Sranda topič

14041434546117

Komentáře

• Skvělý článek Zpoveď revoluční generace - 95% textu mohu okamžitě podepsat :)
  • Moc jsem nepochopil, co má být jeho cílem. Je to takové zmatené shrnutí vývoje technologií a jejich vlivu na život mládeže v posledních 20 letech..
  • Krisa napsal(a):

Skvělý článek Zpoveď revoluční generace - 95% textu mohu okamžitě podepsat :)

tak sem to v půlce uťal. je to moc dlouhý, ale nedá se nesouhlasit. Jen mě mrzí, že v televizních seriálech zapoměl na starou dobrou Českou sodu, a v muzice sem nikde nenašel 'chick-magnet' Kelly Family :D

Jinak naprosto souhlasím. Kde sou sakra ty časy... :) - teda doufám, že to mám brát jako šťastné vzpomínky :D
  • Možná je to tím, že jsem eště o nějakej ten rok až víc let starší, nebo tím, že jsem o řád až dva chytřejší, ale i když si řadu z těch věcí pamatuju, já bych 95 % textu podepsat odmítl :) Kultovního jsem měl spoustu jinýho...
    BTW Wolf určitě nebyl kult vážící se k roku 96 :)
  • Amaroun: Zrovna včera jedna spolužačka prohlásila:
    "Všichni jste blázni, jenom Havel je letiště!" :D
  • flanker.27:
    Tak dalo by se zajít ještě dál, kdy se na "familkách" pařila Contra, kdo měl první playstation pařil MoH (btw je to novější, nebo starší, než Wolf?), na jednišce začal StarTrek: Nová Generace atd... Každopádne na většinu z toho, co ten tipan napsal si víceméně každej vzpomene a zamáčkne slzu. Taky by mě zajímalo, kam zmizeli staří dobří (a původně dabovaní) Kačeři, Chipa a Dale a spousta dalšího. Vždyť moje o 7 let mladší sestra ani eví, co byly filmy jako Maska, Terminátor, či Vetřelec. Sakra když rodiče v těch dobách vypadli z domi (ideálně na noc) pustila se televize nebo video a sjížděli se komede a horory. Dneska je každej na FB a nekouká kolem sebe. (Ne že by teda třeba v TV bylo na co koukat). Poslouchaj se samy ptákoviny, ktery nemaj melodii a hlasy jsou uměle počítačem vylepšeny, protože "zpěváci" prostě už a ni recitovat neuměj. Nedávno jsem narazil na písničku An Angel. Jsem KF z nějakýho důvodu nikdy neměl moc v lásce, ale když jsem si to jen tak z nudy poslech, tak mě úplně zamrazilo, jaky tam ten malej dvanácti-čikolika-letej zmetek dává vejšky.
    Hergot to sem se zase rozkecal... :-/
  • Even nostalgia was better in the old days :)
  • flanker.27 napsal(a):

Možná je to tím, že jsem eště o nějakej ten rok až víc let starší, nebo tím, že jsem o řád až dva chytřejší, .... Kultovního jsem měl spoustu jinýho...
    BTW Wolf určitě nebyl kult vážící se k roku 96 :)

nuž, nostalgiu má každá generácia, ale fakt je ten, že ten skutočný zlom sme si zažili my, ešte o chlp starší. tí čo majú teraz 25 zažili rýchly vývoj ostatných rokov viac menej ako prirodzenú časť svojho života. my o desať rokov starší sme predsa len asi vnímali ten kontrast ešte viac.
    čo povedať, pamätám si, že náš TV nemal ovládačku, takže deti robili ovládače rodičom, kazeťák bola novinka, ktorá vytláčala kotúčový prehrávač a vôbec prvé počítače (atari, comander, pmd, boli zázrak)

• Trošku mě mrzí, že ta počítačová revoluce přišla tak pozdě. Teď jako stará kráva pařím hry a normálně bych se vyblbla v pubertě. :-)
  • Ech, mládí... :-)
  • ZoiD: Česká Soda i Kelly Family tam jsou.
    flanker.27: Já jsem zrovna generace, která si téměř vším popsaným prošla. Úplně se vidím na základce s příšernou taštičkou na klíče a průkazku na obědy (dříve stravenky) kolem krku, jak všichni vykřikují boží, koží a případně suží (což mi doteď není úplně jasné - asi spojení super a boží) a o hodinovkách jsme se v telefonní budce chechtali divným jménům ve Zlatých stránkách :D
  • kazdej narozenej 86-92 se v tom proste najde...at uz vic nebo min :-)
  • Krisa napsal(a):

ZoiD: Česká Soda i Kelly Family tam jsou.

Tak to jen neumím číst :D Ale jak už jsem psal - bylo to tak dlouhy, že jsem to jen prolít...
  • Tak já třeba pamatuju spoustu věcí, co byly hity eště před rokem 89 (Robin Hood s Praedem, Phar Lap s koněm, Gallipoli s Gibsonem). Pamatuju skvělý dabing i u čínského vlastneneckého filmu o rozvoji revoluční železnice. Pamatuju v předrevoluční sámošce žlutou a fialovou limonádu, broňu, kofolu a dokonce coca colu za 4,50. Film třeba běžel v pět odpoledne, dětský pořady byly pro děti v dětskejch filmech se děti neangažovaly ve stavění škol v Africe, ale stavěly si klubovnu a prožívaly dobrodružství jako z Vinnetoua. Magion, Vega i Studio kamarád pro mě nebyly minulost.

Pozdějc návaly filmů do kin, který dřív byly jen na pirátskejch vhs (a ostatně eště dlouho potom). Vetřelci, Hvězdný války (který se mi moc nelíbily už tenkrát), Predátor. Hudbu jsme tu probírali nedávno. Pamatuju boje amiga vs. PC a 3,5' diskety. Patřím k těm, kdo ještě polepovali vhs nahraný z televize.

Problém je, že jsem byl vždycky dost imunní vůči mániím, takže spoustě módních artefaktů, kterejm propadali vrstevníci, jsem se vyhejbal. Kelly family? Možná tak kemyly.

A změny nemám spojený jen s technikou a audiovizuálním světem. Dřív se neběželo ze školy k počítači. Pamatuju si, jak jsem každý odpoledne po škole lítal venku, pěšky nebo na kole. Pamatuju dětský prolejzačky, co nebyly dělaný podle norem EU a nedělal je věhlasnej designer za cenu olympijského stadionu. Pamatuju, že když nám něco řek dospělej, chápali jsme, že musíme poslechnout, což nám nebránilo krást třešně z z třešňovky na pozemku, kterej stejně před rokem 48 patřil rodině mýho dědy (která to po roce 89 dostala s velkou slávou v restituci, jen aby je o to vzápětí připravili povodníci - soud neskončil do dneška). Za poznámku jsme nejenže neoposílali rodiče do školy došlápnout si na učitele, ale eště jsme to doma schytali podruhý. Pamatuju si hry na dětským a fotbalovým hřišti (z obojího je dnes skládka). A pamatuju si i slavný brannýž cvičení, který se dneska každej komsomolec pravdy a lásky snaží trapně zesměšňovat. Šlo se ven, sportovalo se a neučilo se, kurňa, kdo tvrdí, že to tenkrát neměl rád a odjakživa si uvědomoval "ten ideologický nános", tak bohapustě žvaní.

Hrálo se s "angličáky", populární byli indiáni a kovbojové a figurky zvířat. Stolní hry nebyly GoT board game, ale stolní hokej, stolní fotbal, stolní formule a jiný hry s figurkama a kostkou. Se ségrou jsme si takový hry dokonce dělali (ala populární "Z pohádky do pohádky").

A bylo tolik prostoru pro vlastní fantazii :)
  • Jojo, to byly časy :)
  • Jo, a eště si pamatuju Železnýho brejle :)
  • Na mě to sedí tak z 85%. Neshodnu se zas až tak úplně v oblasti hudby, kde na mě měl zásadní vliv můj starší bratr.
    flanker.27 napsal(a):

Tak já třeba pamatuju spoustu věcí, co byly hity eště před rokem 89 (Robin Hood s Praedem, Phar Lap s koněm, Gallipoli s Gibsonem). Pamatuju...
    ...Hrálo se s "angličáky", populární byli indiáni a kovbojové a figurky zvířat. Stolní hry nebyly GoT board game, ale stolní hokej, stolní fotbal, stolní formule a jiný hry s figurkama a kostkou. Se ségrou jsme si takový hry dokonce dělali (ala populární "Z pohádky do pohádky").

Nojo, ten článek ale nejlíp sedí k těm, kterým je dnes kolem dvaceti. Ty jsi ještě o jednu generaci starší. Stejně jako můj bratr. Který by s tím co jsi napsal jistě souhlasil víc než já.
  • Největšího krasavce Michaela Praeda si pamatuju i já :)
  • clannad spravil robinovi hoodovi úžasnú hudbu.
  • flanker.27: Tak teď si to vystih naprosto přesně. Pro srovnání nejsilnějších vzpomínek z mládí, tak jsem ročník 1988, takže nejslilnější léta asi 94-2000 bych to pro sebe tak otipoval. Plus minus nějakej ten rok... Btw ko ještě pamatujete Pampalábuska z KuřáteK? :D
  • Montezuma3: Lidi kolem 20 jsou ještě moc nezformovaný, aby se ohlíželi a hodnotili. Taky to podle toho vypadá :)
    sarven: jj
    ZoiD: Bohužel, kuřátka už mě minuly. Zato modří už vědí...
    Modří
  • flanker.27: to uváděla Brettschnederová, pokud se nepletu, že?
    A pokud mě paměť neklame, tak v te době začalo Bludiště jako počítačová soutěž.

BTW. sme tu už trochu OT. Chtělo by to založit jako nové diskusní téma. Ideálně by to měla založit Krisa, když si začala :D
  • Flanker, ty si to uplne vystihol...
  • flanker.27 napsal(a):

A změny nemám spojený jen s technikou a audiovizuálním světem. Dřív se neběželo ze školy k počítači. Pamatuju si, jak jsem každý odpoledne po škole lítal venku, pěšky nebo na kole. Pamatuju dětský prolejzačky, co nebyly dělaný podle norem EU a nedělal je věhlasnej designer za cenu olympijského stadionu.

To jako že tě v dětství zajímalo podle jakých norem jsou dělaný dětský prolejzačky?
  • Jo, jestli jsou podle norem prolejzatelnosti :)
    Prolejzačka se prolejzala, ploty se přelejzaly a po stromech se šplhalo, a když si někdo rozbil koleno, dostal doma za to že dělá nebezpečný blbiny. Bylo to super.
  • flanker.27: a co těch vymlácenejch oken od fotbalového míče... (Například náš skleník má na tuto dobu vzpomínky obzvlášť silné)
  • Borgia 2012

Dneska jsem se nudil a když jsem pročítal zprávy tak mě napadlo menší přirovnání :) určitě víte co byli Borgia za rodinu :D Někteří se mi povedli míň, někteří víc, ale jde to na rychlost s jakou jsem tu udělal :D
  • Zdvojenej post :)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi