Anotácie (súhrny) kapitol - AGOT, ACOK, ASOS, AFFC

Pozdravujem vás, hrdinovia Piesne...

Zavítal som sem, pretože sme sa s Alekom pustili do tvorby krátkych súhrnov kapitol jednotlivých kníh Piesne podľa postáv. Ja osobne som si ako prvého zobraj Jona, Alek Eddarda a pripojil sa aj Heavy head so Sansou. A toto téma bude slúžiť na diskusiu o tejto našej tvorbe, konkrétne z prvej knihy - Hry o tróny.

Zatiaľ mám spracované dve Jonove kapitoly a preto mám otázku: budeme ich dávať postupne sem a po dokončení postavy (alebo celej knihy) ich uvedieme ako finálny článok?

«13456789

Komentáře

• Vítej, Joe i ostatní, kdož se chcou zapojit do shrnutí kapitol ságy...

Já si to zatím představuju takto: na webu bychom zveřejňovali dokončené postavy, čili až bude hotovej Jon, udělal by se z toho článek. Zatim nevim kde, uvažuju buď v Rodokmenech anebo udělat spešl sekci v Materiálech.

Jo a ještě mě napadlo, udělat pro každou postavu takový stručný životopis, kterej by se dal na první stranu těch shrnutí. Něco jako je na Wiki, pro Jona tedy něco takového.

No a průběžně můžeme svou práci uveřejňovat tady. Pro každou postavu si vytvořte topic, ať v tom je pořádek.

• S tým životopisom pre postavy,

tu by som sa napríklad priklonil k prekladu z nejakého existujúceho obsiahlejšieho životopisu v angličtine. Ten by mohol byť kratší ako napríklad POV zhrnutie a keďže tu s angličtinou asi problémy nemáte (teda tí, ktorí sa tomuto chcete venovať ;)), tak by to bolo rýchlejšie, ako spisovať nový životopis od začiatku.

• IMO není třeba v tom životpise shrnovat všechno, od toho budou ty souhrny kapitol. Já bych si to představoval jako mnohem méně podrobné shrnutí - rozsah maximálně jako shrnutí dvou kapitol. Aby to byl článek zajímavej i pro neznalce knih. Prostě bych trochu osekal ty CV z wikiny. ;) Uvidime, mrknu na to o víkendu až bude po zkouškách...a kdyžtak udělam nějakou šablonu.

• Ok.

Čo zatiaľ hovoríš/hovoríte na zhrnutia, ktoré sme už postli? Štýl aj rozsah je v poriadku?

• Vypadá to dobře, tak nějak jsem si to představoval. Rozsah je ideální, do většího už bych nešel - maximálně tak ty průpovídky ala head, ty jsou taky dobrý!

• Ok. Tie poznámky ála heavy si budem asi môcť dovoliť až po prečítaní všetkého, keď budem mať insight ;)

Je tam všetkých 9 častí, idem si vybrať niektorú z ďalších postáv.

• Beriem si ako ďalšieho pána do parády... tramtaradá!!!

Mrzák Tyrion Lannister

• Pekne ste sa rozbehli páni, len tak ďalej.

Moja otázka z d20.cz stále platí: čo s príbehom medzi kapitolami? Myslím, že Alek to nejako vyriešil v Eddardovi (medzi 1. a 2. kapitolou krátkym vloženým odstavcom... Uhádol som správne?

• Heh, nemusíš to psát do objí diskuze, my věrní sledujem obě, takže tyhle pracovní věci stačej tady...

Mno, uvědomil jsem si, že někdy je tam opravdu něco zmínit, takže jsem se inspiroval na Towers of the Hand. Ale opravdu bych tam psal jen to, co se vyloženě týká oné postavy a mohlo by to být nejasné...

Jo a heade, já vim, že Sansu miluješ, ale poté, co jsem začal psát i to svoje, jsem dospěl k názoru, že by to fakt chtělo dělat, co nejkratší. Nemusí to bejt za každou cenu jako od Joea, aj mě to pořád bobtná, ale zkus na to myslet. ;) Ale ber to jen jako návrh, nechci ti do toho zasahovat. ;))

• Arrr, takže ja som kraťas, čo? :twisted:

• Na druhé straně má Sansa v Hře o trůny dost málo prostoru (ostatně soudím, že by ho měla mít rozhodně více :D ), takže trocha toho epického rozletu snad není na škodu.

Konečnou verzi stejně bude dělat jeden člověk, aby to mělo nějakou jednotnou úpravu, takže s případnými chirurgickými zákroky ve svém díle jaksi počítám.

• Špatně sis to vyložil, Joe. To já jsem příliš rozvláčný. :wink:

• Joe: Naopak, ty jsi ideál, kterého se snažim dosáhnout. ;)

Head nastínil důležitou otázku, kterou je asi třeba vyřešit a není vhodný jí odkládat. Takže, jak myslíte, že by to bylo lepší prezentovat?

varianta 1. Dle POV - životopis postavy + všechny její kapitoly s tématickými poznámkami na propojení kapitol.

varianta 2. Dle knih - sled kapitol tak jak jdou po sobě v knize.

varianta 3. Obojí?

Já jsem se původně klonil k oné první variantě, ale teď si tak řikám, jestli by neměla větší vypovídací hodnotu ta druhá. Tož jak to vidíte vy?

• Ale variantu 1 zase nikde nemají, v tomhle bychom byli jedineční.

• Jo a ještě jedna poznámka mimo. Pohrávám si s myšlenkou na přeinstalaci fóra (abych vylepšil ty RSS a mailové oznamování, avatary apod.), data budu samo zálohovat, ale pro jistotu nespoléhejte, že to je tady a souhrny si poschovejte i u sebe.

Zatim nevim, jetli se mi do toho bude chtít už zítra (zatim není moc skinů na to nový forum, takže to asi odložim, tohle se mi moc líbí;)), ale třeba mi hrábne a pustim se do toho. ;)

• heavy_head wrote:
    Ale variantu 1 zase nikde nemají, v tomhle bychom byli jedineční.

To jo, tak budem postupně zveřejňovat ty POV, co budou hotový, já dám nějakou formu Jonovi zítra. A pak se uvidí, když spácháme všechny postavy, tak to pak kdyžtak poskládáme ještě do knih.

• to Alek "The Instalátor": Já mám originály svých tužkou psaných poznámek schované pod polštářem, takže bez obav. :wink:

Myslím si také, že bychom se v celkovém pojetí Sumáře měli řídit přáním mlčící většiny. :wink:

• No jo, to už jsem hotl já, nastínim otázku, možnosti, vyberu si a rozhodnu a udělám to pod zástěrkou demokratického hlasování. Ještě že se vždycky najde nějakej ..., kterej mi to posvětí. ;))

• Ani ja nemám s variantou 1 problém. To by podľa mňa malo byť prvotné dielo.

Následne môžeme spraviť aj súhrn samotných kníh (variant 2), teda podľa kapitol. To totiž vôbec nebude problém, keďže sa len prepoja kapitoly, ako idú za sebou a možno ani nebude treba vo variante 2 spájať jednotlivé časti POV tými krátkymi súhrnmi z variantu 1 (keďže by pravdepodobne mala byť daná postava spomínaná aj v kapitolách iných postáv okolo).

A tie RSSky by FAKT bodlo prekopať 8)

• Ok, tak já se do tý přeinstalace pustim. Takže omluvte dočasnou nedostupnost a držte mi palce...;)

• Pekne to vyzerá, pekne...

Pridal som prvé tri kapitoly Tyriona.

• Už mě napadlo, kam pak dáme všechny kapitoly Hry o trůny (teda až budou hotový ;)). Hned za anotacea ten číselnej souhrn kapitol. Co vy na to?

Jednotlivý poastavy mám stále v plánu dávat do sekce Rodokmeny, která zeje dosud prázdnotou...

• Alek wrote:
    Už mě napadlo, kam pak dáme všechny kapitoly Hry o trůny (teda až budou hotový ;)). Hned za anotacea ten číselnej souhrn kapitol. Co vy na to?

Jednotlivý poastavy mám stále v plánu dávat do sekce Rodokmeny, která zeje dosud prázdnotou...

Móše biť.

Dúfam, že nebude problém s delením Kniha 1 / Kniha 2... Teda zbytočná práca naviac...

• Quote:
    Dúfam, že nebude problém s delením Kniha 1 / Kniha 2... Teda zbytočná práca naviac...

Nee, to neřeš, naopak přemýšlim, že i ty anotace zcuknu na jednu stránku...

• Alek wrote:
    Quote:

Nee, to neřeš, naopak přemýšlim, že i ty anotace zcuknu na jednu stránku...

To by bolo ešte lepšie, dva obrázky kníh pod sebou, obe tabuľky strán pre POV a pod tým súhrn kapitol... grandiózne! :!:

• No nějak podobně jsem to myslel, jen ty souhrny rozdělit do více kapitol jednoho článku, aby nebyla stránka dlouhá jak pondělí.;)

• Jako že bys kliknul na číslo stránky u té které postavy (odkaz) a mohl sis v klidu přečíst, o čem ta kapitola je? :idea: To by bylo nehorázně vychytané. Ani se mi nechce věřit, že by to tak šlo.

Mimochodem, na "mocného čaroděje" jsem zatím ještě nenarazil...

• Uvidíme...jak říká s oblibou Max (šéf celý d20, čili i strůjce icefire.d20), jde všechno ;)

• Takže životopisy do Rodokmenů a souhrny kapitol podle toho, jak jdou za sebou do Anotací? (viz odkaz)

Případně souhrny kapitol podle POV i s fillery (to, co se stalo mezitím) taky do Rodokmenů?

• Životopisy a souhrny s fillery do Rodokmenů (ten název by možná stál za změnu, ale zatim mě nenapadlo nic kloudnýho, možná Postavy?) - vždy jeden článek s kapitolami. A až dokončíme AGOT, dát všechny souhrny bez fillerů aj tam.

Takový byl alespoň můj plán...dojde k duplikaci dat, což není moc dobrý...ALE! Možná by v těch Rodokmenech stačil životopis a odkazy na jednotlivé kapitoly v Anotacích. Tím pádem by odpadly fillery. To možná není tak blbej nápad, co? Tak zatim si s těmi fillery nelamte hlavu. ;))

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi