[Spoiler] Tanec - POZOR, diskuse bez omezení !!!

1246757

Komentáře

• Tak jsem dneska dočetl a jsem teda poměrně zklamán tím, že se to vlastně nikam moc nehnulo v oblasti Dany - čekal jsem, že už se na konci Tance bude schylovat k opuštění východu a to se teda ještě odkládá :-(

Šokující (Jon) a zklamávající (Dany) závěr však zachránil úchvatný epilog - možná nejlepší kapitola Tance vůbec.
    A Aegon vypadá, že tam byl buď autorem vsunut dodatečně, anebo Viserys a Dany sloužili jako návnada, viditelní Targaryeni, aby nikdo po něm nešel a čtenáři měli velké překvápko.
    Dodatečně? Vždyť o Aegonovi mluví jako o Písni ledu a ohně, on jí je - to teda nevěřím, že by vymyslel dodatečně :-)
  • Aegon pisni ledu a ohne ? Ne, to si nemyslim (mozna tak pisen ohne a pisku :P). Vzdyt nema nic spolecneho s ledem, vubec mi na to nesedi. Stale verim, ze je to Jon :P
  • Takže ten flashback a proroctví Rhaegara je chybné?

Ale ok, je možné, že Rhaegar prorokoval nevědomky (předčasně) o Jonovi, na něj to pořád sedí líp, v něm by se ten oheň a led snoubil - anebo Aegon není tím, čím se zdá být...
  • Pokud tomu vyloženě neodporuje časová linie, může se ukázat, že Aegon je Jon. :-)
    Tedy ten první je syn Lyanny a Rhaegara a ne ten druhý. :-)
  • Přesně tak jsem to myslel - myslím, teď se mi to nedaří rozklíčovat, třeba ráno :-)
  • Můžete mne navést na diskusi o překladu? Díky!
  • prosba pre zdatnejších v angličtine: tá postava čo sa zjavila Danny s ďalšími proroctvami čo to bolo za zjavenie, bola tam nejaká podstatná info, alebo náznak, ktorý by ju popisoval/identifikoval?
  • Quaith, nebo tak nějak, byla jedna ze tří, kteří za ní přijeli, když se dočasně usídlila ve městě Kostí (?). Pak se jí tu a tam zjevovala v průběhu, vždycky s nějakým tajemným proroctvím, vždycky beze stopy a tak.

Tedy jestli chápu otázku. Pokud ne, tak asi nosím sovy do Atén =)
  • Pak mu Jaime řekne, že Tyša nebyla povoláním děvka a Tyrion se otočením Rumburakova prstenu promění v nevyzrálého puberťáka, který kolem sebe slepě mlátí
    Neřekla bych, že to bylo jen tím. Chudák Skřet si prožil stresující období. Je obviněn z vraždy příbuzného, všichni se k němu otočí zády, má být popraven, zjistí, že děvka, do které si projektoval své sny, je fakt jen děvka, ještě mu spí s otcem, vlastního otce zavraždí, slečnu taky, jediný člověk, který byl kdy na jeho straně, mu odhalí, že se spolupodílel na hromadném znásilnění jediné dívky, která ho kdy milovala, přišel o veškeré zázemí a je vydán na milost nespolehlivým cizincům.

Jinak je dost podstatný rozdíl v tom vyrovnat se se situací, kdy vám váš bratr v dobré vůli koupí prostitutku, která předstírá, že není prostitutka, prožijete si románek a pak vám to otec zatrhne s tím, že odhalí její pravé povolání a přiměje ji to demonstrovat. To se dá skousnout.

Ale zjistit, že slečna je prostě obyčejná puberťačka, která se do něj skutečně zamilovala, věřila mu a dosáhla doho, že ji znásilnila banda vojáku a ve finále i on, to je horší.

To už je na slušnou terapii :-)
  • Ale zjistit, že slečna je prostě obyčejná puberťačka, která se do něj skutečně zamilovala, věřila mu a dosáhla doho, že ji znásilnila banda vojáku a ve finále i on, to je horší.
    Tyrion nemá jistotu, že ho milovala. Byl dobrá partie i přes svoje postižení a kdo by nechtěl mít v rodině lady Lannister. V tomhle už by ve svém věku mohl být praktický. Co se týče lásky, je nenapravitelný snílek a hledá ji tam, kde za cinkající mince děvka udělá a řekne cokoliv.

V Tanci doufá, že potká Tyšu a ta udělá co? GRRM mu nabídne trpaslici (což je od něj "rasistické", jakoby Tyrion neměl právo na to, aby ho milovala hezká a zdravá holka, která ocení přednosti ducha), tak jsem zvědavá, co z toho bude.
  • Sarven: Nemyslím si, že by o Quaithe řekli něco víc, než co už bylo řečeno v předchozích knížkách. Jenom se tam objevila, něco řekla a zmizela.
    Hlavně by mě zajímalo, jaké má motivace Dany radit, pokud je to skutečná postava.
  • Na Severu se to podařilo zabalit celkem slušně (přestože cliffhangery považuji za laciné), ale zakončení meereenské linie dost zklamalo i mě. Pět let nás krmí povídačkami o nějakém uzlu a pak se ty postavy ani nepotkají?! Nechápu, co na tom bylo tak složitého k napsání...
    Myslím, že byla redaktorská chyba odložit další pokračování téhle linie do další knihy. Chápu, že kniha by pak byla neúnosně tlustá, ovšem dalo se zeštíhlovat jinde (nebo to vydat ve dvou svazcích). Dany se měla setkat ještě přinejmenším s Viktarionem... a Tyrionovu bloumání také chyběla výraznější pointa, přestože jeho kapitoly neztratily nic ze své tradiční vtipnosti.
    Je to škoda, protože nebýt tohohle problému, hodnotil bych knihu velmi vysoko (možná i stejně jako Bouři mečů).
  • Nevěřím, že je Jon mrtvý. V jednom rozhovoru mistr na otázku "dozví se pravdu o svém původu" odpověděl "jednou ano". A stále ví houby, i kdyby mu měl jednou někdo říct, že jeho matka byla Františka Vopičková a pěstovala v Dorne pijavice...

Jon je vůbec zajímavá "hlavní postava" ságy. Všichni stále někam putují, jen on celkem vzato sedí na zadku :-)
  • I bitvu o Zimohrad mohl dokončit. Cliffhangery jsou zbytečné, když se na pokračování musí čekat pětiletku.
    Jon je vůbec zajímavá "hlavní postava" ságy. Všichni stále někam putují, jen on celkem vzato sedí na zadku :-)
    Je to příjemné osvěžení. Alespoň že některé postavy putovaly stručněji. :-)
  • S těmi cliffhangery mě už taky štve, skoro jakoby zapomněl, že píše knihu, na jejíž pokračování budeme zase čekat pár let, a ne seriál, kde se diváci dozvědí, jak to dopadlo, za měsíc. :-))
  • Co vim, tak editor odstranil par kapitol ne ? Z duvodu, ze by se toho uz moc vyresilo. Tak to mozna ani tak neni chyba GRRM. Ale mozna kecam blbosti, uz nevim, kde jsem to cetl.
  • Myslíš, že by ho Martin nechal, aby mu až takhle zasahoval do díla? Odkdy editor ví, kolik se toho může nebo nemůže v ději vyřešit? :-)
  • Také jsem něco v tom smyslu četl, proto jsem psal "redaktorská chyba". Ovšem nemyslím si, že by to bylo proto, že by se toho příliš vyřešilo, spíše je tam ten problém s délkou knihy (od určitého počtu stran by se vázání výrazně zkomplikovalo a prodražilo, tedy mám ten dojem). Chápu to tak, že kdyby chtěl posunout děj u Dany, musel by ho posunout i u dalších postav, takže by těch stránek přibylo třeba několik set...

Stejní redaktoři/editoři ale pracovali s Martinem na všech předchozích knihách, pokud se nemýlím, takže to není tím, že by mu do toho najednou začal vrtat nějaký měchohubec. Jsou sehraná parta. Až na to, že GRRM samozřejmě neprozrazuje nic z děje dopředu, takže tentokrát asi vsadili kluci redaktorští na jistotu, aby se čekání neúměrně neprodlužovalo o další měsíce a roky.
  • Zase by bylo blbé, aby se v první čtvrtině šesté knihy všechno dokončilo, a pak by nebylo co řešit.
    Snad alespoň budou dopsané kapitoly použity a GRRM nebude moc přepisovat. Při troše štěstí by je zase mohl pustit do světa dříve. :-)
  • Snad alespoň budou dopsané kapitoly použity a GRRM nebude moc přepisovat. Při troše štěstí by je zase mohl pustit do světa dříve. :-)

:-) No nevím, když uvážíme, že Tanec je rozdělená Hostina a srcal se s tím šest let...
  • Je osvěžující s Létem bezmezně souhlasit :-) Aspoň s tím Viktarionem se měla Dany potkat, když už ne Tyrion. Jeho kapitoly nebyly zlý - já to beru tak, že mu vlastně trochu šiblo, což není divu.

A k tomu přesunutí některých kapitol do dalšího dílu:
    Finishing this book where he absolutely wanted to end it would have taken probably another year and more pages than could be realistically bound between two covers. And so much great stuff had happened already that no one, I felt, could be unsatisfied by the developments. So he voluntarily pulled one big sequence out of the book. I lobbied for another…and it came out, too. People may hold me to blame for this, but I still think it was the right choice. The book is so big and complex and rich and wonderful that adding these two sequences would not have made it any better than it already its.
    http://sf-fantasy.suvudu.com/2011/07/dance-interview-with-george-r-r-martin-editor-anne-groell.html
  • Hlavně by mě zajímalo, co ty dvě části budou. Možná, že Dany bude odvlečena do Vaes Dothrak, načež Drogon spálí na popel celý dosh khaleen? Jonovo "vzkříšení"? Obléhání Bouřlivého konce? Tyrion převezme vládu nad Meereenem?
    Napadá vás něco?
  • Jako jedno z těch dvou bych určitě tipoval nějakou kapitolu Melisandry, kde by se rozřešil Jon. GRRM nikdy neměl vyloženě sklony k supercliffhangerovému zakončení knihy (a tak počítám, že v tomhle směru asi zapracovala editorka).
  • No řekl bych že s Jonem to nevypadá dobře, ale na druhou stranu, kdyby teď zemřel, k čemu by byly ty předchozí čtyři knihy s příběhy ze zdi? Celá výprava Jona na sever by tím ztratila smysl. Řekl bych že to přežije.
  • Nebo mě ještě napadlo, že by mohlo jít o rozřešení situace s Cersei a Margaery, obě čeká soud, jestli se nepletu...
  • Záleží, jak mu vychází časová linka. V Meereenu čas běžel po týdnech, zatímco Stannisův pochod k Zimohradu trval dny.
  • Mně přijde ceá Martinova práce s časem tak trochu mimo. V první knize se zdálo, že zatímco se Daenerys aklimatizovala, počala a odnosila dítě, na Západě se odehrálo tak pár týdnů.
  • Za mořem běží čas asi rychleji. :-)
    Buď je to optický (čtenářský?) klam, protože v Západozemí je víc postav a tudíž se toho víc děje, anebo to GRRM vůbec neřeší. Třeba v Hostině byly pasáže, jak se Arya každý měsíc vracela do chrámu Mnohotvářného boha a říkala tři věci, které se dozvěděla. Přitom nemohla stihnout víc jak jeden měsíc, max. dva.
  • Everett Young: Bylo by to uplně to samy jako Robb Králem severu. Zeď se dostala prostě do situace, ze ktery dál budou vycházet jiny postavy. Vždyť za tuhle knížku proměnil Zeď k nepoznání.
    Na druhou stranu, jelikož docela věřím v pravdivost třetí teorie o heho rodičích (viz diskuze Jon Sníh), tak bych řekl, že jeho sbohem to nebylo. Přece jen na severu je tolik možností, jak se vrátit...

Ještě otázečka... Nevím, jestli to tady náhodou někde jako šílenej nápad už nezaznělo, ale jaká je pravděpodobnost, že Varys a Laskavý muž z domu Černé a bílé v Braavosu jsou jedna a tatáž osoba? Hodně šílenej nápad?
  • Ben Nevis: tak teď si mě zmátla, já mám paměť sice špatnou, ale měl jsem za to, že ty tři nové věci, které se dozvěděla, měla hlásit každý den, ne měsíc :-D Ale předpokládám, že mě opět klame paměť

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi