Jak to teda na konci toho posledního kola dopadlo? Hlavně mi neřikejte, že jsem skončil poslední! To by mě teda mrzelo, už ty tři hrady z pěti byla docela rána :-)
Gratuluji Lubosovi k vítězství a Zapperovi k zásnubám (taková věrnost se jen tak nevidí - i když ještě kolo a už bysme vás rozklížili :-)
Tak a máme za sebou ďalšiu partiu AGoTu, ďakujem všetkým za účasť a pekne strávený večer. A teraz podrobnejšie k hre. Najprv by som zmienil nové mechanizmy, ktoré boli do hry zavedené.
1) Fáza vyjednávania/plánovania, počas ktorej sa môže odchádzať od stola bola zaujímavým doplnkom do hry. Každý si takto povedal svoje a hráč sa sám rozhodne, čo si z toho vyberie. Navyše sa predchádza zdĺhavým diskusiám, ktoré nikam nevedú. Hoci pre mňa osobne to okrem čerstvého vetru do plachiet nič nové neprinieslo. Útoky sa stále pohľadom na mapu dajú predpovedať a to mi v podstate stačí :). Teda aspoň ja som s tým nemal problém. 2) Časovanie je jedným z ďalších prvkov, ktorý prispel k vynikajúcej atmosfére. Tým, že sa stanovovali časové limity na plánovanie sa predchádzalo k zakotveniu hry. Nabudúce by som to udržiaval aj v neskôrších kolách s prírastkom 5 minút. 3) Výhra na 7 hradov v 6tich hráčoch je podľa mňa bez podrazenia niektorého z hráčov nemožná. A hlavne, ak isté zoskupenie ľudí sa snaží úbohého Zappera :) potopiť za každú cenu.
Celkovo by som chcel upozorniť na heslo, ktorým by sa mal každý riadiť: "Nová hra, nový rod, nové spoločenstvá a dohody". Neduhy z predchádzajúcich hier by sa nemali prenášať do ďalších partíí.
Konkrétne k dnešnej partii. Priebeh bol veľmi zaujímavý. Konečne som vyskúšal novú taktiku za Baratheona, nad ktorou som už rozmýľal v sprche nie raz :). Asi zlomový moment pre mňa osobne bolo 5te kolo, keď som už mal 5 hradov a mohol podrazením Martella vyhrať, dobytím Storm's End a King's Landing. Navyše celá hra bola o to pikantnejšia, že do mňa na juhu vkuse vrtal Alek s Aqwartym, na severe Štepi, pomedzi to v strede ambiciózny Lannister a Lady Martell bola ako nastrčený pešiak v prvej línii, na ktorú som sa celý čas spoliehal. Konflikty na všetkých týchto frontoch mi nedovoľovali consolidovať v takom rozmedzí, koľko si situácia vyžadovala. A hrať pod takým tlakom zo všetkých strán je naozaj veľmi zložité. Morálne dilema ohľadom úplnej anhilácie Lady Martell som riešil pomerne každé kolo, avšak asi začínam Neddovatieť, keďže som to nespravil. Hrať tak 20 hier dozadu, tak to spravím bez mihnutia oka. Hlavne nutkanie bolo o to silnejšie, keď si vymusterovala zo Storm's End lodičku do prístavu, kde nemohla ani consolidovať, keďže som blokoval more, akurát tak raidovať moje lode, ktoré mi zabezpečovali stabilitu. Na koniec sa otočila karta: "Alek's leaving" :)) a začal v 7mom kole posledný boj z posledných síl o potencionálne voľné hrady. A z tohto "Clashu" vychádza víťazne Lannister so ziskom 5tich hradov. Congratz_!!. Výhre Lannistera som mohol síce zabrániť podrazením Martella, ale dohody sú na to, aby sa dodržiavali a tak si odnášam druhé miesto so ziskom 5tich hradov. Škoda, že sa to nedohralo do 10tého kola, hra by bola určite ešte dosť zaujímavá, pravdepodobne by som dorazil Starka a ukončil hru :). Napriek tomu, že som dneska nevyhral, tak zážitok z hry mám o mnoho väčší ako z predhádzajúcich 10 víťazných partíí :). Je vidieť, že sa neustále zlepšujete a kvalita hier podstatne stúpa.
Aqwarty: Nabudúce trošku viac premýšľať do budúcna, plaviť sa tak hlboko na juh bolo dosť nezmyselné. A momentka, keď som sa pýtal, že kto je so mnou a zdvihol si ruku, bola veľmi úsmevná. Som si v duchu hovoril, že byť tak o len jedno územie ďalej, tak bez váhania si aj ty sekneš.
Hej a skoro by som zabudolm ešte by som chcel poďakovať Wildingom za to, že ma podržali :))).
Alek: Koľký v poradí si skončil netuším. Tie posledné priečky sa nejako neriešili :X, ale 3 hrady mala ešte Lady Martell aj Stark. A pokiaľ ti Highgarden neobsadil Greyjoy, tak zostal aj on len 3 hradmi.
Co si vzpomínám, tak závěrečný stav byl: - Lannister: 5 hradů (Lannisport, Riverrun, Harrenhal, Cracklaw Point, King's Landing), 5 supply, 5 power - Baratheon: 5 hradů (Dragonstone, Moat Calin, Sunspear, Starfall, Eyrie), 5 supply, 0(?) power - Greyjoy: 4 hrady (Pyke, Seagard, Flint's Finger, Reach), ? supply, ? power - Tyrell: 3 hrady (Highgarden, Oldtown, Yronwood[tim si nejsem uplne jisty]), ? suply, ? power - Stark: 2 hrady (Winterfell, White Harbor), ? supply, ? power - Martell: 1 hrad (Storm's End), ? supply, ? power
Je vidět, že se vyplatí, když Lannister a Greyjoy si nejdou po krku :). Také bych rád poděkoval Zapperovi, že předal žezlo (šlo samozřejmě vyhrát tak, že místo Starfallu by vzal Cracklaw Point). Předpokládám, že příští hra je "bouchněte si do Zappera nebo alespoň do Luboše" :).
Hráli jsme těch 7 kol přes 5 hodin, takže 10 kol by vyšlo tak 6-7 hodin (což je maso proti oficiálním 2-4 hodinám). Museli bychom do půlnoci nebo někdy o víkendu, nemyslím, že je možné ty tahy ještě zkrátit.
No mohol som to vziať :), ale bolo na čase predať žezlo a zresetovať myslenie hráčov, aby sa nehralo štýlom Zapper nesmie vyhrať, let's kick his ass :P. Prakticky ak by som na začiatku nerozobral Lady Martell a nebola nútená vďaka mojej masívnej flotile hrať so mnou, tak by mi šla tiež po krku.
No chcelo by to ešte také 2-3 hodinky navyše. Ono v oficiálnych pravidlách je písané, že sa má hrať na 6 víťazných bodov, čo je hra tak na 4-6 kôl :).
Btw, zaujímalo by ma ako videli hru ostatní. Aké mali plány, hlavne u Aqwartyho či Aleka.
Takze pokusim se o ten report:) Nejdrive vsak odpovim zapperovi na jeho postrehy....
1. Mnohokrate se behem hry stalo, ze zapper zalapal po dechu se slovy: "Toto jsem vubec necekal". To bylo prave dusledkem toho, ze jeho "cteni mapy" a predpovezene utoky nepocitali s alianci. Takze za mne velmi dobré a krome toho, ze to prineslo "vitr do plachet" si myslim, ze hra ziskala konecne dalsi rozmer, ktery si myslim dela diplomatickou hru diplomatickou hrou:-) V tomhle smeru chapu Poison, chudak sedela vedle Zappera:)
2. A zaroven s prvnim bodem jsem si rikal, ze na zacatku cele hry, pri prvnim planovanim bych udelal delsi planovaci kolo. Nikoli pro to, ze by bylo potreba dele planovat tahy, ale proto, aby si kazdy mohl v klidu pohovorit se svym sousedem, odhadnout ho a zachovat se podle toho. Dalsi kola bych nechal 10 minutove. Je treba se naucit mluvit rychle a k veci:)
Myslim, jak zapper uz podotknul, ze (nejen to ticho a klid behem vyhodnocovani prikazu) to prispiva k atmosfere hry a plynulosti.
Zaroven bych chtel podekovat Zapperovi, ze byl behem vyhodnocovani prikazu ticho a nerusil tim myslenkove toky a pripadne dohody:) Myslim si, ze to je presne to co to chtelo:)
Dale, tahle hra si vzala velkou inspiraci za hry Diplomacy (http://www.boardgamegeek.com/boardgame/483/diplomacy), kterou ma na svedomi matematik a psycholog Calhamer z roku '59. Uz v samotnych pravidlech je receno, ze zavrenim krabice se zaviraji vsechny zrady a vsechna spojenectvi dovnitr. Nemeli by se prenaset ven, ani do dalsich partii. Takze veskere zaště vuci zapperovi jsou vzdy konstruktem jeho expandovani a nam znama jeho agrese. Nema to nic spolecneho s tim, ze nas uz 10x serezal jak psy:-)
Tak a k samotnemu reportu.... Sedel jsem vedle Lubose, o nemz jsem vedel, ze se citil od minule ukrivden od Zappera a bude se mu to snazit vratit. Tudiz jeho cilem bude se nevycerpat v sousedske valce s Greyjoyem a Tyrellem. Vedle mne sedel Stepi, o kterem jsem vedel, ze je velmi dobry taktik a mam vedle sebe velmi nebezpecneho soupere, kteremu, kdyz dam prst ukousne mi ruku. Zaroven jsem si vsiml, ze Zapper temer nekomunikoval. Myslim si, ze to trochu hranicilo s jeho prilisnou sebejistotou, ze vycte mapu. Coz znamena, ze nedokazal rozbijet spojenectvi utvorena jinde.
Alek netusil, co ma cekat a Poison taky ne. Slova jsou jako vitr, jak rika Stanis Baratheon, takze je treba, aby za nas mluvily ciny. A to jsem se snazil v prvnich nekolika kolech ukazat Stepimu a Lubosovi. Komunikoval jsem s nimi a myslim, ze po prvni neutralite se to prehouplo v mirnou allianci. Samozrejme na obou stranach barikady byly pripraveny pusky a namireny na toho druheho. Ale jinak to ani nejde:) Takze v tomhle smeru mam radost. Zaroven me potesilo, ze Zapper nevzal zpatky svou medicinu v klidu (kdyz jsem mu slibil, ze za jeho podporu dostane muj jeden zeton moci jako podporu jemu, nikde tim nebylo receno, ze pozdeji nemuzu na nej zautocit. Bylo to kratkodoba dohoda, o ktere oba vedeli a jeji naplneni si nevyzadovalo dalsi spolupraci.)
Myslim, ze oboustrana spoluprace Lannistera s Greyjoye byla taky dana tim, ze Lannister se nemusel starat o Tyrela a jeho pripadne expandivni lode z jihu, protoze o ty se staral prave Greyjoy. Lannister mel tedy klid z jihu i ze severu a mohl si v klidu zajistovat pozici. Greyjoy v nedostastatku prikazu nemohl vic posili svoji pozici na mori a tak to skoncilo jako defensivni valka. Dilcimi dohodami se mi podarilo dostat se az ke zlutym lodem, a nebyt toho, ze muj chain of command byl utnut Tyrellem, malem jsem se podival az do dalekeho Pentosu;-) Uznavam, ze na prvni pohled to muze vypadat jako nesmyslny tah, jak rekl Zapper, ale je treba v tom videt i jine veci nez jen kratkodoby prospech. Mel jsem dohodu s Lannisterem (ackoli jsme oba vedeli, ze bysme docasne neco zmohli (jako zabrani Lannisportu, nebo Seagardu), tak se hned karta obrati. Proto jsme si oba udrzovali vzajemnou posadku, ale presto expandovali dale. Takze moje tazeni na jih bylo ciste jen dusledkem dohody s Lannisterem a primeri se Starkem. Musim rict, ze tahle hra mne zatim bavila asi nejvice:)
K tej 1., no jasne, že som občas dramatizoval :), nikdy nesmieš dať na javo, že si niečo čakal. Ale príkazy nikdy neklamú a tie moje jasne hovorili o pripravenosti. Všade som mal marche či defense ordre, kde som bol napádaný, podľa IronThrone tracku. Starkovú inváziu som predpovedal. Jediné, čo som nečakal bola zrada Aleka, keď mi napadol tých 2ch rytierov. Počas plánovacej fázy som si ho zobral bokom a jedneznačne mu vysvetľoval, že Greyjoy+Lannister+Stark vytvorili alianciu, tak je na čase, aby sme vytvorili protistranu. Alek prisľúbil, že pojde na sever. V momente, keď sa Alek obrátil proti mne, tak som vedel, že to už neuhrám, pretože dole som potreboval konsolidovať. Mojím jediným spojencom zostal Martell, čo bola jedna z najslabších mocností v hre. Hrať proti 4rom sa jednoducho nedá. Obmeniť 2x celú kôpku House Kariet sa mi ešte nepodarilo.
Aqwarty: Stále trvám na tom, že si spravil hlúposť. Tým, že si uzavrel nevýhodné spojenectvá, si bol nútený sa presunúť až k Tyrellovi, kde si nevedel využiť potenciál lodí okolo Pykeu. Navyše opustenie Seagardu za účelom invázie by bol veľký risk dôvery ohľadom Starka a Lannistera. Prakticky si bol jediný, ktorý mal veľký potenciál regulovať Starka a Lannistera, aby neprerástli do veľkých rozmerov, čo sa aj stalo. Ak by sa malo určiť, kto ťaží z daného spojenectva viac, tak najviac z Vašeho spolku ťažil Lannister, následne Stark a až na konci si bol ty.
Ja som sa snažil počas hry udržiavať akúsi rovnováhu. Proste, aby sa každý bavil. Preto som odmietol nápady ako dobijme Martellovi King's Landig, alebo potopme Alekovu flotilu, pretože by to hráčov položilo úplne na zem. Ale vytvoriť také silné spoločenstvo proti mne nebolo od Vás veľmi pekné. Proste čím ďalej sa mi potvrdzuje heslo: "Buď ojebeš, alebo budeš ojebaný".
Jsem rád, že se vám tajná diplomacie líbí. Když tak můžu mít v záloze ještě pár dalších chuťovek do hry :).
Já osobně jsem tedy ve hře měl jako hlavní cíl přežít bez potupy (a postavit si želvu), sekundární cíl byl nenechat Zappera vyhrát, výhra (i když trochu darovaná) tak nějak v plánu nebyla. Jak jsem si předtím doma zkoušel začátek Lannister vs Greyjoy, tak mi pak bylo celkem jasné, že na Greyjoye bez Starka moc nemám, ale že ani on na mě, že to dokážu se zatnutými zuby udržet a ani jeden nic nezíská, takže tahle varianta mě moc nelákala, uzavřít mír nabízelo jiné varianty.
Takže ano, měl jsem plán od začátku jít po Zapperovi, bral jsem to jako výzvu, ale to jsem si prostě vybral směr už na začátku, "náhodně". To, že to bylo Baratheon+Martell vs zbytek vyplynulo spíš ze hry, jednak Baratheonovo roztahování, jednak se vzájemně rozšířily dohody Stark+Greyjoy, Greyjoy+Lannister, Lannister+Tyrell na celý blok. Třeba Greyjoyovi asi na začátku docela vadilo, že jsem ho odmítl podpořit proti Tyrellovi, kdybychom šli oba na něj místo dělení se, možná by to dopadlo lépe (asi je chyba uzavírat mír na moc směrů, není pak pořádně kam jít bez porušení dohody, i proto jsem strašně dlouho trčel na místě). Krom toho, alespoň to určitě Zappere takhle pro tebe byla větší zábava, přiznej se, že jinak by ses nudil :).
Celkem rád bych, kdybychom někdy dali hru bez dobývacích strojů, rád bych si v praxi ověřil nebo vyvrátil svoje (teoreticky už celkem slušně podložené) podezření, že dělají hru nestabilní - podle mě pomáhají nejvíc hráčům, kteří už výhodu (lepší území, větší flotilu,...) mají (což by vysvětlovalo, proč Zapper jako většinou vyhrávající hráč si na ně tak potrpí). Pro Lannistera mi přišlo jsou prostě peklo.
A ano, moc hezká finta s Baratheonem na Martella, evidentně není jen Lannister vs Greyjoy problém, ale stejně musí i Martell začínat přesně naskriptovaným způsobem, jinak dostane nakládačku hned první kolo. Naštěstí druhá edice možná oba problémy spraví.
No nepopieram, že som sa pri tejto partii nebavil, predsa len to bola pre mňa výzva najsilnejšia+najslabšia mocnosť proti 4rom. Ale pri pomyslení, že takto by mali prebiehať nasledujúce partie radšej prehrám aj tie ďalšie 2, či koľko ich ešte za potreby bude k Vašej spokojnosti. Minimálne posledných 5 partií tu v Prahe a ďalších 5 v Košiciach je len o tom, že poďme rozdrtiť Zappera, tentokrát nám to už musí vyjsť. A to ma už prestáva mierne baviť.
Prečo chcem hrať s obliehacími strojmi? Pretože poskytujú väčšie možnosti. Navyše bez obliehacích strojov by ste si do mňa ani neškrábli, pretože tú masivnú podporu z mora by ste neprekúsli. Takže je to práve naopak, väčšiu výhodu poskytujú práve Vám.
Inak je jedno celkom zaujímavé pravidlo, ktoré zaviedli FFG v ASoS, že povyšovať z footmenov na knightov či baranidlá sa môže len v hradoch(2 mustering pointy) a nie v mestách(1 mustering point). S týmto pravidlom by som možno vyskúšal zahrať. Tie hranice by aspoň neboli tak presýtené jednotkami.
Moje strategie? Inu cílem na začátku bylo nezabřednout do sporů s Martellem. Měl jsem v plánu s ním utvořit dohodu. Jenže Martell si vyměnil prostor s Baratheonem (nemluvě o tom odmítnutí mé lukrativní nabídky s odkazem na minulou hru:-), takže jsem přece jen své snažení upřel k jihu. A to se mi až do předposledního kola dařilo velmi dobře. Jen škoda, že jsem nedokázal ovládnout to moře - takže to bylo dost děravé.
Jediné, čo som nečakal bola zrada Aleka, keď mi napadol tých 2ch rytierov. Počas plánovacej fázy som si ho zobral bokom a jedneznačne mu vysvetľoval, že Greyjoy+Lannister+Stark vytvorili alianciu, tak je na čase, aby sme vytvorili protistranu. Alek prisľúbil, že pojde na sever. V momente, keď sa Alek obrátil proti mne, tak som vedel, že to už neuhrám, pretože dole som potreboval konsolidovať.
Zvláštní, jak si to všichni vysvětlujete :-) Já jsem teda se Zapperem na schůzce byl, ale nikdy jsem mu neslíbil neútočení na něj, naopak jsem myslím docela dával najevo, že jih chci pro sebe. Ano slíbil jsem mu, že půjdu na sever a to jsem také udělal. Na druhou stranu jsem nechtěl přilévat do ohně proti Baratheonovi, mě tak nějak vyhovovalo být napůl mimo obě aliance a narušil jsem to až když se začal Baratheon roztahovat na jihu, což jsem cítil jako velké ohrožení. Takže mě pls do protizapperovské aliance netahejte, můj útok na něj byl spíše z donucení a až ke konci - mylsím, že jsem tentokrát hrál docela pasivně :-)
sarven: chtělo by to, z HBO už se mě ptali, jestli nebude zase nějakej „turnaj“
Alek: No hovoril som s tebou ohľadom bloku Lannister-Greyjoy-Stark a žeby sme vytvorili protiblok s tým, že na juhu bude kľud a posunieš sa na sever. V tom istom kole si mi zabil tých 2ch rytierov, takže asi toľko k protibloku :). Ja som si hovoril, že dodržíš slovo a dal príkaz konsolidácie k ním. Možno si nebol členom Anti-Zapper ally, ale svojím konaním si prakticky fungoval ako jeden z nich. A ešte by ma zaujímalo ako som ťa mohol ohrozovať na tom juhu, keď Starfallu som sa ani raz nezmocnil a Yornwood som dobil, aby som dorazil Greyjoya. V Sunspear's sea som mal len jednu loď, s ktorou by som asi ťažko porazil tie 3 tvoje :). Takže podľa mňa prehnané obavy. Hlavne keď som sa tlačil na sever.
Ano hovořil jsi o tom se mnou a já jsem myslím dal docela najevo, že do nějakého protibloku nejsem zrovna hrr a na nic jsem nekývnul, naopak (možná jsem to měl dát víc najevo, ale rozhodně to jako deal nemohlo vypadat). Pořád jsi měl velkou šanci na 7 hradů a to právě přese mě, takže jsem rozhodně nehodlal ti nijak pomáhat. Byl jsem ochoten pomoci Lady Martell a to jsem také zkusil.
Možno si nebol členom Anti-Zapper ally, ale svojím konaním si prakticky fungoval ako jeden z nich.
Poslední dvě kola to tak mohlo vypadat, to jo (i když to byla spíš reakce na hrozbu), ale já mluvil o celé hře. A chtěl jsem prostě vyvrátit, že jsme se někde my 4 dohodli, já prostě u žádný dohody nebyl a nikdy bych do ní nešel. Toť vše ;-)
V Sunspear's sea som mal len jednu loď, s ktorou by som asi ťažko porazil tie 3 tvoje
A 3 v záloze jako podpora zase fungovaly tak, že já nemoh porazit tebe :-), takže jsem prostě vsadil kartu na to, že ovládnu v posledním kole jih zatímco ty se budeš starat o sever.
Povyšovat jen ve strongholdech by znamenalo, že se tím vždy ztratí jeden mustering point, protože podle pravidel povýšení použije všechny mustering pointy hradu, viz strana 6 AGoT pravidel, pod obrázkem jednotek (nejsem si jistý, jestli jsme tohle pravidlo neporušovali).
A útočné stroje na škrábnutí jsou dost nanic, když na Dragonstone sedí taky stroje, které jakékoliv místo škrábnou hned zpátky (což nikdo jiný z nás se až tak dobře bránit nemohl, takže proto je to výhoda pro nejsilnějšího). S tou podporou lodí se stejně nedalo moc dělat, něco takového neměli Stark a Martell vůbec dovolit.
otázka na znalých expanzie: v ktorych mestach sú prístavy? chceme si to večer zahrať a máme iba základnú verziu, ale prítavy by som rád aplikoval do nej, pretože vyrovnávajú možnosti na mori. tak by som rád vedel, ktorých 5 miest má mať prístav. dak.
Tak si tak sedím v práci a pořád mám takový otravný pocit, jako když máte na něco chuť a nevíte na co, a ne a ne na to přijít... A ono se mi prostě stýská po AGOTu :D
Komentáře
Čím dřív, tím líp. Já můžu vcelku libovolně, časově to tedy nechám na vás.
Gratuluji Lubosovi k vítězství a Zapperovi k zásnubám (taková věrnost se jen tak nevidí - i když ještě kolo a už bysme vás rozklížili :-)
1) Fáza vyjednávania/plánovania, počas ktorej sa môže odchádzať od stola bola zaujímavým doplnkom do hry. Každý si takto povedal svoje a hráč sa sám rozhodne, čo si z toho vyberie. Navyše sa predchádza zdĺhavým diskusiám, ktoré nikam nevedú. Hoci pre mňa osobne to okrem čerstvého vetru do plachiet nič nové neprinieslo. Útoky sa stále pohľadom na mapu dajú predpovedať a to mi v podstate stačí :). Teda aspoň ja som s tým nemal problém.
2) Časovanie je jedným z ďalších prvkov, ktorý prispel k vynikajúcej atmosfére. Tým, že sa stanovovali časové limity na plánovanie sa predchádzalo k zakotveniu hry. Nabudúce by som to udržiaval aj v neskôrších kolách s prírastkom 5 minút.
3) Výhra na 7 hradov v 6tich hráčoch je podľa mňa bez podrazenia niektorého z hráčov nemožná. A hlavne, ak isté zoskupenie ľudí sa snaží úbohého Zappera :) potopiť za každú cenu.
Celkovo by som chcel upozorniť na heslo, ktorým by sa mal každý riadiť: "Nová hra, nový rod, nové spoločenstvá a dohody". Neduhy z predchádzajúcich hier by sa nemali prenášať do ďalších partíí.
Konkrétne k dnešnej partii. Priebeh bol veľmi zaujímavý. Konečne som vyskúšal novú taktiku za Baratheona, nad ktorou som už rozmýľal v sprche nie raz :). Asi zlomový moment pre mňa osobne bolo 5te kolo, keď som už mal 5 hradov a mohol podrazením Martella vyhrať, dobytím Storm's End a King's Landing. Navyše celá hra bola o to pikantnejšia, že do mňa na juhu vkuse vrtal Alek s Aqwartym, na severe Štepi, pomedzi to v strede ambiciózny Lannister a Lady Martell bola ako nastrčený pešiak v prvej línii, na ktorú som sa celý čas spoliehal. Konflikty na všetkých týchto frontoch mi nedovoľovali consolidovať v takom rozmedzí, koľko si situácia vyžadovala. A hrať pod takým tlakom zo všetkých strán je naozaj veľmi zložité. Morálne dilema ohľadom úplnej anhilácie Lady Martell som riešil pomerne každé kolo, avšak asi začínam Neddovatieť, keďže som to nespravil. Hrať tak 20 hier dozadu, tak to spravím bez mihnutia oka. Hlavne nutkanie bolo o to silnejšie, keď si vymusterovala zo Storm's End lodičku do prístavu, kde nemohla ani consolidovať, keďže som blokoval more, akurát tak raidovať moje lode, ktoré mi zabezpečovali stabilitu. Na koniec sa otočila karta: "Alek's leaving" :)) a začal v 7mom kole posledný boj z posledných síl o potencionálne voľné hrady. A z tohto "Clashu" vychádza víťazne Lannister so ziskom 5tich hradov. Congratz_!!. Výhre Lannistera som mohol síce zabrániť podrazením Martella, ale dohody sú na to, aby sa dodržiavali a tak si odnášam druhé miesto so ziskom 5tich hradov. Škoda, že sa to nedohralo do 10tého kola, hra by bola určite ešte dosť zaujímavá, pravdepodobne by som dorazil Starka a ukončil hru :). Napriek tomu, že som dneska nevyhral, tak zážitok z hry mám o mnoho väčší ako z predhádzajúcich 10 víťazných partíí :). Je vidieť, že sa neustále zlepšujete a kvalita hier podstatne stúpa.
Aqwarty: Nabudúce trošku viac premýšľať do budúcna, plaviť sa tak hlboko na juh bolo dosť nezmyselné. A momentka, keď som sa pýtal, že kto je so mnou a zdvihol si ruku, bola veľmi úsmevná. Som si v duchu hovoril, že byť tak o len jedno územie ďalej, tak bez váhania si aj ty sekneš.
Hej a skoro by som zabudolm ešte by som chcel poďakovať Wildingom za to, že ma podržali :))).
Alek: Koľký v poradí si skončil netuším. Tie posledné priečky sa nejako neriešili :X, ale 3 hrady mala ešte Lady Martell aj Stark. A pokiaľ ti Highgarden neobsadil Greyjoy, tak zostal aj on len 3 hradmi.
- Lannister: 5 hradů (Lannisport, Riverrun, Harrenhal, Cracklaw Point, King's Landing), 5 supply, 5 power
- Baratheon: 5 hradů (Dragonstone, Moat Calin, Sunspear, Starfall, Eyrie), 5 supply, 0(?) power
- Greyjoy: 4 hrady (Pyke, Seagard, Flint's Finger, Reach), ? supply, ? power
- Tyrell: 3 hrady (Highgarden, Oldtown, Yronwood[tim si nejsem uplne jisty]), ? suply, ? power
- Stark: 2 hrady (Winterfell, White Harbor), ? supply, ? power
- Martell: 1 hrad (Storm's End), ? supply, ? power
Je vidět, že se vyplatí, když Lannister a Greyjoy si nejdou po krku :). Také bych rád poděkoval Zapperovi, že předal žezlo (šlo samozřejmě vyhrát tak, že místo Starfallu by vzal Cracklaw Point). Předpokládám, že příští hra je "bouchněte si do Zappera nebo alespoň do Luboše" :).
Hráli jsme těch 7 kol přes 5 hodin, takže 10 kol by vyšlo tak 6-7 hodin (což je maso proti oficiálním 2-4 hodinám). Museli bychom do půlnoci nebo někdy o víkendu, nemyslím, že je možné ty tahy ještě zkrátit.
No mohol som to vziať :), ale bolo na čase predať žezlo a zresetovať myslenie hráčov, aby sa nehralo štýlom Zapper nesmie vyhrať, let's kick his ass :P. Prakticky ak by som na začiatku nerozobral Lady Martell a nebola nútená vďaka mojej masívnej flotile hrať so mnou, tak by mi šla tiež po krku.
No chcelo by to ešte také 2-3 hodinky navyše. Ono v oficiálnych pravidlách je písané, že sa má hrať na 6 víťazných bodov, čo je hra tak na 4-6 kôl :).
Btw, zaujímalo by ma ako videli hru ostatní. Aké mali plány, hlavne u Aqwartyho či Aleka.
1. Mnohokrate se behem hry stalo, ze zapper zalapal po dechu se slovy: "Toto jsem vubec necekal". To bylo prave dusledkem toho, ze jeho "cteni mapy" a predpovezene utoky nepocitali s alianci. Takze za mne velmi dobré a krome toho, ze to prineslo "vitr do plachet" si myslim, ze hra ziskala konecne dalsi rozmer, ktery si myslim dela diplomatickou hru diplomatickou hrou:-)
V tomhle smeru chapu Poison, chudak sedela vedle Zappera:)
2. A zaroven s prvnim bodem jsem si rikal, ze na zacatku cele hry, pri prvnim planovanim bych udelal delsi planovaci kolo. Nikoli pro to, ze by bylo potreba dele planovat tahy, ale proto, aby si kazdy mohl v klidu pohovorit se svym sousedem, odhadnout ho a zachovat se podle toho. Dalsi kola bych nechal 10 minutove. Je treba se naucit mluvit rychle a k veci:)
Myslim, jak zapper uz podotknul, ze (nejen to ticho a klid behem vyhodnocovani prikazu) to prispiva k atmosfere hry a plynulosti.
Zaroven bych chtel podekovat Zapperovi, ze byl behem vyhodnocovani prikazu ticho a nerusil tim myslenkove toky a pripadne dohody:) Myslim si, ze to je presne to co to chtelo:)
Dale, tahle hra si vzala velkou inspiraci za hry Diplomacy (http://www.boardgamegeek.com/boardgame/483/diplomacy), kterou ma na svedomi matematik a psycholog Calhamer z roku '59. Uz v samotnych pravidlech je receno, ze zavrenim krabice se zaviraji vsechny zrady a vsechna spojenectvi dovnitr. Nemeli by se prenaset ven, ani do dalsich partii. Takze veskere zaště vuci zapperovi jsou vzdy konstruktem jeho expandovani a nam znama jeho agrese. Nema to nic spolecneho s tim, ze nas uz 10x serezal jak psy:-)
Tak a k samotnemu reportu....
Sedel jsem vedle Lubose, o nemz jsem vedel, ze se citil od minule ukrivden od Zappera a bude se mu to snazit vratit. Tudiz jeho cilem bude se nevycerpat v sousedske valce s Greyjoyem a Tyrellem. Vedle mne sedel Stepi, o kterem jsem vedel, ze je velmi dobry taktik a mam vedle sebe velmi nebezpecneho soupere, kteremu, kdyz dam prst ukousne mi ruku. Zaroven jsem si vsiml, ze Zapper temer nekomunikoval. Myslim si, ze to trochu hranicilo s jeho prilisnou sebejistotou, ze vycte mapu. Coz znamena, ze nedokazal rozbijet spojenectvi utvorena jinde.
Alek netusil, co ma cekat a Poison taky ne. Slova jsou jako vitr, jak rika Stanis Baratheon, takze je treba, aby za nas mluvily ciny. A to jsem se snazil v prvnich nekolika kolech ukazat Stepimu a Lubosovi. Komunikoval jsem s nimi a myslim, ze po prvni neutralite se to prehouplo v mirnou allianci. Samozrejme na obou stranach barikady byly pripraveny pusky a namireny na toho druheho. Ale jinak to ani nejde:) Takze v tomhle smeru mam radost.
Zaroven me potesilo, ze Zapper nevzal zpatky svou medicinu v klidu (kdyz jsem mu slibil, ze za jeho podporu dostane muj jeden zeton moci jako podporu jemu, nikde tim nebylo receno, ze pozdeji nemuzu na nej zautocit. Bylo to kratkodoba dohoda, o ktere oba vedeli a jeji naplneni si nevyzadovalo dalsi spolupraci.)
Myslim, ze oboustrana spoluprace Lannistera s Greyjoye byla taky dana tim, ze Lannister se nemusel starat o Tyrela a jeho pripadne expandivni lode z jihu, protoze o ty se staral prave Greyjoy. Lannister mel tedy klid z jihu i ze severu a mohl si v klidu zajistovat pozici. Greyjoy v nedostastatku prikazu nemohl vic posili svoji pozici na mori a tak to skoncilo jako defensivni valka. Dilcimi dohodami se mi podarilo dostat se az ke zlutym lodem, a nebyt toho, ze muj chain of command byl utnut Tyrellem, malem jsem se podival az do dalekeho Pentosu;-)
Uznavam, ze na prvni pohled to muze vypadat jako nesmyslny tah, jak rekl Zapper, ale je treba v tom videt i jine veci nez jen kratkodoby prospech. Mel jsem dohodu s Lannisterem (ackoli jsme oba vedeli, ze bysme docasne neco zmohli (jako zabrani Lannisportu, nebo Seagardu), tak se hned karta obrati. Proto jsme si oba udrzovali vzajemnou posadku, ale presto expandovali dale. Takze moje tazeni na jih bylo ciste jen dusledkem dohody s Lannisterem a primeri se Starkem.
Musim rict, ze tahle hra mne zatim bavila asi nejvice:)
Aqwarty: Stále trvám na tom, že si spravil hlúposť. Tým, že si uzavrel nevýhodné spojenectvá, si bol nútený sa presunúť až k Tyrellovi, kde si nevedel využiť potenciál lodí okolo Pykeu. Navyše opustenie Seagardu za účelom invázie by bol veľký risk dôvery ohľadom Starka a Lannistera. Prakticky si bol jediný, ktorý mal veľký potenciál regulovať Starka a Lannistera, aby neprerástli do veľkých rozmerov, čo sa aj stalo. Ak by sa malo určiť, kto ťaží z daného spojenectva viac, tak najviac z Vašeho spolku ťažil Lannister, následne Stark a až na konci si bol ty.
Ja som sa snažil počas hry udržiavať akúsi rovnováhu. Proste, aby sa každý bavil. Preto som odmietol nápady ako dobijme Martellovi King's Landig, alebo potopme Alekovu flotilu, pretože by to hráčov položilo úplne na zem. Ale vytvoriť také silné spoločenstvo proti mne nebolo od Vás veľmi pekné. Proste čím ďalej sa mi potvrdzuje heslo: "Buď ojebeš, alebo budeš ojebaný".
Já osobně jsem tedy ve hře měl jako hlavní cíl přežít bez potupy (a postavit si želvu), sekundární cíl byl nenechat Zappera vyhrát, výhra (i když trochu darovaná) tak nějak v plánu nebyla. Jak jsem si předtím doma zkoušel začátek Lannister vs Greyjoy, tak mi pak bylo celkem jasné, že na Greyjoye bez Starka moc nemám, ale že ani on na mě, že to dokážu se zatnutými zuby udržet a ani jeden nic nezíská, takže tahle varianta mě moc nelákala, uzavřít mír nabízelo jiné varianty.
Takže ano, měl jsem plán od začátku jít po Zapperovi, bral jsem to jako výzvu, ale to jsem si prostě vybral směr už na začátku, "náhodně". To, že to bylo Baratheon+Martell vs zbytek vyplynulo spíš ze hry, jednak Baratheonovo roztahování, jednak se vzájemně rozšířily dohody Stark+Greyjoy, Greyjoy+Lannister, Lannister+Tyrell na celý blok. Třeba Greyjoyovi asi na začátku docela vadilo, že jsem ho odmítl podpořit proti Tyrellovi, kdybychom šli oba na něj místo dělení se, možná by to dopadlo lépe (asi je chyba uzavírat mír na moc směrů, není pak pořádně kam jít bez porušení dohody, i proto jsem strašně dlouho trčel na místě). Krom toho, alespoň to určitě Zappere takhle pro tebe byla větší zábava, přiznej se, že jinak by ses nudil :).
Celkem rád bych, kdybychom někdy dali hru bez dobývacích strojů, rád bych si v praxi ověřil nebo vyvrátil svoje (teoreticky už celkem slušně podložené) podezření, že dělají hru nestabilní - podle mě pomáhají nejvíc hráčům, kteří už výhodu (lepší území, větší flotilu,...) mají (což by vysvětlovalo, proč Zapper jako většinou vyhrávající hráč si na ně tak potrpí). Pro Lannistera mi přišlo jsou prostě peklo.
A ano, moc hezká finta s Baratheonem na Martella, evidentně není jen Lannister vs Greyjoy problém, ale stejně musí i Martell začínat přesně naskriptovaným způsobem, jinak dostane nakládačku hned první kolo. Naštěstí druhá edice možná oba problémy spraví.
Prečo chcem hrať s obliehacími strojmi? Pretože poskytujú väčšie možnosti. Navyše bez obliehacích strojov by ste si do mňa ani neškrábli, pretože tú masivnú podporu z mora by ste neprekúsli. Takže je to práve naopak, väčšiu výhodu poskytujú práve Vám.
Sarven: You can try or die trying ;))
sarven: chtělo by to, z HBO už se mě ptali, jestli nebude zase nějakej „turnaj“
A útočné stroje na škrábnutí jsou dost nanic, když na Dragonstone sedí taky stroje, které jakékoliv místo škrábnou hned zpátky (což nikdo jiný z nás se až tak dobře bránit nemohl, takže proto je to výhoda pro nejsilnějšího). S tou podporou lodí se stejně nedalo moc dělat, něco takového neměli Stark a Martell vůbec dovolit.
Království za Zappera :)