vzhledem k tomu, že se považuje za vyvoleného jediným pravým bohem.
Při vší povinné úctě, s tím pán světla nemá nic společného, stannis by věděl, že na trůn má právo i bez jakýhokoli zásahu Mel. Ta ho ostatně netlačí ani tak do role krále Západozemí, ale do role Azora (k noze). A sama Mel o Stannisovi prohlašuje, že jeho pýcha je mnohem silnější než jeho víra. Což se vztahuje i k onomu ublíženému prospěcháři. Stannis podle stávajících pravidel králem je, nikoli že si to o sobě myslí. To že má na trůn de iure právo nijak nesouvisí s tím, jestli ho někdo má nebo nemá rád. Král se nevolí.
Flanker: Ámen. Standa by ve volbách nevyhrál, to je fakt, ale vlastně je to jedno. Když už tak mluvíme o oblibě, nechtěla bych za krále ani jednu z korunovaných hlav. Jeden by měl nechal mlátit rytířema, druhej mi nejspíš ojížděl bratra, třetí zaved na svatební masakr, čtvrtej by mi vrazil do ruky meč a poslal rabovat, pátej by mě bez mrknutí oka nechal upálit na hranici. Zbejvá mi Mance Nájezdník, ale to je spíš typ, kterýmu bych nad vínkem vyprávěla svůj životní příběh :D
@Chmur: Eddard byl rozhodně schopen pro čest riskovat z nich tří nejvíc - v knize byl u Robertova rozhodnutí nechat zavraždit Daenerys i Barristan, ale byl to Ned, kdo prásknul s funkcí a slíznul tak Robertův hněv.
Stannis je sice čas od času Bolestínský Ed #2 (což je nejspíš jediná věc, která ho polidšťuje v očích jeho kritiků), ale prospěchářem bych ho nenazýval. Ačkoliv ho mám ze všech králů-aspirantů nejraději, musím přiznat, že bez Davose by zřejmě překročil čáru, zpoza které není návratu.
Jeho zpočátku jednoznačně negativní postoj k obětování Edrica se pod vlivem Melisandřina našeptávání a zoufalých okolností začal povážlivě posouvat a Davos musel hrát vabank, aby Stannise neztratil jako člověka.
@flanker: naopak, král se volí poměrně často, samozřejmě sám, jako např. Robert; král není volen, a pokud ano, je u mě volem :-)
To je pravda, systém "je tomu už deset let, co jsem se zvolil předsedou téhle organizace a snad můžu říct sám, že jste zvolili dobře," se již v praxi osvědčil. :)
Stannis má objektivně podle regulí Západozemí na trůn právo. Mně je jen nesympatické, jak se to snaží prosadit. Toť vše.
Eddard byl rozhodně schopen pro čest riskovat z nich tří nejvíc - v knize byl u Robertova rozhodnutí nechat zavraždit Daenerys i Barristan, ale byl to Ned, kdo prásknul s funkcí a slíznul tak Robertův hněv.
Souhlasím. I když Ned se vůči Robertovi nacházel v úplně jiné pozici než Barristan. Ten rozhodně jako velitel bílé gardy do stolu prásknout nemohl.
Tak podle mě Stannis prospěchář je. Např. pohrdal lordy z Roviny - zrádci, ale potřeboval je, takže to byl ochotný skousnout atd. Ale asi záleží na úhlu pohledu. Pokud není prospěchář, tak to minimálně není člověk, který si pro prosazení svých zájmů bojí ušpinit ruce.
Jo, bylo by hezký, kdyby Stannis vyzval Renlyho na souboj. Jenže tohle už nejsou báje jako s tím Urrykem a Arrykem nebo jak se jmenovali ti dva bratři ze Západozemských legend. Asi už by to nebyl svět Písně ledu a ohně, která je zajímavá právě tou šedivostí a nejednoznačností. Bezpříkladně čestně se bohužel nechoval ani jeden z případných uchazečů o trůn Západozemí, jeden zradil bratra, druhý (nebo spíš první ho nechal zabít a nechával se lámat k obětování synovce), jiná neváhá vyvraždit obyvatelstvo města starší 12 let... Ale jen jeden z nich, a shodou okolností ten s nejvyšším právem má tolik rozumu aby poznal dobrou radu a jako jediný skutečně udělá něco užitečného pro říši.
BTW Churchill taky nevyzval Hitlera na souboj, ale dokonce nechal cíleně bombardovat civilní čtvrti (odborně se tomu říkalo dehousing). Přesto mu fandím.
Jo sám Martin prohlásil, že Carter byl podle něj dobrý člověk, ale špatný prezident. Já Carterou osobnost zas tolik neznám a myslím, že mám na "dobrého člověka" asi jiné nároky, ale jako modelový příklad chápu, co tím chtěl básník říci.
O tom jsem ale já vůbec nepsal. Já psal o tom, že mohl dopřát kastelánovi Bouřlivého konce (starému muži) čestnou smrt. On ani nechtěl bojovat se Stannisem ale s některým z jeho rytířů! Stannis ho místo toho nechal zavraždit. To mi vadilo.
Ale jen jeden z nich, a shodou okolností ten s nejvyšším právem
Nechci se v žádném případě znova přít o to, kdo má největší právo na trůn. Z mého pohledu je to Danny neboť je jediným potomkem rodu, který sjednotil Západozemí a vládl mu tři sta let. Stannis je jen starší bratr uchvatitele. To je můj pohled. Nakonec to stejně bude ten, kdo má nejvíc schopností, aby si ho vzal. Myslím, že je to ve své podstatě nejpřirozenější.
Za a) nemůžu spoilerovat Tanec, ať už kurňa vyjde česky :), za b) Targaryeni jsou svrženi a v Západozemí skutečně kromě Dorne není podstatná síla, která by jejich právo akceptovala, zatím je obecným názorem, že je říše dědictvím Baratheonů. To by se stejně tak mohlo jít víc do minulosti a říct, že říše nebyla sjednocena (heyký eufemismus), ale násilně dobyta krvasmilným rodem. Za c) uchvatitel je propagandistický targaryenský výmysl, kdyby Aerys II. nebyl šílenec, nebylo by nutné nic uchvacovat. Jenže to zbylému zástupci svrženého rodu nedošlo. Je to krásnej paradox, když na jednu stranu se mluví v krásně pozitivním smyslu o "sjednocení" Targaryeny a na druhou o "uchvácení" Robertem. Takhle to ovšem může chápat jen Targaryen. :)
Nejvíce schopností překvapivě projevil právě Stannis, s nejmenší silou je stále hráčem, s nímž je nutno počítat.
No právě. A kdoví jestli Děti lesa byly prvními obyvateli Westrosu :) Prostě žádná královská dynastie nevládne své zemi od jejího vzniku až do současnosti. Ani v Písni, ani v reálu ;)
Nejvíce schopností překvapivě projevil právě Stannis, s nejmenší silou je stále hráčem, s nímž je nutno počítat.
Ve hře je Mellisandra. Bez ní by Stannis nebyl nic. Mellisandra mu získala armádu a jediné co s tím Stannis dokázal udělat, bylo odsunout svého nejdůležitějšího hráče na druhou kolej kvůli tomu, aby vyhověl zrádcům přeběhlíkům. Následně prohrál bitvu na Černovodě a stal se opět mužem s nejmenší armádou. Do Tance dokázal poslechnout Davose a odjel na Zeď. Zajímalo by mě, zda by to udělal, kdyby nebyl loser bez armády.
Záleží jak si Stannis poradí se situací co vyvstala v Tanci, jestliže si poradí s Boltonem, tak má dobře nakročeno až k trůnu. Je fakt, že největší jeho trumf je Mellisandra, co mu taky hraje do karet je smlouva se železnou bankou, a pokud dobyje Winterfell, tak je sever jeho, stačí počkat až to na jihu propukne. Ne, že bych mu to přál od začátku, ale momentálně je nejlepší adept na krále.
To by se stejně tak mohlo jít víc do minulosti a říct, že říše nebyla sjednocena (heyký eufemismus), ale násilně dobyta krvasmilným rodem.
To mi připomíná scénu z Jistě, pane ministře. "Je nominovaný na Napoleonovu cenu." "Napoleonovu?" "Ano, Napoleon sjednotil největší část Evropy. Tedy, větší sjednotil ještě Hitler, ale to by se nehodilo..."
S vlivem Mel je to dvousečný, na jednu stranu je pravda, že díky jí způsobené smrti Renlyho získal Stannis armádu, na druhou to byla armáda Baratheonů. Tyrellové využili situace a vpadli mu do zad (plus trik s Renlyho zbrojí), což Mel nepředvídala, i když pak tvrdila, že kdyby jí Stannis měl u sebe tak by vyhrál - zároveň to ovšem vypovídá i o tom, že o síle jejích čar není Stannis až tak přesvědčen, viz i ta její věta že Stannisova pýcha je větší než jeho víra. Za dané situace těžko mohl vyhrát - proti spojené armádě Lannisterů, Tyrellů a strany změnivších Baratheonů by asi nevyhrál ani Mladý vlk. Samozřejmě, hrál vabank, vsadil na jednu kartu a prohrál. Nicméně to nemění nic na tom, že byl nakonec jediný, kdo zachránil říši před vpádem divokých.
Stannis v Tanci (+Vichrech): Ano, hodně bude záležet na tom, jestli porayí Ramseye. Pokud ano, pak věřím, že i řada jeho odpůrců změní názor.
Já si jen myslím, že Stannis nedokázal využít situace, kterou mu Mel připravila. Co vlastně kromě porážky Divokých Stannis vlastními schopnostmi dokázal? Nemyslím teď vojenské úspěchy v dávné minulosti. Na poli diplomatickém i vojenském selhal. Jak dokázal využít svoje žolíky? Každý hráč nějaké má. Robb (Brynden, zlovlk), Tywin (Tyrion), Daenerys (draky), Stannis (Melisandra, Davos). Svěřil vedení bitvy na Černovodě pyšným hloupým mužům, kterými ve skrytu duše pohrdal. Kdyby se mu podařilo dobýt Královo přístaviště a zajmout Joffryho a další, celá situace by se vyvíjela jinak.
flanker.27: Ramsay je jenom arogantní blbec, kterýho by Stannis v bitvě skopal do kuličky. To spíš Roose bude těžší oříšek, i když o jeho rozumu jsem taky zapochybovala, když s sebou na sever přived Freye a zároveň žádá poslušnost po rodech, kterým právě Freyové povraždili příbuzný. Tuším, že tím si podepsal parte.
Chmur: Však neříkám, že udělal všechno správně, že nedělal chyby a skutky nevalné morální úrovně a nepopírám, že kdyby byl schopen větších kompromisů a odhodil většinu svojí pýchy, mohl být v mnohem lepším postavení. Nicméně Královo přístaviště by dobyl, pokud by stál jen proti Tyrionovým silám a podle mého i Tywinovým. Teprve příchod Tyrellů a "zjevení Renlyho", po kterém ho zradili vazalové Bouřlivého konce, mu zlámal v bitvě vaz. Ovšem s tím, že by se situace mohla vyvíjet jinak ještě šanci má (zas bych musel spoilerovat), a podle toho, jak to dopadne teď, bude lze soudit, nakolik promrhal (ti, co věří na sexuální vztah s Mel si mohou dosadit jiné slovo) nebo využil svůj potenciál. svoa00: Uvidíme, bohužel až ve Větrech, jak to vlastně dopadlo, každopádně ten Ramseyho dopis je evidentní lež.
Flanker: Jak by mu Mel na Černovodě pomohla? -> No přeci by třeba mohla uhasit požár způsobený divokým ohněm. Dokázala zapálit letícího orla tak proč by nedokázala uhasit/ovládnout oheň na vodě.Kdyby Stannisovi loďě neuhořely bitva by určitě probíhala uplně jinak. A co se týká Boltna tak tomu asi podepíše rozudek smrti jeho milovaný synáček...
EY: Nevím, jestli jsi četl Tanec. Tam je o Melisandřiných "kouzlech" trochu víc a dozvíš se, že jsou v naprostý většině postavený na sugesci a iluzi. Uhasit oheň nebo mu nedat se vůbec vznítit? Velké možná, v knize nijak rozebíraný její schopnosti nejsou a stejně tak bysme mohli třeba Daenerys přisoudit schopnost proměnit se v draka (nemyslim dračici v posteli) :)
FL: Nemyslel jsem Uhasit nýbrž ovládnout, manipulovat s ním. Jako třeba že by šel pouze proti Lannisterským.- Tanec jsem četl a proto říkám že Boltona přivede do hrobu právě Ramsay ;)
Komentáře
Stannis je sice čas od času Bolestínský Ed #2 (což je nejspíš jediná věc, která ho polidšťuje v očích jeho kritiků), ale prospěchářem bych ho nenazýval. Ačkoliv ho mám ze všech králů-aspirantů nejraději, musím přiznat, že bez Davose by zřejmě překročil čáru, zpoza které není návratu.
Jeho zpočátku jednoznačně negativní postoj k obětování Edrica se pod vlivem Melisandřina našeptávání a zoufalých okolností začal povážlivě posouvat a Davos musel hrát vabank, aby Stannise neztratil jako člověka.
@flanker: naopak, král se volí poměrně často, samozřejmě sám, jako např. Robert; král není volen, a pokud ano, je u mě volem :-)
rozhodně jako velitel bílé gardy do stolu prásknout nemohl.
Tak podle mě Stannis prospěchář je. Např. pohrdal lordy z Roviny - zrádci, ale potřeboval je, takže to byl ochotný skousnout atd. Ale asi záleží na úhlu pohledu. Pokud není prospěchář, tak to minimálně není člověk, který si pro prosazení svých zájmů bojí ušpinit ruce.
BTW Churchill taky nevyzval Hitlera na souboj, ale dokonce nechal cíleně bombardovat civilní čtvrti (odborně se tomu říkalo dehousing). Přesto mu fandím.
Jo sám Martin prohlásil, že Carter byl podle něj dobrý člověk, ale špatný prezident. Já Carterou osobnost zas tolik neznám a myslím, že mám na "dobrého člověka" asi jiné nároky, ale jako modelový příklad chápu, co tím chtěl básník říci.
Nakonec to stejně bude ten, kdo má nejvíc schopností, aby si ho vzal. Myslím, že je to ve své podstatě nejpřirozenější.
Prostě žádná královská dynastie nevládne své zemi od jejího vzniku až do současnosti. Ani v Písni, ani v reálu ;)
Stannis v Tanci (+Vichrech): Ano, hodně bude záležet na tom, jestli porayí Ramseye. Pokud ano, pak věřím, že i řada jeho odpůrců změní názor.
Svěřil vedení bitvy na Černovodě pyšným hloupým mužům, kterými ve skrytu duše pohrdal. Kdyby se mu podařilo dobýt Královo přístaviště a zajmout Joffryho a další, celá situace by se vyvíjela jinak.
svoa00: Uvidíme, bohužel až ve Větrech, jak to vlastně dopadlo, každopádně ten Ramseyho dopis je evidentní lež.