No Pithart byl tvrdě proti už delší dobu - ono to má logiku, co říká. Kdyby poslední dvě volby nevypadaly tak, jak vypadaly, a kdyby nedopadly tak tragicky, tak bych na to asi i slyšel... ona to není žádná výhra, ale věřim, že Tomi/Kája nehrozí. Stačí, že reálně hrozí Fischer :-)
Mně zamrazilo když někdo chtěl navrhnout Livii... Fischera moc neznám - ale když ho budu hodnotit s té méně choulostivé části - vzhled, tak to je hrůza. Nějak si nedokážu představit, že by dokázal upoutat mou pozornost třeba jen na 5 min.. Je strašně nevýraznej
No to řikal Kubera, že je domluvenej s Livií, že do toho půjde, když by se o post ucházel Švejnar - asi tím chce Vaškovi něco kompenzovat. Některý lidi halt nemaj soudnost...
Fischer si prostě vytvořil auru nadstranický osobnosti a kupodivu i schopný - přitom jeho vláda byl docela slušný omyl. Možná právě ta nevýraznost imponuje...
No, po přečtení ASOIAF začínám propadat depresi, neb silný a čestný člověk by určitě dopadl jak Ned (možná o fous lépe, jsme přeci jen trochu změkčilejší ), kdežto silný a schopný by si z toho naka..l o něco více zlata.
No už několikrát jsem slyšel myšlenku, že pokud je skvělí monarcha tak systém Monarchie moc nemá chybu :-) No jinak já nevím mně se náš parlamentní systém demokracie docela líbí (aspoň ideově). Za to nějaké části právního systému mi přijdou dost blbý...
Ad Stanni - Já si pořád myslím, že ze Stannise by byl dobrý soudce, ale špatný král. Určitě by se setkal z dosti neloajální odezvou od svých poddaných a vazalů...
Havel prý byl v jakémsi římském klubu, který prý hlásá celosvětovou diktaturu jako nutnost pro záchranu lidstva. Akorát nevím, kde by takového osvíceného a dokonalého vládce sehnali.
Přesně, monarchie/despocie je nejlepší způsob vlády. Musíte počítat s tím, že se sem tam na trůn dostane nějaký šílenec nebo slaboch, ale jinak je to stabilní vláda a z dlouhodobého hlediska a z pohledu státního celku (ne chudáků sedláků, otroků a nevolníků) je určitě prospěšná. Alespoň podle mého názoru.
Já bych si tu monarchii představovala takto: (není to model pro naší humanistickou společnost, ale spíš pro nějaký fantasy svět) vybral by se nějaký počet inteligentních dětí (třeba sto) ti by se dali do speciální školy pro vládce ti, kde by se našla později nějaká vada (psychopatie, nedostatek empatie, neschopnost tančit apod.), by se v průběhu vyřadili Pokud bych ji na konci zbylo dost, mohli by lidi volit. :-)
flanker: každá vláda počítá s neschopností nebo neochotou jedince nést odpovědnost. Bohužel ani demokratičtí vládci nenesou žádnou odpovědnost. Nemusí se bát omylů, protože jediné, co jim hrozí, je odvolání. Takový systém mi nepřipadá dobrý. Jediná naše záchrana je v tom, že se máme dobře a chyba politika nás nebude stát smrt hladem.
Ta škola pro vládce by existovala pořád a vládce by nebyl dědičný. Až by skončil, vybral by se nový vládce. V genetice spočívá problém dědičné monarchie - plodí neschopné vladaře. Ale ten můj systém by byl hlavně geniální v tom, že ten vybraný vládce by to dělal nedobrovolně. Měl by to jako službu, nerealizoval by si své ambice.
Samozřejmě je to blbost, protože kdyby lidé byli co k čemu a nekorumpovali všechno, co jim přijde pod nos, stačila by demokracie, jak ji známe. :-(
Komentáře
Fischer si prostě vytvořil auru nadstranický osobnosti a kupodivu i schopný - přitom jeho vláda byl docela slušný omyl. Možná právě ta nevýraznost imponuje...
Aleku? Nechceš kandidovat? Jistě by jsi od nás dostal spoustu hlasů.
No jinak já nevím mně se náš parlamentní systém demokracie docela líbí (aspoň ideově).
Za to nějaké části právního systému mi přijdou dost blbý...
Ad Stanni - Já si pořád myslím, že ze Stannise by byl dobrý soudce, ale špatný král. Určitě by se setkal z dosti neloajální odezvou od svých poddaných a vazalů...
vybral by se nějaký počet inteligentních dětí (třeba sto)
ti by se dali do speciální školy pro vládce
ti, kde by se našla později nějaká vada (psychopatie, nedostatek empatie, neschopnost tančit apod.), by se v průběhu vyřadili
Pokud bych ji na konci zbylo dost, mohli by lidi volit. :-)
Ta škola pro vládce by existovala pořád a vládce by nebyl dědičný. Až by skončil, vybral by se nový vládce. V genetice spočívá problém dědičné monarchie - plodí neschopné vladaře.
Ale ten můj systém by byl hlavně geniální v tom, že ten vybraný vládce by to dělal nedobrovolně. Měl by to jako službu, nerealizoval by si své ambice.
Samozřejmě je to blbost, protože kdyby lidé byli co k čemu a nekorumpovali všechno, co jim přijde pod nos, stačila by demokracie, jak ji známe. :-(