ja si myslím že t onie je o veku ale o tom ako to ten učiteľ berie, či ako prácu iba kvôli peniazom, alebo ako povolanie. Ja sa hádam s učiteľmi o veciach čo hovoria zle a väčšinou to nie sú mladý učitelia :)
Dobře, ale to, že je ta práce nebaví, ještě neznamená, že musí říkat kraviny, ne? ;)
Přesně, to zní jakoby mladí učitelé museli být nutně blbci.. Já mám těsně po vejšce a trochu se mě to dotýká :). Setkala jsem se se skvělými, pohodovými profesory, kteří byli otevření novým věcem a dalo se s nimi debatovat, ikdyž jsme třeba měli protichůdné názory. Někteří, ač stejného věku, byli naopak takové konzervy, které jeli to své, stejné roky a roky a nějaký jiný názor nebo polemika je nezajímal.. Jsem přesvědčena, že to není otázka věku, ale pohledu na danou tematiku, potažmo na svět a život obecně..
Omlouvám se, jestli jsem někoho urazila, ale soudila jsem pouze podle své zkušenosti, protože jsem se ještě se schopným mladým učitelem nesetkala. To pochopitelně neznamená, že neexistují. ;)
Dobře, ale to, že je ta práce nebaví, ještě neznamená, že musí říkat kraviny, ne? ;)
v tom máš zase pravdu ty, ale keby ich tá práca bavila tak by si to pozreli, nie ? :) Ale najhorší sú tí ktorý nemajú pravdu nechcú si pripustiť a nedovolia ti povedať tvoj názor na vec..
v tom máš zase pravdu ty, ale keby ich tá práca bavila tak by si to pozreli, nie ? :) Ale najhorší sú tí ktorý nemajú pravdu nechcú si pripustiť a nedovolia ti povedať tvoj názor na vec..
Schopných dobrých učitelů je myslím pořád dost. Ale těch opravdu výjimečných, kteří jsou schopni vám doporučit třebas i dobrou fantasy bude jen hrstka :).
O SoIaF jsem se dozvěděl z jedné internetové stránky, kde se psalo, že HBO má začít vysílat nový fantasy seriál. Po podrobnějším pátrání jsem zjistil, že seriál má předlohu, která je všude vysoce hodnocena. Nejdřív jsem dal šanci knize, a během týdení dovolené u moře jsem se od ní nemohl odtrhnout a celou jsem jí přelouskal. Poté jsem zkouknul seriál, který se mi také velice líbil. A nyní už mám za sebou 3 knihy a netrpělivě čekám na nové vydání Hostiny pro vrány. Fascinuje mě neuvěřitelná čtivost, realističnost a naprostá nemožnost jakkoliv předvídat děj.
Schopných dobrých učitelů je myslím pořád dost. Ale těch opravdu výjimečných, kteří jsou schopni vám doporučit třebas i dobrou fantasy bude jen hrstka :).
Myslím, že pro všechna povolání bude platit Gaussovo rozložení četnosti. Výjimečně špatných ale i dobrých je prostě pomálu.
No já se k tomu taky dostal přes našeho učitele ale to je velkej pařmen a fanoušek fantasy, sci-fy PC her všeho druhu a navíc mu je jen něco okolo třiceti takže je v pohodě.
Jedného slnečného dňa môj spolužiak: ,,A potom ten ..... schytil toho .... a v dieli ..." To som mu rozumel, pretože sa vyžíval v tom, ako mi opisoval, že prvé dve knihy sú vlastne jedna kniha, ktorá sú dve knihy a jeden seriál, no ono ten seriál je ako jedna knihe, teda dve knihy... No rozumeli by ste takto?
Až teraz, rok nato, už je tomu pár mesiacov, čo som začal čítať knihu aj pozerať seriál. Viete, to si pozriete prvý diel... Skončí blbo... Druhý tiež... Aj tretí... A ani sa nanazdáte a vidíte Daenerys na hranici...
A naozaj som si najskôr myslel, že čo je to za kravina na štýl Pána prsteňov :D Ale teraz vidím, ako som sa mýlil..
@Krisa: Většina literatury je brak. To, co dnes nazýváme klasikou, je ten zlomek, který dokázal oslovit víc než pár jedinců podobného smýšlení jako autor. Soudobá díla takovým způsobem přefiltrovaná nemáš, proto je také nejspíš učitelé nemají v oblibě.
"Nadpřirozené" prvky jsou navíc značně ošemetná záležitost a v komplexním příběhu zpravidla napáchají více škody než užitku. Jsem upřímně zvědavý, jak to s Písní v tomto ohledu dopadne..
Většina fantasy je brak psaný pro peníze, protože je po tom poptávka. To samé ty Star Treky, Star Warsy nebo knížky podle PC her. Takže se nedivím učitelům, že to nedoporučují, ale na druhou stranu si umím představit učitelku, co se ofrfňá nad Martinem, a pak večer sedne k Ulici.
Je škoda zůstat jenom u jednoho žánru nebo se vyhýbat školní literatuře, protože tam bývají perly. A v pozdějším věku už není ani čas ani chuť číst těžší kousky.
Hola, já jsem na Muzeu při čekání na tram č. 11 několik týdnů čučel na obrovský plakát, na kterém sedí na podivném trůnu Sean Bean. Asi po třech dnech jsem "donesl" až domů informaci, že si to mám najít na internetu - o co jako jde;-) No, tak jsem to našel, stáhnul, okouknul a po shlédnutí 10. dílu zahořel touhou vědět "jak to dopadlo" :-) Zašel jsem do Talpressu, koupil co bylo a pustil se do čtení. Pěkně od první knihy až nakonec po Tanec s draky v epubu. Také jsem tím úspěšně nakazil docela dost lidí v okolí. Knížky se doma neohřejou ani chvilku... Tak asi tak.
Kocacola: Šíří se to fakt jako virová nákaza :D K sáze jsem se dostala podobně a můžeme si podat ruce, že na rozdíl od jiných jsme na Tanec čekali jenom pár měsíců nebo tejdnů.
svoa00: Přesně. Čekat po Hostině několik let bez možnosti spravit si chuť, tak jsem jen mrtvolka pro vrány. Teď prežiju čekání se seriálem, Tancem v češtině. Musím říct, že celkově mně sága vrátila zase chuť do čtení. Nějak jsem v posledních letech po ničem s takovou vervou nesáhl. Na stolku se mně váleli rozečtené knížky... Martin to umí. Měl jsem dost "potíže" při sledování seriálu s tím, že jsem čekal vývoj příběhu podle klasických šablon (hlavní hrdina neumíra atp.) a ono to bylo samé překvápko. Nezapomenu, jak jsem si deset minut před koncem posledního dílu říkal, jak tohle všechno chtějí vyřešit za 10 minut? :-D
Tohle je klasický případ toho, že není pravdivé rčení, že televize odvádí od čtení knížek. Já bych se bez seriálu nejspíš ke knize vůbec nedostala a koukám, že je nás takových víc, kteří díky tomu, že to bylo zfilmované objevili a propadli sáze.
Vybavuju, že před pár rokama jsem na jednom webu četla o tom, že vyšel další díl ságy, kde je nejcharakternější postava jistej lord ze severu a i ten zplodil bastarda - což je jedna z hlavních postav. Před věčnou zimou říši chrání obří ledová zeď a někdě za mořem dospívá dcera sesazenýho tyranskýho krále. Problém byl v tom, že obecně fantasy moc nečtu. O seriálu jsem se dozvěděla díky Seanu Beanovi a když jsem si na internetu přečetla, o čem seriál je, hned jsem věděla, odkud vítr fouká. Prolog mě upřímně řečeno nezaháčkoval, to až několik prvních kapitol, kde jsem se zamilovala do Starčat a Tyriona.
Já jsem na Legiinašla Píseň jako nejlépe hodnocenou sérii.Tak jsem si řekla, že si ji jednou musím přečíst. Pak se objevil docela rozsáhlý článek v Pevnosti- i s rozhovorem s Georgem. To už mne docela zaujalo, ale pořád jsem toho měla dost "v pořadí", takže Píseň v pomyslném žebříčku "must read" jen poskočila nahoru. A pak se to začalo sypat ze všech stran- seriál, seriál, knížky, seriál, knížky, knížky, kam jsem se podívala. Takže jsem nevydržela a z "později si přečtu a pak se podívám na seriál" bylo "musím vidět seriál". Dále "kdy už bude devátej díl?!", "já to do příštího týdne nevydržím (10. díl)" a z toho rychle vyplynulo "už abych měla přečtený první (druhý, třetí...) díl".
Na Tanec jsem si chtěla počkat v češtině, ale na konci srpna jsem musela aspoň nakouknout. Zjistila jsem, že sice každému druhému slovu nerozumím, ale souvislosti pochytím, takže jsem se dala do čtení. Trvalo mi to třikrát dýl jak první čtyři díly dohromady (1/4 roku:měsíc), párkrát jsem ho "odložila", ale stálo to za to. Teď aspoň vím, že Victariona sežere vorvaň, Daenerys se utopí a Ned vstane z mrtvých. ;D
Nedávno jsem jel autobusem a vidim, že o jednu řadu přede mnou sedí kluk a čte si Hru o trůny (vázané vydání). Byl asi na 20. stránce a já jsem si pro sebe říkal, "Jo, ty se máš, ty ještě nevíš co tě čeká."
mno, přítel jel takhle ve vlaku a paní naproti němu četla Střet králů a měla dvě čokoládové tyčinky. strávil prý delší chvilku tím, že přemýšlel, že ji osloví - buď mu dá tyčinku nebo ji prozradí, jak to skončí :)
U mě seriál... pak ještě jednou seriál (ale to spíš jen kvůli angličtině... a abych mohl hledat chyby),... pak si kolegyně koupila knihu, tak jsem počkal až jí dočte, půjčil jsem si... a pak z kamaráda vypadlo že zná a že doporučuje číst v angličtině (že v češtině je zabitých i těch pár slovních hříček, co je v originále)... no, tak jsem dočetl Hru, zakoupil ságu a pustil jsem se do Game... no a prokládání příhodama of Duncan the Tall a jeho panoše Egga mě dotáhlo až k tomu, že jsem po roce u konce a Dance...
Někdy na podzim mi kamarád řekl, že si mám stáhnout super seriál ... udělala jsem, během víkendu ho celý zkoukla a okamžitě dala příteli za úkol, ať mi k narozeninám koupí knížky :-) Bohužel je koupil jen do Bouře mečů a když jsem ho před 14ti dny dočetla, nebyla už nikde na internetu k sehnání Hostina pro vrány... Takže teď napjatě čekám, pročítám fóra a modlím se k Talpressu, ať už to probůh rozdistribuuje, protože jsem dnes oběhla půlku Brna a nikde Hostinu zatím nemají ( ani u Dobrovského, který by to měl mít nejdřív) Ale jedno pozitivum to má - aspoň nebudu muset řešit problém s překladem jmen:-) Takže u mě asi takhle :-)
To jsem se dostala k pozůstalosti po jednom vášnivém nakupovateli sci-fi a fantasy, který umřel dřív než stihl desetinu toho přečíst...a dostala je zadarmo :-) tedy po polovinu čtvrtého dílu....kamarád mi řekl, že to je dobré a já se podívala na legii na hodnocení a tak jsem se do toho dala - druhou půlku čtvrtého jsem dostala od kámoše z jedné akcičky, kde to bylo v cenách nebo jak a zbyla jim založená....
Komentáře
Až teraz, rok nato, už je tomu pár mesiacov, čo som začal čítať knihu aj pozerať seriál. Viete, to si pozriete prvý diel... Skončí blbo... Druhý tiež... Aj tretí... A ani sa nanazdáte a vidíte Daenerys na hranici...
A naozaj som si najskôr myslel, že čo je to za kravina na štýl Pána prsteňov :D Ale teraz vidím, ako som sa mýlil..
"Nadpřirozené" prvky jsou navíc značně ošemetná záležitost a v komplexním příběhu zpravidla napáchají více škody než užitku. Jsem upřímně zvědavý, jak to s Písní v tomto ohledu dopadne..
Takže se nedivím učitelům, že to nedoporučují, ale na druhou stranu si umím představit učitelku, co se ofrfňá nad Martinem, a pak večer sedne k Ulici.
Je škoda zůstat jenom u jednoho žánru nebo se vyhýbat školní literatuře, protože tam bývají perly. A v pozdějším věku už není ani čas ani chuť číst těžší kousky.
Pak se objevil docela rozsáhlý článek v Pevnosti- i s rozhovorem s Georgem. To už mne docela zaujalo, ale pořád jsem toho měla dost "v pořadí", takže Píseň v pomyslném žebříčku "must read" jen poskočila nahoru.
A pak se to začalo sypat ze všech stran- seriál, seriál, knížky, seriál, knížky, knížky, kam jsem se podívala. Takže jsem nevydržela a z "později si přečtu a pak se podívám na seriál" bylo "musím vidět seriál". Dále "kdy už bude devátej díl?!", "já to do příštího týdne nevydržím (10. díl)" a z toho rychle vyplynulo "už abych měla přečtený první (druhý, třetí...) díl".
Na Tanec jsem si chtěla počkat v češtině, ale na konci srpna jsem musela aspoň nakouknout. Zjistila jsem, že sice každému druhému slovu nerozumím, ale souvislosti pochytím, takže jsem se dala do čtení. Trvalo mi to třikrát dýl jak první čtyři díly dohromady (1/4 roku:měsíc), párkrát jsem ho "odložila", ale stálo to za to.
Teď aspoň vím, že Victariona sežere vorvaň, Daenerys se utopí a Ned vstane z mrtvých. ;D