No, pokud můžu soudit podle předchozí tvorby, GRRM má rád vypointované povídky, s romány je to trochu jiné. Třeba v Soumraku na Worlonu se sice ledacos vyřeší, ale konec je víceméně otevřený. Mimochodem, hlavní hrdina zjistí, že vše od počátku způsobil takový šikovný manipulátor, který je odhalen a spáchá sebevraždu.
Jak George znám, tak to umrznutí a spálení se zkrátka nabízí. Jaká to libozvučná píseň! :D Na druhou stranu Martin rád překvapuje a asi moc dobře ví, že čtenáři od něj něco podobnýho čekaj. Když já bych ale tak chtěla vidět draky, jak smaží nemrtví... prosím?
Ten obrázek se mi líbí. Nechci vědět kdo a kam se to táhne. Jen chci vědět, jestli to v knize opravdu je. Nebo jestli to je jen nějaký nekonkrétní výmysl.
Já spíš myslel Boltona pochodujícího přes Šíji k Moit Cailin. Pravda že to úplně v knize není popsáno, ale zmínka tam je. Každopádně ty erby mi k ASOIAF moc nesedí :)
Tak jsem včera zklamaně odložila DWD bez dočtení posledních kapitol, protože mi Martin zabil posledního oblíbeného hrdinu (od zbylých žijících Starků už žádné světoborné věci, které by vyřešily příběh neočekávám). Nikoho mimo okruh Starků už jsem si nedokázala tak oblíbit. A vážně uvažuji, jestli si to koupím a protrpím ještě v češtině. Jste taky zklamaní nebo jsem vadná?
no, je fakt, že sme si všetci veľmi istý jonovým návratom. na druhú stranu, verím, že GRRM nie je autor samoúčelných cliffhangerov, takže na mieste je skôr debata, prečo sa to udialo, ako to ďalej posunie dej. ak sa dobre pamätám, padla tu zaujímavá úvaha, že to "smrť" je možnosť ako vystúpiť z prísahy nočnej hliadky a tým pádom napr. stať sa panovníkom, alebo otcom...
tak jsem ve trech ctvrtinach a zatim jsem spokojena...neco jsem vcera preskocila nebo spis tak prolitla. Koneckoncu fantasy je pohadka, ne? Tak nemusi splnovat zakony fyziky a svet je tam plny princu, princezen, loupezniku a zvrhliku vseho druhu, hrdinu, co se snazi byt za kazdou cenu cestni a tomu vevodi atmosfera strachu z neceho, co prichazi a o cem vime jen, ze to rozhodne nebude prijemne. Juj, uz se vidim vecer ve vane, zas tam stravim dve hodiny, dokud budu mit silu udrzet knizku nad vodou.
sarven: Podľa mňa by to bolo skvelé, ak by Jon zomrel. Taký obraz reálneho života. Nie všetko musí skončiť happy-endom. Makal síce na sebe 5 kníh, ale takto proste chodí :).
Zapper: Nebylo by to skvělý, protože ta postava by pak byla z velký části trubka. Odpustila jsem Martinovi Neda, Robba i Oberyna, protože jejich smrt si obhájil, ale tohle ne. Ne když nám pět knížek cpe do hlavy, že Jon má před sebe nějakej úkol, kterej ještě nesplnil. Ne když kurva nezabil ani Gregora Clegana (povídej mi o odrazu reálnýho života). Netvrdím teda, že ho nezabil a pak neoživí (Azor Ahai reborn?), nějakej smysl to mít musí, v tom má sarven jako vždycky pravdu.
Komentáře
Jsem ochotný přeplatit prodejní cenu!!!
prasekr@seznam.cz
Nechci vědět kdo a kam se to táhne. Jen chci vědět, jestli to v knize opravdu je. Nebo jestli to je jen nějaký nekonkrétní výmysl.