Co jiného číst?

1373840424345

Komentáře

• heavy_head napsal(a):

Jarla napsal(a):

Zvlášť u tak dobrého spisovatele nejsem schopna odpustit NIKDY, protože má na víc :-)

V případě, že spisovatel úspěšně atakuje mou srdeční chlopeň a vyvolává zamlžení mých očních čidel, odpouštím mu všechno.
    v tom případě není co řešit :-) Ale tohle se zatím povedlo u mne jen Jacku Londonovi :-D

svoa00 - když narazí církev na logiku, tak začne omílat dogmata a nejede tama vlak :-)) církev stále bude nosit "víru" do míst, kde je třeba přinést solidní antikoncepci :-))
  • Jarla: V Amerických bozích by mi popletené mytologie až tak nevadily , a to i kdybych si jich všimla . Americký kulturní guláš mi vadí, když Amíci páchají příběhy z jiných, poměrně jasně definovaných míst a dob . Ale tahle bichle je, kromě jiného, i o vzniku amerického guláše, a tam je to na místě - navíc popisovaní bohové jsou vždycky něčí, osobní - někdo je sebou přes moře přinesl, a tak se můžou lišit od oficiální verze - ostatně, co my víme o slovanských bozích - pár zmínek ve středověkých kronikách, které jsou přepisem převyprávěného.
  • Echm, ale nemůžeš tam plácnout něco na způsob rukopisu zelenohorského - v takové bohy nikdo nikdy nevěřil. Jo jsem pintlich detailista, ale to já neberu. Mohl pro to udělat víc a nastudovat si víc. Nehledě na to, že dualitní bílo černý bůh měl slovanskou podobu - to jest - bílá je zlo a smrt ! Což Gaiman z neznalosti prohodil aniž by si zjistil víc, když tam potřeboval zrovna tohle.
    Ale samozřejmě že je zbytečné o tom diskutovat - jinými slovy - mi neuhoví, jiným ano :-) Zkrátka se z ničím jiným než perfektním nespokojím. Tolstému taky nebaštím, že armáda pochodovala mezi Olmikem a Brnem 20 minut a mezi Olmikem a Kromclem je to větší vzdálenost - či-li 30 minut....moh si to najít v mapě :-p
  • No, nejsem v tom zběhlá , ale teta Wiki hlásí, že v dvojce Bělobog - Černobog je bílá ta "dobrá" - a tak to tuším měl i Gaiman. Ale máš pravdu, každému sedí něco jiného. Pro mě musí být třeba není až tak důležitý, kolik mil je do Betléma, ale jestli má postava zatraceně dobrý důvod tam jít.
  • Trochu jako když vylezeš v japonsku na ulici a rozhlídneš se, co to vlastně mají ženské na sobě - no většinou to picne do očí jako čenichovka.
    Já si představoval jejich ulice nějak takhle:

Japan
  • Ano wikipedie je mi trnem v oku již leta :-)) Nepíše se v ní spousta věcí a to, co se tam píše píšou různí lidé a ne odborníci v daném oboru. To je hlavní nedostatek. Takže některá hesla jsou dobrá, některá excelentní a některá zcestná....
    Huh, vyhrábla jsem Váňu - ten uvádí velmi málo:

"Mnoho diskusí vyvolala Helmondova zmínka o dobrém a zlém bohu.....jméno dobrého boha sice neuvádí, ale logickým doplňkem Černoboha by měl být "Běloboh".....Z polarity těchto dvou božstev se vyvozuje závěr o dualistických představách ve slovanském náboženství....není však jisté, zda jde v tomto případě o původní představy, anebo pojmy dodatečně ovlivněné křesťanskými misiemi s antitezí Boha a ďábla. Sám Helmond píše diabol sive Zcerneboch....."

jeden malý odstaveček v hrubé knize o slovanských bozích a démonech, ve kterém autor píše jen o faktech a ne o tom, co kde kdo zaslechl nebo si domyslel. Je těžké oddělovat zrno od plev. Nemůžu dohledat Pitra a Vokáče. U nich myslím bylo rozvedeno více na téma nelogičnosti černoboha jako zlého a běloboha dobrého, protože Slované měli tuto dualitu barevně prohozenou jako třeba žluťáci (japonci, číňané, korejci...pro nedostatek vhodného označení) - znalí japonských kreslených filmů a her - bílé vlasy má záporňák. Ruské hřbitovy jsou bleděmodré.
    hlavním znakem slovanského náboženství byla absence zlého ďábla, který trestá a má nad lidmi moc. Ďábel dostal podobu toho čerta z pohádek, jak ho známe - roztomilého trouby, co se neuměle snaží lidi oblafnout a nevede se mu to a naopak často pomáhá. U mnoha náboženství to bylo pro křesťanství snadné - překrýt jména a napasovat charaktery do ustálených podob, ale u Slovanů to měli těžké a proto nejdéle odolávalo. Nebylo kým zastrašovat, neexistovala vize zlého pekla - březový háj ve formě Návu není zastrašující - nedělí se dobří vlevo a zlí vpravo. I smrt měla u slovanů podobu blédé dívky, která vezme člověka za ruku, aby nešel sám. a když jí byla posléze přisouzena podoba smrtky s kosou, tak ji stejně šlo ošidit - stačilo otočit postel s nemocným. Krásným dokladem bijících se náboženství je Kytice od Erbena - jen si to pročtěte :-) Kdo je vlastně hodný a kdo zlý a jaký v tom musel mít prostý člověk maglajz. Holka si dovolila poprosit Mariu aby se jí milý vrátil zdravý zpět a jak exemplárně byla potrestána! holky šly podle starého zvyku, který měl být dle církve vymýcen koukat do vody, kdo je jejich vyvolený a moc dobře to taky neproběhlo. A vynášení Moreny...to je zvlášť pikantní - Morena je zkomolená Mařena a hádejte kterou Mařenu vyhazovali z vesnice :-D To, že Bořivoj čabral v barelu nafty ještě neznamená, že to lidi přijali :-D
    A Gaimanovi se nepodařilo zachytit nic z toho, nasáčkoval tam nějakou Zoru, o které v žádné odborné literatuře není zmínka a běloboha/černoboha, o jehož existenci a neexistenci se váhá zda-li je vůbec původní a ne samoúčelově prosazená....to neberu!
    Naopak třeba vysoce cením autory, co si nastudují reálie - například Stín modrého býka - tahle kniha (ačkoliv jsou v ní nepřesnosti dané rozporem v názorech odborníků) nasadila vysokou laťku mých požadavků :-D
  • No je pravda, že Sapkowski a další spisovatelé ze slovanských zemí prostě maj smysl pro odstíny šedi, kterýmu tu u nás rozumíme. Zrovna tohle ale Martin splňuje taky. Jinak ale souhlasím, že je přepjatej jak co se týče sexu (inscest se u něj praktikuje nebo ještě spíš teoreticky o něm uvažuje tak často, že přemýšlím, jestli je to v jeho světě opravdu něco tak zavrženíhodného a nenormálního;
    Mno, sága o Zaklínači v sobě má incest jako hybatel děje stejně jako Píseň.
  • Sapkowski je taky pěkný sprosťák.
  • Ano, ale podává to v ruzumnějších dávkách :-)) a ano - o incest tam jde a celé je to o tom, jak u někteří chtějí zabránit a nakonec to otěckovi rozmluví :-D
  • Krásným dokladem bijících se náboženství je Kytice od Erbena - jen si to pročtěte :-) Kdo je vlastně hodný a kdo zlý a jaký v tom musel mít prostý člověk maglajz. Holka si dovolila poprosit Mariu aby se jí milý vrátil zdravý zpět a jak exemplárně byla potrestána!
    Máš pravdu, ale dívka ve svatební košili nebyla potrestána za žádost, aby se milý vrátil, ale za to, že chtěla zemřít, pokud se nevrátí (nebo můj život zkrať). Správný křes´tan nikdy neodvrhne boží dar, kterým je život, ani když je oboustranný sirotek s pomřelými sourozenci a mrtvým snoubencem. Kytice je souborem pověstí, které měly ukázat, co se stane, když člověk poruší křesťanská pravidla. Však je také dívka zachráněna, když se na hřbitově obrátí k Bohu a modlí se. Ostatně Vodník (když neposlouchám rodiče a nechám se zbouchnout, holt musím s mužem zůstat, i když je to násilník, manželství je svátost), Holoubek (jsi vdova, zapomeň, že bys ještě někdy měla nějaký život), Poklad (asi stále platí,že pro matku nemá mít nic větší cenu než dítě), Dceřina kletba (když budete dceři moc povolovat, zbouchne vám ji nějký floutek, ona dítě zabije a ještě vás prokleje), Štědrý večer (zahráváte -li si s pohanskými praktikami, přijde trest)...
  • To, že Bořivoj čabral v barelu nafty ještě neznamená, že to lidi přijali
    Pokud vím, tak ještě hluboko do 12. století byly u nás vesnice, kde se nevyznávalo křesťanstv. To je tak 300 let po Bořivojovi.
  • flanker.27 napsal(a):

To, že Bořivoj čabral v barelu nafty ještě neznamená, že to lidi přijali
    Pokud vím, tak ještě hluboko do 12. století byly u nás vesnice, kde se nevyznávalo křesťanstv. To je tak 300 let po Bořivojovi.
    Ony podle všeho byly ještě v době, kdy to psal Erben, jak se ukazuje podle stížností farářů v církevních kronikách :-)
  • Perun s námi :)
  • flanker.27 napsal(a):

Perun s námi :)

Perun! to je takový náš pozdrav :-)
  • Zvláště od Lumíra slovanského pěvce :)
  • Kunderu. Celého. A hlavně poslední věci. Nejsou sice česky, ale není to tak dlouhé jako Tanec :)
  • I smrt měla u slovanů podobu blédé dívky, která vezme člověka za ruku, aby nešel sám.
    To je hezká vize, to beru. Člověk by tam neměl jít sám a já se určitě budu chtít někoho držet za ruku. Když jsem ten Slovan, třeba si na mě (doufám za dloooooouho) ta bledá dívka vzpomene, až k tomu dojde, a nenechá mě jít samotnou.
  • Čítal tu niekto trilógiu Atramentový svet? :D Atramentové srdce, Atramentová krv a Atramentová smrť?
  • Mám teď rozečtenou trilogii Nightrunner od Lynn Flewelling a musím jedině doporučit! Vyšla i v českém překladu :)
  • Aha to mám ve starším vydání z 99 roku :-) Jo je to hezké a poněkud ..echm...prostě pro některé nesnášenlivé to není :-))
  • Jarla napsal(a):

Aha to mám ve starším vydání z 99 roku :-) Jo je to hezké a poněkud ..echm...prostě pro některé nesnášenlivé to není :-))

Tak minimálně první dva díly jsou...bez toho :D
  • Ale ne..už na úplném začátku v tom vězení je to zjevné, ne? akorát člověk tak nějak nevěří vlastním očím, že dva hlavní hrdinové, o kterých to celé je...:-)) Ale musím říct - proč ne - příběh je bezva a proč ne změna, která je navíc pojata naprosto přirozeně....hlavně to nesmí dostat do ruk HBO :-D
  • Hehe, četla jsem kromě Lynn Flewelling (ale jenom první dva díly) i Martina Moudrého - Iustus. Nevím, jestli se autor snažil ze mě udělat homofoba, ale málem se mu to podařilo. Bylo to tam samá tlamička a tlapička a já jsem z těch milostných zdrobnělin rostla. :-)
  • Jarla napsal(a):

Ale ne..už na úplném začátku v tom vězení je to zjevné, ne? akorát člověk tak nějak nevěří vlastním očím, že dva hlavní hrdinové, o kterých to celé je...:-)) Ale musím říct - proč ne - příběh je bezva a proč ne změna, která je navíc pojata naprosto přirozeně....hlavně to nesmí dostat do ruk HBO :-D

Já...JÁ...co tohle vidím na sto honů i kde to není...jsem měl podezření...ale až v dunách, a to nebylo podezření, spíš pousmání se nad "obraty které jsou hezky dvousmyslné, ale..."

Až v Rhrímiie mi to došlo, ale to by tam došlo i slepému :D

Ale stejně do trojky si nedaj ani pusu, natožpak lva a vlka :D
  • Ben Nevis napsal(a):

Hehe, četla jsem kromě Lynn Flewelling (ale jenom první dva díly) i Martina Moudrého - Iustus. Nevím, jestli se autor snažil ze mě udělat homofoba, ale málem se mu to podařilo. Bylo to tam samá tlamička a tlapička a já jsem z těch milostných zdrobnělin rostla. :-)

To se mi líbí na Nočních Běžcích. je to tam hezky přirozené a hlavně, autor to čtenáři necpe a nebuzní to jak se dá.
  • Jo myslím, že to je normálně obyčejně slušně zpracovaný příběh a do něj zapracován vztah a to ne způsobem jako Goodkin nebo Martin, že :-)
  • Hrozně se mi líbilo když Thero v třetím díle vyvolá to paměťové kouzlo v jejich pokoji v domění že vyvolá nějaké chrápání či tak něco...když je sháněli elfové, to ráno, kdy utíkali zastavit invazi...víme co se ozvalo :D
  • Jo to byla srandovní scénka :-D
  • Ahoj, po dočtení Terroru (mimochodem, skvělá kniha) mám chuť zakusit ještě trochu temna a hororu. Vybírám mezi To a Prokletí Salemu od Kinga a mezi Hladovými hrami od D. Simmonse. Která vás nejvíc oslovila ? případně, kdybyste měli nejaký další typ, tak si rád počtu :)
  • Ódin napsal(a):

Ahoj, po dočtení Terroru (mimochodem, skvělá kniha) mám chuť zakusit ještě trochu temna a hororu. Vybírám mezi To a Prokletí Salemu od Kinga a mezi Hladovými hrami od D. Simmonse. Která vás nejvíc oslovila ? případně, kdybyste měli nejaký další typ, tak si rád počtu :)

Veľmi dobrá kinha od Kinga je aj Zhubni, ostov Duma Key a Rbtiov zviratek. Ďalej ma oslovil aj Nadaný žák, ale toho už asi nezoženieš(je to skôr thriler)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů LiteraturaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi