Zrovna koukám na Epilogue od DwD a našel jsem jednu zajímavou citaci: Though neither Queen Cersei nor Queen Margaery was amongst them, their presence could be felt poisoning the air, like ghosts at a feast. Vidíte?? Jako duchové na hostině. Co tím chtěl asi GRRM říci?
No začíná mi trochu připadat, že se z ASOIAF stávají Rodinné Pouta, Esmeralda či podobné telenovely (
No nevím, jestli je Píseň právě pro romanticky založené čtenáře. Spíš bych řekla, že ne. Tak například se GRRM ještě nepovedla svatba, která by nekončila masovou vraždou a zajetím ženicha, vraždou ženicha, slzami a závazkem ženicha, že se spokojí s prostitutkami, ženichem konajícím svou manželskou povinnost s odporem a myšlenkami na vraždu své nové ženy, případně ze dvou stran vynucenou trojkou :-)
Arya ať táhne k čertu, malá přeboostěná psychopatka bez špetky vděku (chudák Sandor). Sansa, to je postava jak má být! S Malíčkem můžou dokázat velké věci, jen se modlím, aby sešlo ze svatby s Harrym Dědicem
Vida a já zase doufám, že Sansa zjistí, jakou roli hrál Malíček v rozpoutání...ehm...no všeho - tedy, zjistí... ona už to ví, jen jí to nedochází - a vytře s ním podlahu. A jestli se bude nějak spolupodílet na odstranění Roberta Arryna, svého vlastního bratrance, tak ať skončí špatně...
To Tyna: Já ale taky myslím, že se to stane, jen ne hned. Malíček ještě musí zařídit záležitosti v Údolí a na severu. A jelikož jsou to moje dvě nejoblíbenější postavy, velice se na to těším.
To Everett: V to, aby Sandor žil doufám, ale Aryino chování stejně nebylo adekvátní (možná ano, ale Sandor je má třetí nejoblíbenější postava, tak se na to dívám jinak :D). To co se mi nelíbí na Arye, je to samé co se mi nelíbí na Jonovi, a to je jejich archetypální hrdinství. Arye je snad sotva deset, a má pomalu víc zářezů než Rudý baron :-). To právě na Písni oceňuji, že až na pár vyjímek nikdo není bezchybný. Sansa je pravý opak Aryi, postava, která se vyvíjí, která dělá chyby (připouštím, že jich není málo) a navíc je mi blízký její romantický pohled na svět. No a k Malíčkovi: on věří, že Sansa je dědička Zimohradu a navíc, miloval Catelyn a Sansa je její dokonalá kopie, víc Tully než Stark...
Ale nechme toho, protože takových debat už tady bylo, proč rozpoutávat další. Prostě se nám líbí opačné póly jednoho magnetu :-). Takže složme zbraně a připijme na společné vítězství Starků, ne?
Arye je snad sotva deset, a má pomalu víc zářezů než Rudý baron :-).
Pokud vím, tak zabila tři lidi. Vždycky v sebeobraně. Dvakrát využila toho, že ji chtěl někdo prostě chytit a bodla ho, jednou bodla člověka do zad, když byl soustředěný na něco před sebou. Není to nic, co by dítě, které zažilo to, co ona, reálně nezvládlo.
No a proto se nikdy neschodneme. Mě je ten naivní pohled na svět velice nepříjemný od Sansy a na to co už zažila i velice podivuhodný. Ano Sandor patří mezi moje oblíbené postavy, ale upřímě se přiznávám že být na místě Aryi po tom co se stalo taky bych sobecky myslel prvně na sebe a Sandora bych tam nejspíš nechal. A co se týče Malíčka ....u Malíčka víš jistě jen to že je krysa.
Co se týče Aryi, holka je regulérní psychopatka. Představte si titulek v černé kronice: "Desetiletá Arya S. pobodala svoji starší sestru kvůli smrti štěněte a byla nalezena, jak u televize po činu pojídá chipsy." :-)
V Trůnech to byla roztomilá rebelka, ale život ji poznamenal natolik, že ztratila smysl pro soucit a nejspíš i jiné kladné emoce. Ideální nájemná vražedkyně, ale přesto doufám, že od Beztvářných uteče, sebere Jehlu a půjde dělat něco pro Píseň smysluplnějšího. Třeba někoho pomstít. :-)
A co Sansa? Malíček jí vyjeví svůj plán, jak se zbaví malého nemocného kluka, jejího vlastního bratrance, aby mohla spolknout jeho dědictví. Uvidíme, jak se zachová.
Myslíš toho malého rozmazleného fracka, přesnou kopii bláznivé a paranoidní Lysy Arryn (to její vyhození z měsíčních dveří byla parádní scéna)? Já se divím těm jeho sloužícím, že s ním jěště vydrželi. Ale on beztak zemře i bez cizí pomoci (doufám, a když ne, co se dá dělat, Malíček je nablízku).
Sansa nějaké koule má (málem shodila Joffreyho z cimbuří) a malý fracek by se ještě dal vychovat, kdyby ho všichni nelordovali. Ale s jeho zdravím stejně budoucnost nemá. I kdyby zemřel přirozeně, stejně budou lordové údolí spekulovat, jestli v tom neměl Malíček prsty.
Ale on beztak zemře i bez cizí pomoci (doufám, a když ne, co se dá dělat, Malíček je nablízku).
Jistě, co se dá dělat. Vždyť už je mu osm a velmi se provinil tím, že se narodil vyšinuté matce a ještě ke všemu nemocný.
Pak je tu ten drobný problém, že Sansa není paní Zimohradu, protože je tu Bran. Ale nevadí, zkušenosti se zúročí. Jak dlouho to bude trvat, než mrzáček zemře bez cizí pomoci? Když mu seberou Hodora, nechají ho někde ležet a sem tam ho nakrmí? A ani si nemusí zašpinit tlapky, když Malíček sejme bratrance, může se zbavit i jejího bratra. Blééé.
No, zase takové zvíře snad Sansa není. Nikdo přeci neví, že Bran žije, takže ona je dědičkou. A pokud se Bran oběví, tak Sansa spíš bude ráda že nezůstala sama, než aby kula jeho vraždu. A chápu i toho Roberta, jen to prostě není má oblíbená postava a je mi docela jedno, jak to s ním skončí, takže tohle jde mimo mně, máš ale pravdu, přece jen je to její bratranec... No a jak už jsem několikrát říkal, pokud Sansa spáchá nějakou vraždu, tak to bude Malíčkova... Už se nemůžu dočkat Větrů zimy! :-)
Nemyslím si, že by Sansa usilovala o život Branovi. Jen jsem poukázala na jistou podobnost mezi nemocným a mrzákem. Jestli je v pohodě jít po krku nemocnému Robertovi, je to správné i u Brana? Jinými slovy, jak by se jí líbilo, kdyby nějaká sestřenice poslala Brana pod kytky s tím, že je to stejně mrzák?
Původně se tu řešilo, která sestřička je krvelačnější. Arya se brání smrti, Sansa zatím jen poslouchá plány na to, jak se odstraněním vlastního bratrance stane velmi bohatou.
Arye je osm a šla na jediné místo, kde ji někdo chtěl. O co jde, víme my, nikoliv ona.
A já opravdu vidím podstatný rozdíl mezi usmrcením sériového vraha, jehož zločinů jste byli svědkem, který aktuálně na životě ohrožuje člověka, s nímž jste v hospodě, a vraždou nemocného osmiletého kluka, navíc vašeho vlastního bratrance.
Tyna, vtedy bola iná doba, iná morálka. Pre nás to možno nie veľmi normálne mýšľanie, ale akú šancu má viesť celý rod nemocný chlapec? Kto ho bude následovať? Je prirodzené, že sa pokúsi silnejší jedinec o prebratie moci.
Já myslím, že to bude něco jako: Vešli do pokoje a tam leželo Robertovo mrtvé tělo. "Och jaká smůla, tvůj bratranec bohužel zemřel, co se dá dělat, kdo je jeho dědic? Ááá Harry, tvůj manžel, jaká šťastná shoda okolností!" prohlásí Malíček se svým obvyklým úsměvem. Prostě, samotná vražda popsaná nebude, Malíček určo pošle Černokotlého, nebo si možná najme někoho beztvářného? (stylový Aryin návrat :-) ). A Sansa o vraždě nebude mít tucha...
A teď mně napadla ještě jedna věc - předávkuje Roberta tím oným, co zabraňuje třesavce, ale nevylučuje se to z těla. Potom to hodí na Mistra (Jmeuje se Colemon, že?) a je vymalováno...
Myslím tím, že to splácá Malíček sám a jí až pak dojde, že smrt nebyla přirozená. Je to ale jen můj názor. A každopádně, nevím, co je horší, jestli masový vrah v hospodě plné lidí, nebo jedna bratr(anc)ovražda, v té době docela běžná... Jako nejstaršímu sourozenci, a tedy dědici (dejme tomu nějakéh léna), by mi však bylo docela horko, navíc bráchové jsou vždycky proti mně... Brrr, hrůza pomyslet! :-) Howgh!
Zpátky k tématu - počítá se zrada Bena Plumma mezi ty tři? Láska, peníze, krev?
Komentáře
Though neither Queen Cersei nor Queen Margaery was amongst them, their presence could be felt poisoning the air, like ghosts at a feast. Vidíte?? Jako duchové na hostině. Co tím chtěl asi GRRM říci?
To Everett: V to, aby Sandor žil doufám, ale Aryino chování stejně nebylo adekvátní (možná ano, ale Sandor je má třetí nejoblíbenější postava, tak se na to dívám jinak :D). To co se mi nelíbí na Arye, je to samé co se mi nelíbí na Jonovi, a to je jejich archetypální hrdinství. Arye je snad sotva deset, a má pomalu víc zářezů než Rudý baron :-). To právě na Písni oceňuji, že až na pár vyjímek nikdo není bezchybný. Sansa je pravý opak Aryi, postava, která se vyvíjí, která dělá chyby (připouštím, že jich není málo) a navíc je mi blízký její romantický pohled na svět. No a k Malíčkovi: on věří, že Sansa je dědička Zimohradu a navíc, miloval Catelyn a Sansa je její dokonalá kopie, víc Tully než Stark...
Ale nechme toho, protože takových debat už tady bylo, proč rozpoutávat další. Prostě se nám líbí opačné póly jednoho magnetu :-). Takže složme zbraně a připijme na společné vítězství Starků, ne?
To Tyna: A co Jaqen a Lasičí polévka? To bylo sice nepřímo, ale přece jenom... Každopádně, víte o nějaké zásadní chybě, kterou Arya udělala?
No a proto se nikdy neschodneme. Mě je ten naivní pohled na svět velice nepříjemný od Sansy a na to co už zažila i velice podivuhodný. Ano Sandor patří mezi moje oblíbené postavy, ale upřímě se přiznávám že být na místě Aryi po tom co se stalo taky bych sobecky myslel prvně na sebe a Sandora bych tam nejspíš nechal. A co se týče Malíčka ....u Malíčka víš jistě jen to že je krysa.
V Trůnech to byla roztomilá rebelka, ale život ji poznamenal natolik, že ztratila smysl pro soucit a nejspíš i jiné kladné emoce. Ideální nájemná vražedkyně, ale přesto doufám, že od Beztvářných uteče, sebere Jehlu a půjde dělat něco pro Píseň smysluplnějšího. Třeba někoho pomstít. :-)
Pak je tu ten drobný problém, že Sansa není paní Zimohradu, protože je tu Bran. Ale nevadí, zkušenosti se zúročí. Jak dlouho to bude trvat, než mrzáček zemře bez cizí pomoci? Když mu seberou Hodora, nechají ho někde ležet a sem tam ho nakrmí? A ani si nemusí zašpinit tlapky, když Malíček sejme bratrance, může se zbavit i jejího bratra. Blééé.
Doufám, že na to nepřistoupí.
Už se nemůžu dočkat Větrů zimy! :-)
Původně se tu řešilo, která sestřička je krvelačnější. Arya se brání smrti, Sansa zatím jen poslouchá plány na to, jak se odstraněním vlastního bratrance stane velmi bohatou.
A já opravdu vidím podstatný rozdíl mezi usmrcením sériového vraha, jehož zločinů jste byli svědkem, který aktuálně na životě ohrožuje člověka, s nímž jste v hospodě, a vraždou nemocného osmiletého kluka, navíc vašeho vlastního bratrance.
Čímž neříkám, že na to Sansa přistoupí.
Prostě, samotná vražda popsaná nebude, Malíček určo pošle Černokotlého, nebo si možná najme někoho beztvářného? (stylový Aryin návrat :-) ). A Sansa o vraždě nebude mít tucha...
Chudák Bran... :-(
A každopádně, nevím, co je horší, jestli masový vrah v hospodě plné lidí, nebo jedna bratr(anc)ovražda, v té době docela běžná... Jako nejstaršímu sourozenci, a tedy dědici (dejme tomu nějakéh léna), by mi však bylo docela horko, navíc bráchové jsou vždycky proti mně... Brrr, hrůza pomyslet! :-)
Howgh!
Zpátky k tématu - počítá se zrada Bena Plumma mezi ty tři? Láska, peníze, krev?