo jednal pro někoho jiného.
*dupy dup... plesk, prásk* Právě jsem si dala po rukou a jdu si raději najít nějaký film, který si pustím :o)
Západozemí je veliké, je třeba něco nechat dělat i jiné lidi. Kdyby všechno plánoval a konal Malíček, četli bychom nudnou detektivku a ne epickou ságu. :-)
Jinak souhlasím s názorem, že GRRM není Bůh a Píseň není Holy Bible. Ale zase na druhou stranu pokud vymyslí zápletku s pokusem o vraždu, měl by znát jméno vraha a ne to házet někde ve třetí knize na prvního lepšího. Není to žádný začátečník, ale Mistr spisovatel. :-) Navíc asasinace Brana urychlila dění v Západozemí, takže samotná událost není podružná, i když je nejpíš podružné, ze kterého mozku pochází nápad zabít Brana.
Jarla: Tak to už jsme dvě, kdo nemá slov. Tohle byl fakt poslední hřebíček. Do diskuze na základě knih pleteš dojmy, které sis vybásnila bez jakékoliv opory v psaném textu a ještě navíc čteš něco úplně jiného než tady píšu. Legrační od někoho, kdo nás "napadl", že si sedíme na uších i očích.
Navíc - Aerys byl šílený, ale ne od narození. Zešílel postupně.
Olorin - neřekla jsem, že za tím je Doran. Jen uvažuji nahlas - co vlastně Doran roky plánoval, do čeho zasahoval.....víme jen, že je velmi uvážlivý a 4 x měří než řeže a nedělá přehmaty....ale určitě neseděl se založenýma rukama...takže na čem pracoval (jo zničit Lannistery nebo hlavně Tywina)...jenže jak a na čem nese podíl jako původce ? A kdo jsou jeho "lidi" u dvora ? Doran určitě jen nečekal, jak se to vyvrbí...
A Jaqen - zajímavý charakter :-) Ale kdyby to byl teď Daario - tak by to byla zrada pro peníze, prootže to je zakázka...jenže kým teď Jaqen je a po kom jde ? To mne zajímá :-)
Ohľadom Pycelleho: To on presvedčil Aerysa II, aby otvoril brány do King's Landing. Vždycky to bol verný služobník rodu Lannisterov. V knihe Clash of the Kings je to krásne napísané v dialógoch medzi Tyrionom a Pycellem.
Martin nie je boh, ale niektoré úvahy sú tu neskutočne šialené a navyše absolútne nepodložené dôkazmi. :)
Aerys byl šílený od narození - je to vada vrozená, ale projevuje se postupně a u každého jinak rychle a v jiném sledu. V knihách jen není uvedeno kdy se začalo šílenství projevovat u něj. U Viseryse třeba prakticky od dětství. Více konkrétních srovnání nemáme.
Ben Nevis - nepsala jsem, že za všechno může Malíček - navrhla jsem teorii, že za spoustu věcí může nebo by s tím mohl mít něco společného a taky jsem nabídla motiv - pomstu dvěma velkým rodům. Sama váhám, kdo má větší vliv a moc a více rozehraného - Malíček nebo Varys ?
Problém s rozhovory je v tom, že ne každý říká pravdu nebo celou pravdu a nic než pravdu. Kdybychom brali rozhovory jako fakta, tak by neexistovala teorie o paternitě Jona Sněha - každý by věřil úzkostlivě čestnému Eddardovi, že svému nejlepšímu příteli a králi říká pravdu - "byla to Wylla". Takže jediné věrohodné texty jsou vlastně myšlenky postav. A to je dost málo materiálu...Takže rozhovory jsou důležité, ale nikoliv skálopevně pravdivé...
Olorin: Já netvrdím, že je to 100% pravda. Jen jsem ten dojem získala při čtení. V prologu Hostiny pro vrány padá Pate na zem a vypadá to, jakoby umíral. V poslední kapitole "tentýž" Pate radí Samovi kde se ubytovat. Ale může to být i tak, že Pate nezemřel.
Posun bude za pár dní až vyjde 5. díl....Jen možná nebude moc dopředu, když tam mají být situace ze čtyřky, akorát z jiných pohledů...jak jsem nabyla dojmu z rozhovoru GRRM a ze zde zveřejněných čtyř kapitol. Možná tam natruc nebude, jestli to Davos a Brienne přežili a autor nás bude (některé) napínat dalších 7 let k dalšímu dílu (pokud rychlost psaní nenarůstá sinusoidou :( )
Taky mi přijde, že je mrtvý, ale neexistuje jeden jediný muž bez tváře a teď když po narození draků zase začínají kouzla naplno fungovat...kdoví, kdo všechno teď má zase různé schopnosti. Vypadá to na Jaqena a vypadá to, že Pate je mrtvý. Rozhodně Pate v té kratičké ukázce vypadá vyměněný...ale ale....pořád by mne zajímalo, jestli to Jaqen je a nebo kde je a kým je, když ne v citadele...
A co se týče toho proroctví Carsei, že ji zaškrtí její bratr - myslíte si, že Tyrion ? Mi osobně spíše sedí na "malého bratra" Jaimie - že ji zadusí a pak zabije sám sebe ....
Kdo ví, kolik je mužů bez tváře (problém češtiny - bude Arya taky muž bez tváře? :-)), ale moc jich v Západozemí asi operovat nebude. Takže je vysoká pravděpodobnost, že to bude Jaquen na nějakém questu za informacemi z Citadely.
Checht - těžko říct - mistr stařík jí říkal, že její pohlaví si taky vezme mnohotvářný, takže třeba nakonec dostane náhradní mužské :-) (hlavně mne nechytejte v tomhle za slovo) A jestli to je Jaqen - kdo si ho najal ? Pro koho vlastně pracuje (nebo pracoval než byl zajat v Králově přístavišti a nafasoval ho Yoren (toho chlapíka bylo škoda).
Hm ví, že to je coura, ale to neznamená, že se s tím dokáže vyrovnat...a rozhodně by byl za určitých okolností schopen ji zabít....jenže pak by s tím nedokázal zase žít....proto. Pořád pro ni má slabost a bude mít. Jsou to dvojčata a někde (nevím kde) se tam píše takový ten častý knižní názor, že dvojčata by měla umírat zároveň nebo tak něco (možná o tom mluví či přemýšlí zrovna Carsei)
Komentáře
Tím chci podotknout, že ne všechny věci jsou domyšlené a GRRM není bůh a třeba někde na něco zapomněl a nebo to pozměňoval v průběhu, a tak to nemusí dávat dokonalý smysl a možností je spousta.
Nejbohatším by pochopitelně nebral - to je kravina. Nikdy se nebere nejbohatším. Vzít poslední ovečku chudákovi je snazší než vzít jednu ovci z tisícihlavého stáda boháče. - V tomto bodě pouze vyvracím Tvou větu "A bral by pochopitelně těm nejbohatším - Lannisterům, Tyrellům, Baratheonům. "
Každopádně státník ví, že se nezdaňují milionáři, ale prostý lid. Nebo menší rody z menším vlivem.....
Na druhou stranu - Aerysovi bylo jedno koho popraví.
A z jiného soudku - kde a v jaké podobě je teď Jaqen ? (Kdo je jeho zakázka? ) Zlatý zub a zahnutý nos pozoruji zatím jen u Daaria....co Vy ?
O.K. Přistoupíme na myšlenku, že mocným se nečuchá. Jenže když bude obírat jen ty menší, tak bude obírat i ty největší. Protože téměř všechny velké rody žijí z výnosů svých leníků = těch menších. Fakt by si to takový Tywin Lannister nechal líbit?
Aerys Targaryen II: http://awoiaf.westeros.org/index.php/Aerys_II_Targaryen
Myslím si, že táto citácia hovorí za všetko.
nevada - aha takže Aerys (podle Tebe) nebyl šílený - v tom případě nemám slov :-D
Nepoužila jsem slovo kradl, protože král si bere, co král chce - to je rozdíl. Rovněž jsem výslovně uvedla, že přerozděloval jako každý král pozemské statky a tituly svým oblíbencům - což znamená, že přerozdělil, co zrovna nepotřeboval a zbytek si ponechal (jako každý král).
Přirovnání o ovcích byl citát z bible (nepřítele je třeba znát). Použila jsem jej proto, že jej velmi často citují státníci v průběhu dějin a vědí proč. Ano občas se tomu nejmocnějšímu pustilo žilou, ale to nebyla hurá akce, ale mistrovský dlouho připravovaný tah, který z Aerysovy hlavy být nemohl....neslučuje se to s popsaným charakterem. Ovšem pokud jsi nevyrůstala a Daenerys s jejími představami a informacemi o vlastním otci.
A Pycelle je v sáze označen za nohsleda Lannisterů. Zatím nic nenaznačilo, že by jel sám na sebe nebo jednal pro někoho jiného.
*dupy dup... plesk, prásk*
Právě jsem si dala po rukou a jdu si raději najít nějaký film, který si pustím :o)
Jinak souhlasím s názorem, že GRRM není Bůh a Píseň není Holy Bible. Ale zase na druhou stranu pokud vymyslí zápletku s pokusem o vraždu, měl by znát jméno vraha a ne to házet někde ve třetí knize na prvního lepšího. Není to žádný začátečník, ale Mistr spisovatel. :-)
Navíc asasinace Brana urychlila dění v Západozemí, takže samotná událost není podružná, i když je nejpíš podružné, ze kterého mozku pochází nápad zabít Brana.
Navíc - Aerys byl šílený, ale ne od narození. Zešílel postupně.
A Jaqen - zajímavý charakter :-) Ale kdyby to byl teď Daario - tak by to byla zrada pro peníze, prootže to je zakázka...jenže kým teď Jaqen je a po kom jde ? To mne zajímá :-)
Martin nie je boh, ale niektoré úvahy sú tu neskutočne šialené a navyše absolútne nepodložené dôkazmi. :)
Ben Nevis - nepsala jsem, že za všechno může Malíček - navrhla jsem teorii, že za spoustu věcí může nebo by s tím mohl mít něco společného a taky jsem nabídla motiv - pomstu dvěma velkým rodům.
Sama váhám, kdo má větší vliv a moc a více rozehraného - Malíček nebo Varys ?
Takže jediné věrohodné texty jsou vlastně myšlenky postav. A to je dost málo materiálu...Takže rozhovory jsou důležité, ale nikoliv skálopevně pravdivé...
Možná tam natruc nebude, jestli to Davos a Brienne přežili a autor nás bude (některé) napínat dalších 7 let k dalšímu dílu (pokud rychlost psaní nenarůstá sinusoidou :( )
A jestli to je Jaqen - kdo si ho najal ? Pro koho vlastně pracuje (nebo pracoval než byl zajat v Králově přístavišti a nafasoval ho Yoren (toho chlapíka bylo škoda).
myslím že jaquen se nechal zatknout schválně. a jeho zaměstnavatel je magistr.