Dodneška pamatuju, když jsem byl poprvý na projekci, bylo to v rímci projektu 100 tuším v roce 99. Vlastně jsme s kamarádem nevěděli, na co jdeme (Monty Pythony jsme znali spíš okrajově), ale doporučil nám to jinej jeho kamarád, kterej vždycky doporučoval dobrý věci. Takovou preojekci jsem nezažil, lidi se váleli doslova na podlaze, jestli někdo byl někdy blízko smrti smíchem, bylo to právě tenkrát.
Doplňuju si "vzdělání" a právě dočítám Války růží . Autor se snaží konflikt popsat dokumentárním stylem, ale zdá se mi, že lehce sympatizuje s Yorky. Nevíte někdo o podobné knížce, která by toto období popisovala? A případně něco podobného o dynastii Plantagenetů? Pokud možno ne romantické či dobrodružné příběhy, ale historicky přesné dokumenty.
Dočetl jsem Poslední hlídku. Takový klasicky Lukjaněnko, i když tenhle díl je určitě nejslabší. Teď jsem si půjčil od Kinga Temnou věž první díl. Nikdy jsem od téhle ikony hororu, thrilleru a možná i fantasy nic nečetl, tak jsem zvědavý. Četli jste někdo celou sérii? Líbilo se?
čítal som. niektoré knihy fantastické, niektore v poho a jedna, že som takmer nešiel Ďalej. prvá je dosť fajn, to pôjde. a potom štvrtá je skvelá - western z dôb, ktoré predchádzajú deju.
Není to typické fantasy, protože King tam potom motá kde co. Jak je u něj zvykem, má tam plno odkazů na svoje díla, ale i jiné symboly popkultury (třeba něco z Harryho Pottera). Čtvrtá kniha je asi nejlepší, takový ucelený hořkosladký příběh.
Nadaný žák musel už vyjít za komoušů. A taky Mrtvá zona (slovensky?), možná i Žhářka. Komouši nevydávali moc západních spisovatelů. A snažili se občany vzdělávat, takže nešáhli po žádných béčkových hororech. :-)
Ehm teď rozebíráme Kytici a všiml jsem si něčeho drsného.. ve vydání z roku 1953 je jen dvanáct povídek. Která myslíte že chybí? Lilie? Ne je to Zahořovo lože! (kvůli křesťanskému motivu) a na přední stránce je zmínka o Dědu Mrázovi!!!
ako píše Nevis. strieda žánre, postupne do toho zamotáva aj seba a rozmer autor vs vlastné dielo. to mi je však pomerne sympatické. v dvoch knihách však príbeh veľmi spomalí a stane sa ešte viac pitoreskný ako dovteedy a v inej tiež spomalí, a stane sa komornou psychodrámou a tieto dve polohy ma až tak nebavili. je to proste dosť rôznorodé jedlo a niektoré časti zaľúbený kuchár presolil alebo urobil príliš iné. každopádne zaujímavá sága, nepatrí k absolútnej špičke u mňa (Základňa, Duna, Pán prsteňov, SOIAF, Zaklínač) ale je to lepšie ako Malaz :)
Ano, ten pán s kotletama. Jeho paměti čtu moc rád. (Ale mám radši jeho populárně-vědecké eseje, než jeho samotnou románovou tvorbu. Je na mě moc chladná.)
Práve čítam 5. knihu zo série Malazská kniha padlých. Myslím, že u mňa, už začína byť lepší Erikson ako Martin. Po prvej knihe som nič nechápal, po druhej som niečo pochopil. Tretia bola Fantastická! Najlepšie finále(v každej knihe!). A teraz tá štvrtá! Skvelá séria, ktorej som prepadol. Hneď som objednal ostatné diely :)
Mně se líbí oba. Výš řadím Martina, protože jeho postavy jsou živější a dokáží ve mně vzbouzet větší emoce. Taky mi připadá, že je lepší vypravěč. Nicméně Erikson je taky hodně dobrý. Cením si především jeho originality a rychlosti s jakou píše (kéž by se od něj tohle Martin aspoň trochu přiučil:-(
Poradíte nějaký dobrý historický román? Konkrétně mě zajímá období Tudorovců (díky seriálu) nebo něco zasazeného do viktoriánského období. Znám akorát Erickson, Carolly, ale určitě existují jiní autoři.
No já jsem se nedávno pustil do Gardens of the Moon (Malazian book of fallen) a ten Erikson mě pěkně štve. Pokaždé, když začínám chápat co se děje a užívám si to, skočí o pár tisíc mil nebo pár let jinam, to mám vždy sto chutí zahodit Kindle:)
vydrž to! Nič nezahadzuj. Erikson je majstrom chaosu. Keď dočítaš tretiu knihu tak si budeš môcť urobiť pevný obraz o svete. Musím povedať že druhá kniha je u mňa na prvom mieste!
Komentáře
Teď jsem si půjčil od Kinga Temnou věž první díl. Nikdy jsem od téhle ikony hororu, thrilleru a možná i fantasy nic nečetl, tak jsem zvědavý. Četli jste někdo celou sérii? Líbilo se?
prvá je dosť fajn, to pôjde. a potom štvrtá je skvelá - western z dôb, ktoré predchádzajú deju.
Čtvrtá kniha je asi nejlepší, takový ucelený hořkosladký příběh.
Pak už jsem uznával to, že je to king.
Komouši nevydávali moc západních spisovatelů. A snažili se občany vzdělávat, takže nešáhli po žádných béčkových hororech. :-)
Ale ve slovenštině som čítal Mizériu. A užíval jsem si to.
Máš pravdu, Nadaný žák vyšel až 91, Mrtvá Zóna slovensky 87.
každopádne zaujímavá sága, nepatrí k absolútnej špičke u mňa (Základňa, Duna, Pán prsteňov, SOIAF, Zaklínač) ale je to lepšie ako Malaz :)
Teďka jsem dočetla zajímavé scifi - Chronolity o cestování časem, příčině a následku.
(Ale jinak je Asimov génius.)
Znám akorát Erickson, Carolly, ale určitě existují jiní autoři.