myslel som tým, že keby Ned povedal, že Jon je Stark (bez ohľadu na to či by z neho urobil svojho syna, alebo by povedal že je Lyannin) tak by severanskí lordi uznali Jona.
čo sa týka prekvapení zo strany GRRM, myslím, že mnohé veci ľudia uhádli. jednoducho tá sága trvá tak dlho (jej písanie) a má toľko zapálených fanúšikov, že niektoré veci sa už vedia, resp. tušia. najhoršie by bolo keby to GRRM nasilu menil.
sarven: Je pravda, že sága už je tak dlouhá, že Martin sám si postupně musel zužovat možnosti manévrování a sám má ostatně ve zvyku leccos naznačovat. Nejvíc by mě ale překvapilo, kdyby nějaký konflikt vyřešil jinak než vraždou postavy, popřípadě svatební katastrofou :D
myslel som tým, že keby Ned povedal, že Jon je Stark (bez ohľadu na to či by z neho urobil svojho syna, alebo by povedal že je Lyannin) tak by severanskí lordi uznali Jona.
Podle mne je Jon jako Nedův syn víc Stark než jako Lyannin syn (protože je to ženská). To by byl spíš Targaryen s nadějí na trůn. V každém případě to bude stále bastard. Na Zdi je mu dobře, tam mu nikdo nebude plivat původ do tváře.
Vypadá to, že Ned nevěděl, že by byl Jon nějak důležitý, protože by mu nedovolil složit přísahu na Zdi.
Ben Nevis: Myslím, že kdyby byl Jon de facto Targaryen, byť bastard, nechal by ho pro jeho vlastní bezpečí tu přísahu složit. Ale kdyby to s Jonem bylo složitější, Ned by na něj IMHO myslel poněkud víc. Vlastně na něj myslí jenom ve spojitosti s jeho nemanželským původem.
Na Zdi je mu dobře, tam mu nikdo nebude plivat původ do tváře.
To jako fakt? Četla jsi vůbec DwD?
Proč by měl Ned nějak prosazovat Jona jako Targaryenského bastarda, když byl na trůnu Robert, který by Jona určitě roztrhl vejpůl. Kdyby byl Jon skutečně syn Lyanny a Rhaegara, tak by se před vraždou Roberta zdála Zeď jako Jonova nejlepší možnost.
Jonovy problémy nesouvisejí s původem, ale s politikou.
Ned myslel jenom na jeho bezpečí a vůbec neuvažoval, že jednou bude potřebovat dědice Zimohradu nebo že by se vrátili Targaryeni na trůn a Jonův původ (pokud je Lyanny) by znamenal výhodu. A Martin ho za to potrestal. :-)
Tak to mám konečne dočítané aj ja. Pre mňa najlepšia kniha ságy, trochu skreslené tým, že prvé štyri časti som zhltla za dva týždne a Tanec za tri mesiace. Do polovice ma kapitoly spoza mora vôbec nebrali a keďže nedokážem preskakovať vlieklo sa to. Po polovici to ale nabralo tempo. Konečne viac o Baristanovi. Posledná Jonova kapitola krutá, ale vďaka väčšine fanúšikov na tomto fóre dúfam, že to nebol jeho koniec. Pri Martinovej vražednej náture ale človek nikdy nevie...
Hlavně ať to dopíše, pak ať už si dělá co chce. Už jsem jednou zažila sérii knížek, kdy autorka nechala otevřený konec, aby mohla pokračovat a pak si v klidu umřela.
Zdroj: Facebooková fanstránka Dorana Martella (ne nejsem jeho fanoušek) a spoiler je to pro to že je to z vichrů zimi a ne každý by si chtěl zkazit překvapení.
Hlavně ať to dopíše, pak ať už si dělá co chce. Už jsem jednou zažila sérii knížek, kdy autorka nechala otevřený konec, aby mohla pokračovat a pak si v klidu umřela.
Nevím tohle uvažování je pro mně divný a necitelný. U mně je to zas - ať si dělá co chce.. Když ho to přestane bavit psát tak já to pochopím..
Amaroun: myslela jsem, že to bude všem jasné, že to není míněno úplně vážně. Mea culpa, příště se budu víc snažit. EY: ne, je to serie knížek o středověké "patoložce".
EY: Booooože..a já tak dlouho přemýšlel, jestli si ten tvůj "spoiler" odkrýt. To, že se ve Vichrech objeví Arianne je tolikrát omílaný....jsou jasný i minimálně čtyři další postavy. Achjo...
kto čítal tanec vie, že arianne je živá, a dokonca sú s ňou plány. t.j. fakt, že dostane POV neprezrádza nič zásadne (prežila a pod), akurát nám možno naznačuje, že naozaj sa udejú zaujímavé udalosti cestou do KL ergo Myrcella je naozaj v ohrození života.... :(
Tak dočteno... S Dany je nuda, už by jí mohl odbouchnout, když máme Aegona, který je tak stokrát sympatičtější. Tyrionovi kapitoly se střídají dobré se špatnými, takže v celku tak průměr. Theon je jedna z mých nejoblíbenějších postav ságy a Tance, takže není co řešit. Griffa jsem si užil. Quentyna mi bylo líto. Victarion nezklamal a opět jsem dostal nášup dvou skvělých kapitol. Jaime paráda. Cersei o moc lepší než v Hostině. Davos a Bran skvělý. Aša mě bavila hlavně proto, že byla poblíž Stannise. Bajistán ušel. Melisandra mohla dostat trochu více místa. Areo a Arya nezklamali.
Na závěr Jon, imho měl nejlepší kapitoly v Tanci a ten konec s "For the Watch." mi přišel lepší než Rudá svatba. Jakkoli je to ale má nejoblíbenější postava, přeji si, aby zůstal mrtvý. Jestli ho GRRM oživí (a že on to udělá), tak WoW už číst nebudu... ba ne na to nemám koule :-). Ale přesto, dostali jsme čtyři knihy nadupaných kapitol s Jonem, tak by ho GRRM mohl nechat odpočívat v pokoji a zabít nějakou další důležitou POV (třeba Dany).
RIP Jon...
Jinak dění na severu výborné, v Essosu už slabší...
johnytopinka: Jon bude asi tak mrtvej jako Brienne :P A budeš asi jedinej, kdo tu kapitolu považuje za lepší než Rudou svatbu.
Jestli ho fakt zabil, tak si zase já rozmyslím, jestli chci číst WoW. Poprvý by totiž udělal takovou chybu, že by zabil POV postavu, jejíž příběh očividně není u konce. Jenom proto, aby šokoval - ale to by uměl každej druhej pisálek a od Martina čekám víc.
Komentáře
čo sa týka prekvapení zo strany GRRM, myslím, že mnohé veci ľudia uhádli. jednoducho tá sága trvá tak dlho (jej písanie) a má toľko zapálených fanúšikov, že niektoré veci sa už vedia, resp. tušia. najhoršie by bolo keby to GRRM nasilu menil.
Vypadá to, že Ned nevěděl, že by byl Jon nějak důležitý, protože by mu nedovolil složit přísahu na Zdi.
Proč by měl Ned nějak prosazovat Jona jako Targaryenského bastarda, když byl na trůnu Robert, který by Jona určitě roztrhl vejpůl. Kdyby byl Jon skutečně syn Lyanny a Rhaegara, tak by se před vraždou Roberta zdála Zeď jako Jonova nejlepší možnost.
Ned myslel jenom na jeho bezpečí a vůbec neuvažoval, že jednou bude potřebovat dědice Zimohradu nebo že by se vrátili Targaryeni na trůn a Jonův původ (pokud je Lyanny) by znamenal výhodu. A Martin ho za to potrestal. :-)
Ak ju dopíše....
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/60909-winds-points-of-view/
EY: ne, je to serie knížek o středověké "patoložce".
S Dany je nuda, už by jí mohl odbouchnout, když máme Aegona, který je tak stokrát sympatičtější. Tyrionovi kapitoly se střídají dobré se špatnými, takže v celku tak průměr. Theon je jedna z mých nejoblíbenějších postav ságy a Tance, takže není co řešit. Griffa jsem si užil. Quentyna mi bylo líto. Victarion nezklamal a opět jsem dostal nášup dvou skvělých kapitol. Jaime paráda. Cersei o moc lepší než v Hostině. Davos a Bran skvělý. Aša mě bavila hlavně proto, že byla poblíž Stannise. Bajistán ušel. Melisandra mohla dostat trochu více místa. Areo a Arya nezklamali.
Na závěr Jon, imho měl nejlepší kapitoly v Tanci a ten konec s "For the Watch." mi přišel lepší než Rudá svatba. Jakkoli je to ale má nejoblíbenější postava, přeji si, aby zůstal mrtvý. Jestli ho GRRM oživí (a že on to udělá), tak WoW už číst nebudu... ba ne na to nemám koule :-). Ale přesto, dostali jsme čtyři knihy nadupaných kapitol s Jonem, tak by ho GRRM mohl nechat odpočívat v pokoji a zabít nějakou další důležitou POV (třeba Dany).
RIP Jon...
Jinak dění na severu výborné, v Essosu už slabší...
Jestli ho fakt zabil, tak si zase já rozmyslím, jestli chci číst WoW. Poprvý by totiž udělal takovou chybu, že by zabil POV postavu, jejíž příběh očividně není u konce. Jenom proto, aby šokoval - ale to by uměl každej druhej pisálek a od Martina čekám víc.