Válka Uchvatitele

24

Komentáře

• a Viserys je pod kytičkami stejně jako Rhaegar
  • V téhle trojici by tím třetím mohl být princ Aegon, prvorozený syn prince Rhaegara. Matka pro záchranu svých dětí udělá cokoli (sestry Tullyovy budiž dobrým příkladem) a navíc by do toho šel i Varys. I když je velice nepravděpodobné, že by o tom věděl - pak by zpočátku podporoval "špatného" Taergaryena (Viseryse). Spíš se jednalo o "dornskou záležitost", kdy někdo z Eliiny družiny sehnal modrooké nemluvně a následně byla z Rudě citadely obloukem vyhozena Ašara Dayne, pravděpodobně důvěrnice (a milenka - jsme v Dorne) princezny, aby prince odvezla do bezpečí domů. A když šlo všechno špatně, Daynové zinscenovali Ašařinu "sebevraždu" (její tělo se nikdy nenašlo, dokonce ani nebyli svědci sebevraždy) a ona i princ zmizeli neznámo kam. Otázkou ovšem je, proč se o tom nedozvěděli Martellové (Ašara nemusela mít bratra ráda nebo natolik spěchala, že se s ním nesetkala). Respektive kde se princátko - doufejmě, že příčetné - skrývá.
  • Tenhle souhrn je geniální.
  • Článek velmi podnětný :-)
    gramatika - Rhaegarovi vraždy......bitvy se uskutečnili ......na základě Eddardovi zásady
    překlepy - Aery....konečně vyslyšel Aerysova povolán.
  • Když Meera vypráví Branovi o turnaji v Harenově, nazývá Eddarda štěnetem, a to mu bylo 18 let? Fíha, to by mě vůbec nenapadlo. To potom Mladý vlk Robb musel být vážně zelený jak tráva, když se stal králem Severu a vyhrál tolik bitev. Ještě v kontrastu k tomu, že se Ned na turnaji Lyanně smál, když jí Dračí princ rozplakal svou smutnou písní, to musel být pěkné ucho. A ona ho za to slila vínem.
  • Jestli si to dobře vybavuju, tak štěně byl Benjen. Eddard byl tichý vlk, Brandon divoký.
  • Myslela jsem, že Eddard je mladší než Benjen. Ale tichý vlk by na Neda seděl.
  • Kdyby byl Eddard mladší než Benjen, tak by bylo trochu na palici aby Benjen jako dědic odcházel k Hlídce.
  • Benjen je 100% mladší, vždyť se to v knize určitě říká. A taky je Eddard ten tichý vlk, přesně jak říká Khadgar.
  • Starkovic byli všichni co dva roky v pořadí Brandon, Eddard, Lyanna, Benjen. Celkem nelogický by bylo, kdyby mladší Eddard válčil, zatímco starší bratr bude na Zimohradu.
  • Benjen je Benjaminek :-) A každopádně měl jako postava kouzlo a navíc nerozvinuté...pes ví, jestli se tam ještě objeví a nebo zůstane u toho, že je mrtvý někde ve škarpě...
  • Zdravím všechny. Nemáte prosím odkaz na nějakou skutečně podrobnou, ale českou mapu západozemí ? Jde mi o to, že je velmi mnoho do češtiny přeložených geografických názvů, které na žádné mapě nemohu najít buď proto že překlad do češtiny mohl být "matoucí" anebo tam prostě nejsou. Například v tomto (vynikajícím!) článku Válka Uchvatitele vidím pro mne nejasných pojmů hned několik: Letohrad, Jasnobrod, Víroproud, Přechod Klikatice, Kamenné Septum, Věž Radosti (kde zemřela Lyanna - a byla i vězněna?), a další... vždycky si říkám to bude asi "tam někde vlevo dole" apod. :) Velmi těžko si lze pak představit např. pohyby vojsk, když nevím kde přesně se bitvy odehrávali... pro většinu z vás možná banální záležitost, pro mne zapeklitý problém. A v knihách samotných (mám za sebou zatím jen 3) je těch pojmů samozřejmě daleko víc. Dkk moc.
  • Letohrad je Summerhall, Jasnobrod bude Ashford, Víroproud je zřejmě Cockleswhent, Klikatice je řeka Mander protékající Vysokou zahradou (Highgarden), Kamenné septum je Stoney Sept.
    Viz http://www.icefire.cz/rejstrik-postav-mist
    Věž Radosti - Tower of Joy - je v Dorne, "ve stínu Rudých hor" (Red Mountains), které oddělují Dorne od Stormlands (území na jih od Králova přístaviště) a Reach (Rovina). Přes tyto hory vedou dvě cesty - Prince's Pass a Boneway. A právě na Prince's Pass (Princův průsmyk) se Věž radosti neboli Tower of Joy nachází.
    Všechny tyto lokality najdeš např. na této (anglické) mapě. http://www.flickr.com/photos/dedkenny/6597251005/sizes/o/in/photostream/
    Česky přeložená (takto podrobná) mapa asi neexistuje. (I když se budu rád mýlit.)
  • Díky moc Heavy, perfektní mapa! Teď už jenom nějaký komplexní geografický CZ/AJ slovník celé ságy, protože jak je vidět ne všechny názvy jsou překládány doslovně. Náhodou takhle povedenou mapu (ve stejném stylu) východních zemí bys neměl? ;)
  • Mapy najdeš na http://icefire.cz/mapy

Rejstřík postav a míst na http://icefire.cz/rejstrik-postav-mist

Totéž v lepší form pro vyhledávání na http://www.d20.cz/klic/165/
  • Mapy na I&F jsem samozřejmě prolezl - bohužel všechny anglické (s angličtinou jsem OK, ale někdy ten překlad prostě není doslovný a najít něco na mapě je pro začátečníka peklo, ono je těch míst a názvů na mapě na jih od Trojzubce prostě moc a ztrácím orientaci :) ). Nicméně ten poslední rejstřík s možností hledání je super, neznal jsem a moc děkuji Aleku!
  • Ale no tak, pokud jsi prolezl ty mapy na IF, tak jsi jistě na českou narazil, to mi neřikej :-)
  • jaký byl důvod povstání proti "šílenému" králi?
  • LordBlack napsal(a):

jaký byl důvod povstání proti "šílenému" králi?

Ehm... Jeden?

Nuž, Rhaegar uniesol Lyannu a pravdepodobne ju znásilňoval, Aerys dal za živa upáliť lorda Rickarda a zabil Brandona. Roberta napadlo, že by bolo dobré zvrhnúť šialeného kráľa, už eln kvôli šialenosti, a tak vyšiel do vojny s Eddardom, ktorý nemal veľa dôvodov mať Aerysa rád a Arrynovcami a Tullyovcami, s ktorými boli spojení :)
  • Nemluvě o tom, že kdyby to Robert a Eddard neudělali, tak by byli o hlavu kratší, protože Aerys nařídil jejich popravu. Arryn naštěstí pro nás tenkrát šílený nebyl a tak to odmítl udělat.
  • U Roberta mě zaráží, že se neřeší nikde jeho rodina. Jenom bratři, ale co se stalo s rodiči?
    Už jsem si přečetla na wiki, že zemřeli při ztroskotání lodě. Pořád je ale záhadou, proč Roberta vychovávali jinde než jeho bratry?
  • Přeci jenom byl dědicem Stormlands, možná se měl naučit něco od Arryna. Nejsem si jistý jestli se to někde píše.
  • Je pravda, že jsme se blíže zajímala o rodinné příslušníky a genealogie všech velkých rodů a o Baratheonech (ostatně i o Arrynech) je toho pomálu. Tatík Roberta, Stannise a Renlyho byl Steffon a zde stopa končí :(
    Jestli byli u Arryna proto, že šlo o nějaký kamarádčoft nebo o nějakou smlouvu nebo závazek....těžko říct. Nebyli tam nedobrovolně a bylo jim tam dobře - vzpomínají na to rádi. Víc taky nikde nemohu najít. Nejde vysledovat ani nic o prvorozenosti nebo tak, protože Robert byl nejstarší a dědic, zatímco Eddard rozhodně dědicem být neměl a nepočítalo se s tím.
    Ale to třeba ani o Martelech. Sourozenci Doran, Oberyn, Elia,....jejich potomci a partneři, ale o předešlé generaci nic.
    O Tullyových Hoster a jeho bratr Brynden a nic víc.
    Lannisteři - jo tam si Tywin stýskal na svého tatíka a jeho lidumilné manýry a něco málo víme i o Ghenně a Kevanovi a jejich potomstvu a že Minisa byla jejich sestřenicí, ale jinak taky nic moc.
    U Starků, že byl Rickard jedináček, ale i tam se stopa ztrácí.

Možná někde ještě nějaká zmínka bude...
  • U Baratheonov ešte stopa pokračuje k babičke Targaryenovej (myslím, že sa volal Rhaella)
  • Jo koukám :-) a Steffonova choť byla Cassana Eastermont - to jsme doteď taky nevěděla :-) Teda, že byla z Eastermontů jsem si všimla v knize, ale jména jsme si nevšimla.

Hm dokonce i u Arrynů je pár jmen, které si z knih nepamatuji.

No hodně toho nevíme ať už to pro příběh je důležité či nikolivěk :-) Ale docela by mne zajímala rodová provázanost aspoň mezi těmi velkými.
  • U Baratheonov ešte stopa pokračuje k babičke Targaryenovej (myslím, že sa volal Rhaella)

Rhaelle, s áčkem na konci byla její korunovaná neteř.
    Taky Vám přijdou Targaryeni tak kreativní, co se jmen týče? :D
  • Skoro jako královská linie Cedrikovců v Anglii :-))

802 — 839 Egbert
    839 - 856 Æthelwulf
    858 - 860 Æthelbald
    860 – 866 Ethelbert z Wessexu
    865 - 871 Ethelred
    871 – 899 Alfréd Veliký
    899 - 924 Eduard Starý
    924 - 940 Ethelstan
    940 - 946 Edmund I.
    946 - 955 Edred
    955 - 959 Edwy
    959 - 975 Edgar
    975 - 978 sv. Eduard
    978 - 1013 Ethelred II.

• Jarla napsal(a):

Jo koukám :-) a Steffonova choť byla Cassana Eastermont - to jsme doteď taky nevěděla :-) Teda, že byla z Eastermontů jsem si všimla v knize, ale jména jsme si nevšimla.

Hm dokonce i u Arrynů je pár jmen, které si z knih nepamatuji.

No hodně toho nevíme ať už to pro příběh je důležité či nikolivěk :-) Ale docela by mne zajímala rodová provázanost aspoň mezi těmi velkými.

Meno tej estermontky som nevedel ani ja, dokým som ho nevidel na nete :) Iba som tiež vedel, že je z Estermontov
    Miss Utahraptor napsal(a):

U Baratheonov ešte stopa pokračuje k babičke Targaryenovej (myslím, že sa volal Rhaella)

Rhaelle, s áčkem na konci byla její korunovaná neteř.
    Taky Vám přijdou Targaryeni tak kreativní, co se jmen týče? :D
    Používajú samé ae :D Jaehaerys, Aegon, Aemon, Aerys :D

To ako keby môj otec sa volal Branislav, ja Branoson a môj syn Branos(a)uron :D Ach tá kreativita
  • No, tací Kartáginci se taky všichni jmenovali Hannibal nebo Hasdrubal :) (skutečně měli velmi málo osobních jmen)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů HistorieKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi