Hlavně to, že je to jen hlava. Martinův popis "šedý zlovlk běžící na sněhobílém poli" se mi moc líbí a tohle mi těžce nabourává představy. A ta šupinatost tomu taky nepomáhá :o)))
Osobně musím ří ci, že jsem velmi zklamaný grafickým zpracováním této série. Ano, jde samozřejmě v první řadě o příběh, ale já vnímám knihu jako celek. Jeden umělecký předmět. Toto vydání je prostě otřesný. Někdo si dal práci s malovanými přebaly, ale ve srovnání se světomými verzemi je ta česká někde na dně vkusu. Kam se poděla ta jednoduchost? Proto si počkám na nové případné nakladatelství, které za čas určitě sérii taky vydá - zatím jsem vázaný na knihovnu, protože tohle bych si fakt nekoupil.
Pro mě je osobně důležité, aby byly v sérii obálky konzistentní. Jaké vnitřní drama jsem si prožívala, když jsem si domů nesla sedmou Dark Tower a nebyla si jistá, jestli má tu správnou velikost, protože ji to nakladatelství vydávalo ve dvou paperbackových formátech...
No zrovna tahle verze je imo děsná. To je styl tak 10 let out - takhle tvrdý gradient. Ale zas je vtipná :-)
Já bych jako asi nejlepší viděl ty od Larryho Rostanta. A jsem rád, že na tomhle jsme se docela shodli i s nakladatelem na FB. Po té místy dosti nevybíravé kritice bych viděl jako nadějné, že si pro další vydání odpustí tyhle problémy a třeba zrovna toho Rostanta vezme.
Žádny další nový vydání pls. Tohle se mi celkem líbí a až v něm výjde všech dnešních prvních 5 knížek, tak si ho chci pořídit. A ne bejt za další 2 roky nas....., že nemám kompletní sbírku, celou psanou a obalovanou v jednom stylu. Až bude kompletní sedmička hotová a já ji budu mít doma, tak ať si s tím pak dělaj, co chtěj. Ale ne dřív.
Tak já proti grafickému ztvárnění vázaných vydání překladu taky nic nemám, i se mi svým způsobem líbí. :) Návrh obálky Bouře s meči se mi dokonce líbí hodně. Takže doufám, že kromě prvních pěti dílů vyjdou v typově stejném přebalu i šestý a sedmý, pokud je Martin někdy dopíše. :D
Tak zmínka o dalším vydání za cca 2 roky mě dost naštvala. Kdybych to věděla, tak vázané vydání nekoupím teď, protože už mám brožované knížky. Počkala bych si s nadějí (i když asi marnou), že tam konečně opravdu budou opravené chyby, které slibovali opravit už v tomhle vydání.
A pro vydavatele malý tip - doporučovala bych už do prvního dílu dát podrobnější mapy, protože to je při čtení docela velký problém. Na mapě z prvního díle třeba není Bouřlivý konec, o kterém se tam hodně mluví a čtenář nemá páru kam si rodiště krále zařadit.
Ale Talpress řekl, že třeba Tanec vydá v obou variantách, takže nové vydání přece neznamená, že to původní končí a nemůžete mít kompletní sbírku.
A stejně tak by nové vydání neznamenalo nějakou duplikaci. Máme dvousvazkový paperback, jednosvazkový hardback, takže pro jednosvazkový paperback s krásnými obálkami Rostanta je tu prostor, ne? Akorát bude problém s většími kusy jako Tanec a Bouře, kde asi jednosvazkový paperback vydat nelze. No ale co, stejně už byla ta česká papaerbacková řada narušena Hostinou, kde se změnil styl obálek... Takže to by se dalo znovuvydat a ujednostit právě na tom Rostantovi. Tak nesejčkujte :-)
ad mapy - to myslím souvisí s originálem, ne? postupně se ty mapy zpřesňují.
Alek: Jestli je to reakce na mě, tak já dvoudílné paperbacky nerozporuju. (I když zpočátku, když se mluvilo o českém Tanci s draky, nebyla zmínka jestli budou pokračovat i s paperbacky nebo vyjde jen vázaný.) Já mluvím o té třetí variantě, o které se zpočátku při reedici v pevné vazbě nemluvilo. Vzhledem k tomu, že doma mám právě ty první brožované vydání, bych si počkala na tu třetí verzi a druhou nekupovala. Protože v druhé nejsou opravené ani ty nejevidentnější chyby (třeba Jon Sníh jako dědic Železných ostrovů, Tywin označující Joffreyho jako svého synovce), ačkoliv to podle prohlášení vydavatele opravené být mělo.
Montezuma3: Já vím, že se postupně rozšiřují podle děje v dalších dílech. Jen poukazuju, že už při čtení prvního dílu nejsou dostatečné a často se mluví o místech, které si čtenář nemůže najít. A tak by mohly být v dalším (tom třetím) vydání už rovnou mapy podrobnější. Pokud tomu samozřejmě nebrání nějaká smlouva. Ale i pokud brání, třeba by se o tom dalo jednat s původním vydavatelstvím nebo Martinovým zástupcem (nevím od koho se kupují práva).
Zoid: pokud by všichni s koupí čekali na celou sérii, už dávno bychom zkrachovali. Naštěstí je vás takových málo. V jednom stylu budou nadále dělené paperbacky i vázaná vydání. Pokud byste víc sledovali produkci Talpressu, věděli byste, že všechny naše série jsou kompaktní. A pokud bude nové vydání (zatím jen "by mohlo"), tak bude zase celé kompaktní, aby si všichni přišli na své, i Montezuma3 i Lince a Nevada.
Je smutné, že i v dnešní době, kdy je svoboda slova se cenzurují a mažou komentáře. NO nic, pokud je tady alespoň malá naděje, že knížky vyjdou v jiném grafickém zpracování tak jsem neskutečně rád ... člověk se má na něco těšit a konečně je i na něco pořádného.
Já osobně bych obaly nehodnotil, tak špatně jako většina lidí zde. Naopak si myslím, že krom první knihy jsou celkem povedené, a co sem si prohlížel zahraniční verze, tak tam byly daleko horší... (samozdřejmě i lepší) Přebal pro bouři mečů se mi naopak velice líbí, jen je pravda, že nějaký znak by se na prapor hodil. Ale stejnak bych to neviděl tak černě...
Jen co se týče první knihy, tak zde mam jeden zážitek z knihkupctví, kde jsem prodavačce sdělil co potřebuji. Ona se koukla do počítače, kde se ji zobrazil obrázek. Řekla že Hru o trůny mají a automaticky (předpokládam že podle obrázku) mi poslala do oddělení dětských knih :-))
8Sin: Jestli máte na mysli váš příspěvěk na FB stránkách talpresu, tak se ani nedivim, že ho smazali. Přece jen to mají být pro talpres reprezentativní stránky jejichž prostřednictvím se snaží informovat potencionální zákazníky a ten komentář na hlavní straně jaksi nedělal dobrý dojem ;-) zkuste to třeba do diskuse pod obrázek, třeba zde budou otevřenější kritice...
Hmm, tak obálka na Bouři mečů byla upravena. Přibyl znak Tully na praporech a nějaký hrad v pozadí. Možná Harrenov. A taky opravené jméno Robba. viz FB
Komentáře
No a v jednoduchosti je krása.
Já bych jako asi nejlepší viděl ty od Larryho Rostanta. A jsem rád, že na tomhle jsme se docela shodli i s nakladatelem na FB. Po té místy dosti nevybíravé kritice bych viděl jako nadějné, že si pro další vydání odpustí tyhle problémy a třeba zrovna toho Rostanta vezme.
A pro vydavatele malý tip - doporučovala bych už do prvního dílu dát podrobnější mapy, protože to je při čtení docela velký problém. Na mapě z prvního díle třeba není Bouřlivý konec, o kterém se tam hodně mluví a čtenář nemá páru kam si rodiště krále zařadit.
A stejně tak by nové vydání neznamenalo nějakou duplikaci. Máme dvousvazkový paperback, jednosvazkový hardback, takže pro jednosvazkový paperback s krásnými obálkami Rostanta je tu prostor, ne? Akorát bude problém s většími kusy jako Tanec a Bouře, kde asi jednosvazkový paperback vydat nelze. No ale co, stejně už byla ta česká papaerbacková řada narušena Hostinou, kde se změnil styl obálek... Takže to by se dalo znovuvydat a ujednostit právě na tom Rostantovi. Tak nesejčkujte :-)
ad mapy - to myslím souvisí s originálem, ne? postupně se ty mapy zpřesňují.
Montezuma3: Já vím, že se postupně rozšiřují podle děje v dalších dílech. Jen poukazuju, že už při čtení prvního dílu nejsou dostatečné a často se mluví o místech, které si čtenář nemůže najít. A tak by mohly být v dalším (tom třetím) vydání už rovnou mapy podrobnější. Pokud tomu samozřejmě nebrání nějaká smlouva. Ale i pokud brání, třeba by se o tom dalo jednat s původním vydavatelstvím nebo Martinovým zástupcem (nevím od koho se kupují práva).
Jen co se týče první knihy, tak zde mam jeden zážitek z knihkupctví, kde jsem prodavačce sdělil co potřebuji. Ona se koukla do počítače, kde se ji zobrazil obrázek. Řekla že Hru o trůny mají a automaticky (předpokládam že podle obrázku) mi poslala do oddělení dětských knih :-))
8Sin: Jestli máte na mysli váš příspěvěk na FB stránkách talpresu, tak se ani nedivim, že ho smazali. Přece jen to mají být pro talpres reprezentativní stránky jejichž prostřednictvím se snaží informovat potencionální zákazníky a ten komentář na hlavní straně jaksi nedělal dobrý dojem ;-) zkuste to třeba do diskuse pod obrázek, třeba zde budou otevřenější kritice...