Tak blázen... Co jsem četla na netu, tak by Slováci platili fakt hodně. Na druhou stranu se z pohledu EU nic tak hrozného nestalo. Tohle mají okočírované. Bude se hlasovat tak dlouho, dokud nebude výsledek takový, jaký si přejí. A ne poprvé.
No tohle mě na tom sejří nejvíc. Oni si to jen tak „zejtra“ odhlasujou znova - tim to celý degradujou a z Ficova nezodpovědného kroku se vlastně stává docela obdivuhodnej politickej postup. On věděl, že se vlastně nic neděje. Nechápu to. Aspoň kdyby došlo k nějakýmu jednání, parametrizaci... Jejda, tohle mě startuje, já bejt Slovák, já bych vyváděl :-D
Normální vyjednávání a posilování pozic. On si snad někdo myslí, že to v politice chodí jinak? Jen ať to padne páč když ne teď, bude ten pozdější pád na hubu o to větší.
Na tom, jak ta eurozóna funguje, je jen vidět, že státy jako takový naprosto ztrácej kontrolu nad vlastní měnou, hospodářstvím. A představitelé zároveň za to všechno vlastně nenesou odpovědnost, takže je nic nevede k opatrnosti. A to samý vlastně platí i pro banky, protože za ně nese riziko někdo jinej (stát resp. státem placený fondy v případě USA nebo eurozóna tady). A jakmile ten, kdo půjčuje, nenese riziko, vede to k tomu, čeho jsme svědky. Jak to funguje, vysvětlují pánové Bird a Fortune.
Mně na tom teda nepřijde nic normální. A je zvláštní, že v těch zbylých 16 zemích se k tomu nikdo jiný nesnížil. Tam to asi berou o dost vážněji a taky by jim asi neprošlo znovuobnovené hlasování po několika dnech.
PTak předně dávat tomu nějaký emoční přídomky jako "snižování se" je blbost. Tady nejde o věc morální hodnoty ale o hlasování, kde ani jeden výsledek neni dobrej nebo špatnej, oba maj svoje pro a proti (a upřímě co se mě týče, je mi to vlastně úplně jedno). A co se týče hlasování "tak dlouho až to projde," tak to už jsme si v tý naší tedy Evropě zažili víckrát (sranda je, že třeba právě v Irsku, o jehož záchranu se teď jedná).
Podle mě to fakt degradovali a hlavně úplně zbytečně, protože tam ty hlasy prostě jsou a Fico to chce schválit. Plně souhlasím s tvým postojem, že je mi to vlastně jedno, nevim co je lepší. Ale při znalosti těch okolností a reálné situace ve SK parlamentu, to prostě byla prasárna na entou. Vzali si euroval jako rukojmí.
A že nejde o morální hodnoty, o zahraniční důvěryhodnost, signál pro trhy - tomu nevěřím. SK se tím neskutečně poškodilo v očích zahraničních partnerů (a my děláme ve vztahu k EU to samé už pěkně dlouho) a nic tím přitom nezískalo.
Předně bych nechal Slovensko Slovákům. Pokud mají za to, že to nebylo správně, ať nedají Ficovi hlas. Za druhý věci jako důvěryhodnost a signály pro trhy se získávaj úplně jinak, a trh a morálka nemaj podle mě průnik už vůbec žádnej... BTW připomělo mi to jednu mojí debatu s MUDr. Mackem, to byl rok asi 99 nebo 2000, byl hostem pořadu Na hraně a protože pak na nás neměl čas, slíbil nám, že si nás pozve k sobě. Skutečně to dodržela pozval si nás asi 5 do sídla ODS, tehdá se zrovna řešilo přijetí/nepřijetí rozpočtu Zemanovy vlády. Pravice tehdy první rozpočet zamítla. Tu diskusi jsme měli při přípravě druhý verze. Macek nám tehdá řek, že lepší rozpočet, než je ten zamítnutej, resp. znova připravovanej (rozdíl byl samozřejmě jen v pár detailech) nelze sestavit, ale prostě oni si za jeho schálení stanověj svojí cenu, to je prostě pro ně legitimní politickej tah. Tak to prostě chodí v politice zcela standardně, jen tohle je víc vidět. Brát to jako něco výjimečnýho příčícího se "morálním zásadám" a podobně může vážně myslet jen Sansa Stark :)) BTW když už tady Nevada připoměla jedno z moudrých evropských rozhodnutí (moudrý rozkaz, sám jsem v těch gratulacích neměl jasno). Kolega třeba vede dětskej turistickej oddíl, jezdí s nima na tábory, tak často jedná s majitelema pozemků. Jeden třeba má pěkný pole, který neosívá, protože mu Evropa platí za "udržování původního rázu krajiny." To co mu platí, mu vydělá víc, než kdyby osel, dvakrát třikrát v roce to musí posekat (páč skutečně chodí kontolor, kterej přeměřuje vejšku trávy) a to jsou jeho veškerý náklady. Jestliže se tahle sponzoruje neprodukce, neni se co divit, že Evropa má hospodářský problémy.
Máš pravdu, už se taky cejtim trochu divně, když tu mluvím o Slovácích... sorry všem dotčeným.
IMO trhy mají rády jednotnost, ráznost a hlavně rychlé řešení problémů. Určitě jim nesvědčí politické šarvátky oddalující řešení. Neřek jsem že trh a morálka má něco přímo společného. Ale pokud by se politici chovali zásadově a ctili morální hodnoty, tak je to dobrý předpoklad pro předcházení těchto nízkých půtek, které oddalují řešení atd., což právě trhům nesvědčí.
Tak to prostě chodí v politice zcela standardně, jen tohle je víc vidět. Brát to jako něco výjimečnýho příčícího se "morálním zásadám" a podobně může vážně myslet jen Sansa Stark :))
Au :-) Zas taková naivka nejsem a myslím, že mám docela vhled do toho, jak politika funguje. Ale prostě něčemu věřím a mám nějaké ideály. A myslím, že prostě jsou nějaké hranice, kdy se ten handl nevyplatí - třeba zrovna když jde o zahraniční důvěryhodnost.
No zrovna včera jsem čet, že EU chce omezit zemědělské dotace. A hádej, kdo se postavil proti? Češi :-D Nebo když chce EU zavést finanční ústavu - to, co měla ODS ve volebním programu je najednou špatně :-)
Ano, trhy by rády, aby Laponec a Malťan měli stejnou pracovní dobu, stejnou spotřebu energie, stejně dlouhou střední dobu života, stejnej barák, stejnou třídu auta, stejnej počet dětí a stejnou daňovou zátěž. Fuj.
Ideály jsou hezká věc, v praxi je ale jejich uvedení do reálnýho života často zdrojem větších problémů než pragmatická politika. ta totiž aspoň chápe, že zájmy jsou různý. Idealista proti tomu neni schopnej užitečnýho kompromisu, má pocit, že ho ostatní v jeho ideálu tak jako musej následovat (s námi nebo proti nám) a pro "vyšší dobro" nejednou páše pěkný sviňárny. Nehledě na to, že záchrana stabilizačního fondu neni nějakej ideál, kterýmu bych se oddal. jak jsem psal má to svý pro a proti, a to proč se vůbec zachraňuje je především proto, aby s ekonomikou států, který má fond podpořit, teda Irsko a Portugalsko (dále možná Španělsko a Itálie) nepadly ty banky, který v tom maj obligace. Proč to asi Němci prosazujou? Protože kdyby padly ty banky, spousta Němců přijde o vklady a vláda bude riskovat sociální bouře. Takže je to svym způsobem taková megasociální dávka, propasírovaná přes několik stupňů, z nichž každej si kousek uždíbne. Někdo velkej, zvláště ten, co nezodpovědně v tý bance obchodoval (viz ono video a přidám další, podobný).
Já taky netvrdim že euroval je nějakej ideál. Mluvil jsem v obecný rovině, ne o konkrétní záležitosti - eurokrizi nerozumím a nehodlám se do takové debaty raději pouštět - moje argumenty končí u toho, že když bude špatně Německu, bude špatně i nám.
Mluvím čistě o politické kultuře, toť vše, víc za tím nehledej :-) Třeba zrovna Radičová je podle mě skvělý mix idealismu a pragmatismu a proto se z ní taky mohla stát premiérka.
O Radičové vím minimum, z vystoupení v TV hodnotit nehodlám, jestli je nějakým politikem hodným hlasu ať posouděj Slováci. Ale co se týče záchrany toho fondu, tam jsem si celkem jistej, že tohle ty problémy jen oddálí a zhorší, protože na příčinách se vlastně nic nezmění. BTW jestli ta "důvěra trhů" má vypadat tak, že budou Slováci nebo kdokoli jinej poskakovat, jak se líbí takovejmhle hovadům, tak jen ať je pěkně tahaj na nudli a pořádně dlouho.
No zrovna včera jsem čet, že EU chce omezit zemědělské dotace. A hádej, kdo se postavil proti? Češi :-D
Ehm, že se vám do toho vměšuju, tak zrovna o tomhle něco (málo) vím... Vzhledem k tomu, že tyhle dotace chce EU omezit takovým způsobem, že by se to nejvíc dotklo právě Čechů, tak je to vcelku pochopitelný postoj. Samozřejmě se nezastávám toho klasického postoje "kverulanství za každou cenu", ale taky si nemyslím, že bychom si měli nechat všechno líbit.
Můžeš to specifikovat, Lince? To jako omezení dotací na max. nějakých 7,5 milionu ročně je tak hrozný? Proč by to mělo postihnout nejvíc nás? Je to daný tim, že máme pořád velký pohrobky JZD?
Hmm já jsem docela pro EU... Radši bych ale něco na způsob Federace.. V tom vidím lepší šanci ustát tyhle krize... Založit EU měnový fond a Řecko nenechat padnout... bankrot Řecka a pád eurozóny by byl docela drahej ( někdo mluví až o 10-15x dražší než její stabilizace).. Problém EU Směrnic je že v Europarlamentu seděj idioti... Pro většinu "schopnějších" politiků to není moc lákavý a tak se tam podívaj dost podivný existence... A Klausovy keci o kulturní rozdílnosti? Měl by se podívat do Indie... A suverenita státu? Když vidím českého politika tak mně je úplně u prdele jestli bude o mé budoucnosti rozhodovat Švéd, Španěl či Dán...
"udržování původního rázu krajiny." To co mu platí, mu vydělá víc, než kdyby osel, dvakrát třikrát v roce to musí posekat (páč skutečně chodí kontolor, kterej přeměřuje vejšku trávy) a to jsou jeho veškerý náklady. Jestliže se tahle sponzoruje neprodukce, neni se co divit, že Evropa má hospodářský problémy.
Tak samozřejmě ono když to napíšes takhle tak to vyzní docela nesmyslně... Nevím proč mu tak platí a proč chtějí konkrétně udržování původního rázu krajiny na jeho pozemku. Když ale do toho člověk zamíchá Meliorace, Retenci či odplavování půdy tak už se člověk dostává na jinou rovinu :-) To jak české zemědělské družstva hospodaří s půdou je na palici...
EU jako federace? Toho se doufám nikdy nedožiju. Ona už celá EU je podle mě blbost. Spousta států v evropě má problémy s oblastma který se chtějí od nich odtrhnout a osamstatnit se a EU se snaží o přesnej opak. Zrušit národní státy a udělat jeden evropskej. Cožpak neni vidět že evropané to nechtějí? Stačí se kouknout do Španěl a Francie kde baskové chcou mít svůj vlastní stát. Severní italové taky, skotové taky, vlámové taky. My sme nevydrželi se slovákama, jugoška se rozpadla a dál rozpadá. Tak jak pak tu může bejt jen jeden stát? Dyť ten by nevydržel ani deset let. Můj názor je že EU se neměla rozšiřovat o nás, slováky a balkánský a pobaltský státy. Přijde mi to že nám sice asi ekonomicky pomohla, ale ty silný původní státy to poškodilo a platí na nás.
On tady někdo mluvil o jednom státu? :-) Kolik území bývalé Jugoslávie je dnes v EU ? :-) Co je to dneska národ? Když vezmeme v potaz takový Londýn či Paříž (a zdejší etnika)? Ještě si pořád budeme hrát na nějaký vlastenectví? :-) To že se pár oblastí jako Katalánie nebo Baskové se chtějí osamostatnit ještě neznamená že se chtějí osamostatnit od EU...
Problém je v tom, že současná EU se všechny členy snaží zarovnat do jedné řady, jako cvičence na spartakiádě a nikoho se neptá jak jim to vyhovuje. Všechny ty natuplé předpisy, směrnice a nařízení jsou na palici a vůbec neberou v potaz místní podmínky. Evropská unie měla zůstat jen volným hospodářským společenstvím a ne Spojenými státy evropskými. To je nesmysl.
Můžeš to specifikovat, Lince? To jako omezení dotací na max. nějakých 7,5 milionu ročně je tak hrozný? Proč by to mělo postihnout nejvíc nás? Je to daný tim, že máme pořád velký pohrobky JZD?
Jo, tak nějak. Jde hlavně o to, že po té změně dostanou ti, co hospodaří na větších plochách míň než ti, co hospodaří na menších (v přepočtu na hektar). Jenže právě u nás, kde byla ta tradice "rodinných podniků" přetrhaná a většina vlastníků půdy ji dává do pronájmu ať už zemědělským družstvům a podobným podnikům nebo soukromníkům (ono, když se chceš živit jen tím a dělat to pořádně, tak tě pár hektarů nevytrhne). Takže ti, co to ještě nezapíchli hospodaří na dost velkých plochách. Myslím, že komisař se k tomu vyjádřil tak, že zemědělci mají být "mladí, malí a ekologičtí", co se týče ekologie, tak to je vcelku legitimní a nutný požadavek, ty zbylé dva se ve stávajících podmínkách v ČR realizují těžko. Ona celkově unijní zemědělská politika je dost restriktivní a dotacemi se to má kompenzovat, jenže teď zkrouhnou ještě ty dotace. Každopádně celé české zemědělství jde do kytek. Sama v tomhle oboru nedělám, ale vzhledem k tomu, že část mého blízkého okolí jo, vidím i trochu pod pokličku.
To že se pár oblastí jako Katalánie nebo Baskové se chtějí osamostatnit ještě neznamená že se chtějí osamostatnit od EU...
Katalánci a Baskové hlavně nechtějí dotovat zbytek Španělska, který by bez nich byl dost nahraný, vzhledem k tomu, že obě dvě oblasti jsou průmyslová a obchodní centra. Zbytek země (nepočítám Madrid, ale i ten je na tom myslím hůř než Barcelona, i když to nechci lhát, nevím to jistě) je prostě chudý a žije hlavně z turismu a kde se nežije z turismu, tam jsou prostě v háji. Faktem je, že co jsem měla možnost mluvit s reprezentativním vzorkem Španělů, tak EU z nich mají Katalánci rádi nejmíň (Baska žádného neznám), ostatním přijde vcelku ok.
Amaroun: tys napsal že by se ti líbila EU na způsob federace tak jsem si hned představil Československo nebo USA -> jeden stát. Kčemuž i dnešní EU pomalu směřuje, nebo se o to aspoň snaží mi přijde.
Nevada: Asi tak. To co jsem psal o trzích, platí obdobně i pro Evropu. Jak řekl ministr Hacker siru Humphrey Applebymu: "Já jsem pro Evropu, ale proti Bruselu. To vy jste někdy proti Evropě, ale pro Brusel..."
Nevada: Mluvíš jako kdyby EU bylo něco externího a represivního...Ono je to ale těžký když tam za nás seděj Euroskeptici z ODS, který sice řikaj jak Eu je na hovno ale berou za to prachy...
Souhlasím a nesouhlasím že Federace je stát :-D
Lince: Jak asi kde.. Já mam zase bratra žijícího v Reusu (asi 80 Km pod Barcelonou)... Nijak jsem si zvlášť nevšiml že by byli vysazený proti EU.. Rozhodně radši mávají Katalanskou vlajkou než Španělskou a maj moc pěknou hymnu (oproti naší která je snad i kopií od Mozarta :P:-D;-) )..
Dokonce i konfederace je státní zřízení. EU je organizací nadnárodní , jako taková může přímo zasahovat do dění v členských státech, narozdíl od organizací mezinárodních, kde vždycky musí smlouvu uzavřít stát jako celek prostřednictvím svých vlastních institucí (tzn. podepíše zpravidla prezident, pak to ještě musí schválit zákonodárný sbor), tak Evropská unie může upravovat vnitřní záležitosti států přímo (přičemž legislativní proces, či spíš procesy jsou kapitolou resp. kapitolami samy o sobě). Ad ODS. Jak by řekl sir Humphrey Appleby, "když to chceme rozložit, musíme to udělat zevnitř."
Ad ODS: :-D Jo jo Současný stav dlouho trvat nebude... Třeba bude nějaká politická obroda. Ale spíš se bojím že se to vše rozuteče a poskládá do nových celků.. Ty lidi neuměj dělat nic jiného než "politiku" .
Komentáře
Na druhou stranu se z pohledu EU nic tak hrozného nestalo. Tohle mají okočírované. Bude se hlasovat tak dlouho, dokud nebude výsledek takový, jaký si přejí. A ne poprvé.
No tohle mě na tom sejří nejvíc. Oni si to jen tak „zejtra“ odhlasujou znova - tim to celý degradujou a z Ficova nezodpovědného kroku se vlastně stává docela obdivuhodnej politickej postup. On věděl, že se vlastně nic neděje. Nechápu to. Aspoň kdyby došlo k nějakýmu jednání, parametrizaci... Jejda, tohle mě startuje, já bejt Slovák, já bych vyváděl :-D
Na tom, jak ta eurozóna funguje, je jen vidět, že státy jako takový naprosto ztrácej kontrolu nad vlastní měnou, hospodářstvím. A představitelé zároveň za to všechno vlastně nenesou odpovědnost, takže je nic nevede k opatrnosti. A to samý vlastně platí i pro banky, protože za ně nese riziko někdo jinej (stát resp. státem placený fondy v případě USA nebo eurozóna tady). A jakmile ten, kdo půjčuje, nenese riziko, vede to k tomu, čeho jsme svědky.
Jak to funguje, vysvětlují pánové Bird a Fortune.
A že nejde o morální hodnoty, o zahraniční důvěryhodnost, signál pro trhy - tomu nevěřím. SK se tím neskutečně poškodilo v očích zahraničních partnerů (a my děláme ve vztahu k EU to samé už pěkně dlouho) a nic tím přitom nezískalo.
BTW připomělo mi to jednu mojí debatu s MUDr. Mackem, to byl rok asi 99 nebo 2000, byl hostem pořadu Na hraně a protože pak na nás neměl čas, slíbil nám, že si nás pozve k sobě. Skutečně to dodržela pozval si nás asi 5 do sídla ODS, tehdá se zrovna řešilo přijetí/nepřijetí rozpočtu Zemanovy vlády. Pravice tehdy první rozpočet zamítla. Tu diskusi jsme měli při přípravě druhý verze. Macek nám tehdá řek, že lepší rozpočet, než je ten zamítnutej, resp. znova připravovanej (rozdíl byl samozřejmě jen v pár detailech) nelze sestavit, ale prostě oni si za jeho schálení stanověj svojí cenu, to je prostě pro ně legitimní politickej tah. Tak to prostě chodí v politice zcela standardně, jen tohle je víc vidět. Brát to jako něco výjimečnýho příčícího se "morálním zásadám" a podobně může vážně myslet jen Sansa Stark :))
BTW když už tady Nevada připoměla jedno z moudrých evropských rozhodnutí (moudrý rozkaz, sám jsem v těch gratulacích neměl jasno). Kolega třeba vede dětskej turistickej oddíl, jezdí s nima na tábory, tak často jedná s majitelema pozemků. Jeden třeba má pěkný pole, který neosívá, protože mu Evropa platí za "udržování původního rázu krajiny." To co mu platí, mu vydělá víc, než kdyby osel, dvakrát třikrát v roce to musí posekat (páč skutečně chodí kontolor, kterej přeměřuje vejšku trávy) a to jsou jeho veškerý náklady. Jestliže se tahle sponzoruje neprodukce, neni se co divit, že Evropa má hospodářský problémy.
IMO trhy mají rády jednotnost, ráznost a hlavně rychlé řešení problémů. Určitě jim nesvědčí politické šarvátky oddalující řešení. Neřek jsem že trh a morálka má něco přímo společného. Ale pokud by se politici chovali zásadově a ctili morální hodnoty, tak je to dobrý předpoklad pro předcházení těchto nízkých půtek, které oddalují řešení atd., což právě trhům nesvědčí. Au :-) Zas taková naivka nejsem a myslím, že mám docela vhled do toho, jak politika funguje. Ale prostě něčemu věřím a mám nějaké ideály. A myslím, že prostě jsou nějaké hranice, kdy se ten handl nevyplatí - třeba zrovna když jde o zahraniční důvěryhodnost.
No zrovna včera jsem čet, že EU chce omezit zemědělské dotace. A hádej, kdo se postavil proti? Češi :-D Nebo když chce EU zavést finanční ústavu - to, co měla ODS ve volebním programu je najednou špatně :-)
Ideály jsou hezká věc, v praxi je ale jejich uvedení do reálnýho života často zdrojem větších problémů než pragmatická politika. ta totiž aspoň chápe, že zájmy jsou různý. Idealista proti tomu neni schopnej užitečnýho kompromisu, má pocit, že ho ostatní v jeho ideálu tak jako musej následovat (s námi nebo proti nám) a pro "vyšší dobro" nejednou páše pěkný sviňárny. Nehledě na to, že záchrana stabilizačního fondu neni nějakej ideál, kterýmu bych se oddal. jak jsem psal má to svý pro a proti, a to proč se vůbec zachraňuje je především proto, aby s ekonomikou států, který má fond podpořit, teda Irsko a Portugalsko (dále možná Španělsko a Itálie) nepadly ty banky, který v tom maj obligace. Proč to asi Němci prosazujou? Protože kdyby padly ty banky, spousta Němců přijde o vklady a vláda bude riskovat sociální bouře. Takže je to svym způsobem taková megasociální dávka, propasírovaná přes několik stupňů, z nichž každej si kousek uždíbne. Někdo velkej, zvláště ten, co nezodpovědně v tý bance obchodoval (viz ono video a přidám další, podobný).
Mluvím čistě o politické kultuře, toť vše, víc za tím nehledej :-) Třeba zrovna Radičová je podle mě skvělý mix idealismu a pragmatismu a proto se z ní taky mohla stát premiérka.
BTW jestli ta "důvěra trhů" má vypadat tak, že budou Slováci nebo kdokoli jinej poskakovat, jak se líbí takovejmhle hovadům, tak jen ať je pěkně tahaj na nudli a pořádně dlouho.
Samozřejmě se nezastávám toho klasického postoje "kverulanství za každou cenu", ale taky si nemyslím, že bychom si měli nechat všechno líbit.
Můj názor je že EU se neměla rozšiřovat o nás, slováky a balkánský a pobaltský státy. Přijde mi to že nám sice asi ekonomicky pomohla, ale ty silný původní státy to poškodilo a platí na nás.
Co je to dneska národ? Když vezmeme v potaz takový Londýn či Paříž (a zdejší etnika)? Ještě si pořád budeme hrát na nějaký vlastenectví? :-)
To že se pár oblastí jako Katalánie nebo Baskové se chtějí osamostatnit ještě neznamená že se chtějí osamostatnit od EU...
Faktem je, že co jsem měla možnost mluvit s reprezentativním vzorkem Španělů, tak EU z nich mají Katalánci rádi nejmíň (Baska žádného neznám), ostatním přijde vcelku ok.
Nevada: pod to se klidně podepíšu!
Jak řekl ministr Hacker siru Humphrey Applebymu: "Já jsem pro Evropu, ale proti Bruselu. To vy jste někdy proti Evropě, ale pro Brusel..."
BTW federace=stát.
Souhlasím a nesouhlasím že Federace je stát :-D
Lince: Jak asi kde.. Já mam zase bratra žijícího v Reusu (asi 80 Km pod Barcelonou)... Nijak jsem si zvlášť nevšiml že by byli vysazený proti EU.. Rozhodně radši mávají Katalanskou vlajkou než Španělskou a maj moc pěknou hymnu (oproti naší která je snad i kopií od Mozarta :P :-D ;-) )..
EU je organizací nadnárodní , jako taková může přímo zasahovat do dění v členských státech, narozdíl od organizací mezinárodních, kde vždycky musí smlouvu uzavřít stát jako celek prostřednictvím svých vlastních institucí (tzn. podepíše zpravidla prezident, pak to ještě musí schválit zákonodárný sbor), tak Evropská unie může upravovat vnitřní záležitosti států přímo (přičemž legislativní proces, či spíš procesy jsou kapitolou resp. kapitolami samy o sobě).
Ad ODS. Jak by řekl sir Humphrey Appleby, "když to chceme rozložit, musíme to udělat zevnitř."
Současný stav dlouho trvat nebude... Třeba bude nějaká politická obroda. Ale spíš se bojím že se to vše rozuteče a poskládá do nových celků.. Ty lidi neuměj dělat nic jiného než "politiku" .