Lyanna byla držena věrnými muži Královy gardy, přes ně by zprávu asi moc neposlala. To je jedna věc, tou druhou je to, že Stará chůva by válkou zmítanou zemí sama ze Zimohradu k Dorne neprojela. Doprovod asi neměla, toho by si na Zimohradu někdo všimnul. Stejně dobře jako Howland se to nenabízí, o Howlandovi na 100% víme, že u toho byl. Odpovídající péči při převozu pravděpodobně zajistil někdo z Hvězdopadu.
V tom případě lze pouze poukázat na již zmíněný argument někoho výše - má bílá garda porodnickonovorozenecký kurs ? A čím novorozeně krmili ? Vuřtgulášem ? Kdo byl ještě dostatečně důvěryhodný ? Služebnictvo by Eddard nepobil a zároveň kdyby nechal svědky těhotenství a porodu žít, tak se nemusel namáhat s utajováním...a proto, že to tu už řekl někdo přede mnou - můžeš tak vehementně odporovat jemu :-)
Tak v místě, kde se zdržoval korunní princ asi nebyli jen tři rytíři gardy a unesená Lyanna. Dá se celkem logicky předpokládat, že tam měli služebnictvo. Mezi nimi jistě i ženy, které s rozením dětí měly zkušenosti.
Hlavně nějaká ubohá porodní babka jako svědek figurovat nemůže, protože v kulturním prostředí Sedmi království by na její svědectví, pro její nízký původ, nikdo nebral zřetel. Z těch, kteří na to původ mají a tudíž o nich víme, je naživu už jen Reed, což nás vrací k tomu, že tajně doufám, že ho v Tanci uvidíme - když se tam má otázka Jonova původu zase posune dál. :-)
Služebnictvo sice není nejbernější mince, ale určitě jich bylo víc a aspoň by šířili fámy...jenže ty se nešířily. Eddard mi sice přijde jako typ člověka, co by služebnictvo do úvahy bral, ale budiž - nevěnoval jim pozornost a nechal je být ať vykládají kdekoliv cokoliv...
1) nevíme úplně do detailu jak jeho nalezení Lyanny probíhalo. 2) Martin to mohl klidně opomenout, v každém příběhu jsou tu a tam nějaké díry, třeba prostě otázku drbajících služebných nevzal v potaz. 3) Nebo vzal a z nějakého důvodu dosud nepromluvily a my se to v dalších dílech dozvíme.
U těch, co ho znají delší dobu většinou ano. Ale i tak třeba Theona vychovával tolik let a ačkoliv nebyl nijak zlovolný, tak to s loajalitou nedopadlo...Tihle ho viděli prvně a do té doby to byl jen nepřítel jejich pána Rhaegara, kterému šel po krku....
Jarla: Jenže Theon není v pozici služebnictva. Theon je synem "pána" a jako takový se chová (povýšenecky atd.), služebnictvo by (podle mě) naopak neopovrhoalo přáním či rozkazem pána...
Krisa - no to uvidíme, jak se zachová Řekotočské služebnictvo....Těm bude spousta přání pana Emmona ukradených a to i kdyby byl "black salmon" mimo hru...jenže on není :-) Třeba si ten starý sympaťák ještě nabrnkne nějakou a naseká takových dědiců, že se budou Lannisteři divit aj ušima :-)
(záleží jestli loajalita k Rhaegarovi je silnější nebo slabší než k Eddardovi....)
Khadgar Jistě, já jen, že Edmura mají v hrsti a Rosalin s potomkem taky. A pro záchranu rodu se Brynden třeba i překoná :-) Je schopen větších obětí. Respektive já mám o jeho charakteru dost vysoké mínění.
záleží jestli loajalita k Rhaegarovi je silnější nebo slabší než k Eddardovi....
On by si Rhaegar asi taky nepřál, aby se Robert dozvěděl pravou identitu Jona, tedy kdyby Robert vyhrál a jeho strana byla známá tím, že likviduje všechny Targaryeny, na které přijde - což se také stalo. Takže i jemu věrné služebnictvo by si asi nepustilo pusu na špacír. Tedy teoreticky samozřejmě.
Jarla: Tak pokud by dědicové Bryndena měli mít nějaký význam, Lannisteři by museli být odstavení ze hry, což znamená osvobození Edmura. Až k úvahám o Edmurově nedobrovolném úmrtí jsme nedošli, takže jsem to nebral v potaz.
Olorin - pravděpodobně, ale royalisté by se toho zase rádi chopili a měli dědice, takže proč to neříct spojencům ? To je dost velké pole pro úvahy. A Doran - takový royalista na dosah....
Chmur - ta je jen naznačena. Každopádně míň než u Lorase a Renlyho. Asi jako u Gimliho a Legolase :-)
Khadgar No v potaz by bráni být museli - Brynden je rozhodně legitimní dědic po Edmurovi a jeho potomkovi. (Bavíme se hypoteticky, kdyby si nějaké pořídil)
Kdepak - vždyť Renly se taky oženil ;-) Spíš to vyplývá z děje, i když popravdě si tím nijak jistá nejsem. Třeba v tom je nějaké děsné patetické zklamání z mládí - když nemůžu mít tuhle, tak žádnou jinou nechci. Přímo na homosexualitu bych asi nesázela. Ale je to teorie, co se nabízí.
:-) Takže elf, trpaslík a muž který se neožení, musí být nutně homosexuálové?
Nemusí, ale přišlo mi, že se až moc okatě vykrucuje z jakékoli nabídky sňatku, tak mě taky napadlo, že by mohl být homosexuální. Samozřejmě s tím nepočítám, ale beru to jako možnost...
Komentáře
Len taký detail, stará chuva je mŕtva.*EDIT: Tak nie, pomýlil som sa. Je živá a držaná v Dreadforte. :X
* = nefunguje tag del
Stejně dobře jako Howland se to nenabízí, o Howlandovi na 100% víme, že u toho byl. Odpovídající péči při převozu pravděpodobně zajistil někdo z Hvězdopadu.
(záleží jestli loajalita k Rhaegarovi je silnější nebo slabší než k Eddardovi....)
Jistě, já jen, že Edmura mají v hrsti a Rosalin s potomkem taky. A pro záchranu rodu se Brynden třeba i překoná :-) Je schopen větších obětí. Respektive já mám o jeho charakteru dost vysoké mínění.
Chmur: zkus hádat.
Chmur - ta je jen naznačena. Každopádně míň než u Lorase a Renlyho. Asi jako u Gimliho a Legolase :-)
No v potaz by bráni být museli - Brynden je rozhodně legitimní dědic po Edmurovi a jeho potomkovi. (Bavíme se hypoteticky, kdyby si nějaké pořídil)
V pohodě - rozhodně to je jedna z nejvážnějších možností, proč se choval jak se choval...