simon84: Martin mi nedává důvod myslet si něco jinýho. Po Tanci ještě míň. Čímž samozřejmě neříkám, že všechny ty prcky zabije, dost věřím v Aryu, Sansu a Rickona, ale žádnej happy end to nebude. Maximálně kdyby se sága posunula o dalších pár let (což se nezdá pravděpodobný), ale takhle opravdu ne.
ja ten tvuj pohled na svet Westerosu nesdilim.. je tam tolik moznosti, ktere i z toho co Martin doted napsal nejsou nepravdepodobne... Sansa klidne muze skoncit jako pani Udoli a Severu, Bran s detma lesa buhvijak, ale nemusi spatne, Rickon taky muze (ale nemusi) prezit... tech zvratu na obe strany tam bylo uz tolik... ale ty vyzdvihujes jen ty zvraty k horsimu a ty opacne ignorujes. Trochu jak zpravy v novinach... :-D ( dobre zpravy noviny neprodavaji. )
No pokud mluvíme o Starcích, tak mě napadá jedinej dosavadní pozitivnější zvrat a to je, že Theon Brana a Rickona ve Střetu nezabil ;) On prostě není tvůrce zázraků a hodně bych se zlobila, kdyby Starčata zachraňoval nějakýma "kouzlama". Dovedu si ale představit nějakou snovou scénu, kde Arya po Sanse hodí citrónovej koláček, Robb vítá Jona, co je přijel navštívit, a Bran seběhne ze schodů... a pak realita, ruiny opuštěnýho hradu pod metrama sněhu, olověný nebe a vlčí vytí. Hezký den přeji :D
Inak ako sa tak na to kukám, tie POV už strácajú čaro, najskôr len pár postáv,... Potom pridával, čo chápem takého Davosa, Theona, Jaimeho, Samwella aj Brienne... Ale je to už také bez čara keď sú tam úplne odveci jednorázové postavy... síce na druhú stranu to naberá zas iné čaro...
GRRM vysvětloval, že aby mohl popsat nějakou situaci, musí tam mít POV postavu. A nebo o té situaci budou jen vyprávět.
vidis a ja jich tam vidim nekolik. Bran mrzak, co uz v moc doufat nemohl, zvlast po obsazeni Zimohradu a tak, najednou dosel az k tem Detem a muze z nej neco byt... pozitivni. Sansa take po tom tyrani a tak, ted taky klidne muze skoncit dobre. Sice jako Malickova loutka, ale i tak... pani Udoli a Zimohradu? to nezni spatne. :-) samo, taky muzou oba umrit dlouhou a bolestnou smrti... :-)
simon84: No vida, jak stejný věci můžeme vidět jinak. Já teda vidím to, že Bran se chystá uzavřít manželství se stromem - v jeho případě to asi není ten nejhorší možnej osud, ale doufám, že takhle neskončí. Malíčkovi nevěřím ani slovo, takže Sanse sice zrovna nehrozí poprava, ale je to v jistým smyslu z deště pod okap. Pořád jí ostatní využívaj a ona s tím vlastně nemůže nic dělat. Chudák Rickon je někde u lidojedů a ta představa, že je v šesti letech lord ze Zimohradu, dost zavání Robertem Arrynem. No a Arya má ke špatnýmu konci našlápnuto asi nejvíc - psychicky narušená otupělá holka, co se snaží nezapomenout na to, kým vlastně je. Nevěřím, že všichni z nich skončej hrozně (konec konců jsou to Starkové a ti maj odolnost ledoborce), ale sladkej konec to taky nebude. Ten vlastně nečekám u žádný postavy.
To je otázka, jestli má Bran hrozný osud. Má dar jako nikdo - může se převtělit do zvířete nebo slabomyslného člověka. Akorát je to osamělý osud. V pubertě by mu dost vadilo, že místo aby se líbal pod stromem s holkama, je ten strom.
V pubertě by mu dost vadilo, že místo aby se líbal pod stromem s holkama, je ten strom.
No tak si Léto holt nabalí nějakou čupr vlčici a Bran se realizuje takto. Jediná nevýhoda je, že vlčice před pářením testují samce, jestli je dost schopný a snaží se ho zakousnout.
Ja viem, ale ten opis na mňa z veľkej časti sedí... Frustrujúce... :D
Nerd podle definice by měl být inteligentní, takže vyberme si, jestli je lepší být chytrý a divný nebo blbý a společensky uznávaný (stejnými blbci). :-)
Ja som Nerd nechytrý a aj tak spoločensky neuznávaný... :D Ale aspoň sa viem sem-tam vyjadriť spisovne.. Keď kuknem na niektoré výplody z FB.... Až mi je ich ľúto :)
Já jsem DoD ještě nečetl, takže nevím jak Dany bude dál zvládat tři drakouše. Ale protože jsem měl zatím pocit že všichni Starkovic se při troše tréninku budou schopni vtělit do zvířete, navíc Jon je myslím šmrnclej Targaryenama... Tak bych řekl že až se holka přižene s drakoušema přes moře a WW se pohrnou ze severu, tak se Jon , Robb a Arya chopěj draků, udělaj pořádek na severu i jihu a bude po pohádce.
svoaOO: Pardon psal jsem to v rychlosti a zamotal jsem se. Myslel jsem samozřejmě Jona , Brana a Aryu (Robb od svatby není k dispozici). Podle mě by se mohli chopit draků a celé to dořešit, jen nevím aby pak jejich vlci nežárlili... LordGepeto: jasně DwD, už aby to Talpress pustil do světa
No pokud mluvíme o Starcích, tak mě napadá jedinej dosavadní pozitivnější zvrat a to je, že Theon Brana a Rickona ve Střetu nezabil ;) On prostě není tvůrce zázraků a hodně bych se zlobila, kdyby Starčata zachraňoval nějakýma "kouzlama". Dovedu si ale představit nějakou snovou scénu, kde Arya po Sanse hodí citrónovej koláček, Robb vítá Jona, co je přijel navštívit, a Bran seběhne ze schodů... a pak realita, ruiny opuštěnýho hradu pod metrama sněhu, olověný nebe a vlčí vytí. Hezký den přeji :D
GRRM říkal, že se mu líbí tzv "bittersweet" konec. Jednoduše, že vše dopadne dobře, jsou tam pozitiva, ale zároveň se počítají mrtví a všechny ztráty na všechny způsoby. To jak to popisuješ ty je, že kladeš strašnou váhu na tu první část - bitter - a docela opomíjíš tu druhou - sweet -, jakoby bylo dostatečně "sweet", že přežili a přemohli Jiné a nic jiného není třeba. No jistě tam bude toho "sweet" víc než to a bude to s tím "bitter" nějak vyvážené. To znamená, že místy tam budou u jedinců pozitiva u jiných pak naopak. A že toho Starkovic tolik vytrpěli spíš znamená, že to nakonci nemusí tak odnést. Ostatně Arya, Bran i Jon se zdají být velmi důležité postavy, oproti ostatním Starkovcům, kteří již z většiny umřeli. Kdyby se ostatně setkali na konci příběhu, tak by to neznamenalo, že se stal happyend, protože všechno to utrpení co za sebou budou nést se projeví i v jejich setkání. A tím to opravdu bude takové bittersweet zakončení, kdy samozřejmě budou mít radost, že se vidí, ale zároveň tam bude i trochu smutek, že jsou už jen oni.
A aby někoho ze Starčat nezabil, či aby to přežili v docela dobrém stavu, tak se nemusí stát zázrak, to je dost přitažené za vlasy. Nemusí je zachraňovat nějak přihlouple, pokud je na konci potřebuje nebo s nimi na konci počítá, tak se prostě nedostanou do nějaké extrémní situace, ze kterých by je musel zachraňovat kouzli. Jednoduché jak facka.
Neuro: Připadá mi, že Martina pořád trochu přeceňuješ :/ Od přeživších Starků upřímně řečeno nic světobornýho nečekám, vyjma Jona, který možná ani de facto není Stark, a snad Brana. Jestli se má někdo z nich vrátit na Zimohrad, bude to jedině díky jejich příjmení (loajalita vazalů je ostatně to jediný, co jim zbylo po tom, co projeli, co se dalo), ne nějakou zásluhou - a to není něco, co bych vyhlížela.
Neuro: Připadá mi, že Martina pořád trochu přeceňuješ :/ Od přeživších Starků upřímně řečeno nic světobornýho nečekám, vyjma Jona, který možná ani de facto není Stark, a snad Brana. Jestli se má někdo z nich vrátit na Zimohrad, bude to jedině díky jejich příjmení (loajalita vazalů je ostatně to jediný, co jim zbylo po tom, co projeli, co se dalo), ne nějakou zásluhou - a to není něco, co bych vyhlížela.
Ja, ja. Jediná věc, co by je mohla ještě dostat na Zimohrad. Plus jací Starkové? Jon (pokud přežije) se už jednou rozhodl pro Noční hlídku. Bran se zdá být u cíle. Nevěřím, že by od Dětí lesa odešel zpátky na jih. Bude se učit a zasahovat do děje "nepřímo". Arya bude ráda, když se dostane z Braavosu a nestane se Nikým. A bojím se, že jako vládkyně čehokoli by byla taková horší verze Stannise. Rickon je zdivočelé pětileté děcko, půl života bez rodičů, takřka bez výchovy. Ještě budeme rádi, když jeho hledání neskončí "Davos našel Rickona a Ošu, Shaggy našel Davose a poprvé po dlouhé době se s Rickonem pořádně najedli..." Sansa sice začíná chápat, ale po jejím uvažování Sansa-Alayne v Hostině si říkám, jak moc labilní po tom všem ve skutečnosti je? Sečteno, podtrženo, taky bych nehýřila optimismem...
Miss Utahraptor:Nóó... s Rickonem bych to nevzdávala. Jeho existence v sáze je dost možná oprávněná jenom proto, že jednou zdědí Zimohrad. Ta hořkosladkost bude možná v tom, že Rickon je sice Stark, ale zároveň si nepamatuje, co to vlastně znamená - vyděšený děcko, co si rodinu stěží pamatuje a nikoho z nich už neuvidí. Nemluvě o tom, že ve svým věku skončí jako něčí loutka.
svoa00: Nějak tak jsem to myslela. Stark jen dle jména, smutná kapitola v dějinách Severu, něco jako Lord Loutka. Úplně to vidím před sebou (depresivní představa).
Psal jsem vůbec o tom, že se tam musí někdo vrátít (a záleží snad na tom jak?)? Jen jsem psal, že se znovu setkají, až to všechno skončí a třeba i dřív. Ostatně tak to Sám GRRM v jednom rozhovoru popisoval, že se mu líbí Tolkienovský styl, kdy jsou všichni na začátku spolu a postupně se jednotlivé charaktery odloučí a jdou si vlastní cestou, s tím, že se k sobě nakonec znovu vrátí se vším co prožili. Stejně tak tehdy říkal, že už se k sobě pomalu začínají vracet. A přesně to se tedy snaží udělat i on, proto se na začátku všichni setkali na Zimohradu, až na Daenrys. Ostatně, pokud se vše důležité bude odehrávat kolem zdi, tak se nějakého setkání minimálně na konci jistě dočkáme. A že považuješ níže za sladké, že jen Rickon sám bude vládnout Zimohradu, je dle mě dost přitažené za vlasy. To je dle mě ta tvá nevyváženost, kdy to všechno kladeš na tu hořkou stránku a za sladké pokládáš prostě něco, jen aby se neřeklo. Tohle by za nějaké výrazné pozitivum prakticky nikdo nebral. Ty si možná myslíš, že GRRM přeceňuji, já se však snažím jen interpretovat jeho vlastní slova se znalostí příběhu. A když říkal, že chce mít konec na styl Tolkiena, tak to co by se zřejmě líbilo tobě je něco na hony daleko. Pokud je u Tolkiena hořko-sladkost, tak v tvém podání zůstává pouze ta hořkost, kdy právě na konci zůstává např. na tom Zimohradu jen charakter, který si nikdo neoblíbil. To se s nějakou sladkostí pro čtenáře vůbec nepojí, pokud by to tedy jinde nenahrazovalo něco jiného.
Neuro: OK, oba to vidíme jinak. Jenom upozorňuju, že Martin nic sladkýho během pěti knížek nepředved, kromě smutných vzpomínek. IMO V Tanci se k sobě postavy rozhodně nepřibližují, spíš naopak. A ta hořkosladkost se vůbec nemusí týkat Starků, ale jiných postav. Přeživší Starkové ostatně v Hostině ani Tanci (vyjma Jona) vlastně žádnou důležitou roli nehrajou a je možný že opět s výjimkou Jona ani v posledních dvou knížkách ani hrát nebudou.
Komentáře
vidis a ja jich tam vidim nekolik. Bran mrzak, co uz v moc doufat nemohl, zvlast po obsazeni Zimohradu a tak, najednou dosel az k tem Detem a muze z nej neco byt... pozitivni. Sansa take po tom tyrani a tak, ted taky klidne muze skoncit dobre. Sice jako Malickova loutka, ale i tak... pani Udoli a Zimohradu? to nezni spatne. :-) samo, taky muzou oba umrit dlouhou a bolestnou smrti... :-)
Tu máš pár príkladových jokeov (i keď myslím, že to poznáš)
:D
Tak bych řekl že až se holka přižene s drakoušema přes moře a WW se pohrnou ze severu, tak se Jon , Robb a Arya chopěj draků, udělaj pořádek na severu i jihu a bude po pohádce.
Pardon psal jsem to v rychlosti a zamotal jsem se.
Myslel jsem samozřejmě Jona , Brana a Aryu (Robb od svatby není k dispozici).
Podle mě by se mohli chopit draků a celé to dořešit, jen nevím aby pak jejich vlci nežárlili...
LordGepeto:
jasně DwD, už aby to Talpress pustil do světa
A aby někoho ze Starčat nezabil, či aby to přežili v docela dobrém stavu, tak se nemusí stát zázrak, to je dost přitažené za vlasy. Nemusí je zachraňovat nějak přihlouple, pokud je na konci potřebuje nebo s nimi na konci počítá, tak se prostě nedostanou do nějaké extrémní situace, ze kterých by je musel zachraňovat kouzli. Jednoduché jak facka.
Jon (pokud přežije) se už jednou rozhodl pro Noční hlídku.
Bran se zdá být u cíle. Nevěřím, že by od Dětí lesa odešel zpátky na jih. Bude se učit a zasahovat do děje "nepřímo".
Arya bude ráda, když se dostane z Braavosu a nestane se Nikým. A bojím se, že jako vládkyně čehokoli by byla taková horší verze Stannise.
Rickon je zdivočelé pětileté děcko, půl života bez rodičů, takřka bez výchovy. Ještě budeme rádi, když jeho hledání neskončí "Davos našel Rickona a Ošu, Shaggy našel Davose a poprvé po dlouhé době se s Rickonem pořádně najedli..."
Sansa sice začíná chápat, ale po jejím uvažování Sansa-Alayne v Hostině si říkám, jak moc labilní po tom všem ve skutečnosti je?
Sečteno, podtrženo, taky bych nehýřila optimismem...
(Což neznamená, že nemohu vidět, jak na tom ve svém věku- a při všem co ho potkalo- je.)
A bylo to jako vyřazovací turnaj v tenisu :-D