Everett Young: Ajvaz je vlastně takový český klasik fantastiky. Naní to sice přímo nějaká fantasy, ale jeho imaginace je skvělá. Zkus Druhé město. To je taková alternativní Praha.
Četl jste někdo "První zákon" od Joa Abercrombieho? Já si pořídil první díl a začal číst (čekám na brožurované vydání Bouře mečů) a zatím mě to moc nenadchlo - teda až na kapitoly ingvizitora Glokty, ten se mi líbí. Tak kdo četl, jakej máte na serii názor? Jsou následující díly zdařilé (jestli má cenu si je kupovat)?
Četl jste někdo "První zákon" od Joa Abercrombieho? Já si pořídil první díl a začal číst (čekám na brožurované vydání Bouře mečů) a zatím mě to moc nenadchlo - teda až na kapitoly ingvizitora Glokty, ten se mi líbí. Tak kdo četl, jakej máte na serii názor? Jsou následující díly zdařilé (jestli má cenu si je kupovat)?
Přišlo mi to nejpodobnější Písni. Jsou tam POV různých nečernobílých postav, řeší se tam politika...
má to cenu kúpiť, iba ak si niečo chceš kúpiť a prečítať. je to poslabšie a niektoré veci idú vyslovene dole vodou. inkvizítor je jediný, ktorí si drží zaujímavú úroveň
Inheritance sa teda citat nechystam :). Ked som citala Zaklinaca, tak som uz mala pocit, ze nic lepsie nie je a nebude a holt, narazila som na GRRM :)
Zaklínač se mi líbí mnohem víc - tím stylem a humorem...GRRM je mi celkovými souvislostmi vzdálenější - vychází z jiného kulturního prostředí. Zjistila jsem, že mi knihy amerických autorů zkrátka něčím nesedí - jsou přepjaté ve spoustě ohledů. Evropští autoři mi tohle nedělají. proto to není u mne ani tak Píseň x Zaklínač jako amerika x evropa. A i z té evropy mám možná raději slovanský blok - jsou to ty drobné posuny v názorech a hodnotách jednotlivých charakterů.
Jarla: No je pravda, že Sapkowski a další spisovatelé ze slovanských zemí prostě maj smysl pro odstíny šedi, kterýmu tu u nás rozumíme. Zrovna tohle ale Martin splňuje taky. Jinak ale souhlasím, že je přepjatej jak co se týče sexu (inscest se u něj praktikuje nebo ještě spíš teoreticky o něm uvažuje tak často, že přemýšlím, jestli je to v jeho světě opravdu něco tak zavrženíhodného a nenormálního; znásilnění snad stovkou chlapů; o tom, že jistý aspekty příběhu co se týče hlavně Sansy a Dany jsou z pohledu našeho světa pedofilní) a násilí (většinou spojeným s něčím ujetým, když jsem v Tanci četla, jak mrtvole vyrazili zuby jejím zmrzlým penisem, tak jsem se musela smát, když jsem si to představila). Tolik k tomu, že i k Písni mám svoje připomínky.
Přepjatostí myslím jak pohled na sex, tak na náboženství například. Postoje, které nám jsou trochu vzdáleny ajiné jsou nám bližší - což samozřejmě vyplývá především ze stejného kulturního podhoubí. povšimněte si třeba, jak velkou roli často hraje náboženství v americké fantasy a jakou u Tolkiena,Sapka, Pratchetta, Mosteckého, Červenáka, Šlechty, Kadlečkové, Rečkové, Vrbenské, Francové, Medka nebo Bialolecké (plácala jsem to, jak jsem si vzpomněla, neopomínám schválně:-) ) A nebo třeba ten sex - v uvedených knihách je taky, ale bijte mne - nevzpomínám si, že by někde bylo to, co tam cpou GRRM, Gaiman, Henlain, Goodkind,.....zkrátka se to liší. A to lišení mi vyhovuje ve prospěch evropy, abych to shrnula. A samozřejmě nikomu nepodsouvám, že tak je to jediné správné :-) Jen vysvětluji, proč to vyhovuje mi :-)
Jarla: Víceméně souhlasím, je to zkrátka rozdíl v kulturním prostředím. Jenom teda dodám, že Gaiman už dlouho žije v Americe, ale je to Angličan ;)
Což samozřejmě vím :-) taky se mi líbí jeho první knihy, ale u amerických bohů, které jsem četla na mockrát jsem s ním sekla a u Kouře a zrcadel zlomila hůl, ačkoliv Hvězdný prach a Nikdykde patří mezi mé nej :-)
Jarla: No jo no, oni k tomu přidali jako 1 a 2 knížky povídek, aby to bylo jednodušší a přehlednější. Přečíslování mi ani nevadí, protože knížky mají (pro mě) moc krásné obálky a budu je mít všechny ve stejné grafice (ASOIAF chrochtej závistí :) )
Krisa - nojo, ale těch povídkových knížek bylo původně víc - 3 jen zaklínačské a jedna ve které byly takové i onaké - a my co jsme to brali od prvních vydání v tom prostě hokej máme :-) Jo a kvůlivá těch nových obálek jsem se s mladým Pilchem aj kdysi pohádala, takže né každý preferuje nové a "lepší" - já jsem z těch, co cení "původní" a sběratelsky nejcennější :-)
flanker - jo poláci a často i slováci jsou zapálení věřící (škoda že jen obrazně), ale mají v mozku místo pro schopnost akceptovat, že někdo věřící není a nepotřebuje to, jakokoliv se jim to nelíbí, prostě je to tak. amíci to nedokážou pochopit - v tom cítím veliký rozdíl. (můj subjektivní názor)
Zase na druhou stranu, co jsou to Amíci - naplaveniny z Polska, Irska apod. Jejich kultuní zázemí nebude moc odlišné, ale mají víc prostoru pro náboženské experimenty. Nedávno jsem viděla dokument fanatického ateisty (američana), takže mi připadá, že amíci mají jediné náboženství - SVOU PRAVDU.
Tak já Američany obecně moc nemusím, protože hodně dají na image a tudíž se hodně přetvařuje a jsou občas pokrytci. Druhá výtka k nim se týká i západní Evropy - svoboda slova je hezká věc, ale praxe, že slovo fantatika (viz ten norskej nácek, co ho nejspíš šoupnou do luxusního lochu s přístupem na internet) nebo nevzdělanýho dělníka, má mnohdy stejnej prostor jako slovo řekněme univerzitního profesora je poněkud úchylná. Třetí věc je už hodně subjektní - Američani a lidi ze západní Evropy mi zkrátka občas přijdou jako rozmazlený frackové.
Američtí bohové mne uráželi nedostatečnou znalostí mytologie a zvláště té slovanské - tam byly žblechty, že jsem se divila odkud to cucal....pak tam bylo předestláno, že všechny ty starší náboženství jsou kruté a krvavé a to je na nich to zlé! a v neposlední řadě zoofilie a nekrofilie a to už na mne bylo moc :-)
Styl byl ovšem dechberoucí. Některé pasáže se dotýkaly až nebeské klenby. ;-)
Ano styl podobný jako v Nikdykde a Hvězdném prach - ten se mi velice líbí a proto třeba na tyto knihy nedám dopustit. Ale výše uvedené mi to znechutilo tak, že stejně jako Nightwish pro mne to už přestalo existovat :-D Zvlášť u tak dobrého spisovatele nejsem schopna odpustit NIKDY, protože má na víc :-)
svoa00 mi na nich nejvíce vadí absolutní cenzura o které se nám ani nesnilo a oni si medí - jejich svoboda spočívá v tom, že mohou nahlas řvát "jsme svobodní" a tím to hasne a vůbec jim to nedochází - úroveň vzdělání je mizérie - přesně tam už téměř dospělo naše školství po jejich vzoru. a žít tam či aspoň jednat s nima pracovně - to bylo něco na mé nervy! :-))
Jarla: No je mi jasný, že žijou v trochu orwellovským světě. Prostě mi na Spojených státech a Američanech přijde dost věcí absurdních. Říkaj si, jak jsou svobodný, přesto maj pořád komisi, co dává filmům ratingy určující, pro jakou věkovou skupinu je film vhodnej. A tradičně - snesou pohled na násilí a krev, ale vadí jim pohled na explicitní soulož (jak ostatně tvrdí i Martin). Ve skutečnosti přijdou sexem daleko víc posedlí než Evropani, i když pohled na odhalený prso na obrazovce nebo na plátně pořád považujou za něco docela odvážnýho.
ano - nějak jako by nedokázali přimout, co je přirozené a co ne a ani nemají někoho, kdo by je to naučil. Trochu jako když vylezeš v japonsku na ulici a rozhlídneš se, co to vlastně mají ženské na sobě - no většinou to picne do očí jako čenichovka. Ony neumí nosit evropské obječení - kombinují nekombinovatelné, s evropským líčením jsou na tom stejně. Nemají to kde okoukat, protože starší generace to nenosila. A výsledek je takový, že jsem zpočátku dostávala na ulici záchvaty smíchu :-D A stejně na mne působí americký přístup k sexu :-D
Zrovna Poláci by si v náboženskym zápalu s Američanama můžou podat ruce (i když to pravda neni případ Sapkowskiho). Ale GRRM přikládá náboženství ve svym světě důležitost, přitom mám pocit, že se na něj dívá zhruba podobně jako my.
Jarla: Nemyslím, že zrovna tohle by je neměl kdo naučit. Násilí by vždycky mělo člověka zarážet a sex by se měl brát jako jedna z přirozených součástí života. Řekla bych, že co se týče násilí, Američani ho berou jako součást vlastní historie a společnosti (viz ty jejich absurdní zákony o držení zbraní a ochraně majetku), a co se týče sexu, tak tam hraje role pořád až moc velká moc a autorita církve. A křesťanská církev občas IMHO žije mimo realitu. Někde v jižní Americe asi desetiletou holku znásilňoval otčím a holka otěhotněla. Církev se vyjádřila tak, že by neměla jít na potrat, protože jí to způsobí trauma. Jasně že jí v jejím věku donosit dítě a porodit ho nezpůsobí ještě větší trauma.
Komentáře
Mám taky ráda slovanské autory, protože u překladů z angličtiny se nějak vytrácí humor. Je hodně poznat, jestli to psal Polák nebo Američan.
A samozřejmě nikomu nepodsouvám, že tak je to jediné správné :-) Jen vysvětluji, proč to vyhovuje mi :-)
flanker - jo poláci a často i slováci jsou zapálení věřící (škoda že jen obrazně), ale mají v mozku místo pro schopnost akceptovat, že někdo věřící není a nepotřebuje to, jakokoliv se jim to nelíbí, prostě je to tak. amíci to nedokážou pochopit - v tom cítím veliký rozdíl. (můj subjektivní názor)
Nedávno jsem viděla dokument fanatického ateisty (američana), takže mi připadá, že amíci mají jediné náboženství - SVOU PRAVDU.
Zvlášť u tak dobrého spisovatele nejsem schopna odpustit NIKDY, protože má na víc :-)
mi na nich nejvíce vadí absolutní cenzura o které se nám ani nesnilo a oni si medí - jejich svoboda spočívá v tom, že mohou nahlas řvát "jsme svobodní" a tím to hasne a vůbec jim to nedochází - úroveň vzdělání je mizérie - přesně tam už téměř dospělo naše školství po jejich vzoru. a žít tam či aspoň jednat s nima pracovně - to bylo něco na mé nervy! :-))
A stejně na mne působí americký přístup k sexu :-D