A Daenerys taky nejspíš nevydýchá Petyrovo chování při debatě o vraždě jejího nenarozeného dítěte.
No, upřímně: jestli se jednou Daenerys dostane do Západozemí, tak povraždí polovinu veškerých rodů, protože to budou zrádci, uchvatitelovi psi apod. V takovém případě bych vsázela na přežití snad jen Martellů. Pokud tedy nezmění způsob uvažování a začne konečně aspoň trochu poslouchat, co jí Barristan říká.
No, to by taky odpovídalo Martinově velkému vzoru - Válce růží. Tam po třiceti letech původní nejvyšší šlechta téměř neexistovala a byly povýšeny nové rody :)
Mě by trochu zajímalo, co všechno Sansa udělala, že je tak silná a využívá svoje zbraně...
Silná je, protože se ještě nezbláznila a u zbraní už se snad všichni shodli na tom, že pokud nějaké má (povaha slušné,křehké dívky), tak je používá absolutně nevědomky.
speedy: pochopím že ti vadí Arya ale co ti vadí na Jonovy a Denerys nechápu ...oba se snáži jak můžou a oba to neměli nijak jednoduchý ....Jon Bastard co nikdy nepoznal mateřskou lásku a Zed pro něj byla vysvobozením , Denerys na to nebyla o moc líp atd ...já doufám že se na trůn vratí Targaryenové
No, asi nejvíc mi vadí jejich glorifikace a masová popularita. Ze stejného důvodu nemám rád warhammer. Potom asi to, že Jon je veskrze ten typ hrdiny, který se vyskytuje v každé fantasy. A u Daenerys to, že odvádí děj ze Západozemí. Jak já si bez těch dvou užil Hostinu pro vrány! :-D
speedy: To byl spíš jen žert (miluju trapnovtipy), jako že jestli ti vadí masová popularita, tak ti z toho důvodu musí vadit strašná spousta věcí...třeba rohlíky jsou taky dost populární
No, já raději chleba :D. Ale prostě nemám rád třeba firmy s monopolem (ČEZ, ČD, nebo právě ty co dělají Warhammer, nemůžu si vzpomenout na jméno...), ani PC hry co hraje každý v mém věku (mám raději starší hry a nesnáším WoW). Narozdíl od většiny lidí (alespoň co znám) mám raději Francouze než Angličany, Konfederaci než Unii a Rusy než Američany. Prostě jdu rád proti proudu...
Jak Arya svou chybu napravila? Třetí jméno znělo Jaquen. Tím jej donutila osvobodit vězně a získat Harrenov do rukou seveřanů. Amory Lorch padl do zajetí, Vargo Hoat a jeho drancíři přestali sloužit Tywinovi a válku alespoň na chvíli vyhrávali Robbovci. Geniální.
hm, a já blbec jsem celou dobu (asi dva dny, co čtu Střet znovu) myslela, že se ke spiknutí seveřanů s Vargem náhodou přichomýtli. někde se tam totiž píše, že seveřani nebyli tak moc posekaní a zraněni, jak se zdálo. a ostatně Glover se ptal Jaquena (nebo Rorgeho), jestli patří k Vargovi, že je s ním neviděl. no, to je tak, když někdo nečte pozorně.
Ohledně Sansiny síly a zbraní: z pohledu západozemí bude psychicky silná normálně, jinak by ve tvrdém světě neobstála. Kdyby to byla dnešní skleníková květinka, tak spáchala sebevraždu hned po tom, co dostala pomerančem. Taková středověká žena by nějaké to mlácení měla přežít.
Zajímavé je, že její jediná neposlušnost (když nepočítám pokud o vraždu Joffa) byla vůči otci, pak se už poučila a poslouchala na slovo každého "zachránce". Proto se mi na rozdíl o jiných nelíbí Alayne s tím jejím "ano tatínku". Radši snesu kontroverzní Sansu než posluhu malých spratků Alayne.
hm, a já blbec jsem celou dobu (asi dva dny, co čtu Střet znovu) myslela, že se ke spiknutí seveřanů s Vargem náhodou přichomýtli. někde se tam totiž píše, že seveřani nebyli tak moc posekaní a zraněni, jak se zdálo. a ostatně Glover se ptal Jaquena (nebo Rorgeho), jestli patří k Vargovi, že je s ním neviděl. no, to je tak, když někdo nečte pozorně.
Ne tak to nebylo. Jaquen a Arya pustili seveřany, ty zmasakrovali značně ožralé Lannisterovce a když Vargo viděl že by byl boj k ničemu tak se radši rychle přidali k seveřanům aby se zachránili
Díky holky, alespoň u Vás mám trochu oporu :) A samozřejmě i u Chmura (díky Chmure).
Speedy: Jak Arya svou chybu napravila? Třetí jméno znělo Jaquen. Tím jej donutila osvobodit vězně a získat Harrenov do rukou seveřanů. Amory Lorch padl do zajetí, Vargo Hoat a jeho drancíři přestali sloužit Tywinovi a válku alespoň na chvíli vyhrávali Robbovci. Geniální.
Jinak nevím co je na té představě dokonale poslušné manželky tak úchvatného. Holka která sama nic nevymyslí jen poslouchá co se jí musí říkat je spíše přítěž....
Zajímavé je, že její jediná neposlušnost (když nepočítám pokud o vraždu Joffa) byla vůči otci, pak se už poučila a poslouchala na slovo každého "zachránce". Proto se mi na rozdíl o jiných nelíbí Alayne s tím jejím "ano tatínku". Radši snesu kontroverzní Sansu než posluhu malých spratků Alayne.
Nějak jsem nepochopila, co konkrétně se Ti na Alayne nelíbí? To, že není jen poslušná holčička a učí se manipulovat s Malíčkem? To, že umí aspoň nějak přimět spratka Roberta k poslušnosti? Prosím o podrobnější vysvětlení.
EY: Podľa Jaquenovej otázky k Aryi, že nerozumie tomu, čo sa stalo a následne vete "Koza nevie, čo je vernosť," si myslím, že to bolo tak, ako píše brbr. Že Severania boli na Harrenove za Trójskeho koňa. Glover hovorí akoby to bolo plánované.
Ale Sansa přece nežije pořád ve stejném prostředí. Zatímco jako milovaná dcera pod ochranou rodu si nějakou neposlušnost tu a tam mohla dovolit (a to platí i pro Aryu), v situaci de facto vězně si musí jakýkoli viditelný odpor, jen tak z okamžitého rozmaru, tvrdě rozmyslet. Nezlobte se, ale jen úplná pipka by se nechala umlátit , nebo zlikvidovat věznitelem, jen aby působila jako drsná rebelka . A s Malíčkem si myslím Sansa, minimálně po vyhlídkovém letu své tety, uvědomuje, na čem je.
Nějak jsem nepochopila, co konkrétně se Ti na Alayne nelíbí? To, že není jen poslušná holčička a učí se manipulovat s Malíčkem? To, že umí aspoň nějak přimět spratka Roberta k poslušnosti? Prosím o podrobnější vysvětlení.
Prostě mi její kapitoly nepřipadají zajímavé. Sama nic nepodniká, jenom je Malíčkův "apoštol". Malíček je k ní laskavý, a tak nemá důvod být vůči němu neposlušná. Manipulovat malou žábou se protřelý intrikán nenechá. Její jedinou zbraní je podobnost s Cat, protože tam je Malíčkova slabina. Je zjevné, že Malíček Sansu podcení, protože nebyl u pokusu shodit Joffreyho a zná ji jenom jako ovladatelnou slečnu.
Výprask by Roberta taky přiměl k poslušnosti (nebo ke smrtelnému záchvatu), ale to by si mohl dovolit jenom Malíček (jako lord protektor), a ten neměl žádnou motivaci vychovávat spratka.
Isca: Souhlas. Sansa měla dvě možnosti - skončit jako mučednice a osvobodit západozemí od Joffa o trošku dříve nebo držet zobák.
Jinak se nestačím divit, kolik nekritických zastánců tu Sansa má.
Odborník žasne, laik se diví. :-) Sansa nepotřebuje nekritické obdivovatele, ale ochranu před nekritickými odpůrci. Ti jí často bezdůvodně a urážlivým způsobem spílají a pořád dokola opakují různé výmysly, lži, a své dojmy, které zaměňují za fakta.
Jestli bych se chtěl se Sansou setkat v reálu? Proč ne. Není to žádná vražedkyně (jako její sestra Arya), megalomanka (jako Samozvaná vyvolená Královna světa Daenerys), ani intrikánka (jako Cersei). Sansa je normální. Což je něco poměrně vzácného i v našem světě. A to je zřejmě i to, co jí - někteří, abych neházel všechny do jednoho pytle a nekřivdil těm, co si zachovali soudnost a vidí věci takové, jaké doopravdy jsou - ostatní nedokážou odpustit. Oni by ji totiž rádi měli takovou, jako chtějí oni sami, měla by se přizpůsobit jejich přáním a požadavkům. "Nejsi taková, jaká si myslíš, že jsi, budeš taková, jakou tě chceme mít my!" To je jejich krédo, to je jejich malost, nenávist a závist.
Představme si některé postavy Písně jako člověka v naší realitě, nezatíženého osudem, který na jeho bedra naložil pan Martin. Vezměme v úvahu jejich čistě povahové vlastnosti, bez toho, aby patřily k nějakému rodu. O čem by se s nima dalo povídat? Jaké by byly? Takže s Cersei by se dalo asi docela dobře flirtovat. A pařit. Dříve či později by skončila ve skupince anonymních alkoholiků. Nebo taky ne a udělala by kariéru v showbyznysu. Představuju si ji jako atraktivní a nekompromisní moderátorku nějaké talkshow. Možná i herečku, i když nepříliš slavnou. Dalo by se s ní probírat donekonečna, jak se prosadit, proslavit a vytřískat nějaké velké prachy. Taky by se pomlouvalo ostošest. U Aryi byste si museli dávat pozor, abyste se náhodou nedostali na její "dead list". Byla by to rebelka, punkerka, možná gotička nebo emo. Holka od rány, s černě nalíčenými nehty a piercingem, s prořízlou pusou, tvrdohlavá a nesnesitelná, utíkala by z domu, dostala by se časem do pochybné společnosti, vyzkoušela by drogy, měla by problémy se zákonem. Prožila by bouřlivý život, ale nevím, jestli by byla šťastná. Pokecat by se s ní dalo o tom, jak je tahle společnost zkažená a všichni myslí jen sami na sebe, že rodina je přežitek a chodit do řádné práce může jen nějaké vylízané pako. Daenerys? Ta by hodně cestovala, měla by ráda zvířata (hlavně ta velká), ve volných chvílích by chodila navštěvovat do ústavu své choromyslné příbuzenstvo, ráda by si hrála s ohněm, a to jak obrazně, tak doslovně. Možná by byla fotografka nebo by v ZOO krmila ještěry. Byla by trochu upjatá a nedůvěřivá vůči ostatním lidem, spíš uzavřená a osamocená, nedůvěřovala by nikomu mimo své rodiny. Rodina by pro ni představovala vše. Možná by byla v mafii. A zavírala by oči před tím, co dělají její bratři, synovci, bratranci a strýčkové. Byla by bisexuální a měla by přítelkyně, ale i přátele. I když by na vás zpočátku možná působila trochu nepřístupně a nafoukaně, kdyby se vám podařilo prolomit ledy, a získali si její důvěru, zjistili byste, že takhle dobře už jste si dávno s nikým nepopovídali. O všem možném i nemožném. Tedy skoro. Některá témata by byla tabu a tahle svá tajemství by si s sebou odnesla až do hrobu. A co Sansa? To ještě musím vymyslet. :-)
Taky mi přijde. Možná bych ještě pochopila útěk z domova za nějakým "dobrodružstvím", ale že by byla nesnesitelná? Drogy? Rodina jako přežitek? To si nemyslím. Ano, svou sestru nemusela (a z jejího pohledu se nedivím), ale ostatní měla hodně ráda.
Au, au. A tak to neberte zas až tak vážně. No tak dobře, není to vražedkyně. To jen okolnosti ji donutily odkrouhnout pár lidí ve svém okolí. ;) Ale i tak ji mám rád. Vždyť co by Píseň byla bez ní?
Jj, ak by zostala na Zimohrade, mohla vyrásť z Arye žena ako iné v Západozemí. Svoju rodinu a domov milovala. Jej vlastne ani tak nevadilo to vyšívanie, tanec a piesne, ako to, že Sansa bola v tom všetkom lepšia. Nikoho by nebavilo furt dokola počúvať, ako to jeho starší súrodenec zvláda krajšie a lepšie. Preto si našla niečo svoje, čo bol šerm.
Ale tak to s tou rodinou je mezi mladými poměrně rozšířený názor, co mám možnost sledovat. Na co svatba? K tomu, abych žil s někým, koho mám rád, žádný papír nepotřebuju.
Ale tak to s tou rodinou je mezi mladými poměrně rozšířený názor, co mám možnost sledovat. Na co svatba? K tomu, abych žil s někým, koho mám rád, žádný papír nepotřebuju.
Popravdě z tohohle úhlu pohledu nežiju ani já v žádné rodině, protože se maminka ani jednou nevdala (ale zase ušetřila za dva až tři rozvody :). Ono rodina se nerovná svatba a děti, ale skupina geneticky příbuzných (více-méně, ale ani to není nutné- nevlastní rodiče apod.) lidí, kteří si uvědomují, že k sobě jistým způsobem patří a mají se (opět více-méně) rádi.
Však já to taky nijak neodsuzuju. A neberte to tak vážně, je to jen můj výmysl, tak to berte s rezervou. Jestli to celé vyznělo nějak moc příkře, tak jsem to blbě napsal. No jo.
Komentáře
Speedy: Jak Arya svou chybu napravila? Třetí jméno znělo Jaquen. Tím jej donutila osvobodit vězně a získat Harrenov do rukou seveřanů. Amory Lorch padl do zajetí, Vargo Hoat a jeho drancíři přestali sloužit Tywinovi a válku alespoň na chvíli vyhrávali Robbovci. Geniální.
Jinak nevím co je na té představě dokonale poslušné manželky tak úchvatného. Holka která sama nic nevymyslí jen poslouchá co se jí musí říkat je spíše přítěž....
Ale to nic na Aryině snaze a skutku nemění.
Je zjevné, že Malíček Sansu podcení, protože nebyl u pokusu shodit Joffreyho a zná ji jenom jako ovladatelnou slečnu.
Výprask by Roberta taky přiměl k poslušnosti (nebo ke smrtelnému záchvatu), ale to by si mohl dovolit jenom Malíček (jako lord protektor), a ten neměl žádnou motivaci vychovávat spratka.
Isca: Souhlas. Sansa měla dvě možnosti - skončit jako mučednice a osvobodit západozemí od Joffa o trošku dříve nebo držet zobák.
Sansa nepotřebuje nekritické obdivovatele, ale ochranu před nekritickými odpůrci. Ti jí často bezdůvodně a urážlivým způsobem spílají a pořád dokola opakují různé výmysly, lži, a své dojmy, které zaměňují za fakta.
Jestli bych se chtěl se Sansou setkat v reálu? Proč ne.
Není to žádná vražedkyně (jako její sestra Arya), megalomanka (jako Samozvaná vyvolená Královna světa Daenerys), ani intrikánka (jako Cersei).
Sansa je normální. Což je něco poměrně vzácného i v našem světě. A to je zřejmě i to, co jí - někteří, abych neházel všechny do jednoho pytle a nekřivdil těm, co si zachovali soudnost a vidí věci takové, jaké doopravdy jsou - ostatní nedokážou odpustit. Oni by ji totiž rádi měli takovou, jako chtějí oni sami, měla by se přizpůsobit jejich přáním a požadavkům. "Nejsi taková, jaká si myslíš, že jsi, budeš taková, jakou tě chceme mít my!" To je jejich krédo, to je jejich malost, nenávist a závist.
Představme si některé postavy Písně jako člověka v naší realitě, nezatíženého osudem, který na jeho bedra naložil pan Martin. Vezměme v úvahu jejich čistě povahové vlastnosti, bez toho, aby patřily k nějakému rodu.
O čem by se s nima dalo povídat?
Jaké by byly?
Takže s Cersei by se dalo asi docela dobře flirtovat. A pařit. Dříve či později by skončila ve skupince anonymních alkoholiků. Nebo taky ne a udělala by kariéru v showbyznysu. Představuju si ji jako atraktivní a nekompromisní moderátorku nějaké talkshow. Možná i herečku, i když nepříliš slavnou.
Dalo by se s ní probírat donekonečna, jak se prosadit, proslavit a vytřískat nějaké velké prachy. Taky by se pomlouvalo ostošest.
U Aryi byste si museli dávat pozor, abyste se náhodou nedostali na její "dead list". Byla by to rebelka, punkerka, možná gotička nebo emo. Holka od rány, s černě nalíčenými nehty a piercingem, s prořízlou pusou, tvrdohlavá a nesnesitelná, utíkala by z domu, dostala by se časem do pochybné společnosti, vyzkoušela by drogy, měla by problémy se zákonem. Prožila by bouřlivý život, ale nevím, jestli by byla šťastná.
Pokecat by se s ní dalo o tom, jak je tahle společnost zkažená a všichni myslí jen sami na sebe, že rodina je přežitek a chodit do řádné práce může jen nějaké vylízané pako.
Daenerys? Ta by hodně cestovala, měla by ráda zvířata (hlavně ta velká), ve volných chvílích by chodila navštěvovat do ústavu své choromyslné příbuzenstvo, ráda by si hrála s ohněm, a to jak obrazně, tak doslovně. Možná by byla fotografka nebo by v ZOO krmila ještěry. Byla by trochu upjatá a nedůvěřivá vůči ostatním lidem, spíš uzavřená a osamocená, nedůvěřovala by nikomu mimo své rodiny. Rodina by pro ni představovala vše. Možná by byla v mafii. A zavírala by oči před tím, co dělají její bratři, synovci, bratranci a strýčkové. Byla by bisexuální a měla by přítelkyně, ale i přátele.
I když by na vás zpočátku možná působila trochu nepřístupně a nafoukaně, kdyby se vám podařilo prolomit ledy, a získali si její důvěru, zjistili byste, že takhle dobře už jste si dávno s nikým nepopovídali. O všem možném i nemožném. Tedy skoro. Některá témata by byla tabu a tahle svá tajemství by si s sebou odnesla až do hrobu.
A co Sansa?
To ještě musím vymyslet. :-)
A co myslíte vy?
A tak to neberte zas až tak vážně.
No tak dobře, není to vražedkyně. To jen okolnosti ji donutily odkrouhnout pár lidí ve svém okolí. ;) Ale i tak ji mám rád. Vždyť co by Píseň byla bez ní?
Aj, to jsem si to zavařil.
A neberte to tak vážně, je to jen můj výmysl, tak to berte s rezervou.
Jestli to celé vyznělo nějak moc příkře, tak jsem to blbě napsal. No jo.
Ale bude ta Sansa, ne?