Čtu komiks Ještě jsme ve válce je výborný knižní trailer Je to 13 skutečných komiksových příběhů lidí obětí totalitních režimů, každý příběh kreslí jiný výtvarník - tady si můžete udělat předstvu o jednotlivých grafických stylech ukázky komiksů U každého příběhu je medailonek s hlavním hrdinou, ve kterém, jsou jeho postoje, okolnosti dokreslující příběh a u některých i popis vzniku konkrétního příběhu. V doslovu ředitel neziskové organizace Post Bellum uvadí, že ke vzniku komiksu je v podstatě inspiroval komiksový příběh Maus v tom že v komiksu lze uchopit vážný téma a osobní svědectví ( i v jednom z příběhů Luboš Jednorožec je inspirace Mausem hodně patrná). Celkově myslím, že udělat takovou komiksovou knohu v době, kdy jsou komiksy na vzestupu byl skvělý nápad. Čtivější forma může přitáhnot výce čtenářů k zajímavým skutečným příběhům lidí, který jsou i na zamyšlení.
V úterý jsem přečetl Měsíční zahrady od Eriksona a docela mě to nadchlo. Asi do první poloviny knihy jsem byl zmatený, ale brzy jsem se vzpamatoval, pak ovšem přišel jaghutský tyran a mě se to zase všechno začlo zamotávat. Jinak velice originální kniha, hned další den jsem se vrhl celý namachrovaný na další díl a nestačil jsem se divit... zase vůbec nevim "Vo co gou" :D
Na Eriksona se taky chystám, ale asi si to nechám až na letní prázdniny. Především kvůli té všude proklamované zmatenosti bych chtěl mít možnost to přečíst najednou, abych se v tom neztrácel.
Dočetl jsem serii zabiječe s pauzou pouze u zabijece orku, tery me nebavil uz na prvnich 10 stranach.. a king je king, ten druhy autor proste neumi tak poutave vypravet a překrucuje dané charaktery zejména Gotreka, nové jsou plytké a bez duše... Jako nejlepsi od Kinga povazuju Zabíječe Bestií (obléhání Praag) a nejlepsi od Longa je Zabíječ Lidí.
Arutha2321: Ja som to tiež čítal cez prázdniny. Počas školy nemáš šancu to prečítať naráz. Momentálne som na tretom dieli, super knížka. Konečne som pochopil chodby a fungovanie sveta.
Zabíječi jsou fajn, nejlepší jsou skaveni a již zmíněný bestie... a nejhorší je Zabíječ draků, páč někdo katalogově domršil překlad. Ne tak zle jako v Hostině, ale ty čtvrtý díly jsou prostě prokletý...
Chmur: Mám přečteny zatím 3 díly, takže to ber s rezervou. Zabíječů je celkem 12 (2 vyšli nově loni, mám takový pocit). Na sebe i celkem navazují, ale není to ucelený příběh (zatím a předpokládám, že to bude tak i nadále). Jestli to je dobré těžko říci, mě to baví, ale někomu to nemusí sednout (jde tam hlavně o to někam se dostat a něco vyřešit = vymlátit nepřátele). Hlavní hrdinové jsou trpasličí Trolobijce Gotrek (který mlátí všechny padouchy hlava nehlava, furt pije a touží po hrdinské smrti v boji - zatím nevím proč) a Felix (člověk, který opilý slíbil Gotrekovi, že ho bude následovat a napíše o jeho smrti hrdinný epos).
no pod pojmem humorna fantasy si predstavuju neco jine ale mas pravdu neni to az tak vazna fantasy jako napriklad hra, je to z warhammeru a co se týká stylu přirovnal bych to k warcraft knihám s více brutálními bojovkami. Taková oddechovka. Trpaslík Gotrek - je zabíječ trolů - to znamena že spachal nejaky hrozny čin, a zostudil se tak přes přísnou trpasličí rasou a musí se vykoupit smrtí v boji s nějakou hroznou nestvůrou, člověk Felix Jaeger putuje s ním aby to zapsal. Bohužel gotrekovy se na konci ságy to je rozmezí cca 20 let stále nedaří umřít a sága je jak kdyby Felixovo vypravování o jeho cestách s Gotrekem.
Já jsem to četl asi před osmi lety, tak už si to moc nepamatuji. Jen jsem si právě vzpomněl, že jsem se u toho bavil a ty první díly dost hltal (četl jsem zhruba první 4). Ale to humorná jsem určitě nemyslel tak, že je to něco jako zeměplocha. Spíš taková odlehčená fantasy, no.
krisa, blackfish : důvod se dozvíme... v jedné halucinační vizi těch chaosáckých dvojčat sledujeme ve flashbacích celej Gotrekův život. Jinak pro ty, kdo Warhammer neznaj, tak je to typický fantasy, takže démoni,draci, orkové na horách, trpaslíci v horách, čarodějové s hořícíma rukama atd. Nechybí nic. Rozdíl oproti třeba Warcraftům a podobný svoloči je v podobě světa s tím naším, takže tam máme obdobu středověkého Německa, Francie, starého Egypta a podobně. Kdysi jsem to žral a kupoval každou novou knihu...je fakt že nobelovku za literaturu to nedostane ale oddechovka parádní.
überkiller: To jsem ráda, já jsem totiž zvědavá jak stádo opic. Vždycky mě dokáže nakrknout, když mě v knize/filmu něco zaujme a pak se nedovím důvod/smysl... Jsem na konci 3. dílu, tak doufám, že to nebude dlouho trvat :)
no, jestli jsem tě nenavnadil moc, je to jen taková epizodička. To že si to Blackfish nepamatuje hovoří za vše. Každopádně kapitola je to zajímavá. Čeká tě to, myslím, v pátým díle.
To je pravda v Arekove vizi je to to videt. Čtenář si musí domyslet proč se to stalo... každopádně je to tam vidět ale není to uspokojující vysvětlení. Kdo byli ti ostatní? Proč a kdo to udělal ? Proč Gotrek reagoval tak jak reagoval?
jasne, knihy. je tam plno veľmi priemerných aj slabých kúskov, ale je tam zopár výborných. odporúčam od zahna trilógiu o Thrawnovi (dedič impéria je tuším prvá kniha)
a aj neskoršia séria "nových jedi" má lepšie momenty. ale zahnove sú fakt výborné.
Tzv. "ušité na míru." "Civilizace", tak jak je Huntington rozčlenil, nejsou vůbec jednotný a soudržný celky, nota bene nějak historicky trvalý. Stejně tak státy z některejch okruhů maj dobrý vztahy se státama z jinejch, zato se nemusej snášet s jiným uvnitř vlastní a podobně. Ale hodí se to k prosazování svejch zájmů jinde pod záštitou "společnýho" zájmu.
Jo, Velká šachovnice, to je učebnice politickýho pragmatismu.
Ta SW trilogie se jmenuje Dědic impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel. Loni vyšla v reedici. Odehrává se to tuším 5 let po Návratu Jediho a zároveň je to asi to nejlepší, co v nefilmovém SW univerzu vzniklo. Zahn napsal ještě jednu SW trilogii - Stíny minulosti, Vize budoucnosti a Pouť pozůstalého. Ta třetí už je spíš volným pokračováním prvních dvou a líbila se mi o něco méně. Hodně se mi taky líbily knihy Háv klamu a Labyrint zla (napsal James Luceno), které velmi šikovně předcházejí nové filmové trilogii - konkrétně epizodám I. a III. (knihy končí přesně tam, kde filmy začínají).
Everett Young: Nám to třeba dali na škole povinně k četbě. Je to hodně zajímavý pohled na svět a myslím si že i velice funkční. Mám takový pocit, že spousta věcí o čem tam píše se naplnila...
Komentáře
A taky mohu zatím doporučit
Zabíječů je celkem 12 (2 vyšli nově loni, mám takový pocit). Na sebe i celkem navazují, ale není to ucelený příběh (zatím a předpokládám, že to bude tak i nadále). Jestli to je dobré těžko říci, mě to baví, ale někomu to nemusí sednout (jde tam hlavně o to někam se dostat a něco vyřešit = vymlátit nepřátele). Hlavní hrdinové jsou trpasličí Trolobijce Gotrek (který mlátí všechny padouchy hlava nehlava, furt pije a touží po hrdinské smrti v boji - zatím nevím proč) a Felix (člověk, který opilý slíbil Gotrekovi, že ho bude následovat a napíše o jeho smrti hrdinný epos).
Jinak pro ty, kdo Warhammer neznaj, tak je to typický fantasy, takže démoni,draci, orkové na horách, trpaslíci v horách, čarodějové s hořícíma rukama atd. Nechybí nic. Rozdíl oproti třeba Warcraftům a podobný svoloči je v podobě světa s tím naším, takže tam máme obdobu středověkého Německa, Francie, starého Egypta a podobně. Kdysi jsem to žral a kupoval každou novou knihu...je fakt že nobelovku za literaturu to nedostane ale oddechovka parádní.
odporúčam od zahna trilógiu o Thrawnovi (dedič impéria je tuším prvá kniha)
a aj neskoršia séria "nových jedi" má lepšie momenty. ale zahnove sú fakt výborné.
thrawn sa odohráva pár rokov po filmoch, je to o geniálnom veľkoadmirálovi, ktorí sa snaží postaviť impérium na nohy.
Jo, Velká šachovnice, to je učebnice politickýho pragmatismu.
Zahn napsal ještě jednu SW trilogii - Stíny minulosti, Vize budoucnosti a Pouť pozůstalého. Ta třetí už je spíš volným pokračováním prvních dvou a líbila se mi o něco méně.
Hodně se mi taky líbily knihy Háv klamu a Labyrint zla (napsal James Luceno), které velmi šikovně předcházejí nové filmové trilogii - konkrétně epizodám I. a III. (knihy končí přesně tam, kde filmy začínají).