Všechno začlo někdy v roce 2007, kdy jsem oslovil původního tvůrce webu IF MIla ke spolupráci. On už se k tomu moc neměl, takže jsem to pak postupně převzal a začlo to. Redesign webu -> legendární fórum -> d20 splynutí -> osamostatnění.
Fórum jistě bylo velkým mezníkem, tam jsme se poprvé potkali a sic nás nebylo moc, dokázali jsme vytvořit neuvěřitelné množství obsahu. Teda naprosto v tomto směru vedlo duo head a Léto. Noční stráž na Zdi s nimi - to je něco nač nikdy nezapomenu. A zbytek pevného jádra (sarven, Chmur, Eddard, Týna ad.) jistě také ne.
Mám pocit že historický exkurz už jsem psal, tak to přeskočme do dneška.
Eddard a Týna zmizeli, Léto tu prakticky není, ale pak jsou tu jistoty, na kterých IF stojí. Vedle mě je to tedy hlavně sarven, Chmur a duch heada :-) A kolem toho jsou tu zase „nové“ tváře flankera (no ten je vlastně už docela dýl), Nevada, Montezuma, Macejko ad. ad. Jsem za to fakt rád, dává to smysl tomu, co dělám a jsem rád, že jste u toho a podílíte se na tom. Pokud byste se rádi zapojili více, dejte mi vědět, nebojte se - já jsem se také dlouho styděl MIla oslovit a co z toho nakonec vzniklo! :-)
Alek: Před rokem jsem z toho měla ten samej šok. Jako že najednou jsem.... stará? ;) Jinak celá VŠE ty protesty moc neprožívá, jak jsem si všimla.
jj, sám jsem měl předevčírem černé svědomí a říkal si, jestli nejsem moc netečný... Jenže já halt nejsem ten burcující typ a samotného mě na škole nikdo nevyburcoval - fakt tam asi žádná taková skupina není. A stejně by to měla těžký - jsem k těm prostestním akcím dost obezřetný. Dobeše sice nemůžu ani cejtit, ale ta reforma mi (z toho co vím) přišla, že jde správným směrem... a hrozím se toho, že bych protestoval stylem jako 90 % ostatních, kteří vůbec netuší proti čemu protestují :-(
Já mám s protesty proti reformám trochu problém: většina lidí si myslí, že reforma je jen o školném. To mi v podstatě ani nevadí (samozřejmě v rozumné míře a za dobře stanovených podmínek), ale více mi vadí, že navazující studium (Mgr., Ing. ...) by mělo být pouze na vybraných školách v Pze, Brně a Ostravě (nebo Olomouci - nejsem si úplně jistá, ale to je v podstatě jedno) - a o tomhle téměř nikdo neví.
To by mi ani nevadilo, pokud to prostě odliší ne geograficky, ale kvalitou. Záměr je myslím posílit Bc obory - já šel na Ing vlastně jen kvůli tomu, že Bc dneska nemá moc význam, páč každý má nav. magistra. Pokud nav. mgr přetransformujou do vyloženě vědeckých sfér a udělaj nějaký ty dvě části Bc (teoretický a praktický), tak myslím, že by to mohlo fungovat...
Jenže ono to má být právě odlišeno pouze geograficky - významnější (starší) školy by měly navazující a zbytek - smůlu. A co si budeme povídat, tak jen to, že se něco učí na UK ještě neznamená, že to je lepší, kvalitnější než jinde... Navíc chtějí prosadit za změnu školy či fakulty poplatek, takže obory, které nemají návaznost na stejné škole, fakultě by měly taky smůlu...
Alek: Ne, bylo by to asi 5 škol (Praha, Brno a jedno z měst na O). Změna školy a fakulty se platí? Myslím tím přechod z Bc. na navazující studium na jiné škole.
No přiznejme si, že krom UK, ČVUT, VŠCHT a VUT u nás žádná pořádná škola není. Školné mi nevadí, to se v podstatě vykreje se stipendiem. Dnes má ing/mgr skoro každý a mezi inženýrem z výše zmíněných škol a inženýrem z Olomouce je sakra velký rozdíl. Reforma má hlavu a patu, je sice trochu nedotažená, ale principiálně je to krok vpřed. Největším nedostatkem a hrozbou je podle mne, že po reformě bude moci do školství kecat kdejaký politik.
No přiznejme si, že krom UK, ČVUT, VŠCHT a VUT u nás žádná pořádná škola není.
S tím bych si dovolila nesouhlasit. Tohle se nedá vztahovat na celou školu, ale na konkrétní obory. Dopravka je údajně lepší v Pardubicích, Sociální pedagogika na UK je daleko "jednodušší" a míň obsáhlá než třeba v Brně nebo v HK, Pedagogika volného času je lepší taky v Brně atd.
Alek: Jo tak, za souběh škol se platí pouze po překročení let (3+1) nebo po absolvování jedné školy (absolvenstký poplatek). Jinak se za studium 2 škol najednou neplatí. Po překročení let je to takový ten "velký" poplatek (+- 15 000 za semestr) a absolventský je daleko nižší (já platím necelé 3 000 za celý rok).
Peďákem v HK budu strašit syna. Když si vezmu, co za lidi tam dokázalo vystudovat. Školy se také hodnotí dle vědeckého přínosu, takže obory jako pedagogika, filosofie atd. moc šancí na prosazení nemají. V této oblasti je ohrožena dokonce i UK, jelikož více než polovina jejích fakult je humanitního zaměření.
AshaG: Když ty 3 školy nedostuduje v celkové době do 4 let, tak nic neplatí. Když přetáhne ty 4 roky, tak platí těch +- 15 000 za semestr. A ten absolventský poplatek samozřejmě platí u studia dalšího "stejného studia" (2x Bc.) - ne Bc. a pak navazující Mgr./Ing.
Lord: Jenže Peďák v HK není jenom učitelství (tělocvikáři jsou peklo, to uznávám)!!!! Ale třeba jsou tam obory jako etopedie, tyflopedie, speciální pedagogika, sociální patologie a prevence, sociální pedagogika....a těch jinde moc není. A UHK nemá jen Pedagogickou fakultu, ale i Filosofickou, Informačního managementu, Přírodovednou a Ústav sociálních věd.
To dobře vím, ale ani tak se nemůže srovnávat s UK. Myslím, že je potřeba to trochu "prosýt", jeden známý známého studuje strojárnu v Olomouci a ve čtvrťáku neumí nakreslit hřídel:) A to není vyjímkou.
A kolem toho jsou tu zase „nové“ tváře flankera (no ten je vlastně už docela dýl)
Hem...! BTW nejsem moc strážce čistoty diskuse a fundamentalista tématu, ale aby se tu zas neděsili nově příchozí (jako já, jsem vlastně takovej nováček, že).
Moje oblíbená VŠ je Starý Hrozenkov - vždycky si říkám, že tam půjdu, až mě vyrazej (další varianta je navrhování kostek do WC - viz Alessiho windsurfař nebo založení časopisu pro ženy) :D
Ne že by na tom záleželo, ale těch vysokých škol je děsně moc. 90 procent národa bude mít diplom. Kdo bude míchat maltu? Inženýři?
Souhlas. Inženýr musí umět dělat svoji práci, kdo na to nemá, musí holt dělat to, na co stačí. Horší je, že tak jako je velká část vysokoškoláků hloupých, tak je i dost nešikovných řemeslníků.
Lord: Ale to zas je určitým oborem a ne celou školou. Nemůžeš hodit do koše celou školu, protože má nekvalitní nějaký obor a naopak nemůžeš vychvalovat nějaký obor jen proto, že je na "kvalitní" škole... Toť můj názor. Já zas mám "známé" na UK, kteří studují obdobný obor a "učí" se toho míň než my (na navazujícím pouze opakují to, co se už v HK naučili v bakalářském) - je to případ od případu.
Protože překvapivě i na řemeslo je potřeba trochu fištrónu. Ale v momentě, kdy je společensky znemožněn ten, kdo se živí rukama a nemá "titul," se holt všichni nahrnou na VŠ, bez ohledu na obor. Ovšem to, že se dneska na VŠ dostane praktickz polovina uchazečů není až tak vina těch VŠ, protože se tím plní politické zadání.
To se to krásně kritizuje, když jsem ze školy, kam se hlásilo 3000 lidí a brali 100. :))
Lord: Já ale nechci hodnotit každý jednotlivý obor na každí škole. Jen se mi nelíbí, když někdo řekne, že škola mimo Prahu a Brno je nekvalitní, špatná a měla by se zrušit! Ale je vidět, že já chodím do školy v HK a ty evidentně v Praze :)
Největším nedostatkem a hrozbou je podle mne, že po reformě bude moci do školství kecat kdejaký politik.
Situace na MU, kde je nový kvestor zároveň předsedou Jihomoravské TOP09: Podzim 2011 -- Příprava rekonstrukturalizace jedné ze součástí MU -- ÚVT bez vědomí jejiho ředitele. 18. 1. 2012 -- pan kvestor v 10:30 svolává schůzku na 15:00. V 15:00 pan kvestor odvolal dosavadního ředitele (který pracoval v jeho pozici asi 30 let a den před tím se vrátil z dovolené) a všechny náměstky. Uvedený důvod -- neprůhlednost finančních toků. Později prohlašuje, že 20 milionů ročně je používáno na výzkumné aktivity. Do dnes neobjasnil, kde a kdo tyto informace poskládal. Celá událost je zdokumentována zde: http://uvtmu2012.aspone.cz/Events.aspx Jde hlavně o to, že během jednoho dne, měl ředitel a náměstci vystěhovanou kancelář (doslova), bez nějaké předchozí diskuze.
Komentáře
(osobní zkušenost, každej je děsně pravicovej, dokud nejde o něj)
Jo a nějak jsem zapomněl na IF.
Všechno začlo někdy v roce 2007, kdy jsem oslovil původního tvůrce webu IF MIla ke spolupráci. On už se k tomu moc neměl, takže jsem to pak postupně převzal a začlo to. Redesign webu -> legendární fórum -> d20 splynutí -> osamostatnění.
Fórum jistě bylo velkým mezníkem, tam jsme se poprvé potkali a sic nás nebylo moc, dokázali jsme vytvořit neuvěřitelné množství obsahu. Teda naprosto v tomto směru vedlo duo head a Léto. Noční stráž na Zdi s nimi - to je něco nač nikdy nezapomenu. A zbytek pevného jádra (sarven, Chmur, Eddard, Týna ad.) jistě také ne.
Mám pocit že historický exkurz už jsem psal, tak to přeskočme do dneška.
Eddard a Týna zmizeli, Léto tu prakticky není, ale pak jsou tu jistoty, na kterých IF stojí. Vedle mě je to tedy hlavně sarven, Chmur a duch heada :-) A kolem toho jsou tu zase „nové“ tváře flankera (no ten je vlastně už docela dýl), Nevada, Montezuma, Macejko ad. ad. Jsem za to fakt rád, dává to smysl tomu, co dělám a jsem rád, že jste u toho a podílíte se na tom. Pokud byste se rádi zapojili více, dejte mi vědět, nebojte se - já jsem se také dlouho styděl MIla oslovit a co z toho nakonec vzniklo! :-)
Změna školy a fakulty nebo třeba překročení délky studia - tohle nechápu, za tohle se přece platí už dnes (vím to, platil jsem 21 litrů za semestr).
Změna školy a fakulty se platí? Myslím tím přechod z Bc. na navazující studium na jiné škole.
Reforma má hlavu a patu, je sice trochu nedotažená, ale principiálně je to krok vpřed. Největším nedostatkem a hrozbou je podle mne, že po reformě bude moci do školství kecat kdejaký politik.
BTW nejsem moc strážce čistoty diskuse a fundamentalista tématu, ale aby se tu zas neděsili nově příchozí (jako já, jsem vlastně takovej nováček, že).
To se to krásně kritizuje, když jsem ze školy, kam se hlásilo 3000 lidí a brali 100. :))
Podzim 2011 -- Příprava rekonstrukturalizace jedné ze součástí MU -- ÚVT bez vědomí jejiho ředitele.
18. 1. 2012 -- pan kvestor v 10:30 svolává schůzku na 15:00. V 15:00 pan kvestor odvolal dosavadního ředitele (který pracoval v jeho pozici asi 30 let a den před tím se vrátil z dovolené) a všechny náměstky. Uvedený důvod -- neprůhlednost finančních toků. Později prohlašuje, že 20 milionů ročně je používáno na výzkumné aktivity. Do dnes neobjasnil, kde a kdo tyto informace poskládal.
Celá událost je zdokumentována zde: http://uvtmu2012.aspone.cz/Events.aspx
Jde hlavně o to, že během jednoho dne, měl ředitel a náměstci vystěhovanou kancelář (doslova), bez nějaké předchozí diskuze.