Hostina pro vrány

Čtvrtý díl ságy ledu a ohně.

Anotace

Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá…

Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný “Železný trůn”, ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak...

Číst celý článek zde

«1345

Komentáře

• Zbývá doplnit Jaimeho, Sansu a Samwella :-)
  • Náhodná myšlenka z dnešního poslechu: Doufám, že Zima přijde rychle a sežvýká ty retardy na jihu...

Jinak Lee jako nečte úplně zle, ale Dotrice byl mnohem lepší. U něj se mi nikdy nestalo, že bych v rozhovoru nevěděla, kdo zrovna mluví, každý měl svůj vlastní hlas (i když se některé v průběhu knih třeba měnily). Lee je výpravnější, Dotrice víc hrál. A měl lepší erotické scény. Také je zajímavé sledovat, jak mají místy každý jinou výslovnost.
  • No. Tak co teď?
  • No 12. červenec je blízko :-) Ale v mezidobí bys mohla stihnout ještě Potulného rytíře - povídky ze stejného světa o cca sto let předtím, kdy vládli Targaryeni.

1. díl - ukázka z komiksu, text tu není, koupit se bohužel asi už nedá http://www.icefire.cz/komiks-potulny-rytir
    2. díl - překlad od zdejšího fanouška http://www.icefire.cz/rytir-v-prisaze
    3. díl - je tu ukázka, zatím nikdo celé nepřeložil

Jinak to vyšlo samo i jako audiobooky...
  • Tyhle audiobooky mám, docela mě překvapilo, jak jsou dlouhé. Ne, že by to vadilo. Ale překvapilo mě to.
  • Uff, právě jsem dočetl hostinu a zabralo to více času, než předchozí dva díly dohromady. Úplný konec mě ale zmátl a rád bych věděl, jestli jste na tom podobně i vy, nebo jsem zabedněnec jen já. Abych tu nespoiloval, raději začerním: Na úplném konci se Samovi představí v citadele Pate, který ale zemřel hned v prologu po setkání s Alchymistou (Jaqenem?). Znamená to, že on pak převzal Patovu roli?
  • j
    straší tam nějaký polymorf
  • tak to vyzerá. nevieme odpoveď, ale pravdepodobne hej. sú aj tipy, že je to náš dobrý známy jacquen
  • Někdo mi teď snad tvrdil že pokud se obrátí jméno jednoho z těch noviců v Starém městě tak vyjde jméno jedné Písečný zmije... Akorát teď nemůžu přijít jaký novic to byl... :D
  • Alleras - Sarella
  • Děkuji :-)
    Já jsem marnej já si ty jména skoro už nepamatuji :-D
  • věc kterou jsem ze začátku pokládal za hlavní plus téhle ságy, a sice nepředvídatelný vývoj všech dějových linií, se na můj vkus stal nakonec mínusem, protože se dějou věci které jsou už ne nečekané, ale nesmyslné...tyrion zabil otce? jaime je hodnej? robbova armáda se nechá vybít po tolika bitvách? a mohl bych pokračovat...lidi, řekněte si že to GRRM přehání...samozřejmě chce vydělat na prodeji a tak dělá dějové přemety, ale tohle už je přecejen moc.....
  • ani jedna z tých vecí mi nepríde nezmyselné. vývoj postav je zdokumentovaný veľmi jasne, pochopiteľne a ľudsky, podľa mňa.
    to sa práve málokedy podarí v knihe, či vo filme.
  • Taky na tom nevidím nic nesmyslného. Dokonce jsem za 2 z těch 3 věcí (co ricoromanos uvádí) docela ráda.
  • ricoromanos: Jaime rozhodně není hodnej, jenom víme, že pro několik věcí, co udělal, měl svoje důvody (že s nima nemusíme souhlasit je druhá věc). Jinak se v dost věcech chová stejně jako dřív (viz vyhrožování Edmurovi). Robb byl taktik, ne politik a v některých věcech frustrujícím způsobem stejnej jako Ned. Kdyby měl svojeho Varyse, řek by mu, že jakýmkoliv spojenectvím s ním nemůže Walder Frey nic získat, ale hodně ztratit. Mimochodem podobných masakrů jako Rudá svatba se v evropský historii stalo celkem dost. S Tyrionem souhlasím, to mi vyletělo obočí navrch hlavy. První tři knížky ale celkově považuju na jiný úrovni než čtvrtou a pátou, kde už Martin musí fabulovat opravdu hodně, protože některý postavy postavil do situací, ze kterých by je tvrdě realisticky dostat nemoh, a jiným dopřál tolik vítězství, že jim to naopak musí až nerealisticky kazit, aby se vývoj děje někam pohnul.
  • tyrionovou "slabosťou" je láska a postavenie v rodine. bol obrnený voči obdvom veciam, ale nakoniec ho nachytali. bol zaľúbený kedysi, bol zaľúbený teraz a obidve lásky mu zničil otec. ten istý, ktorý si ho nevšímal a akceptoval ho až keď "stratil" Jaimeho a zase ho obetoval v súde za niečo, čo neurobil. že sa v takom okamihu zlomil a vystrelil mi nepríde nereálne.
    nehovoriac, že ak ste čítali Tanec viete, že to fakt ľahko neniesol.
  • Ja musim souhlasit. Ne s tim, co bylo zmineno, nybrz s celym Tancem. Nemam rad deus ex machina a Tanec je jich plny. Kde se vzal, tu se vzal Malej Aegon. To je vec, ktera mi vadila dost. A porad vadi. Takove dejove zvraty a kotrmelce jsou sice samozrejme naproste realne. Proc by to tak by nemohlo, ze? Problem je, ze tim jak Martin vystavel pribeh, to pusobi naprosto nesmyslne a z prstu vycucane.
  • sarven: Neřekla jsem, že pro to neměl dost důvodů, ale že odkrágluje Šae i otce - i když ve chvíli, kdy viděl rudě - to mi k němu prostě vůbec nesedí. Ale uznávám, že to odpovídá tomu, že Lannisterové si svoje velký plány kazej především sobě navzájem :)

Aqwarty: Aegon na mě působí podobně, ale pořád si myslím, že není tím, kým se zdá. Takovejch nastrčenců tu už bylo. Jenže v tom případě by to zase byla zbytečná slepá ulička. Pokud to není nastrčenec a přesto ho Martin posadí na trůn rozvrácenýho království, tomu bych se zase tolik nedivila.
  • Aqwarty: tiež si myslím, že malý drak je slepá ulička, asi preto, že tiež mám trochu podobný pocit. aj keď história to naozaj pozná, aj anglická.
  • Trošku přitažené za vlasy to je. Přece jenom nesledujeme reálný příběh, kde by Tywin nejspíš umřel na nějakou dobovou nemoc. Ty zvraty v příběhu jsou však Martinovou největší devízou. Nikdy nevíme, kdo umře jako další a žádný plán nemá šanci dojít k cíli.
  • spoiler! a nezabúdaj na možnosť, že ma dračiu krv a preto je imúnny voči vode aj moru.
  • ten istý, ktorý si ho nevšímal a akceptoval ho až keď "stratil" Jaimeho a zase ho obetoval v súde za niečo, čo neurobil. že sa v takom okamihu zlomil a vystrelil mi nepríde nereálne.
    Když se ale podíváš třebas na Tarlyho, jak se zachoval k synovi, tak z toho ještě Tyrion vychází dobře. V očích Tywina byl jistě strašlivým zklamáním, přesto se ho nezbavil, neodvelel ho k černým atd. A to, že mu svěřil úlohu pobočníka je také aktem důvěry nejen prospěchářství.
  • A přitom Tarly je z jiného pohledu tvrdý správňák. Akorát je ekvivalent dnešního homofoba.
  • Mňa teda vôbec neprekvapilo, že Tyrion svojho otca zabil. Síce som dočítal len Střet králů, ale zatiaľ Tyrion nemá príliš veľa dôvodov nejako svojho otca mať rád. Zrejme sa to nejako zmení v Bouři mečů, avšak stále si neviem predstaviť ako moc, aby mu niečo bránilo v tej vražde. Ja som za jedinú bariéru považoval nedostatočnú odvahu zabiť niekoho s takou armádou, nie nejaký citový vzťah :D
  • Chmur napsal(a):

ten istý, ktorý si ho nevšímal a akceptoval ho až keď "stratil" Jaimeho a zase ho obetoval v súde za niečo, čo neurobil. že sa v takom okamihu zlomil a vystrelil mi nepríde nereálne.
    Když se ale podíváš třebas na Tarlyho, jak se zachoval k synovi, tak z toho ještě Tyrion vychází dobře. V očích Tywina byl jistě strašlivým zklamáním, přesto se ho nezbavil, neodvelel ho k černým atd. A to, že mu svěřil úlohu pobočníka je také aktem důvěry nejen prospěchářství.
    Čo sa týka Sama, to je práve to, čo som spomínal, Sam nemá odvahu ho zabiť, keby však bol trocha bojovnejšiej povahy a vychcanejší, tak by si vytvoril pár prívržencov a zamaskoval otcovu vraždu za nehodu (,,Och, po tej oslave sa opil a asi sa pošmykol do vody... Aká škoda.") a kým by jeho otec cekol, Sam by všetko dedil. Sam však taký nie je .)
  • Ben Nevis napsal(a):

A přitom Tarly je z jiného pohledu tvrdý správňák. Akorát je ekvivalent dnešního homofoba.

Mně jako správňák nepřipadl ani náhodou. Takový poloviční Tywin. Krutý ke svému synovi, přísný a nemilosrdný velitel. Jeho reakce na Catelyn, kdy dělal ramena, že Robb by měl Renlymu slíbit věrnost, ačkoliv sám Renly neměl na trůn právo, na mě působila hodně nafoukaným až hloupým dojmem. Jediné co mu nelze upřít je to, že je to schopný vojevůdce.
  • Taky marně přemýšlím, co dělá z Tarlyho správňáka... Asi jedině to, že Martin nám moc na výběr nedává. To už je ale správňák třeba i Balon Greyjoy nebo Kraster.
  • fuh... Kraster je brutal gotická postava, fakt bližšie k netvorovi ako k človeku. taká dospelá verzia baby Jagy, alebo niečo na ten spôsob. u mňa patrí k čistému zlu ako Gregor, starý Frey a pod.
  • Taky marně přemýšlím, co dělá z Tarlyho správňáka...
    Je to takový obecný dojem. Hodně postav ho chválí, umí se postarat o poddané...
    Když lidi obdivují Ohaře, tak proč zatracovat Randylla Tarlyho?

Lord Gepeto: Kdyby Sam uměl zabít svého otce, byl by dědicem rodu, a tudíž by neměl důvod se mu mstít.
  • Ben: To je dobrá úvaha :D Keby bolo keby

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi