Jon Sníh

1679111248

Komentáře

• Nevada: Věřím... ovšem pokud mi to rozepíšeš někde jinde tak aspoň pochopím podstatu vtipu :-)
  • Taky mám Martelly rád. Ale než se objevili v knize, utvořil jsem si poněkud nerealistickou představu ("přece musí...") a doteď šok ze zklamání, jak někdo může být TAKOVÝ úl, nezvládám vydýchat. Ale oblíbencem je spíš nešťastník Doran, který zvládl provést zemi skrze bouřlivé časy navzdory snaze duševně nemocného (sorry, jinak to prostě napsat nejde) bratra a splašené poddané. A taky si myslím, že je čeká ošklivá budoucnost. Například masakr Zmijí, Trystana a starého mistra od Hory, kterého jim tam pošle Cersei potom, co se dozví o zranění dcerky. Nebo všeobecné povstání "splašenců" vedené (přeživšími) Zmijemi se snahou prohlásit Myrcelu královnou Západozemí (Dany by asi byla dost nepříjemně překvapená - a Quentyn ještě mnohem víc).
  • chrochta: A čet jsi Tanec s draky? Ty si opravdu pořád myslíš, že Cersei je všemocná a ostatní stejně pitomí, jak si ona představuje, že jo? :D Obávám se, že i Myrcella to nakonec odskáče ještě ošklivějc než doteď. Stejně jako Cersei, Jaime i Tommen (ten za to bude moct poděkovat matce).
  • Je mi akorát trochu líto Tommena kterej se od začátku snaží jak může ve prospěch ostatních a na rozdíl od ostatních Lannisterů to není sobeckej ha*zl
  • to svoa00: Nečetl, samozřejmě. Ale co se týče "pitomosti", tak jsem ochoten uvěřit mnoha věcem (vrchol zatím byli Dornové a jejich "boj" s Lannistery). A co se Myrcelly týká, tak děsivý konec očekávám (i kdyby to měly být jen následky epilepsie po zranění hlavy).
  • Everett Young: Mě už bylo líto tolika postav... nějak jsem otupěla a radši vždycky předpokládám to nejhorší.
  • Svoa00: Můžeš jich pár jmenovat?
  • Everett Young: Aryu za to, že v ní nezbyly žádný dobrý emoce, Catelyn a Dany za všechny ty ztráty, Sansu kvůli tom, jak drsně přišla o všechny iluze o lidech (byť je to nakonec pro dobro věci), Robba za budoucnost, kterou si velkolepě sám zničil, Brana za jakoukoliv budoucnost, protože obě dvě možný stojej v jeho případě za prd, Jaimeho za to, jak jím všichni pohrdaj právě kvůli tý jedný správný věci, kterou v životě udělal (ten jeho cynismus to celkem vysvětluje)... Asi mám holt nějaký měkký srdce, no :D
  • Věštba je jasná, že Cersei přežije všechny své děti (pokud to nebyla nějaká alegorie). Tommena a Myrcelly je mi líto taky, ale jsou to děti, které se ještě neprojevily. Hitler byl určitě taky malý a roztomilý. :-)
  • Malý je, ale že bych ho nazval roztomilým...
    a
  • Podle mě se Tommen a Myrcella projevují jako fajn děti. Cerseina strašlivá pozornost se soustředila na Joffa, takže tihle dva byli ušetřeni. Nesnesitelný spratek je třeba Robert Arryn. Nicméně furt je to špatně vychovávaný osmiletý kluk. Tragická byla i Sansa, která v podstatě přivedla svou blbostí otce na popraviště. Ale opět: malá holka...

Jestli je v Jamiem nějaká slušnost, sebere se, popadne Tommena a zdrhne s ním pod Skálu. Nebo to má chudák kluk za pár.
  • Martellové jsou pro mě spolehlivě nejoblíbenější rod.
    I když žijí v hrozném prostředí :-)
  • Tyna: V Tanci s draky se dozvíš, že s Jaimem to bude... trochu jinak.
  • Já jsem Tanec četla a právě proto si myslím, že by měl zapomenout na svoje nablblý exkurze a jí zachránit syna. Dokud tam byl Kevan, byla obstojná naděje, že to vybalancuje. Ale bez něj je Tommen ztracený. Na Jamieho místě bych zapomněla na korunu a pokusila se udržet alespoň Západ.
  • svoa00 spíš naráží na cliffhanger s Brienne.

Tak mě napadá, neudělali Martinovi něco malí fakani? Hodným ubližuje a spousta dalších jsou rození psychopati. :-)
  • Myslíš? Rození psychopati... A kdo třeba? Kromě Hory, který vskutku je, byl a bude rozeným psychopatem.

Připadá mi, že všichni jsou to, co z nich vychovali.
  • svoa00 spíš naráží na cliffhanger...
    Jo takhle. Uvěřím, až to "uvidím" na vlastní oči :-)
  • Tyna: Lechtač, Kousač, Vargo Hoat a i ten Ilyn Payne má svojí práci radši, než je normální. U některých se holt nedozvíš, jestli to z nich udělalo prostředí, nebo jsou to sadisti stejně jako Hora. ... Ano, ten cliffhanger.

Jo a je snad jasný, že Martina kdysi šikanovali spolužáci, jeho nenávist k lidstvu má intenzitu Slunce :D
  • Tak mě napadá, neudělali Martinovi něco malí fakani? Hodným ubližuje a spousta dalších jsou rození psychopati. :-)
    Podobně jako King, i Martin má srdce malého chlapce. Uložené ve sklenici na stole.
  • Lechtač, Kousač, Vargo Hoat a i ten Ilyn Payne má svojí práci radši, než je normální.
    Jo, rozhodně to jsou magoři. Ale Ben Nevis mluvila o dětech-rozených psychopatech. Tak mě zajímalo, koho myslí. Děti jsou podle mě v Písni zatím víceméně odrazem výchovy. O Horovi alespoň víme, že kvůli hračce zmrzačil bratra.
  • Joffreyho určitě Robert neučil kuchat koťátka, ten je rozený psychopat. Vysvětlovalo by to rozdíl mezi sourozenci. Pak je tu Arya, která dává přednost násilí před tancem od malička a nemluvíme o sebeobraně.
    Malý Robert je spíš oběť, ale za slabostí pro létající lidi mohou stát i geny. :-)
  • Ben Nevis: Připodobňovat Aryu k těm psychopatům není zrovna fér, nemyslíš? Byla možná bojovná od malá, ale to myslím souvisí s tím, že měla vždycky daleko blíž k bratrům než k Sanse, takže chtěla umět bojovat jako oni. A nezapomeň, že většinou opravdu zabíjela jenom tehdy, když to bylo nutný. Po tom, čím si prošla, se moc nedivím, že se z ní stala mašina otupělá vůči smrti.
  • Dovolím si nesouhlasit. Joff byl pod vlivem Cersei, která ho těžce upřednostňovala před ostatními dětmi. Vychovala z něj tvora sobeckého, sebestředného a pevně přesvědčeného o vlastní výjimečnosti, hluchého k potřebám jiných. Robert ho ignoroval.

Vůči Arye jsi velmi nespravedlivá. Původně nebyla o nic "násilničtější" než její bratři. To, že člověka baví víc sport (šerm, lukostřelba), než tanec a vyšívání není zločin.

Rober je to samé co Joff. Navíc je mu jen osm. Líbí se mu, že lidé "létají", nikdy ho nenaučil nic o spravedlnosti (musíš ho nechat vyhrát, je to pán Orlího hnízda), o tom, že když takhle někdo zemře, někomu chybí - to se chudák naučil sám a hrozným způsobem.
  • Každej mám daleko blíž k bratrům než k Sanse, teda kromě Malíčka :)))))
  • Termín psychopat užívám jako diagnózu, ne nadávku.

Arya je kladná postava, takže jí skoro každý fandí včetně mě. Patří mezi mé oblíbené postavy, ale fakta hovoří za sebe. Když pomineme její kapitoly v Tanci, dostala tři přání smrti a plně je využila. Nikdy by nedostala nabídku od Jaquena (minci), kdyby to neměla v sobě.

Co se týče Roberta - osm let není tak málo, pokud není ještě retardovaný. Smrt mu určitě nebyla neznámým pojmem a podle mě věděl, co se těm lidem stane, jenom se chtěl pobavit - jako lidi ve středověk chodili na popravy. Pochybuji, že tam měli na Orlím hnízdě moc zábavy.

No a spousta dospělých má flashbacky z dětví, takže máme další dětské psychopaty nebo alespoň kruťase: Hora, Cersei, Viserys...
  • Dle slovutných psychologů a sociologů i ne tak slovutných lidí dívajících se kolem sebe jsou všechny děti sobecké (nemají jinou možnost) a teprve časem se učí, že "ty" je druhé "já" (tj. že se nelišíme - že to nejsou věci). Neshodnou se, kdy dojde k ukotvení povědomí o tom (rozpětí 7 - 10 let života); když se tohle nepovede, například katastrofální výchovou, tak vyrůstají Joffreyové.
  • Pokud se chcete trochu poučit, doporučuji Anthony Giddens: Sociologie, vydání 1999, strana 47-54.
  • A co chudák Jeyne? Ta si se Sansou rozuměla.
  • Termín psychopat užívám jako diagnózu, ne nadávku.
    To chápu. V tom případě je ale čistý psychopat jen Hora.

Arya byla na Zimohradu úplně normální. Deprivované a tárané dítě se prostě chová divně.
  • Dle slovutných psychologů a sociologů i ne tak slovutných lidí dívajících se kolem sebe jsou všechny děti sobecké (nemají jinou možnost) a teprve časem se učí, že "ty" je druhé "já" (tj. že se nelišíme - že to nejsou věci).
    Mjo, tak nějak to bude. A pokud vyrůstáte prakticky v uzavřeném prostředí, kde vás všichni utvrzují v tom, že je něco normální, je extrémně těžké, ne-li nemožné, sám jaksi prozřít. To člověku umožní až konfrontace s realitou.

To je dost podobné jako malý Heydrich. Nemyslím si, že měl v osmi letech kapacity na to kriticky se podívat na konání svých rodičů. Ostatně hezky to ukazuje Hodina tance a lásky od Kohouta.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů PostavyKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi