Sansa Stark

17810121317

Komentáře

• A vůbec, já si nemyslím, že by za tím, co tu někteří píšete, stála nenávist nebo závist. Teda ta opravdová. Ale že je to všechno tak trochu hra, která je někdy dost přehnaná, a z toho pak plynou různá nedorozumění.
    Byl jsem zkrátka moc dlouhej :-)
  • Pohádať sa podiskutovať si je predsa radosť! :)
  • Fajn, pustím se do Sansy.
    Dalo by se říct, že je Sansa moje vrstevnice, takže spolu chodíme do třídy. Je spíš tichá, ale na všechny je milá a hodná. Není nijak výrazně inteligentní, ale školu zvládá dobře, protože je poctivá a učí se, neodmlouvá učitelům, plní jejich požadavky. Mezi spolužáky je celkem oblíbená, i když to není typická královna střední školy.
    Já se s ní ovšem příliš nebavím, protože si v podstatě nemáme co říct. Nemáme stejné názory a záliby. Sanse se líbí všechno, co je zrovna moderní, nechce vybočovat z davu. Proto musí hodně věcí předstírat. Snaží se vám vlichotit a bude radši falešná než neoblíbená.
    Teď jsem si uvědomila, že těch Sansiček znám fakt hodně.
  • Sansa by v naší realitě byla dokonalou presidentkou. Lotkou kterou by posílali "reprezentovat zemi" zatím co u koryta by se drželi Jiní :). Daenerys by opravdu ráda cestovala a ráda by si povídala. Cestovala by do Jedličkárny a povídala s Dr. Nešporem.
    Arya by nejspíše byla zpěvačka v nějaké Death Metalové kapele nebo u armády (určitě by tu možnost uvítala)
    Cersei jako by mohla být opravdu hvězda Talkshow.
  • Jen do ní! :-)
  • Lady Theresa: Naprosto souhlasím.
  • Sansa: Manželka nějakého významnějšího muže, ve společnosti oblíbená (umí se v ní výtečně pohybovat), znalá všeho, co je zrovna "in" (a není to ekonomie nebo chov jiných zvířat než jsou psi a kočky), pravděpodobně se slušným přehledem o kultuře, ale poněkud... podpantofláč.
  • Co se do ní vejde. :-)
  • Já myslím, že Sansa v reálu (současné době) by to měla o dost horší než v Písni. Tam se její chování vyžadovalo, dnes jím pohrdáme (alespoň ta feministická část v nás).
    Abych byla upřímná Sansu ve Hře jsem nemohla vystát, od druhého dílu jí mám radši a radši a na kapitoly Alayne jsem se vyloženě těšila.
  • Tak mě napadá - pokud chcete, aby se lidé ve vašem okolí cítili příjemně, říká se tomu falešnost anebo nějak jinak?
  • heavy_head napsal(a):

Tak mě napadá - pokud chcete, aby se lidé ve vašem okolí cítili příjemně, říká se tomu falešnost anebo nějak jinak?

Proč bych měla být falešná, aby se lidé v mém okolí cítili příjemně - já jsem tak boží, že pouhá moje přítomnost je požehnáním :D:D:D (aby nedošlo k nějakému nedorozumění, toto je obr vtip)
  • Abych byla upřímná Sansu ve Hře jsem nemohla vystát, od druhého dílu jí mám radši a radši a na kapitoly Alayne jsem se vyloženě těšila.
    Pak to tedy GRRM napsal velmi dobře.

Hm. A myslíte si tu opravdu všichni, že slušné vychování, zdvořilost, takt, je něco falešného, předstíraného? Že je lepší každému hned vpálit do očí, co si o něm doopravdy myslíme?
  • heavy_head: Ale my (alespoň teda já) Sanse nevyčítáme slušné vychování, zdvořilost a takt, ale spíš totální podřízenost, submisivitu, ovlivnitelnost, absenci vlastního názoru - to je to, co se feministické části nelíbí. Já jsem taky slušně vychovaná, snažím se být zdvořilá a uctivá, ale nenechám sebou orat a stojím si za svým názorem (pokud mi někdo nevysvětlí, že existuje lepší varianta, kterou tak i následně posoudím)...
  • Vy jí vyčítáte falešnost a přetvářku, pokud jsem to dobře pochopil.
  • Myslím, že slušné vychování není nic špatného. Takt je věc velmi užitečná, ale jsou situace, kdy je lepší nechodit kolem horké kaše a interpretovat věci tak jak jsou.
    Zcela stupidní příklad: jde se do divadla a naše drahá šedesátiletá tetička vypadá jako by ji vykoupali v barevném Primalexu a sukně jejího kostýmku spadá do kategorie mini, což při jejích devadesáti kilech rozložených na necelý metr šedesát vypadá minimálně otřesně. Taktní by jí bylo říct, že se to nehodí, nesluší jí to, nevypadá to dobře. Leč spousta takových tetiček odvětí, že tomu nerozumíme. Co teď? Když řeknu natvrdo, že je to strašné, budu za hrubiána. Jak mám postupovat, abych nebyla obviněna z neslušnosti, špatné výchovy?
  • Já si taky nemyslím, že by Sansa byla falešná, ona je prostě jenom.... ehm, hloupoučká. Můžete se do mě pustit, že vzhledem v věku, bla bla bla... Ale nikdo jiný v sáze mi nepřijde tak naivní jako ona, a to její věčný fňukání nad krásou rytíře květin, a že bude královna a dá Joffovy blond dítka, mě porstě zvedalo ze židle.

Btw, kdyby aspoň dělala nějakou přetvářku, ale ona prostě nedělá nic. Prostě vůbec nic.
  • heavy_head napsal(a):

Vy jí vyčítáte falešnost a přetvářku, pokud jsem to dobře pochopil.

V tom případě to jeden z nás dvou vůbec nepochopil :)
  • Mě fakt baví, kolik dam a mládenců bylo ve 13 letech vyzrálými osobnostmi s vlastními opodstatněnými názory, schopností odhalit faleš a vydobít si respekt a autoritu u širokého okolí. :))
  • Myslíš v Písni? :)
  • Krisa: Dobře. Ty možná ne. Tedy jinak. Vyčítáš jí:
    totální podřízenost, submisivitu, ovlivnitelnost, absenci vlastního názoru
    Zeptám se tě na jednu věc. Myslíš si, že by se Sansa chovala jinak, kdyby nebyla v lannisterském zajetí, uprostřed nepřátel, terorizována sadistickým puberťákem a bita rytíři, o kterých měla z písní zcela jinou představu?
  • Miss Utahraptor napsal(a):

Myslím, že slušné vychování není nic špatného. Takt je věc velmi užitečná, ale jsou situace, kdy je lepší nechodit kolem horké kaše a interpretovat věci tak jak jsou.
    Zcela stupidní příklad: jde se do divadla a naše drahá šedesátiletá tetička vypadá jako by ji vykoupali v barevném Primalexu a sukně jejího kostýmku spadá do kategorie mini, což při jejích devadesáti kilech rozložených na necelý metr šedesát vypadá minimálně otřesně. Taktní by jí bylo říct, že se to nehodí, nesluší jí to, nevypadá to dobře. Leč spousta takových tetiček odvětí, že tomu nerozumíme. Co teď? Když řeknu natvrdo, že je to strašné, budu za hrubiána. Jak mám postupovat, abych nebyla obviněna z neslušnosti, špatné výchovy?

Toť dilema téměř kolosální. :-)
    Taktně naznačit, a když si nenechá říct, mávnout rukou.
  • flanker.27 napsal(a):

Mě fakt baví, kolik dam a mládenců bylo ve 13 letech vyzrálými osobnostmi s vlastními opodstatněnými názory, schopností odhalit faleš a vydobít si respekt a autoritu u širokého okolí. :))

Budu milá a vztáhnu to na Píseň :-)
    Jon a Robb, na mě taky na začátku nepůsobili nijak úžasně, ale jako osobnosti vyzráli. Sansa mi příjde pořád stejně nanicovatá. I když, znova říkám, že od Alyane, se stala snesitelnější...
    vlastními opodstatněnými názory
    no, bylo by dobrý kdyby vůbec nějaký názor byl...
  • heavy_head: To si právě nemyslím, mám z ní pocit, že by byla podřízená, submisivní, ovlivnitelná a bez vlastního názoru, ikdyby byl Joffrey manžel roku a Cersei tchýně století.
    flanker.27: O vyzrálé osobnosti ve 13 letech jsem nemluvila, to nejsem pravděpodobně ani teď (je mi 24 a osobnost se dotváří až do dejme tomu 25/26 a více, je to individuální), ale už ve 13 letech jsem dokázala stát za svým názorem a nezměnit ho jen proto, že někdo řekl, že něco jiného je lepší (např. poslouchala jsem Queeny, Ozzyho Osbournea, Metallicu a většina mých spolužaček Spice Girls, Britney Spears apod. a většinou mi říkaly, co to poslouchám za hrůzy, že to jejich je lepší...a kazety a CD Metallicy se na mě smějí ještě teď - takovéhle věci řeší 13 leté holky, nikdo Sanse nevyčítá, že neřeší problémy světa a raketové inženýrství)
  • Tak to je opravdu velké nepochopení.
    Jak si chcete stát za svým názorem, když vás za něj můžou zlikvidovat způsobem, jaký Joffrey uzná za nejzábavnější?
  • Krisa: když už jsi zmínila tu Metallicu, jedeš na ní toho 7. května? :-)
  • Sansa byla k přetvářce (doplňte si sami nějaké jiné synonymum, které uznáte za vhodné) přinucena okolnostmi, stejně jako byla Arya přinucena okolnostmi k násilí.
    Myslíte si, že by byly takové, i kdyby se nedostaly do extrémních situací, do jakých se dostaly?
    Opravdu si to myslíte?
  • Nevada napsal(a):

Myslíš v Písni? :)

No, to vlastně taky. :) Třeba když lady Olenna Sansu vzpomíná a řekne něco jako "říkajíé o tobě že jsi hloupá a já tomu začínám věřit" (než se Sansa trochu uklidní a rozpovídá). Malá holka hodnocená měřítkama pro dospělýho.

Sansu považuju za holku uvažující naprosto přiměřeně svýmu věku, výchově, zázemí. Bohužel jsme si zvykli, že v "uměleckejch dílech" jsou děti většinou líčený jako nositelé absolutních hodnot, poskytovatelé rad dospělým a zachránci míru v zemi i na Zemi (nebo tu a tam zcela výjimečně jako absolutní zlo, zejména pokud jde o satanský horory nebo Joffreyho). Když je pak někde popsaný reálný dítě, maj s tím lidi najednou problém :)
  • heavy_head: Sansa ale v knize byla i před tím, než jí hrozila fyzická likvidace Lannistery.
    Thule: Nejspíš ne, mě se 7.5. vůbec nehodí - nechápu, proč lidi vůbec vymýšlejí takové hloupé termíny :)
  • flanker.27 napsal(a):

Když je pak někde popsaný reálný dítě, maj s tím lidi najednou problém :)

Když oni jsou ty reálný děti tak strašně otravný :-))

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi