Stannis a lidé kolem něj

245

Komentáře

• Náhodou...REnly by byl celkem obstojný král. Sám byl trochu floutek, ale dokázal si získat srdce lidí. Dokázal mít empatii, dokázal být hodný následování (viz. Brienne).

Nevíme jak by byl sám schopný ve válce, leč měl Lorase a ten platil za skvělého válečníka (když jej zrovna nežrala Renlyho smrt a honba za pomstou). Nevíme jka byl schopný denno-denní vladař, ale měl Maergery a Olennu a obě se zdají být nadmíru schopné mu sebrat peněženku a vést domácnost (a Říši :))

Co má Stannis? Nemá charisma, vojevůdce je to též pochybný (viz. Černovoda), má Melisandru. Což ale není moc plus...
  • Loras platil za skvělého turnajového rytíře.... turnaj není bitva ani válka
  • to Tyna: Nesouhlasím. Nejlepším materiálem na krále byl Robert. Skutečnosti, že měl za manželku Cersei a že zapřáhnout do vozu jménem "Království" ohnivého válečného hřebce a nikoli trpělivého pivovarského valacha s pevným krokem je blbost jsou věci jiné.

Renly by byl mimořádně špatný král - pletl si realitu (válka) se hrou (turnaj) a připadal mi sice mimořádně charismatický, ale taky trvale vytlemený.

Stannis mi připomíná spoustu lidí. Nejvíc asi fanatika Savonarolu, který - v dobré víře - proměnil po dobu své vlády Řím ve velký klášter, kde byla skoro jakákoli světská zábava zakázána, a Josefa II., přesvědčeného osvícence, "korunovaného revolucionáře", workoholika, který sice měl ty nejlepší úmysly ale nakonec ho nenáviděl snad každý, počínaje šlechtou a konče sedláky. Stannis má spoustu dobrých vlastností, ale ani vynikající komponenty nezaručují vznik dobrého auta.
  • Renly na trůně, to je jako herci a zpěváci (prostě celebrity) v politice.
  • Podle měl dobré dispozice být králem Ned i jeho syn Robb, který zařval jen kvůli mladické nerozvážnosti, ale kdyby měl šanci dospět ... v 15 ti byl dobrým válečníkem i stratégem, byl milován obdivován i obáván svými pány, lid ho miloval, měl dobré renomé i v Králově přístavišti, dokázal poslouchat rady šlechty i se rozhodovat sám. Kdyby Robb v knize neměl 15 ale takových 30 let, určitě by by dopadl jinak
  • Arianus napsal(a):

Co má Stannis? Nemá charisma, vojevůdce je to též pochybný (viz. Černovoda), má Melisandru. Což ale není moc plus...

Černovoda? Tam stál v dosti nevýhodné pozici a ještě pak proti Zahradě... Jediný problém je že si nenechal krytá křídla... tedy spíše křídlo...
  • Ji-ti: Jak se to vezme. Ned i Robb byli skvělí vůdci seveřanů, ale jakmile si měli poradit s intrikama na jihu, byl tu problém - a to je prostě realita politiky. Souhlasím ale, že z pěti králů se Robb jevil jako nejnadějnější (nehledě na to, že jako člověk z nich byl nejlepší), i když Catelyn zmiňuje, že ho ta zodpovědnost v jeho věku drtí (proto se ostatně taky stala Jeyne).
  • byl moc mladý .... a jaksi zapomněl na příběhy o tom jací Boltoňi jsou .... silným Starkům se klaní ale když ucítí slabost .... a málo poslouchal matku ohledně Freyů ..a kluk, v patnácti vládnout takové sebrance drsných mužů a ještě válčit, proti takové přesile a schopným velitelům, to nejsou moc dlouhé vyhlídky na dlouhý život.

Hold jak říkali vikingové - král se nerodí by žil, ale by umřel.
  • Na Stanise mám dobrý názor - ovšem na toho knižního a ne ta HBO verse:-) (kterou jsem neviděla, neuvidím, ale holt jsem tu zaslechla :-) )
  • flanker.27 napsal(a):

Renly na trůně, to je jako herci a zpěváci (prostě celebrity) v politice.

Ronald Regan byl snad špatný prezident?
  • Arianus: Ale takový Kocáb sedí.
  • Arianus napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Byl rozhodně špatný herec :)
    Jinak je to otázka, jejíž zodpožezení často zavání ideologií, výběrem informací a celkovému postoji zodpovídajícího.
    Podle mě nebyl blbej, ale byl stejně teatrální, pokryteckej a namyšlenej jako každej řadovej vrcholovej politik. Že by jeho politika "přivodila pád říše zla" a podobně je mýtus.
  • Tak Stannise bych za krále opravdu nechtěla.
    Moje vysněná (přestože nesplnitelná) představa je Myrcella na trůně, Tywin jako regent, Kevan jako pobočník a Tyrion správce pokladny. A Cersei pod drnem, samozřejmě.
  • Asi bylo málo Dešťů Kastameru :)
  • Aby nakonec na trůně přece jenom nezůstal Tommen, kterýho všichni automaticky odepisujeme. Hej, celá rodina bude nejspíš mrtvá, tak kdo manipulovatelnější :D Byla by stejně sranda, kdyby na konci pomalu všude "vládly" děcka, Tommen na Železným trůnu, Rickon na Zimohradě, Robert Arryn v Údolí, Shireen na Bouřlivým konci a Dračím kameni, Trystane v Dorne...
  • Ideální král musí být především vzdělaný, inteligentní, o vzdělání se musí zajímat, mít i jiné zájmy než lov, sex, víno. Myslím si, že čím inteligentnější jedinec, tím objektivnější. Takové kriterium splňuje například Tyrion nebo Sam.
  • Lady Thaeresa: Asi bys chtěla, aby byli šlechtici vražděný při jakýkoliv známce odporu. Nebo spíš aby Západozemí zničili Jiní, protože ti se nedaj podplatit, ani se jim nedaj slíbit tituly, pozemky a úřady. Lannisterové na všechno jdou ukázkama síly a zastrašováním, což zrovna nevede k tomu, aby sjednotili říši. Žasnu, že tohle jejich fanouškům nedochází, a obdivujou je za jejich politickou obratnost ;)
  • flanker.27 napsal(a):

Arianus napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Byl rozhodně špatný herec :)
    Jinak je to otázka, jejíž zodpožezení často zavání ideologií, výběrem informací a celkovému postoji zodpovídajícího.
    Podle mě nebyl blbej, ale byl stejně teatrální, pokryteckej a namyšlenej jako každej řadovej vrcholovej politik. Že by jeho politika "přivodila pád říše zla" a podobně je mýtus.
    Ne, ale podle některých vědeckých prací tomu pádu jeho politika významně přispěla... Nikdy jsem neslyšel nebo nečetl nějakou kritiku na tento "mýtus".
  • Já spíš neviděl nic, co by podpořilo pravdivost tohoto tvrzení. Jak asi Reagan ovlivnil nedostatky hospodářství sovětskýho bloku zakotvený v něm po desítky let, nevůli jednotlivejch republik SSSR a ostatních členů "východního bloku" v něm setrvávat, nebo hjak přiměl Politbyro zvolit do čela Gorbačova. Leda že by šlo o sofistikovanou hru, v níž by Gorbačov byl špion CIA. :)
  • Mi na Stannisovi vadí, jak se tváří být nejčestnějším člověkem pod sluncem a přitom nechá Renlyho, C. Penrosea a koneckonců i Balona (tady se možná pletu) zabít takovým nefér způsobem. A nevěřím, že o tom nevěděl, aspoň tucha mít musel.
  • On si neobjednal Renlyho smrt, On si objednal vyhranou bitvu.
  • brbr: Vzpomínáš, ajk Tywin povídá Tyrionovi, že nechápe, proč ten považuje za čestný utkat se s někým v boji, kdy to přinese spoustu smrti navíc, když to jde vyřešit smrtí jednou. Zajímavý, Tywinovi řada lidí jeho postoj schvaluje.
  • flanker.27: Protože si nevšimli, že je to starej pokrytec, co si hraje na humanistu :D Kdyby Tywin řek, že je to účelnější, měl by pravdu. Co se týče Stannise, řekla bych, že přesně nevěděl, co se stane, a bylo mu to fuk.
  • flanker: ale Tywin se k tomu hlásí, narozdíl od Stannise, který dělá, že nic neví. A Penrose byl ochotný s Bouřným koncem kapitulovat, pokud se Edricovi nic nestane a stejně to Stannis/Mel vyřešili jinak.
    Ale uznávám, že v Tanci je mi Stannis už trochu sympatický.
  • Z jeho pohledu (a ať se nám to líbí nebo ne, tak z pohledu následnictví) byl Renly zrádce, kterej si hrál na válku a vládu. Mě pro Renlyho fakt srdce nebolí. Kdyby udělal, co by bylo správný, tj. postavil se za staršího bratra, kterej měl po právu nárok na trůn, pak by v případě smrti bylo čeho litovat. Jenže by pak chbělo to drama bratr proti bratru takřka shakespearovských rozměrů :)
  • flanker.27: Stannis je takovej Macbeth :)
  • Klasická antická tragédie :-)
  • Ne, Stannis je podle mě Richard III., teda v tý podobě, jak ho dneska rehabilitujou.
  • No Třasooštěpův Richard je dost nevábný a já na něj mám právě spíše dobrý názor :-) Ostatně na škoťáky včetně Macbetha taky - přece jen to psal anglán, což :-))

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi